Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilitate tensiuni sursa Atx


Postări Recomandate

Buna ziua!

Vreau sa folosesc o sursa atx pentru alimentarea diferitelor montaje, respectand incarcarea maxima in curent pe fiecare ramura. Problema este ca daca folosesc sa zicem doar partea de 12v, aceasta scade, iar daca pun un consumator si pe cea de 5v, creste inapoi si tensiunea pe ramura de 12v, cu sarcina mentinuta.

Intrebarea mea ar fi daca exista o solutie generala pentru sursele atx, respectiv sa asigur un curent minim de xxx mA pe fiecare ramura, pentru stabilitate, pentru ca as monta niste rezistente de putere in acest sens, dar nu as vrea sa le pun prin tatonare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Pe minus ai putea pune surse liniare integrate. Stabilizezi +12V iar sursa de +5V se face independenta, in comutatie.Am defecte 2 surse moderne care stabilizeaza +12V iar +5 si +3,3 le obtin prin scheme in comutatie, independent.Acum depinde si cat te pricepi sa faci modificarile.

Link spre comentariu

Multumesc de reply. Pai ma gandeam ca pot obtine o oarecare stabilitate la sursa mea, prin adaugarea unui consum minim pe fiecare ramura (sau macar pe ramurile de 12v si 5v, ca parca 3v3 e obtinuta tot din 5v)In ceea ce priveste sursele dvs moderne, banuiesc ca o astfel de sursa nu mai are nevoie de asemenea improvizatii, fiind stabilizate din proiectare...

Editat de Marius84
Link spre comentariu

Noi nu stim cat/ ce stiti voi si dialogul este mai dificil.Stii meserie cat sa faci modificari importante in sursa?Sursa de 12V o lasi cum este si o lasi singura in bucla principala.Calea de +5V o scoti de pe torul comun cu 12V si pui un alt integrat care va face stabilizarea.Cat timp ai si +5 si +12 in bucla nu ai cum sa ai o buna stabilizara cand sarcina se modifica independent pa cele 2 ramuri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai chiar sursa ATX este gandita pt costul minim la milioanele presupuse a fi vandute. Acceptarea variatiei pana in 10% si sarcina relativ constanta au permis sa pui 2 tensiuni pe aceeasi bucla de control.O sursa de laborator nu poate permite asa ceva.Si totusi am surse cu stabilizare independenta pe 5 si pe 12V. Nu stiu daca pretul de cost nu a cantarit la fel de mult sau faptul ca a crescut din ce in ce mai mult consumul pe 12V fata de 5V a facut sa se adopte aceasta configuratie.Pai ce pasionati santeti voi daca va feriti de munca. Lasa bucla numai pe 12V iar pe calea de 5V nu pui bobina sa scoata cam 9V dupa care pui o sursa cu LM317 de pe forum. Dar trebuie sa pacalesti monitorizarea sursei, nu e greu.Fara munca nu obtineti nimic.

Link spre comentariu

Dar consumatorii chiar nu accepta variatiile astea de tensiune, adica ce merge la 12V nu merge si la 12,5V fara probleme ? Pe 5V presupun ca vreti sa alimentati componente sensibile, aici as recomanda o stabilizare suplimentara provenita tot din bara de 12V (cu LM317 sau alta solutie, presupunem ca nu e nevoie de un curent foarte mare)

Link spre comentariu

@miticamy Pasiune este, chiar mare, dar mai sunt: job, familie, etc. Cunostintele teoretice sunt limitate la o baza minima. Si de munca nu mi-e frica, dar de invatat haotic, da. Cel putin, NU surse. In acest moment caut sa termin sursa reglabila cu cele trei TL si ma gandeam sa pun in aceeasi carcasa o sursa atx pentru eventuale ocazii cand as avea nevoie de curenti mari.

Puteti sa imi indicati in privat modelul unei surse ATX despre care ati facut vorbire mai sus? Cea stabilizata pe fiecare ramura. Nu ma vad in stare sa modific eu o sursa atx pentru a avea stabilizare pe toate ramurile principale de tensiune.

@modoran Puteti sa imi dati un link, o schema cu stabilizarea ramurii de 5v?

La sursa pe care o am eu, tensiunea in gol pe 12v este cam 12,6, dar scade pe la 11,6 cu 5 amperi si creste progresiv cu cresterea consumului si pe ramura de 5 v.

Link spre comentariu

Nu mai stiu unde este carcasa sursei, de pe placa am scos cele 2 placute identice pt 5V si 3,3V. Fiecare avea un integrat, doua mos-uri si bobina.

Pe placa scrie Bestec FH-XD301MYF

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări