Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bec cu sodiu la inalta presiune pozitie de functionare


Postări Recomandate

Buna ziua

 

Am un bec cu vapori de sodiu la inalta presiune de 70W (Philips SON-T), il folosesc de ceva vreme (aproape un an). In fisa lui scrie ca poate functiona in orice pozitie (spre deosebire de cele cu sodiu la presiune joasa care trebuie tinute la orizontala). Eu il folosesc in pozitie verticala, si am observat ca un capat al tubului e mai negru decat celalalt... Inseamna ca trebuie sa il pun la orizontala, risc ceva daca virgula continui sa il folosesc vertical? (stiind ca e la presiune inalta, ma gandesc sa explozie...)

 

Multumesc

 

post-185775-0-41030800-1483787924_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Stiu un loc unde sunt instalate vreo 500 in pozitie verticala cu montura in sus si vreo 200 cu montura in jos, tot vertical. Stai linistit. De obicei se monteaza in globuri de sticla sau plastic, alb tranalucid sau transparent. Sunt de uz industrial. Daca se sparge, il aduni din glob. Nu trebuie exouse naturii. Se incalzesc si daca le ploua se pot sparge usor.

Link spre comentariu

Eu il folosesc in camera , "naked" ca sa zic asa, fara sa stea in vre-un corp de iluminat. Naturii nu va fi expus niciodata, si temperatura din camera se poate considera constanta fata de cea de afara, mai ales in perioada asta. Pentru acest bec eu folosesc un igniter extern si un drosel magnetic (bobina asemanatoare celor de la lampile fluorescente, doar ca e facuta special pt sodiu de 70W), le-am cumparat toate la pachet de la un magazin online. Daca e voie spun aici de unde, daca nu, intrebati-ma pe PM.

 

PS: Cam pana la ce temperatura aproximativ e ok sa ajunga droselul? Nu am cu ce sa masor dar cu degetul pot spune ca sare de vreo 70-80 de grade (am comparat cu senzatia unui cooler cand procesorul are 70 de grade)

Editat de DarthVader
Link spre comentariu

Trebuie sa mentionez ceva, nu ma intrebati de ce faceam asta atunci, procesorul avea in soft 72 de grade, ventilatorul era oprit :rade: si daca atingeam radiatorul reuseam sa tin degetul undeva la 1-2 secunde inainte sa simt ca frige, e cam la fel si cu droserul, frige chiar un pic mai repede chiar, va rog sa ma scuzati pentru informatia gresita, chestia cu procesorul s-a intamplat cu ceva ani in urma si m-am repezit sa fac comparatie.... ideea principala e daca droserul pe care il am isi face treaba ok sau e construit la limita si se supraincalzeste (e drept ca nu scrie Made in China pe el ci Made in Poland...)

Link spre comentariu

Depinde, becul e pe peretele opus monitorului, tv-ului, amplificatorului si boxelor, deci lumineaza 100% din spate. Orbitor la 70W nu e (6600 de lumeni) dar e stralucitor bine. Parere personala: eu l-am luat pt ca de cand eram mic aveam o mica (mare) pasiune pt luminile stradale, becul acesta e mai mic ca si putere decat cele cu sodiu folosite pe stalpi, dar lumina e la fel ca si "tip" iar CRI-ul e 25 conform fisei tehnice, distingi culorile in lumina lui, chiar daca nu toate nuantele perfect

Editat de DarthVader
Link spre comentariu

6600 lumeni pt o camera e mult. Orbitor nu inseamna sa iti pierzi vederea total, sa deranjeze ochiului. Ai dreptate. E de iluminat stradal. Locul despre care ti-am spus se numeste Parcul Nicolae Romanescu.

Link spre comentariu

E mult, dar nu ma deranjeaza la ochi deloc, lumina lui mi se pare chiar relaxanta (am vedere normala, medicina muncii imi spune asta in fiecare an, si condusul pe noapte mi-o confirma :) ), Probabil daca cumparam unul mai mare gen 150W sau mai mult era deranjant dar asta e perfect, si sper ca temperatura droserului e ok.... mai ales dupa ce am estimat-o aiurea.....

Link spre comentariu

Hai ca am auzit-o si pe asta...cum D-zeu suportati o asemenea lumina in casa?! Lasand la o parte culoarea trista, tomnatica, CRI-ul infernal de mic, eu zic ca sigur veti avea probleme de vedere, greu de crezut ca retina nu va fi afectata de asemenea lumina...conurile din retina sensibile la cromatica nu au fost facute sa primeasca doar cele doua linii spectrale ale sodiului.Pe mine nu ma incanta nici cele stradale, pe strazile unde s-au pus lampi LED e "alta viata".

De functionat functioneaza in orice pozitie, nu mai conteaza fiindca picatura de sodiu se evapora rapid, daca se aprinde e ok acea pozitie.

Link spre comentariu

Becurile cu sodiu la inalta presiune nu au doar cele doua linii spectrale ale sodiului, presiunea inalta si din cate am inteles si un pic de mercur completeaza spectrul ca sa ridice un pic CRI-ul (dupa cum ziceam mai sus 25, cele cu sodiu la presiune joasa au doar cele doua linii spectrale si conform fiselor au CRI de -44). Daca am gresit va rog sa ma corectati.

 

PS: daca nu fac nimic unde sa fie nevoie de CRI bun (pt asta am 2 halogenuri de 140W, daca e cazul le aprind ambele :) ) prefer lumina galbena, call me crazy :d

Editat de DarthVader
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări