Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema CNC - pierde pasi dar foarte rar se si opreste unul din motoare (aleator)


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 96
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ai un multimetru profi :) , al meu e un amarat de multimetru cu totita aia centrala de unde setezi ce sa masoare...

 

Acum am masurat inca cateva chestii in BOB, la pinul de directie cand e LOW am 1.2v, iar cand e HIGH am 5v, ar fi trebuit sa fie 0v oare pe LOW ? La voi de curios cat va arata in BOB daca masurati pinul de directie?

 

PS. Azi am taiat cateva piese fara probleme pana acum, cand a facut odata cam aceeasi figura ca ieri, cand directia in care se rotea motorul din dreapta nu era aceeasi cu cea a motorului din stanga (pe axa Y) (acelasi ca si acum 2 - 3 zile! .. poate nu e coincidenta si e ceva de la driverul acelui motor ...)

Editat de ovisopa
Link spre comentariu

Tensiunea aia reprezinta un semnal de comanda care este "digital" in final contind numai doua valori: High si Low.

In functie de integratele folosite (familia din care provin) valoarea la care se face distinctia intre High si Low difera dar la valoarea citita de tine nu ar trebui sa existe vreo problema cu interpretarea nivelului de Low logic.

Intradevar este putin cam mare dar nu-i nici o problema la o alimentare de 5V.

Link spre comentariu

Ca sa verific si sa am un "istoric" al pinului DIR de la ambele motoare de pe axa Y am pus un Arduino Pro Micro sa monitorizeze cei 2 pini, daca sunt HIGH ledul pinului respectiv se aprinde albastru, daca e LOW se aprinde verde. Daca valorile citite sunt diferite se aprinde rosu primul led, iar pt istoric folosesc functia serial plotter din Arduino IDE.

 

Intervalul de citire l-am setat la 100ms, nu stiu daca e nevoie sa fac citirile mai rapid, dar o sa incerc sa mai tai cateva piese sa vedem daca se mai intampla ... In caz ca o sa mai faca si a treia oara tot motorul din dreapta o sa cumpar rapid siun driver, oricum nu am niciunul de rezerva si nu cred ca strica sa am unul de rezerva.

 

Link spre comentariu

Am pus 100ms doar cu gandul ca daca se vor schimba ledurile prea repede poate nu vad ledul ROSU, pe urma m-am gandit si la SerialPlotter sa fiu sigur ca nu imi scapa nimic, dar daca pun interval mult mai mic, oare va merge cu serial ploter? nu stiu de ce aveam impresia mai demult ca daca aveam serialprint, codul se executa mai rar, nu vorbesc aici de 10 ori pe secunda, ci cand ai serialprint de 100 sau de 1000 de ori pe secunda, chiar o sa ajunga in serial ploter atatea valori intr-o secunda ? poate vorbesc prostii, te rog sa ma corectezi daca gresesc :)

 

Cu intreruperi nu am lucrat niciodata, nu ar strica sa incep dar la cum am retinut eu ultimele 2 incidente, nu e vorba de un timp foarte scurt, "balbaiala CNC-ului" dureaza mai mult, cam pana ii dau FEED HOLD sau STOP, iar dupa aia de obicei daca misca manual sau continui functioneaza corect (nu am mai coninuat proramul niciodata dupa un incident pt ca piesa in cele mai multe cazuri e stricata), de aceea ma gandesc ca nu e neaparat nevoie de ceva foarte rapid, avand in vedere ca pinul DIR oricum nu isi schimba directia foarte des, la gravat ar fi un caz in care DIR se schimba odate de doua ori pe secunda dar in rest pinul respectiv sta intr-o anumita stare cateva secunde.

 

Acum cred ca o sa mai trag niste fire de la un alimentator de 12v sa pun si o mini camera de securitate sa inregistreze ruterul, aveam mai demult cand eram in garaj , dar de cand m-am mutat in atelier nu am mai montat-o., o sa ii dau drumul acum camerei si o sa incerc sa mai fac cateva piese in seara asta, sa vedem daca mai apare problema.

 

Mersi

Link spre comentariu

Daca vrei sa monitorizezi schimburile de directie ideea era sa monitorizezi la alt nivel, cu intrerupere si memorezi valoarea si o afisezi intr-o lista cu ultimele schimbari nu continuu, asta doar ca sa vezi daca fluctueaza sau se mentine.

Oricum tu ai motoare pe ambele parti ale aceleias axe parca, doua motoare pe X nu ? Deci semnalul e ok, unul din ele merge bine, celalalt nu. Poti sa schimbi driverele intre ele schimband doar iesirea spre motoare, ele merg impreuna oricum nu ?

 

Dupa cum ti-am zis, am avut si eu problema aia la un echipament mic, mie imi aparea cel mai frecvent la cercuri, la anumite viteze si am rezolvat-o setand microsteppingul mai fin.

Problema era cu motorul, nu defect, motor nou, set de 3, merge bine cu microstepping, dar chiar si schimband driver-ul un singur motor din 3 (mereu acelasi) facea problema aia. E vreo toleranta ceva care nu se potriveste.

Cu microstepping fin merge perfect la mine.

Poti sa incerci sa faci cercuri de diferite diametre cu diferite viteze si vezi ce iese.

 

PS: programarea cu intreruperi face totul mult mai simplu si e si programarea extrem de simpla. Doar creezi o functie care se executa automat cand se schimba valoarea pinului in functie de cum ai setat cand ai atasat-o. E foarte simplu si rapid pentru ca e hardware, nu software, totul se executa instant.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Daca vrei sa monitorizezi schimburile de directie ideea era sa monitorizezi la alt nivel, cu intrerupere si memorezi valoarea si o afisezi intr-o lista cu ultimele schimbari nu continuu, asta doar ca sa vezi daca fluctueaza sau se mentine.

Oricum tu ai motoare pe ambele parti ale aceleias axe parca, doua motoare pe X nu ? Deci semnalul e ok, unul din ele merge bine, celalalt nu. Poti sa schimbi driverele intre ele schimband doar iesirea spre motoare, ele merg impreuna oricum nu ?

...

 

Aici e "problema", fiecare motor are sursa dedicata si driver dedicat, in total am 5 motoare, 5 surse si 5 drivere, 2 motoare pe axa Y, 2 motoare pe axa Z si 1 motor pe X. In trecut cand am mai avut probleme se intampla aleator, si la X unde am un singur motor pe axa (si daca se intampla nu e "nimic grav", stric doar piesa care o frezez, dar cand se intampla pe una din celelalte axe mi se suceste gantry-ul, un motor intr-o parte unul in alta, tot gantry-ul ala mare se suceste si e nasol de tot :( ) Deci poate fi si de la semnal, semnalul motorului idn dreapta e diferit de cel din stanga, in BOB iasa din pini diferiti.

 

O sa caut acum un tutorial cu intreruperile, suna tare simplu la cum mi-ai explicat tu :) Mersi.

 

iar legat de drivere, da , as putea incerca sa schimb driverul, pana iau altul, sa il pun de exemplu pe asta de pe Y, cu care am avut probleme in ultimele 2 cazuri (azi si acum 2 - 3 zile cand oarecum a reinceput problema din octombrie 2016) pe axa X unde am un singur motor , si sa vad cand se mai intampla , se intampla tot pe Y sau pe X.

Link spre comentariu

Am facut un filmulet in timpul testelor, si altul in timp ce am taiat 2 piese din policarbonat de 3mm. Nu s-a auzit nimic rau, dar pe monitorul laptopului unde aveam graficul cu starea celor doi pini, se vad din cand in cand niste spike-uri, nu s-au simtit in miscare routerului, totul a decurs normal si la teste si cand a taiat piesa.

 

O sa fac maine modificarile skethului de Arduino sa fie cu intreruperi, sa vedem daca tot asa apar spike-uri in grafic, spike-urile respective se observa si pe banda de leduri.

 

La minutul 1:40 apare un spike albastru in timpul miscarii motoarelor si pe la 1:49 un spike rosu, dar miscarea motoarelor a fost normala, fara pocnituri sau alte miscari mai grave. Poate e ceva cu arduino-ul meu, dar voi vedea dupa ce fac probe si cu codul modifcat.

 

Link spre comentariu

Sunt neplacute accidentele pe axa care are 2 motoare in situatia in care pleaca doar un motor si celalalt ramane pe loc , sau mai grav cand pleaca in directii diferite . Masina mea are pe y 2 motoare si am trecut prin astfel de momente neplacute . Evident ca structura de gantry-ului s-a torsionat . La mine problema a fost din contacte in driver ,mai pecis mufa de legatura intre driver si motor. Am desfacut toate lamele si le -am strans , munca delicata dar a meritat . De atunci nu am mai avut nici un fel de probleme. Insa am prevazut un contact care opreste masina in caz ca mai apar astfel de defazaje , mai ales ca am inlocuit vechea structura , cea noua e mult mai solida si nu as vrea sa o torsionez si pe asta . Daca masina ta sta intr-un mediu cu temperatura variabila de-a lungul anului posibil sa apara oxidari de contacte , merita sa verifici . Ca o paranteza , eu imi misc masina cu ajutorul unui laptop care nu sta tot timpul legat la masina asa ca mi-am luat un docking station ( port replicator ) pentru o detasare mai usoara . Nu merge bine masina conectata la laptop prin acest dispozitiv , probabil nu se realizeaza bine contactele electrice la jonctiunea intre mufe .

Link spre comentariu

O sa incerc sa ajung si la zona unde sunt cositorite firele motoarelor cu firul care pleaca din drivere, nu am mufa, ci sunt cositorite din cate imi aduc aminte, stiu ca la X am verificat ca era usor accesibil, dar la Y zona este foarte greu accesibila, daca as fi avut masina pe o masa fara placa de sus, doar scheletul unei mese as ajunge usor la fire, dar nu e cazul, voi vedea cum reusesc sa verific firele acolo.

 

Unde pleaca din driver am verificat si sunt stranse, dar nu le-am curatat, poate ar trebui sa le scot si sa restrang firele dupa ce curat cu spray de contacte.

 

Pt controlul masini am un calculator dedicat, cu port paralel, l-am cumparat special pt CNC acum vreo 2 ani, marca Lenovo, 4GB ram, Intel 2.7GHz, placa video onboard Intel HD (daca o sa mai continue problema si dupa ce montez noul controler UC400ETH o sa cumpar si o placa video dedicata sa mai elimin una din posibilele probleme, desi mie mi se pare exagerat sa se spuna ca din cauza placii video ar putea aparea probleme, mie personal nu mi se pare ca Mach3 ar avea asa mare nevoie de un GPU dedicat, cu o placa video onboard din anii astia chiar te joci jocuri ok, care cer infinit mai multe resurse decat Mach3... dar daca toata lumea recomanda placa video dedicata o sa incerc si asta, in caz ca problemele persista)

 

Mars01, cred ca o sa cumpar multimetrul asta ca cel vechi il am de foarte mult timp, sper sa fie ok. Am bagat in cos mai multe in cos care pot masura AC si la 2v, la fel cum e la DC, asta fiind cel mai scump dintre ele, cel mai scump la cat sunt eu dispus sa dau pe multimetru, nu cel mai scump din oferta emag-ului

 

http://www.emag.ro/multimetru-digital-uni-t-ut-58c-mie0083/pd/DVSKP2BBM/

 

post-196333-0-28736600-1490943424_thumb.jpg

 

Aici e si comparatia intre ele dar detaliile nu apar toate in comparatie, doar daca se da click pe fiecare in parte, din cate am vazut toate au si Buzzer, asta parca imi lipsea la al meu, toate pot masura AC intre plajele 2 - 600, teoretic pot masura impamantarea cum mi-a spus mars mult mai precis decat multimetrul actual care are doar 200v si 600v pt AC

 

http://www.emag.ro/compare/DD6D4MBBM,DVSKP2BBM,D20RL7BBM/

Editat de ovisopa
Link spre comentariu

Nu e nevoie de placa video dedicata , resursele calculatorului prezentat de tine suntmai mult decat suficiente , cunosc persoane care frezeaza de ani buni cu pentium 4 . Laptopul meu are video onboard, o gramada de programe pe el si mai sta si conectat wireless la routerul casei .Nu am nici macar antivirus pe el , dar nici nu navighez airea pe site-uri cu el . Am facut frezari care au durat si 5 ore , nu a pierdut pasi deloc . Am avut odata o problema cand nu mergea cum trebuie, nu imi dadeam seama de ce , uitasem sa conectez alimentatorul , mergea pe bateria proprie care nu prea mai tine si din aceasta cauza probabil semnalele nu sunt corecte pe portul paralel . Conectat la alimentator s-a rezolvat . Ce as mai vrea sa spun , frezez cu CamBam , m-am obisnuit cu el . Initial foloseam o versiune piratata care o perioada a mers bine . Apoi cand am legat laptopul la net a inceput sa faca figuri , se oprea masina in timpul frezarii , nu imi dadeam seama de unde e problema .Acum am instalat versiunea oficiala demo de pe site si totul e perfect . Am 3 calculatoare in casa asa incat in total am 120 se sesiuni de lucru , cand o sa se epuizeze acestea , ma gandesc sa cumpăr o licenta , costa vreo 108 euro dar cred ca face banii , la fel si Mach 3, il am cu licenta si nu imi pare rau,. Poate conteaza si aceste amanunte .

Link spre comentariu

Un timp am frezat pe un P3 fara nici o problema. Eu scot totul din calculator, inclusiv placa de retea si placa video sau orice altceva mai este prin el. G-code-ul i-l dau pe stick. Am doar inca o placa pci pentru un extra port paralel ca am doua cnc-uri controlate de acelasi, dar nu merg simultan.

Legat de instrument de masura poate vrei sa arunci o privire si la UT139.

 

@florianmro sti ca cambam-ul isi salveaza in registrul windows-ului numarul de folosiri si se poate modifica direct acolo, da ? sau chiar se poate salva valoarea curenta si setat intr-un fisier bat sa reseteze valoarea la fiecare pornire... dar noi nu facem de-astea ca suntem cinstiti.

Sti de asemenea ca isi salveaza in zona userului, adica user nou = resetare contor, da ? Dar iar noi nu facem asta ca nu este corect.

Doar ziceam si eu....

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Nu e nevoie de placa video dedicata , resursele calculatorului prezentat de tine suntmai mult decat suficiente , cunosc persoane care frezeaza de ani buni cu pentium 4 . Laptopul meu are video onboard, o gramada de programe pe el si mai sta si conectat wireless la routerul casei .Nu am nici macar antivirus pe el , dar nici nu navighez airea pe site-uri cu el . Am facut frezari care au durat si 5 ore , nu a pierdut pasi deloc . Am avut odata o problema cand nu mergea cum trebuie, nu imi dadeam seama de ce , uitasem sa conectez alimentatorul , mergea pe bateria proprie care nu prea mai tine si din aceasta cauza probabil semnalele nu sunt corecte pe portul paralel . Conectat la alimentator s-a rezolvat . Ce as mai vrea sa spun , frezez cu CamBam , m-am obisnuit cu el . Initial foloseam o versiune piratata care o perioada a mers bine . Apoi cand am legat laptopul la net a inceput sa faca figuri , se oprea masina in timpul frezarii , nu imi dadeam seama de unde e problema .Acum am instalat versiunea oficiala demo de pe site si totul e perfect . Am 3 calculatoare in casa asa incat in total am 120 se sesiuni de lucru , cand o sa se epuizeze acestea , ma gandesc sa cumpăr o licenta , costa vreo 108 euro dar cred ca face banii , la fel si Mach 3, il am cu licenta si nu imi pare rau,. Poate conteaza si aceste amanunte .

 

Ha.. CamBam .. cat ma bucur sa aud ca nu sunt singurul :))) Lucrez cu Cambam din ziua 0, programul mi se pare bestial, iar comunitatea de pe forumul lor la fel, foarte repede primesti raspuns la intrebari si probleme. Initial l-am avut si eu piratat, dar cand am descoperit ca pot face anumite chestii mult mai repede decat cu Vectric (niste matrite de alama, cu vectric taia f mult aer cu o freza de 30 grade si varf de 0.2mm, la care nu ii puteam da viteza mai mare ca rupeam varful, iar pe forumul lor nu a sarit nimeni in ajutor) am cumparat licenta imediat, isi merita toti banii !!!

 

Legat de calculator si eu zic ca e mai mult decat suficient dar peste tot se recomanda, fara internet, cu placa video dedicata, sa nu incarci nc-ul din NAS .... legat de asta cu nas-ul am inceput un alt topic pe cnczone parca, nu inteleg ce legatura are de unde il incarc daca programul deja e in memoria calculatorului, eu sunt 99% convins ca mach 3 nu mai reciteste fisierul odata ce la incarcat, mi s-ar parea o mare tampenie sa faca lucrul asta. Iar eu sunt concectat la net cu PC-ul pe care lucreaza Mach3 (dar nu fac browsing, pe PC merge doar Mach3 .. a da .. si antivirusul) pt ca toate gcode-urile le am in retea, pe un NAS, iar ca si nivel de lucru eu zic ca lucrez foarte mult pe CNC, dar niciodata serie :( , din 6 februarie 2017 pana acum am generat 221 fisiere NC, fiecare contine una sau mai multe piese, iar ca si timp de lucru, tot din 6 februarie cand am resetat contorul la Mach3, s-au strans 336 de ore de lucru pe freza. O sa incep de luna asta sa resetez contorul la inceputul lunii si sa imi notez. Am mentionat numarul de fisiere si orele doar pt a va face o idee de cat timp lucrez pe CNC fara sa am vreo problema.

 

Un timp am frezat pe un P3 fara nici o problema. Eu scot totul din calculator, inclusiv placa de retea si placa video sau orice altceva mai este prin el. G-code-ul i-l dau pe stick. Am doar inca o placa pci pentru un extra port paralel ca am doua cnc-uri controlate de acelasi, dar nu merg simultan.

Legat de instrument de masura poate vrei sa arunci o privire si la UT139.

 

@florianmro sti ca cambam-ul isi salveaza in registrul windows-ului numarul de folosiri si se poate modifica direct acolo, da ? sau chiar se poate salva valoarea curenta si setat intr-un fisier bat sa reseteze valoarea la fiecare pornire... dar noi nu facem de-astea ca suntem cinstiti.

Sti de asemenea ca isi salveaza in zona userului, adica user nou = resetare contor, da ? Dar iar noi nu facem asta ca nu este corect.

Doar ziceam si eu....

 

Legat de multimetru, l-am gasit si la emag, e mai scump decat cel care mi l-am ales eu dar nu e diferenta mare, e mai bun decat celalalt ales de mine sau are doar scalarea automata in plus? Mi s-a parut ca modelul UT58 are ecranul mai mare, ar fi fain sa fie si iluminat.

 

http://www.emag.ro/compare/DD6D4MBBM,DVSKP2BBM,D20RL7BBM,D613H2BBM/

Link spre comentariu

Si eu am fost fan inrait cambam, e extrem de simplu si util si are functii care se definesc mai greu in alte parti. Dar apoi am trecut pe fusion360 si chiar daca o periodata am lucrat cu ambele, acum fac totul in fusion.

mach3-ul nu citeste fisierul dupa incarcare. Eu il incarc de pe stick si scot stick-ul si il duc inapoi la "calculatorul de la proiectare".

 

139c-ul are si true rms si are si are si afisajul luminat, pentru cateva secunde dar totusi cateodata este util, eu as da aia 30lei diferenta pentru asta. Si scalarea aia automata e chiar utila.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări