Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema cu prinderea unor led-uri


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Da este adevarat ca este folosit ca izolator, dar datorita faptului ca grosimea filmului este foarte mica transferul termic se realizeaza binisor (asta din ce am testat).

 

 

Cu stima

Barbu Paul

Se poate incerca tot de la 3M banda termoconductoare 8940, dar eu nu am obtinut rezultate bune din punctul de vedere al adeziunii.

 

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

Scuze, asa este la nivel de "mesterica" bine nu inseamna nimic, conteaza valoarea conductivitatii termice, sau pentru o forma geometrica clar definita ca suprafata ar fi direct rezistenta termica.

Cam la acelas nivel este afirmatia "grosimea filmului este foarte mica" aici ne trebuiau microni.

 

Cine are experienta are solutii proprii, desigur! Si eu am recomandat lipirea cu silicon transparent care este mai mult o "gaselnita" dar care a cam fost probata si testata. Si acolo ideea este presare maxima incat grosimea sa devina daca se poate zero.

 

Am gasit adeziv termoconductor intamplator la firma ... din Alexandria... 7 lei /10g, firma producatoare = OK:

preparat chimic adeziv termoconductor/(Culoar alba/PT Îmbinarea elemente electronice cu radiatorul/Conductivitate termica 1W/mK/Temperatura de lucru max. 200°C/Constanta dielectrica 3/Rezistenta la rupere min. 20kV/mm/Rezistenta la Întindere 2MPaTimp uscare 2...8min

 

Nu sunt insa convins ca adezivul asta are ceva in plus fata de siliconul recomandat de mine, care costa de 2-3 ori mai mult (exemplu Ceresit Neutral "premium") dar este vorba de 300ml si are diverse alte aplicatii, de asemenea.

Lipeste multe materiale si nu imbatraneste.

 

 

Insa, cum spuneam, un TIM bun plus suruburi este solutia indelung probata in practica si cu care exclus sa ai vreo problema daca este corect facuta.

 

 

Aaaa, mai era ceva.

La orice banda adeziva (deci un film-suport cu adeziv aplicat pe suprafete) sunt sanse mari ca adezivul sa nu fie studiat pentru rezistenta termica.

De asemenea experienta imi arata ca adezivii prezinta fenomene de imbatranire.

 

Si atunci probabil ca initial racirea va fi suficienta, daca disipatia e mica. Dupa un timp scurt pur si simplu adezivul se topeste / sau dupa un timp mai lung imbatraneste.

Rezultatuil este ca insasi fixarea mecanica se degradeaza partial sau de tot ceea ce impacteaza in ambele cazuri transferul termic.

Si la sfarsit ledurile prost sau deloc racite vor ceda.

Asta si mai rapid si mai grav intr-un mediu foarte solicitant ca cel auto!

Link spre comentariu

Dxxx, nu conductivitatea termica a fost problema (banda are o grosime de 25 um) ci mai degraba gradul de prelucrare a suprafetelor de contact (rugozitatea trebuie sa fie destul de mica iar planeitatea foarte buna), printre multe aparate pentru verificarea temperaturilor detin si doua bai termice cu care se poate determina rezistenta termica a materialelor (in mod normal le folosesc la verificarea metrologica a mijloacelor de masurare pentru temperatura), atunci când am facut teste conductivitatea termica a fost cea mai mica problema, cu adezivi termoconductori am intampinat alta problema, initial ungeam suprafetele cu adeziv si lipeam componenta fara sablon, ei bine cam 30 la suta din probe aveau probleme fie de izolatie electrica fie de transfer termic, cu sablon lucrurile mergeau ok, intradevar adezivul utilizat la benzi imbatraneste dupa o perioada destul de scurta (este infuientata de mai multi factori),nu te contrazic ca o fixare mecanica este cea mai buna solutie, dar uneori nu se poate realiza.

 

Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

Corect ce spui, vezi tu problema racirii este si esentiala pentru leduri si relativ complexa.

Exista nenumarate solutii unele probabil neasteptate si oricum nu vom epuiza aici subiectul.

Culmea este ca putrem avea discutii si amanuntite si "destepte" si la sfarsit cine asculta sfaturile sa esueze lamentabil pentru ca neavand experienta a facut cine stie ce greseala/inovatie pe care nimeni nu o putea prevedea.

 

Cel putin aici detaliile sunt (ca in multe cazuri pe care le-am tot vazut) insuficiente.

Posibil ca solutia corecta sa fie MC-PCB / posibil ca alta solutie sa fie mult mai buna folosind cu totul alte leduri si alt tip de racire cu rezultate superioare la cost mai mic... cine stie???

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări