Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conexiunea motoarelor trifazate in doua trepte triunghi/dubla stea


Postări Recomandate

Buna seara! De curand m-am lovit de acest tip motor. Cineva a vrut sa schimbe automatizarea la un malaxor, sa monteze una noua. In acest caz m-am descurcat ca am notat cum l-am desfacut din vechiul tablou si la fel l-am legat in noul tablou. Dar problema mea este in momentul in care ma voi lovit din nou de acest tip de motor fara sa aibe legaturi. La acest malaxor prima trepta baga pur si simplu trei faze in infasurari, la a doua treapta le pune in scurt pe primele si baga trei faze pe alte infasurari. Cum imi pot da seama care cum le leg deschizand capacul la cutia de borne? Am vrut sa umblu la motor sa vad cum este dar nu s-a putut fiind intr-o pozitite grea de umblat la placa de borne.

Editat de onoselaurentiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Este foarte simplu, ai doua variante:

1. Ai 6 fire care vin de la motor. Treptele de turatie se selecteaza cu ajutorul a 4 contactori, care comuta steaua o data pe primele trei, a doua treapta steaua se muta pe celelalte trei fire.

2. Sunt 12 fire care vin de la motor, situatie in care motorul are intern bobinaj separat de 1500 rpm si separat bobinaj pt 800 rpm. Se separa 6 cu 6 fire, iar in acest caz comutarea se poate face cu 2 contactori, steaua fiind conexiune fixa.

Link spre comentariu

Infasurarile trebuie fazate corect,altfel motorul are cuplu mic la pornire,se incalzeste in sarcina sau chiar mai rau;poate reuseste sa vada daca sunt ceva notatii la infasurari in cutia de borne...

Link spre comentariu

Salut,

 

Voi explica detaliat si atasez si un desen cu infasurarile si dispunerea bornelor in cutia de borne si unul cu schema electrica de forta.Deci......ai 6 infasurari,legate intre ele,conform desenului,fiecare infasurare constituind o pereche de poli.Sa presupunem ca cele 2 turatii ale motorului sunt 1500 rot./min.,respectiv 3000 rot./min..Facem abstractie de alunecare.Cand alimentezi motorul in triunghi,alimentezi pe bornele U1,V1 si W1,lasand libere bornele U2,V2 si W2,vei obtine turatia de 1500 rot./min.Asta inseamna ca bobinele L1 si L2 constituie cele 2 perechi de poli ale unei laturi (faze).Cand alimentezi motorul in dubla stea,alimentezi pe bornele U2,V2 si W2,iar bornele U1,V1 si W1 le legi in stea.Asa vei obtine 3000 rot./min..Asta inseamna ca bobinele L1 si L2 sunt legate in paralel,constituid o singura pereche de poli.

In schema electrica de forta F1 este protectia de scurt-circuit si de suprasarcia a turatiei mici (triunghi) ,iar F2 este protectia turatiei mari (dubla stea).C1 este contactorul care conecteaza infasurarile in triunghi (1500 rot./min.),iar C2 si C3 sunt contactorii care conecteaza infasurarile in dubla stea (3000 rot./min.).

 

Alex

Schema infasurari+dispunere borne.pdf

Schema circuit forta.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări