Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventa de rezonanta incinte BR.


Postări Recomandate

Salut. Am zis sa incerc si eu o pereche de incinte BR pentru basii de 15''. Am facut incintele fara nici un calcul, singurul aspect luat in seama a fost sa se incadreze bine in camera.

M-am gandit ca le reglez frecventa de rezonanta din porturile BR...Dimensiunile exterioare 80x50x46 cm, facute din PAL de 1,8cm.

Volumul intern undeva la 130 l (scazut volum dif, port BR si vatelina). conversia pentru sistemul american ar fi 4.6 ft3. Portul este rotund, diametrul la interior 10,5cm. (4 inchi) Lungimea portului 40 cm. (15.5 inchi). Conform unui calculator on-line (american) rezulta o acordare a incintei in jurul a 20 Hz. Toate astea le-am facut fara sa calculez inainte ceva, abia de curand am gasit acel calculator pentru porturi BR.

Treaba este ca incinta nu coboara asa bine basul, (frecventa difului 20HZ-2000HZ), si am impresia ca trebuie sa acordez incinta mai sus (pe la 25-30Hz) ca sa sune mai bine. Asta implica sa tai din portul BR.

Trebuie ca frecventa de rezonanta a incintei sa fie mai mare decat frecventa cea mai de jos a difului? Mai este si varianta ca diful sa nu coboare asa cum scrie in specificatii, automat trebuie sa acordez incintele mai sus...

Multumesc.

 

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

DA sa vedem param difului.

Pt un dif pro de 15 in volum de 130L (cam mare volumul pt uz practic, dar daca ai loc de el e ok) nu ar merge mai jos de 35Hz, eu as zice ca pe la 45Hz ar suna pe placul tau.

20Hz e pt basi auto cu xmax mare, iar in 130L bagi 2 bucati de acel gen.

 

Taie din tub, ca nu e mare lucru, vezi cum suna mai bine.

Totodata cauta si o amplasare buna in casa dpdv al sunetului.

Link spre comentariu

Din pacate am aruncat cutiile, sunt difuri chinezarii... oricum parametrii puteau fi din burta. Boxele nu prea am unde sa le pun, decat intr-o singura pozitie. Deasupra lor am alte boxe sealed care se aud mai bine (basul coboara mai jos). O sa incerc prima sa tai portul uneia dintre boxe la 30 cm si fac o comparatie cu cealalta. Daca sunetul da semne de imbunatatire, mai scad iarasi lungimea... Pentru o frecvanta de rezonanta de 35Hz, portul ar trebui sa aiba 8 cm...

Multumesc!

Editat de marius75
Link spre comentariu

Nici eu nu ma pricep, intentia mea a fost sa fac doi basi nu subwoofere, doar ca am pus porturile cam lungi si din cauza asta incintele erau acordate la 20 Hz (abia ieri am gasit acel calculator pentru porturi BR).

Am stat cu ele asa cam jumate de an, am crezut ca se aud asa din cauza difurilor chinezarii... dar azi am taiat unul dintre porturi initial la 25cm, apoi, dupa ce am facut comparatie cu boxa cu portul intreg, am mai taiat 10 cm si diferenta este destul de mare, acum coboara mai bine basul. Dupa asta, am modificat ambele boxe, porturile au ajuns la 15cm si cred ca le las asa. Sunt multumit de cum suna acum...acordajul ar fi undeva la 30 Hz.

Vatelina n-am asa multa, un strat de 2 cm pe 5 din peretii interiori (ala pe care sunt difurile n-are).

Editat de marius75
Link spre comentariu

Acordarea frecventei cutiei se face in tandem cu frecventa de rezonanta a difuzorului.. asta stiu eu.. iar daca difuzorul tau are Fs undeva la 45-50Hz atunci si cutia e bine sa fie cam la ceeasi frecventa ... porturile de regula nu sunt lungi. Cam tot ce ti-a zis Sharky zic si eu.. As adauga doar masurarea parametrilor reali ai difuzorului. se pot masura daca ai un microfon bun si o cutie inchisa plus un soft spcific.

Link spre comentariu

pentru masurarea parametrilor electromecanici nu ai nevoie nici de microfon nici de cutie

de asemenea nici frecventa de rezonanta a cutiei nu trebuie sa fie cam aceeasi cu a difuzorului.

Pt. a functiona corect in cutie deschisa,este critic in primul rand ca difuzorul sa aibe un factor de calitate(qts) optim.Nu din orice pietroi chinezesc cu fs 10hz se obtine bas daca are 80db/1w si 50Wrms...

Link spre comentariu

Din pacate nu mai am parametrii, erau scrisi pe cutie si am aruncat cutiile. Nu garanteaza nimeni ca acei parametri erau reali, am spus din capul locului ca e vorba despre difuri chinezarii. Dupa ceva cautari pe net se pare ca Qts ar fi 0,49.

Initial cutiile au fost sealed, dar se auzea rau de tot (bas de parca tinea cineva membrana cu mana). Atunci am dat gauri si am pus porturile cat de lungi s-a putut (am lasat cativa centimetri pana la vatelina de pe spatele cutiei).

Se auzea mai bine asa, dar se pare ca nu scoteam tot din difuzoare. In momentul in cand am pus porturile lungi, am gresit...conceptie gresita, desi in trecut mi s-a mai spus ca nu e bine sa pun porturile fara un calcul.

...................

Revin la situatia actuala...am taiat unul din porturi la 8 cm (pentru 35 Hz) si a mai aparut o imbunatatire a basului (dar nu asa semnificativa ca la prima ajustare de la 40 la 25 cm).

Maine tai si portul de la cealalta.

Multumesc pentru sfaturi!

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Urmeaza sa-mi fac si doua subwoofere, am zis sa nu mai deschid alt topic. Difuzoarele coboara destul de bine (le-am probat in incintele astea), au un bas adanc in genul difurilor amfiton. Am dat comanda de PAL, cutiile vor fi de aprox 170 l interni, acordajul o sa-l fac tot pe la 35Hz, dar nu sunt lamurit daca sa folosesc sau nu vatelina...am vazut ca unii folosesc, altii nu...

Link spre comentariu

Porturile eu as zice sa le lasi de acelasi diametru de 100mm, daca e prea mic, o sa se auda cum iasa aerul prin el la volum mai ridicat. Si daca prin absurd dif. ala are fs la 20 HZ NICIODATA incinta nu se acordeaza la acea frecventa, risti sa-l distrugi mecanic. Daca are fs de 20 hz dar nu prea cred, mai ales chinezarie de 15", il poti acorda lejer la 30-35 de hz, chiar si 40, este super bas. Vrei fs mic, cauta dif. auto, alea merg si in volum mai mic. Eu am un Domotec MS 812 de 12" in 70 l acordata cam pe la 37-40 hz dif. avand fs de 32 parca, si suna bine, cu toate ca se recomanda incinta de 50 l.

Nu sunt specialist, dar din ce am vazut la subwoofere nu se pune vatelina si la boxe vatelina creste volumul incintei nu il scade.

Really ? :) tu daca acoperi peretii din camera cu polistiren pe interior largesti camera, sau o micsorezi ? asta asa ca exemplu la aberatia debitata :P

Link spre comentariu

La cutiile astea as vrea sa le fac cu un port mai mare, undeva la 300cm2, acordate spre 40 Hz (aici ma joc un pic, incep cu 35Hz). Portul vreau sa-l fac mare, pentru ca atunci cand am probat difurile de subwoofer in cutiile deja facute, care au diametrul portului de 10cm (78,5cm2) se auzeau un pic astupate la volum mare. Vreau sa le fac ceva in genul asta (poza e luata de pe net). Dimensiunile exterioare ar fi (80x54x50) cm, volum intern aprox 170 l (6 ft3)

Nelamurirea mea era legata de materialul fonoabsorbat, daca e bun (sau nu) in boxele pentru subwoofer.

 

Posted Image

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări