Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

DAC cu iesire pe lampi


Vizitator stefan5

Postări Recomandate

Vizitator stefan5

Buna ziua,

 

Am construit un dac folosind PCM 1794 in varianta mono, si doresc sa fac amplificarea cu tuburi. Am folosit "faimoasa" schema SRPP Lampizator utilizand tuburi 6N2P http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/SATCH/IMG_5501.jpg

Insa aceasta schema nu functioneaza corect pentru mine: fara semnal de intrare in anodul triodei a doua am jumatate(85V) din tensiunea anodului primei (170V)-cum ar si trebui sa fie. In momentul cand conectez semnalul de la DAC, tensiunea din anodul triodei doi imi scade la ~16V , amplificare nu am de loc si nici nu se aude bine. Varianta cu un condesator inainte de grila functioneaza, tensiunile raman corecte, dar sunetul nu este "genial"-chiar pe site se recomanda sa nu se foloseasca varianta cu un condesator pe intrare si 6N2P , ci folosind 6N6P

Conversia I/V o fac printr-o rezistenta de 100 ohmi ca in scmeha, ea fiind si valoarea recomandata pentru acest tip de DAC. Ce este frustrant pentru mine este ca nu inteleg doua chestiuni:

1) Pe siteul Lampizatorhttp://www.lampizator.eu/lampizator/REFERENCES/Shanling%20CD300/CD300_Shanling_Burrbrown_PCM1794.html a folosit cu succes schema in SRPP fara condensator de intrare, de asemenea am gasit poze cu montaje PCM 1794 si SRPP dupa, fara condensator de intrare, deci sigur se poate

2) Tot pe acest site se recomanda 2 scheme majore: una fara condesator pentru DAC-urile cu iesire in curent folosind 6N2P si una cu acel condensator de intrare pentru DAC-urile cu iesire in tensiune folosind 6N6P. In momentul cand la un DAC cu iesire in curent aplici acea rezistenta pentru conversia I/V, pe ea apare tot o tensiune ce vine amplificata de lampi. Care este diferenta intre cele doua abordari, doar nivelul de tensiune ce il furnizeaza diferitele tipuri de DAC-uri?

 

Sunt constient ca aceasta abordare nu este cea mai potrivita, insa in acest moment am lampi 6N2P, montajul de SRPP facut, si as vrea sa il fac sa functioneze pentru a putea face anumite teste cu DAC-ul. Ulterior voi schimba metoda de abordare, dar decomandata trebuie sa raman cu aceasta.

 

Ce as putea masura/modifica in montaj pentru a imi da seama unde este problema?

 

Multumesc !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este normal sa se mute punctul de tensiune median masurat la acel SRPP cu 6N2P,intrucat DAC-ul genereaza un curent de aproximativ 28mA,curent ce va produce o cadere de tensiune pe rezistenta de 100 ohmi de aproximativ 2.8V DC cu semnul (+) plus pe grila de comanda a triodei "de jos"..Aceasta tensiune va mari curentul prin acest tub deci implicit pe intreaga configuratie SRPP asa ca in punctul median nu veti mai gasi 1/2 din Ua ci aproximativ 16V,6N2P are panta S=~2.25mA/V,daca faceti un calcul invers,veti gasi explicatia.

In catodul triode de "jos" initial (fara sa cuplam semnalul de la DAC) vom avea o tensiune de 290mV,aceasta va stabili punctul static de functionare al tubului de "jos".Ca sa nu stricam echilibrul acestui SRPP,suntem obligati sa nu depasim pe grila de comanda o tensiune pozitiva cu mult mai mare decat valoarea din catod,adica 290mV,pentru aceasta va trebui sa facem un divizor rezistiv prin care sa limitam curentul ce trece prin rezistenta de 100 ohmi,adica vom monta o rezistenta serie cu semnalul de 470 ohmi...750 ohmi,aceasta valoare depinde foarte mult si de tubul utilizat,parerea mea!

 

P.S eu am mers pe Ua=170V asa cum ati spus mai sus.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Din cite stiu si eu despre DAC-uri, daca folosesti o rezistenta mai mica scade si tensiunea dar nu stiu cum se va comporta DAC-ul.

N-am studiat prea mult partea cu DAC-urile cu iesire in curent pt ca mi se pare o complicatie absolut inutila conversia externa pt 2-3 db in plus la un nivel de 100 de ori mai mic decit il putem auzi....

Link spre comentariu

Ai scris ca folosesti PCM 1794 care este un DAC cu iesire balansata in curent si in primul link apare TDA1541A care nu are iesiri balansate. La PCM1794 folosesti ambele iesiri in curent? (parca nu as crede ca ai 4 SRPP in total).

 

La DAC-urile cu iesire in curent unii au ajuns la rezistenta de 60 ohmi (suntata cu un condensator de 0,1uF ca sa faci si un filtru trece jos) si o rezistenta serie de 300 ohmi ce se duce in grila. Deci LMOlimpiu a indicat foarte corect solutia, respectiv - rezistenta in serie cu semnalul dand si valoarea 470 (eu cu 470 de ohmi as merge) - 750 ohmi. Deci ai aceeasi informatie identica din doua surse diferite (teoretica de la LMOlimpiu care banuiesc ca a facut o simulare si practica de la cei care s-au jucat practic) => asa trebuie sa faci si tu.

Pune totusi o schema completa ca sa vedem despre ce este vorba. (poti face o schema de mana si bagi o poza cu telefonul).

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Nu trebuie o simulare pentru o problema asa de simpla,mi-a fost suficient sa stiut ce tensiune ramane la mediana SRPP-ului (~16V) la cuplajul cu DAC-ul,tensiunea pe bara de +Ua(170V) stiind si caracteristicile tubului 6N2P si gata,presupun ca aceste chestii sunt absolut elementare.

"Simulari" cu creionul,hartia milimetrica si cartea in fata am facut suficiente pana la tehnica moderna de astazi!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pai sigur ca daca dai la maxim fara semnal atunci ai sa auzi zgomotul generat de DAC dar daca apare si semnal faci bucati si ampliful si boxele.

Eu ma refer strict la un caz de ascultat muzica atunci cind nivelul semnalului util este la -15db -25db fata de nivelul de ref (full scale DAC) si sistemul audio este reglat pt auditie normala intr-o camera sau sala de auditie. In conditiile astea urechea umana nu detecteaza nimic sub -80db -95db.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator stefan5

Buna ziua,

 

 

Acest proiect este primul meu contact cu tuburile, deci incerc sa invat "din mers" cat se poate de mult. Foarte foarte folositoare informatia cu tensiunea din anodul tubului de jos-acum stiu ce calcule sa fac. Din criza de timp si inspiratie am pus aceleasi intrebari si pe un forum strain si acolo mi s-a recomandat sa pun in serie cu semnalul un condensator de 0,470n - 1uF si dupa el(in grila) o rezistenta de 1M la masa. Care ar fi avantajele/dezavantajele acestei metode?

PCM 1794 alimentat la 8V si in varianta mono (cea care o utilizez si eu) scoate 7mA pe o iesire. Eu cum leg 2 iesiri intre ele (ca in poza atasata) am cam 14mA si imi rezulta 1,6V masurati. DAC-ul tot timpul are acest curent pe iesiri, chiar daca reda sau nu muzica.

PS: acum am Ua= 155 V pentru ca astazi am "adaugat" si un stabilizator pe sursa anodului. Voi mai pune inca un zener de 10V ca sa am ~165V http://www.solderingpoint.com/projects/mosfetps/mosfetps.php - acesta l-am facut

 

 

Din cite stiu si eu despre DAC-uri, daca folosesti o rezistenta mai mica scade si tensiunea dar nu stiu cum se va comporta DAC-ul.

N-am studiat prea mult partea cu DAC-urile cu iesire in curent pt ca mi se pare o complicatie absolut inutila conversia externa pt 2-3 db in plus la un nivel de 100 de ori mai mic decit il putem auzi....

Teoretic toate DAC-urile sunt cu iesire in curent, insa unele au intern conversia IV. Eu am ales sa folosesc acest DAC pentru a ma putea juca cu mai multe tipuri de iesiri/conversii/buffere, etc. Tot teoretic conversia I/V la DAC-urile cu iesire in tensiune nu vor fi asa calitative ca cele care le poti face tu prin diverse metode folosind componente premium.

 

 

Ai scris ca folosesti PCM 1794 care este un DAC cu iesire balansata in curent si in primul link apare TDA1541A care nu are iesiri balansate. La PCM1794 folosesti ambele iesiri in curent? (parca nu as crede ca ai 4 SRPP in total).

 

 

Schema folosita este asemanatoare cu cea din datasheet, atat ca l-am alimentat la 8V, rezistenta de pe pinul 20 cea care regleaza bias-ul este momentan de 6,8K(o voi inlocui cu o sursa de curent), iar rezistenta de conversie I/V este de 100ohmi pe o parte si 135ohmi pe cealalta (pentru teste). Atasat este schema de conectare.

M-am inspirat de pe siteul http://www.dddac.com/ si de pe forumul diyaudio din topicul legat de cel de pe site http://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/224108-nos-192-24-dac-pcm1794-waveio-usb-input.html . Pasul urmator este sa construiesc si acel convertor din I2S in Right justiefied sa testez cum se aude DAC-ul si in varianta NOS.

 

 

Acest proiect l-am construit la servici pentru ca acolo am statia de lipit si sculele necesare, iar testele le-am facut cu niste casti. Crezand ca in continuare SRPP-ul nu imi merge(in casti se auzea mai incet decat iesirea pe condesator direct din DAC) l-am dus acasa sa il conectez la amplificator si surpriza: oarecum merge ! Pe canalul cu SRPP am un gain foarte mare in comparatie cu cel direct din DAC. Problema este insa ca nu se aude prea bine, am distorsiuni mari, cel mai probabil din cauza valorilor componentelor alese gresit si ca am folosit un condesator serie cu semnalul(la recomandarea celor de pe diyaudio). Voi incerca sfaturile recomandate de LMOlimpiu sa vedem ce iese :)

Singura mea explicatia la cele descrise mai sus ar fi impedanta de iesire a SRPP-ului care nu e potrivita pentru casti insa direct la amplificator merge-corectati-ma daca gresesc. Cum as putea calcula aceasta imepedanta si cum as putea sa fac teste concludente folosind castile?-un amplificator de casti?

 

post-178874-0-90596000-1482268324_thumb.png

Editat de stefan5
Link spre comentariu

Buna ziua,

 

..........................................

 

Teoretic toate DAC-urile sunt cu iesire in curent, insa unele au intern conversia IV. Eu am ales sa folosesc acest DAC pentru a ma putea juca cu mai multe tipuri de iesiri/conversii/buffere, etc. Tot teoretic conversia I/V la DAC-urile cu iesire in tensiune nu vor fi asa calitative ca cele care le poti face tu prin diverse metode folosind componente premium.

 

...........................................

 

Da Stefan, stiu si eu asta dar tot mi se pare o complicatie inutila realizarea conversiei I/V extern.

Link spre comentariu
Vizitator stefan5

 

Da Stefan, stiu si eu asta dar tot mi se pare o complicatie inutila realizarea conversiei I/V extern.

Mie mi se pare o abordare relativ gresita strict din punctul de vedere al zgomotului introdus de solid-state-uri in semnal, indiferent ca ea se face intern sau extern. Tinand cont ca in cazul meu cu o simpla rezistenta fac conversia si e de ajuns sa atac amplificatorul, nu vad asta decat o situatie win win. Sunt sigur insa ca aceasta situatie tine mai mult de gusturi, si cum ele nu se discuta.... :d

Lampile vreau sa le utilizez pentru un plus de gain si pentru a auzi si eu in premiera ceva asemanator cu renumitul "sunet de lampi: :)

 

De altfel ma gandesc sa folosesc asa numitul Broskie Cathode Follower http://ep.yimg.com/ay/glass-ware/bcf-9-pin-pcb-user-guide-6.gif pentru a utiliza ambele iesiri ale DAC-ului (varianta balance), astfel as elimina din zgomotul indus de DAC. Acest montaj ar fi inlocuitorul unui transformator din balanced in unbalanced care din ce m-am uitat pe forumurile din strainatate(Sowter, Ludalh, etc.) ar costa foarte mult (~150 EURO). Un inlocuitor ar fi un transformator de microfon, dar pe piata noastra nu am gasit nimic utilizabil. Imi puteti recomanda dumneavoastra ceva sau o metoda de unde as putea face rost? Sau ar fi mai indicat sa raman la varianta cu BCF pe lampi?

Editat de stefan5
Link spre comentariu
Singura mea explicatia la cele descrise mai sus ar fi impedanta de iesire a SRPP-ului care nu e potrivita pentru casti insa direct la amplificator merge-corectati-ma daca gresesc. Cum as putea calcula aceasta imepedanta si cum as putea sa fac teste concludente folosind castile?-un amplificator de casti?

Un 6n2p are cam 50k rez. interna privind o foaie de catalog. Cautand un calcul al impedantei de iesire am gasit ca ar fi Zo=(ra+rk(u+1))/2, unde u=factorul de amplificare, sa zicem 100 ca sa iasa rotund.

La tine rk=200R asadar Zo=35k. Conectand orice casti in serie cu aia 2,2uF nu vei atinge 35k, poate doar cu transformator de iesire. Conectat inaintea unui amplificator (care are o impedanta relativ mare la intrare, fie el potentiometrul de volum sau o rezistenta fixa) e normal sa functioneze ok.

Cred ca ar trebui sa cauti sa intelegi cum e cu transferul de putere intre sursa si sarcina, la ce raport de impedante acesta e maxim etc. Asa o sa descoperi si de ce iti distorsioneaza semnalul cand ii agati castile in iesire.

Ca sa iti raspund si la cea de-a doua intrebare, ii poti adauga un repetor pentru impedanta (probabil scazuta) castilor din dotare. Asa cum la un amplificator cu tuburi pui un transformator de iesire, cam asa e si la preamplificatoare sau orice alte surse de semnal gandite pentru diferite sarcini.

Link spre comentariu
Vizitator stefan5

 

Ca sa iti raspund si la cea de-a doua intrebare, ii poti adauga un repetor pentru impedanta (probabil scazuta) castilor din dotare.

Adica tot un transformator? Daca da, unde as putea gasi in comert ceva folositor si nu exagerat de scump?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări