Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comportament ciudat redresor ...


Postări Recomandate

Nu am spus ca Validae nu stie ce zice, am facut doar o observatie a unei cifre sugerate mici, si am si argumentat.

Nu-ti doresti un redresor pe care sa nu-l poti folosi iarna datorita retelei mici, culmea, tocmai atunci cand iti trebuie mai mult.

Incarcarea aia "sanatoasa" nu se face la tensiuni mici, ci la curent mai mic pe durata mai lunga, tensiunea trebuie urcata pana la 14-14,4V ( functie de temperatura ) ca sa ai o incarcare eficienta, ( asta nu este negociabil ) chiar mai mult daca se incearca si o oarecare desulfatare.

 

"Rezistenta interna" este de fapt impedanta, la multimetre vorbesti despre impedanta de intrare, adica acea "sarcina" care se pune pe tensiunea masurata, o poti imagina ca pur si simplu o rezistenta lipita intre testerele de la multimetru. La cele digitale rezistenta asta ( deci impedanta de intrare ) este foarte mare tipic 10Mohm ( adica 10 000 000 de ohm ), ceea ce este o sarcina prea mica pentru tensiunea generata capacitiv, in schimb o rezistenta suplimentara pusa asa cum am sugerat eu pe secundarul de masurat schimba mult datele problemei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La scalele de curent (spre deosebire de scalele de tensiune unde rezistenta este foarte mare) intre testere se gaseste "conectata" o rezistenta de valoare mica - foarte mica, in functie de scala si multimetru poate fi intre 3ohm la scala de 50-100mA (cea mai sensibila) si poate cobori la mai putin de 0.01ohm la scala pt curentul cel mai mare.

Valori sub 0.01ohm de obicei nu sint integrate in multimetre ci se folosesc extern.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Curentul iniţial de încărcare al acumulatorului depinde de valoarea tensiunii redresate aplicată la borne, atunci când nu există nicio altă rezistenţă de limitare suplimentară (în afară de cea internă a bobinajului şi a diodelor). Cum tensiunea alternativă măsurată de multimetrele uzuale este cea eficace (egală cu tensiunea continuă ce are acelaşi efect termic la bornele unei rezistenţe), trebuie întotdeauna să ţinem seama că acumulatorul nu e comparabil cu o simplă rezistenţă sau bec. Încărcarea lui ţine cont şi de valoarea de vârf (Uef. x 1,41) a tensiunii redresate. De aceea când tensiunea secundară are valoarea măsurată de doar 10Vc.a. trebuie ţinut seamă că valoarea ei de vârf atinge 14,1V. Cum traful avea din start o tensiune secundară de 14V, vârful tensiunii redresate atingea şi 19,7V deci foarte mult. Scăzând şi cei maximum 2V cădere de tensiune pe două diode în conducţie, tot rămâneau circa 17V tensiune de vârf. Acumulatorul se comportă ca un mare condensator de filtraj, tensiunea la bornele lui, la sfârşitul încărcării, atingând-o practic pe cea de vârf redresată ( măsurată în gol). De aceea, dacă vrei să nu supraîncarci un acumulator, dă-i o tensiune continuă (măsurată după filtrare cu un condensator electrolitic) de maximum 14,4-15V. Dacă ai o sursă în comutaţie (de ex. una ATX modificată), atunci regleaz-o la 13,8 -14,4V şi nu ai probleme.
Recomandabil este ca la transformatoarele de redresoare auto, să avem câteva prize de reglaj, fie (preferabil) pe bobinajul primar (avantajul comutării de curenţi mici), fie pe bobinajul secundar (necesită borne ,,serioase,, sau comutator ce suportă curenţi mari), pentru a putea modifica convenabil valoarea tensiunii de ieșire și implicit a curentului iniţial de încărcare. Plaja recomandată pentru tensiunea secundară este între 11 - 13Vc.a. Altă variantă de limitare este înserierea unei rezistenţe de putere de valoare mică (câţiva Ohmi) sau chiar a unui bec de far auto, ce permite un curent maxim de 4-5A.
Asta în cazul redresoarelor simple, fiindcă nu discutăm aici cazul redresoarelor ,,inteligente,, cu decuplare automată şi reglaj fin al curentului şi tensiunii de ieşire....
Link spre comentariu

11-11,5Vac is numai buni la infasurarea secundara.

Cu un bec in serie nu ai probleme nici in cazul in care ai surpriza sa fie acu cu un element in scurt.

Singurul dezavantaj la o astfel de schema este ca dureaza mai mult incarcarea.

Marele avantaj este ca il poti lasa in priza si nu are mare lucru, daca il uiti cu un traf care poate 19-20 Vdc

fierbe la final supa chiar cu un bec de limitare in serie.

Pentru incarcare rapida la Pb auto merge si curent mai mare decit C/10 insa trebuie verificata temperatura bateriei

sa nu creasca peste 30C.

Asta se foloseste la acumulatoare pentru tractiune in general si la incarcare rapida

maxumul de incarcare este cam 80%.

Link spre comentariu

Mi-e ciuda cand trebuie sa despic firul in 4 pentru ca ne ancoram prea mult fie in teorie, fie in practica...

 

Vorbiti despre o teorie utopica, in timp ce eu va expun problemele practice.

Ion_Bumbu Nu fierbe nimic pentru ca am scris negru pe alb ca fie se monitorizeaza tensiunea la borne cu un multimetru, fie se foloseste un comparator cu histeresis care asigura monitorizare automata. Adica nu am zis ca se poate lasa la nesfarsit redresorul pe acumulator.

 

Validae sufixul "ef" este prescurtarea de la "effective" care se traduce stii si tu cum, am mai vazut terminologia asta "eficace" si la altii, dar nu sunt de acord cu ea, cel mai usor de asimilat mai ales pentru sectiunea asta este termenul "rms" dupa parerea mea. Apoi teoretic ai dreptate ca 10Vca inseamna 14,1Vcc, deci 11Vca ar fi deajuns sa compenseze pentru redresare, numai ca te intreb tu cate trafuri de retea ai intalnit la care tensiunea sa nu scada deloc in sarcina? Le poti estima cumva fara sa stii suficiente date despre traful respectiv? Si daca nu atunci cum explici sugestia ta ca 11Vca e cea mai buna varianta de secundar?

 

Si hai sa-ti mai dau inca o problema si mai reala, stim cu totii ca reteaua variaza destul de mult, mai ales mdia de vara fata de media de iarna, stim si de ce, deci nu intram in detalii, iti dau un caz concret, cazul meu, locuiesc la o distanta destul de mica de punctul de transformare, vara media este de aproximativ 245Vca, in timp ce iarna media este de cca 200Vca. Cum fac eu aia 11Vca? Daca bobinez traful vara cu 245Vca la priza sa am 11Vca in secundar, atunci iarna la 200Vca o sa am in secundarul ala cam 8,9Vca, redresorul este tocmai bun de aruncat! Daca bobinez traful iarna cu 200Vca la priza, sa am 11Vca in secundar, atunci vara o sa am 13,4Vca in acel secundar...

 

Cea ce tot incerc eu sa expun este ca la un redresor asa de rudimentar doar cu traf plus redresare ( ca aici ), sa-ti doresti o varianta in care nu ai nevoie sa monitorizezi incarcarea este o utopie, deci revii la sugestiile mele, pentru ca cel mai important este iarna sa ai redresor, si acesta trebuie sa poata fi folosit si la valori mici ale retelei, altfel e bun de aruncat, si totodata iti asumi faptul ca vara tensiunea va fi mai mare. Cea mai simpla si la indemana rezolvare este un secundar mai mare, si un comparator, adica un integrat DIP8 care costa 1-2 lei, 5-6 rezistente care costa cativa bani fiecare, un tranzistor mediu ( 1-2 lei ) si un releu, maxim cativa lei si ala. Eventual pentru precizie, pui si un stabilizator 78xx ( maxim 1 leu ), nu ai nevoie de prize intermediare la traf, nici de multimetru sa verifici periodic, nimic, doar il pui la treaba si-l poti uita acolo.

 

DA, daca se merge pe varianta unui redresor stabilizat, atunci 13,8-14,4Vcc sunt musai pentru tensiunea de iesire, si atunci toate problemele expuse mai sus dispar, dar un redresor stabilizat implica si costuri si complexitate, daca e liniar, trebuie radiator bun, daca e in comutatie e mai complicat de facut pentru un inceoator ( nu imposibil ).

 

Aici ma retrag.

Link spre comentariu

Ideea e ca in momentul in care bateria este incarcata sa nu depasesti 14 Vdc.

Asa poti sa`l lasi de pe o zi pe alta fara mari probleme.

Bineinteles ca scade in sarcina tensiunea, automat si curentul astfel ai avantajul limitarii curentului de incarcare.

Asa erau o groaza de redresoare facute pina nu s`a inventat tranzistorul, tiristorul, SMPS-ul.

Ai avantajul simplitatii si fiabilitatii, adevarat fara avantjul preciziei de incarcare.

Bineinteles ca se modifica tensiunea si cu variatia retelei insa isi face datoria cu virf si indesat.

Inca mai am un REDAC si merge perfect, nici nu ar avea ce sa se strice, are o punte de 40A in el, am schimbat`o din start pe a lui de 20A.

 

Grig

 

P.S. cind n`ai ce face merge si becul de 100W o dioda de 3A/1000Vac si ceva rabdare...

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări