Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TDA2009 folosit ca amplificator diferential.


Postări Recomandate

Am nevoie de un amplificator diferential care sa duca 500mA pe iesire. Dupa ceva cautari pe net am tras concluzia ca o varianta ar fi un op-amp si pe iesire sa pun doi tranzistori in configuratie de push-pull, o alta varianta pe care am gasit dupa cunostintele mele ar fi folosirea unui TDA2009 care dupa desene imi parea un op-amp normal.

 

Seara trecuta am testat un circuit simplu de amplificator diferential care cu un LM358 functioneaza perfect, dupa care am pus TDA2009 si nu facea nimica. Intreabarea mea ar fi daca as putea folosii TDA-ul pentru ce vreau eu si daca da cam ce modificari ar trebuii sa fac sa mearga ca un amplificator diferential.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca nu reusesc altfel o sa incerc, nu am aplicat semnalul din 358 findca incerc sa nu folosesc prea multe componente din cauza spatiului mic in carcasa. Si am zis sa incerc doar cu 2009 daca merge, daca nu incerc sa aplic semnalul daca nici asa nu vrea o sa merg pe varianta de push pull, problema e ca imi trebuie 4 canale si atunci ar venii 8 tranzistori inghesuiti.

Link spre comentariu

Fara o schema concreta discutam povesti , oricum amplificatoarele audio sunt f variate si nu sunt identice cu operationalele ( si astea mai difera ) chiar daca se deseneaza simplificat la fel .

TDA2009 nu permite alimentare dubla ... deja e un indiciu clar ca partea de intrare nu functioneaza la fel ca un operational LM358 , care poate fi alimentat in ambele moduri .

Mult mai normal era sa incepi cu un TDA2030 ,sau de genul , care se poate alimenta cu doua tensiuni ... e mai asemanator cu un operational

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Condensatoarele inseriate cu intrarile lui TDA2009 ( pentru ca are alimentare simpla ) impiedica folosirea lui intr-o schema clasica in cuplaj direct . Numai sa adaptezi eventual schema din datasheet asa cum e ea . Dar semnalul de intrare trebuie sa fie neaparat alternativ ( numai muzica stie), nu poate amplifica in cc , impulsuri .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Am reusit sa fac ceva, am inversat intrarile si misca ceva dar foarte slab, abia cateva 100-200mV da pe iesire fata de 358 care amplifica pana la 10V. Semnalul de intrare e cc deci cred ca nu fac mare lucru cu 2009.

 

O sa incerc sa fac un etaj final push-pull pentru lm358 sa vad ce imi iese, daca ar fi sa iau ceva "compact", TDA2030 ar fi asemanator cu un lm358 ?

Link spre comentariu

Atenție ! Schema de mai sus NU funcționează corect nici cu LM358 ( nici cu multe alte OpAmp's ) alimentată cu +Vs și GND dacă ai nevoie de tensiuni de ieșire apropiate de zero .

Dacă tensiunea la ieșire este de peste 1V sau pe-acolo , LM358 funcționează corect .

 

 

EDIT . Abia acum m-am uitat la valorile rezistențelor . Cu acele valori e posibil totuși , la tensiuni de mod comun mici , de ordinul a 1V sau sub , să poți coborî mai aproape de zero dar , desigur , nu până la zero .

Apare însă o altă problemă - offset-ul este amplificat cu 150 ! . Dacă asta nu influențează negativ , e OK.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu prea conteaza sa coboare spre 0.

 

O sa fie doua op-amp uri, semnalul de intrare este oferit de doi senzori hall lineari aflate la 7cm unul de altul. Intrarile de semnal in op-amp uri este inversata. Idea este ca intre iesirile celor doua op-amp uri o sa fie un electromagnet, cand magnetul se afla aproximativ la distanta egala de cei doi senzori hall intre cele doua iesiri o sa am potential de 0V, cand magnetul se misca din centru si se apropie de unu-l dintre senzori, unu-l dintre op-amp uri va amplifica diferenta iar celalalt va mentine o tensiune apropata de 0V findca intrarile de semnal sunt inversate, prin urmare voi avea potential pozitiv iar electromagnetul va atrage magentul inapoi in centru. Daca magnetul se apropie de celalalt senzor, atunci ampificarea o va face celalalt op-amp obtinand potential negativ, prin urmare electromagnetul va respinge magnetul impingandul inapoi in centru.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări