Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

frecventmetru rusesc PЧЗ-07-0002 , fabricat in 1990, cu TCXO defect


lulu

Postări Recomandate

Cu 23 ani in urma am cumparat din Consignatia un frecventmetru numeric rusesc nou, model PЧЗ-07-0002 , fabricat in 1990. A functionat impecabil pana de curand. Investigatia mea a gasit ca defect oscilatorul termocompensat cu cristal (TCXO)tip МК-10, de 10 Mhz, sinus, alimentare 12V.

In comertul de componente electronice din tara n-am gasit nimic comparabil. Farnnel si Mouser- ofera in comertul on line TCXO similar la pretul de cca 50 EUR plus transport, facand depanarea total neeconomica.

Unde pot gasi originalul rusesc TCXO model МК-10 sau modelul mai recent ГК 21TK?

Cunoasteti o schema simpla de TCXO care sa o realizez ca inlocuitor al originalului? Eu experimentez o schema f simpla cu SA602 si cristal 10MHz ( care intra in dimensiunea de 20 x 30 x 10mm), care are oscilator celula Gilbert si ( f. Important!) temperature compensated bias network.

Astept sfaturile Dvs!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Exista oscilatoare pe 10 MHz (Cathodeon), termostatate, de la variantele vechi de frecventmetre E-0204. Sunt cat un filtru XF9. Puteti sa construiti si un oscilator cu XT din comert. Cumparati mai multe rezonatoare si le selectati. Pana sa construiti varianta de precizie, termocompensata, este bine sa lucrati si cu un oscilator simplu.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Am si eu unu identic si cu aceeasi buba.

De deschis, se poate deschide oscul, de reparat ba!

Este facut pe ceramica, in tehnologia straturilor groase si cu tranzistori chip lipiti direct pe placa.

Nici nu mi`am mai batut capul cu el , am pus un oscilator de 5Mhz dip 14 si am terminat .

Daca am nevoie de precizie apelez la altul.

Oscilatoarele termostabilizate de la frecventmetrele romanesti nu incap in el...

La fel, consumul la cele de mai sus este destul de mare, nu bag mina`n foc ca rezista sursa

 

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor!

 

Am desfacut si eu oscilatorul termocompensat si este exact ce descrie userul Ion_Bumbu: ceramica, SMD, adeziv rasina, cuartul in capsula plastic transparent. Oscilatorul este 10 MHz sinus. S-a putut inlocui cu 5 MHz? Adevarat ca exista o mufa iesire de 5 MHz, dintr-un divizor frecventa din sursa de 10 MHz.

 

Ce se intampla daca in loc de sursa semnal sinus montez un oscilator cu iesire semnal rectangular /TTL?

Link spre comentariu

De obicei componentele rusesti de acest gen se gasesc greu. Ai mai multe optiuni.

Prima este sa construiesti un XO obisnuit pe 10 MHz, este cel mai simplu, cel mai rapid si cel mai ieftin; in acest caz pierzi numai stabilitatea termica asigurata de TCXO si il poti face smd, deci posibil ca modul plug&play in locul modulului original.

A doua optiune, este sa adaugi XO-ului un termostat electronic simplu, deci faci un OCXO;

A treia solutie este sa cumperi (de pe ebay sau din alta parte) un TCXO sau OCXO comercial; ai avantajul ca ai de unde alege si poti gasi astfel un oscilator performant, inclusiv cu cristal cu taietura SC. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=10mhz+tcxo&_sop=15 http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=10+mhz+ocxo&_sop=15

 

Fiind vorba totusi de un aparat de masura ale carui performante de precizie si stabilitate depind in mod covarsitor de referinta de frecventa, iti recomand sa optezi pentru un OCXO comercial, daca sursa de alimentare il permite si daca are loc in carcasa aparatului, chiar si in afara PCB-ului. Iti recomand sa optezi pentru un model care sa permita reglajul frecventei generate si la care sa poti gasi foaia de catalog.

 

Nu iti recomand XO cu termocompensare (TCXO) home made, este mai complicat si mai dificil de proiectat si de reglat decat termostatarea.

Link spre comentariu

La tme si farnell se gasesc tcxo-uri cu +/-50ppm la 10MHz sub 10lei/buc, variante minuscule smd pe baza de mems-uri . Cred ca mai economic de atat nu il veti putea repara.

Au si cu variatie sub 1ppm dar alea sar de 100iepuroi.

Am vazut pe site-urile rusesti pentru alte modele de astfel de circuite hibride cineva a stat sa le taine, curete de rasina si le-a pozat, uneori prezentand si schema interna.

Sau din pasiune cum a facut neamtul de aici: http://www.04kn009.de a reproiectat in varianta smd acel comutator de canale. Depinde doar din ce punct de vedere e privita reparatia aparatului si cat de mare e pasiunea.

Nu ne aratati si noua niste poze cu interiorul hibridului sau e doar un paralelipiped de rasina si atat? (folositi postimg.org sau similare pentru rezolutii mari).

Link spre comentariu

Am eu Narva TCXO 10.0MHz typ 4 cu tot cu placa originala,cu semireglabil de reglaj....schema e pe net....eu sunt pe MP ! HI !

http://www.tiffe.de/Robotron/Bausteinuebersicht/Katalog_Quarze.pdf

este varianta 4202....

 

Multumiri!

Evident sunt f interesat de TCXO 10 Mhz Narva! Daca am inteles bine din documentatie ,4202 are o eroare de frecventa de numai 2 ppm, dimensiunea de 30 x 30 x13.9 mm, regim termic ambiental militar (-20...+70). Standardele TGL erau ale fostei Germanii democrate. RFG-ul are DIN-uri ca standarde.

Semnalul la iesire este rectangular ( nu sinusoidal) si este alimentat cu 9 V ( nu 12 V), dar tot este valoros pentru folosire, prin adaptare.

 

Cat cereti pe TCXO si cum ne intalnim. Ei sunt din Bucuresti ( si dvs din Campina), dar ma reped intr-o dimineata cu trenul. Cu masina am obsesia riscurilor de iarna si greutatea parcarii.

 

Cu stima G C Manoiu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am reparat frecventmetrul! M-am inspirat dintr-un articol de pe Internet: A Low cost 10 Mhz TCXO, care foloseste un VC-TCXO de tip SMD, cu o eroare de frecventa de numai 0.5ppm. Exact pe suprafata TCXO originala mi-a incaput un PCB cu VC-TCXO ( model CFPT-126 producator IQD) si un stabilizator serial 78L33 pentru alimentarea la 3.3V. Am recablat si circuitul initial de acord fin al frecventei, corespunzator noului oscilator. Functioneaza perfect si am caracteristici superioare componentei inlocuite.

M-a costat cca 20 USD importul on line a VC-TCXO.

 

Am rezolvat si deci topicul se poate inchide.

Multumesc tuturor pentru sfaturi si indrumari.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări