Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inlocuire finali yamaha ax-592


Postări Recomandate

buna seara. ma numesc pavel si sunt cam la inceput de drum in ale electronicii

am nevoie de putin ajutor in inlocuirea tranzistorilor finali la un yamaha ax-592.

amplificatorul functioneaza perfect , dar finalii pe care ii are sunt cam subdimensionati pt puterea lui. din specificatii totul e cam la limita.

in momentul de fata are cate doua perechi 2sa1695 / 2sc4467 (http://www.semicon.sanken-ele.co.jp/sk_content/2sa1694_ds_en.pdf) pe canal. din cartea de service reiese ca amplificatorul are 2x 100w pe 8ohm. dupa niste masuratori facut de mine am vazut ca alimentarea este +/-58.5 .

ideea este ca vreau sa pun niste finali de foarte buna calitate, fara sa fiu nevoit sa fac alte modificari la el. costurile nu conteaza. dupa mici studii am gasit niste echivalente directe dar mai puternice 2sa1492 / 2sc3856 http://www.semicon.sanken-ele.co.jp/sk_content/2sa1492_ds_en.pdf).

problema la astia e ca nu gasesc nicaieri cu hfe rating Y, daca ii comand vin din diferite ratinguri si loturi diferite. avand in vedere ca acest amplificator este in clasa B , e greu sa fac rost de 8 bucati imperecheate cu acelasi gain. o alta alternativa ar fi niste NJW3281G (NPN) / NJW1302G (PNP). (http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/NJW3281-D.PDF), sau laudatii 2sc5200 / 2sa1943 de la toshiba http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/30356/TOSHIBA/2SC5200.html .

intrebarea mea este : ar fii o problema diferanta de frecventa dintre sanken-uri (20mhz) si cele de la on-semi sau toshiba (30mhz) ? ce se schimba in functionare daca as pune finali de 30mhz in locul celor de 20mhz ? nu as vrea sa se schimbe in mai rau sunetul. suna excelent in momentul de fata.

va multumesc domnilor

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

 

amplificatorul functioneaza perfect ... suna excelent in momentul de fata ...

 

tipic romaneste , zau asa . ce face omul nostru atunci cind nu-l doare deloc capul ? se leaga la cap , desigur , ca poate durerea apare de nici nu stii unde .

lasa aparatul in pace , stimabile , si nu-l chinui degeaba . n-ai o alta treaba mai utila de facut , decit sa strici un aparat functional ? gindeste-te un pic ... daca tranzistoarele sint originale , montate de fabrica si nu sint arse deloc , chiar crezi ca vei obtine la final rezultate mai bune decit colectivul de ingineri electronisti japonezi de la yamaha , avind in vedere ca te-ai recunoscut novice in domeniu ?

 

ps ... doar ca fapt divers , eu am pe stoc cel putin 3 tipuri diferite de perechi de finali de aaf , toti cu sufixul y , insa tot eu sint cel care-ti recomanda sa nu schimbi nimic si sa lasi aparatul in legea lui , cita vreme nu e ars nimic in el . aaaa ...daca ai fi spus ca macar unul din tranzistoarele finale este prajit --- din varii motive --- , atunci se schimba toata povestea , dar asa ? stai cuminte , prietene ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Stimate domn , eu daca vreau sa imi dau frau liber imaginatiei , dvs nu aveti dreptul sa imi judecati actiunile. Cu tot respectul eu am cerut sfat in potentialele modificari pe care vroiam sa le fac nu sa imi spuna cineva sa ii dau pace. Aceste modificari erau in scop educativ, pt a ma ajuta sa inteleg lucrurile mai bine si sa aduc potentiale imbunatatiri. Cu tot respectul descurajati oamenii care au initiativa. Daca spuneam ca sunt electronist de meserie imi dadea-ti un alt raspuns sunt sigur. In loc sa indrumati , descurajati. Va multumesc oricum. Se poate inchide topicul

Link spre comentariu

... si sa aduc potentiale imbunatatiri ...

explica-ne si noua cam cu ce aparate si cam cum vei masura acele potentiale imbunatatiri --- dupa parerea ta , desigur --- , respectiv potentiale stricaciuni --- dupa parerea mea , desigur --- . toata lumea ar vrea sa aiba in posesie o scula audio mult mai performanta decit cum a iesit ea din fabrica , insa de la a vrea si pina la a se putea este o cale si lunga si anevoioasa si scumpa . exista chiar si o zicala in popor ... uneori , mai binele este dusmanul binelui ... :rzb

 

ps ... ceea ce vrei tu sa faci se numeste tuning audio . pentru asa ceva , trebuie sa ai cunostinte solide in domeniu + aparatura performanta de masura + o galeata de tranzistoare finale / prefinale --- ca sa le poti imperechea dupa beta . una fara celelalte nu se poate . daca ai tot ceea ce am scris eu mai sus , atunci poti indrazni sa visezi . daca nu , atunci apeleaza cu incredere la oameni specializati in asa ceva .

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Lasand la o parte faptul ca toata lumea imi spune sa las aparatul in pace, am schimbat finalli originali cu 2sa1492 si 2sc3856. Finalli au fost scosi dintr-un alt yamaha donator. Gata imperecheati. Totul e ok pana acum. Si ceea ce mai vreau sa ii fac e sa inlocuiesc condensatorii de filtraj cu niste kemet de 22000uf/63 pe ramura . Au aceleasi dimensiuni si conficguratia pinilor de asemenea. Trebuie doar sa ii comand de pe mouser in saptamanile astea. Cam asta e tot ceea ce vroiam sa ii fac. Mai profund de atat nu ma bag. Multumesc pt opinii. Apreciez

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări