Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Videoton R4400-110


Lonerider

Postări Recomandate

Vă salut.

Am primit acest radioreceptor. Este aparatul unui prieten şi l-a găsit în pod. Nu mai ştia de existenţa lui, iar acum, dacă a dat de el, m-a rugat să-l ajut cu repararea/recondiţionarea acestuia. Nu mă sperie praful care-l acoperă, dar vă solicit un sfat referitor la curăţirea pânzei. Nu este pătată sau ruptă, însă este foarte îmbâcsită cu praf. Aparatul nu a fost protejat cu nimic în acel pod. Pe lângă faptul că este îmbâcsită, banuiesc că este şi coaptă.

Pe de altă parte, nu găsesc tubul ECC85 şi nici soclul, bănuiala mea fiind că lipseşte întreg modulul UUS (una din axele "Tuning" se roteşte în gol).

Aş avea nevoie, dacă mă poate ajuta cineva, de o fotografie a şasiului cu componentele de pe el. Dacă modulul UUS este lipsă, aş dori sa cumpăr unul. Ataşez un link cu ceva fotografii.

Vă multumesc anticipat.

 

https://postimg.org/gallery/39f18ix6y/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • 2 săptămâni mai târziu...

Am reusit sa resuscitez acest radioreceptor. Receptioneaza posturile incredibil de bine, mai putin UUS, ca nu am modulul. Ma mira cum de functioneaza mai bine decat un Darclee, cu o schema mai simpla... Este comparabil cu un Philips Philleta.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

O poza cu modulul UUS,macar sa stii cum arata daca il gasesti separat de sasiu

https://postimg.org/image/nwv7rohg9/

Si la mine o sa am ceva treaba cu acest modul.La o proba la rece,am observat ca ata patineaza pe rola din plastic,si lagarul axului, din antimoniu, sta sa pocneasca(se vad microfisurile in poza).

https://postimg.org/image/x5xe1sqc9/

La tentative finute de degripare,am obtinut asta

https://postimg.org/image/rvsfai63d/

Si dupa demontare,asta

https://postimg.org/image/g98b9dis9/

Ceea ce imi confirma ca nu numai potentiometrele romanesti sufera de aceasta boala.O sa trebuiasca sa fac un alt lagar,eventual din bronz,si pe urma mai vedem ce mai cere.Inca n-am bagat tensiune pe sasiu.Dupa o desprafuire,chiar si lampile arata bine.

Link spre comentariu

Nu cred ca la dimensiunile alea teflonul e destul de rigid ca sa poata fi reglat pinionul sa calce fix pe dintii rotii pe care o antreneaza.Am bagat azi in lucru un lagar nou din bronz,sper maine sa fie gata...mai greu a fost sa gasesc o bucata de bara de 25mm.Talpa bucsei este de 1,6mm,sa zicem ca o majorezi la 2...2,5mm ca sa poti pastra totusi suruburile originale de prindere(sunt M2,5...se poate majora la M3 la nevoie,dar vreau totusi interventia sa fie cu cat mai putine modificari).La grosimea aia in mod sigur nu va tine prea mult reglajul,teflonul e moale,si ce e mai neplacut,e ca de fiecare data cand umbli acolo,trebuie sa remontezi ata de scala...o sa vad cum ma descurc,dar sper ca odata montat sa nu mai am treaba acolo.Noroc ca pe interior este lipita o hartie cu traseul atelor de scala.Daca mai ai nevoie de alte imagini,iti stau la dispozitie,cat e in lucru aparatul,si scuze ca am dat buzna in topicul tau,dar am zis daca se aduna ceva informatii despre acest model,sa fie la gramada.

Scala_4400.png

Link spre comentariu

Gata cu mecanica,a sosit lagarul nou.La cat de tensionat e firul de scala,ma indoiesc sa tina cu plastic sau teflon,dar cine vrea,poate sa incerce.E destul de anapoda de repus firul de scala din nou pe pozitie,cu tot desenul de pe carcasa,asa ca m-ar lua cu ''prezoane''sa mai incerc odata...

https://postimg.org/image/c7n39ci1l/

Azi am bagat tensiune pe traf si a luat-o pe UM,doar cu antena din ferita,pe UUS e mort,dar si lampa e cam afumata.O sa primeasca una noua si pt probe o sa-l iau in locul in care nici un aparat nu ma refuza,toate o iau mai greu sau mai usor.Acasa am cusca lui faraday,ma si mir ca am reusit sa prind postul local fara nici un ajutor extern.Important e ca promite.

Link spre comentariu

Rabdare, dom'ne, rabdare sa ai :aplauze Si eu l-am spalat, la propriu, mai putin la partea de transformatoare. A stat cam o saptamana, calare pe calorifer, cat a mai mers centrala. S-a uscat bine si abia apoi am incercat sa-l alimentez. I-am pus o siguranta de 0.3A, ca oricum nu avea si m-am riscat. Nu am inlocuit niciun electrolitic pana acum. Doar EBF89, care s-a spart cand am scos-o din soclu. Functioneaza neasteptat de bine, pentru conditiile in care a stat si cum arata. Si nici nu o sa intervin asupra lui, daca nu e cazul. Aparatul este pentru decor si utilizare ocazionala. Cand o fi sa aiba probleme in functionare atunci ii va veni vremea. Am ECC85 aproape nou, daca ai nevoie, cu placere.

 

One question..., modulul UUS este cu miez culisant în bobină? Şi dacă mai este desfăcut, o poză cu acul/acele scalei se poate. Dacă nu cer prea mult... Mulţumesc.

Editat de Lonerider
Link spre comentariu

Multumesc pt oferta,mai am pe stoc si ECC85 si ECC88,special pastrate pt asa ceva.Poze am facute inainte de a distruge lagarul ala,e exact asa cum l-am adus acasa,si firul de la scala mai este pe langa scripeti in cateva locuri,dar traseul banuiesc,este corect.Inclin sa cred ca e firul original,desi arcurile mi s-au parut cam intinse.Poate dau de unul la fel sa vad daca sunt modificari de traseu.Mi s-a parut anapoda traseul pe diagonala scalei a arcului de la firul pt MA.Un scenariu ar fi ca s-a rupt,a fost scurtat si in loc sa duca pe traseul normal,a luat-o pe calea scurta.Se vede un scripet liber in coltul din dreapta sus.Seara asta l-am impachetat,dar daca astea nu ajung,mai fac maine altele.

https://postimg.org/image/t36tm3d5l/

https://postimg.org/image/qn5088v2x/

https://postimg.org/image/sszb2qyjd/

https://postimg.org/image/pnepcjfx5/

https://postimg.org/image/hvxzdzbrt/

Blocul UUS este cu miez culisant,se vede in prima poza pe care am postat-o la # 8 si in poza 3 din postarea asta.

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Cristea_200923

Frumos aparat. Clapele parca sunt ca la Pacsirta. Videoton am si eu unul dar pe tranzistori, un fel de Miorita dar mult mai bine facut. Singura problema sunt tranzistorii cu germaniu care au cam inceput sa fasaie, dar in rest functioneaza impecabil. UN Videoton pe lampi e un subiect posibil de cautari in viitor pentru mine :) Felicitari amandurora pentru aparate dar mai ales pentru pasiunea cu care le readuceti la viata!

P.S. Aveti de gand sa le faceti si conversia pe banda vest? Daca da, sunt fff interesat de modalitate !

Editat de Adrian Cristea_200923
Link spre comentariu

De regula la blocurile pe lampi daca se vrea o functionare in banda vest,cel mai indicat ar fi un convertor de frecventa.Modificari am facut pe bloc de Darclee,dar nu mi-a placut banda ingusta,asa ca dupa aia nu m-am mai chinuit.Chiar daca se transleaza domeniul receptionat in banda vest,nu se receptioneaza toata banda,si modificarea e cam ireversibila,sau cu greu poti reveni la forma initiala,asa ca le dau pace asa cum sunt si lucrez cu convertor.La asta cu atat mai mult nu voi interveni...ma voi multumi sa-l fac sa mearga cum a fost proiectat initial,si ca sa cante si pe UUS il voi ajuta cu o placuta mica in spate.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări