Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sudura fonta cu mig


dany_cta

Postări Recomandate

Am studiat asta mult timp, stiu cum trebuie sa fie si suruburile, si gradele, si cu siguranta am 60 grade. Sunt surubele de 4mm, nu ai ce pretentii sa ai de la ele cand le faci si un varf conic si exista defectul de fabricatie care trage de toata piesa in sus stramband varful. Alama este de preferat la strunguletele mici. Am specificat, ghidurile sunt o problema generala a lor, au defect de fabricatie, sunt prea mari distantele intre piese de umplut cu ghiduri. Eu am rezolvat problema punand ghiduri de alama pe ambele parti de cativa ani si cu siguranta merge de nota 20. Problema este ca atunci cand se mareste putin jocul nu mai stau pe pozitie. Stiu foarte bine solutia acolo dar trebuie refacuta complet una din piese, ceea ce o sa si fac. Pana atunci cealalta vreau sa incerc sa o repar cu posibilitatile existente.

Nu discut despre ghiduri ca as putea sa umplu 10 pagini.

Problema era daca pot sa pun 3 puncte de sudura si cu ce material. O sa incerc maine pe interior unde nu se vede si pot sa frezez daca nu iese bine, si vad cum iese.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Terminati cu avioanele, fonta nu se sudeaza MIG, nici TIG.

Doar MMA cu electrozi dedicati la rece.

La cald merge perfect oxiacetilenic cu electrod de adaos de fonta.

E tare complicata sudura la fonta.

Ce vrea @dany este cu totul altceva, citeva puncte de sudura doar.

In mod normal ar trebui sa mearga desi surprize la fonta pot apare..

 

Grig

Link spre comentariu

Hai sa revin cu detalii.

Ghidurile au problema asta din constructie:

 

E spatiul prea mare de umplut de ghid (pana?). Nici nu se pot muta suruburile mai jos pentru ca deja ies varfurile filetului prin partea de jos pe care aluneca.

Solutia mea care a rezolvat complet problema a fost sa pun ghiduri duble, adica intr-o parte o tabla de alama doar ca sa mut piesa mai intr-o parte si sa reduc spatiul mare. Ghidurile de alama sunt de nota 20 la strung, le recomand oricui care vrea precizie.

Asta a rezolvat problema in mare si impreuna cu celelalte ghiduri din alama a transformat strungul in ceva extrem de precis, incomparabil cu ce era inainte.

Dar tot mai exista o problema, oricat am incercat sa reglez ghidurile, dupa un timp din cauza la vibratii are tendinta sa plece de la locul lui, sa cada si sa frece pe latura de jos. Deci vreau sa pun cateva puncte mici sa il opreasca sa cada in partea cu suruburile mai jos decat trebuie. Ghidul nici nu este destul de gros sa pot sa intru adanc cu surubul in el si fiind alama l-ar stramba daca as da o gaura adanca ca sa il tina surubul sus pe pozitie. Mai exista si o alta solutie sa adaug alte suruburi special pentru sustinere, dar prefer sa pun 3 puncte mici, un fel de prag.

 

Posted Image

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Tu nu sti de gluma?

Cum naiba sa sudezi piese rectificate de fonta si sa mai ai pretentii de precizie la micron?

Cum sa faci pana din alama cand alama are coeficient de fracare mare cu fonta , tinde sa se gripeze?

Cum sa pui 2 pene una de o parte si alta de alta?

 

Nu te apuca de nimic ca mi-e mila de masinile alea.

Fa asa: Pana trebuie fixata cu stifturi CU CEP DE CENTRARE. Dintr-un prezon/tija filetata M4 tai la lungimea corespunzatoare, apoi un capat il iei la strung la fi 3 pe o distanta de 3 mm, rotunjesti muchia la capat si ii faci locas de surubelnita cu un bonfaier sau solutia industriala https://www.sea.ro/sea/RON/Traditional/Elemente-de-Asamblare-si-Fixare/Tije-%7C-Prezoane-%7C-Stifturi-Filetate/Stifturi-Filetate/Stift-Filetat-cu-Varf-Cilindric-DIN-915/c/A1.2.4.3

Demontezi sania si cu pana in pozitie dai niste gauri fi 3,2 (prin gaurile filetate) in pana pe minim 3 mm.

Trebuie sa ai 3 gauri de stifturi pe lungimea ghidajului, banuiesc ca le ai.

Montezi stifturile si faci jocul cu surubelnita /cheia hexagonala dupa care strangi contrapiulita asa ca la jocul de tacheti la dacia.

Pana aia nu mai pleaca veac de la locul ei.

 

 

PS. unghiul ghidajelor la MU era de 55 grade (din anumite considerente), nu stiu mai nou dupa globalizare daca se mentine!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tu nu sti de gluma?

Cum naiba sa sudezi piese rectificate de fonta si sa mai ai pretentii de precizie la micron?

Cum sa faci pana din alama cand alama are coeficient de fracare mare cu fonta , tinde sa se gripeze?

Cum sa pui 2 pene una de o parte si alta de alta?

 

1. simplu, tu nici macar nu sti despre ce este vorba aici dar comentezi.

2. nu ai idee despre ce vorbesti, pune mana si intereseaza-te.

3. simplu, ce este in neregula acolo ? merge perfect si da, a redus frecarea

 

La restul nu mai raspund, sunt doar aberatii fara sa sti despre ce este vorba acolo.

O sa iti pun totusi o intrebare, nu e nevoie sa raspunzi doar sa iti raspunzi singur sau eventual sa cauti raspunsul: de ce se fac lagare/bucsi si piulite din bronz/alama peste tot unde exista metal pe metal si nu exista problema cu costul (piesa e mica) ?

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

O sa iti pun totusi o intrebare, nu e nevoie sa raspunzi doar sa iti raspunzi singur sau eventual sa cauti raspunsul: de ce se fac lagare/bucsi si piulite din bronz/alama peste tot unde exista metal pe metal si nu exista problema cu costul (piesa e mica) ?

 

Raspund pentru cititorii forumului: Bucsa de bronz/alama lucreaza in contact cu piese din OTEL care e altceva decat fonta (pentru ca tot marturiseai ca nu stii diferenta intre materiale: "Cred ca "exact fonta alba este nu? Nu cunosc tipurile de fonta." http://www.elforum.info/topic/122284-sudura-fonta-cu-mig/?do=findComment&comment=1482998 )

Piesele tale sunt din fonta cenusie.

 

Da bai gauri cilindrice asa cum ti-am spus si fa pana la 55 grade si scapi de problema

Link spre comentariu

Esti sigur ca ai 60 de grade?Cat despre suruburi,daca sunt grupa 10.9 nu se indoaie.Pana daca o faci din alama,vei uza rapid ghidajele.Fiind mult mai moale decat fonta din ghidaje,spanul se va implanta in pana si-ti va razui ghidajele.Daca nu ai fonta cenusie nodulara sa faci pana,fa-o macar din OL52.Cat despre zencuri,axa lor trebuie sa fie pe axa suruburilor de reglare si nu perpendiculare pe suprafata penei. Alex

Like!

Terminati cu avioanele, fonta nu se sudeaza MIG, nici TIG.Doar MMA cu electrozi dedicati la rece.La cald merge perfect oxiacetilenic cu electrod de adaos de fonta.E tare complicata sudura la fonta.Ce vrea @dany este cu totul altceva, citeva puncte de sudura doar.In mod normal ar trebui sa mearga desi surprize la fonta pot apare.. Grig

Fonta se sudeaza si tig!Bineinteles in anumite situatii, iar in cazul de fata ar fi cea mai indicata solutie al sudarii.
Link spre comentariu

Imi place cum pe elforum sunt cateva persoane mai destepte decat toata lumea (globul).

Cand toti fac pana din alama/bronz, doar aici se aplica alte legi. Se gasesc si de cumparat ghidurile respective ca imbunatatire fata de ghidurile originale.

Cand eu singur am pus alama in ambele parti si asta mi-a modificat strungul si mi-a dat o precizie la care inainte nici nu puteam sa visez, nu vorbesc de diferenta observabila, vorbesc de diferenta de la cer la pamant, doar cele cateva persoane de pe elforum stiu mai bine chiar daca ei nici macar nu au utilajul respectiv.

 

Aici discutam de sudura in fonta cu mig-ul. Si da, se face, este posibila, cautati singuri pe net sa vedeti detalii, sunt multi care sudeaza mig in fonta si filme pe youtube.

Ca voi sunteti mai destepti decat aia care o fac, doar voi stiti asta. Eu vad ca se face. Deci doar am incercat sa aflu detalii minore cum ar fi ce material sa folosesc.

Inclusiv cu sarma normala de otel.

 

 

Daca voua nu va iese poate e cazul sa incepeti sa investigati si sa invatati, nu sa sariti repede in sus ca nu se poate cand altii o fac.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări