Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RIC...


Postări Recomandate

RIC 2, amintiri frumoase. Elev fiind la vremea aceea, mai trageam cu urechea la etapele Campionatului National de fotbal. In acele timpuri Maria Sa Sportul chiar exista si prezenta interes.

Era usor de strecurat in buzunarul de la piept al uniformei iar firul subtire al castii nu prea se vedea. Nu uitam sa-l iau cu mine in ziua in care "era etapa".

Link spre comentariu

Tot respectul pentru proiectantul seriei RIC , un tânăr inginer ( evident , în 1984 ) din secția 24 aparținând fostei întreprinderi Electronica Pipera .L-am cunoscut cu porecla de Rică , probabil numele era Aurel ... ?

 

In 1984 dvs v-ati desfasurat activitatea in fosta Intreprindere Electronica Pipera?

Link spre comentariu

Radio Ric era MP3 playerul acelor vremuri.

 

Elev prin clasa a V-a fiind imi curgeau balele dupa un Ric. Intram in magazinul de electronice, ma uitam la pret (costa mai mult de 100 de lei, parca 130) si mi se parea imposibil de avut. Nici cu banii de colindat nu m-as fi descurcat si de la parinti nici vorba sa-i obtin. Acum copiii isi doresc tablete, telefoane...

Dar, am pus mana pe unul prin clasa a VII-a si l-am reparat (ceva condensator mare fusese rupt de ciuda ca nu mergea de catre fostul stapan, un coleg de clasa). Am reusit sa-l inlocuiesc si sa-i repar casca (firul intrerupt era boala la castile astea). Tin minte ca aveau membrana decupata din ceva suport magnetic cu un disc mic metalic la mijloc (pentru basi). Asa am invatat sa tin un letcon in mana si sa fac lipituri fine.

Chiar copil fiind mi-am dat seama de calitatea indoielnica a acelor aparate, mai ales a castii. Erau niste mizerii produse de nivelul tehnologic de care dispunea societatea de atunci, nivel pe care nici macar nu-l mai avem acum (firmele de import care produc la noi nu se pun, este tehnologie din afara).

Link spre comentariu

Pentru acele vremuri erau ok atat aparatele cat si castile. Parerea mea.

Inca am o astfel de casca, functioneaza perfect.

Chinezismele din ziua de azi (de regula vandute ca accesorii la telefoanele mobile) sunt mult mai proaste, apropo de intreruperea firului dintre mufa si casca propriu-zisa.

Discul metalic de la mijloc incastrat in membrana de celuloza nu era in mod expres pentru bass, ci elementul care misca mecanic membrana fiind plasat in campul magnetic al bobinei in care se injecta semnalul de audiofrecventa.

Link spre comentariu

Din câte ştiu, numai RIC (1), primele serii aveau finalul în clasa A cu germaniu din seria ACxxx, repsecteviv cu seria didactică Gxx...

 

Referitor la denumirea aparatului am o versiunea mai puţin romantică de cel al tinărului inginer... Rică.

În cea perioadă, directorul uzinei era Roland Ionescu (cel care a coordonat singura monografie a uzinelor Electronica), de aci şi până la Roloand Ionescu Constructor a fost doar un mic pas...

 

Dacă ştie cineva la ce alte circuite s-a folosit integratul BU1014N înafară de rr RIC?

Link spre comentariu

Vă referiţi la alt aparat RIC are 1 FET, 5 tranzistori şi 2 diode...

Mai menționez încă o dată : am schema ( desenată de mână ) unui prototip din seria RIC , nu este comună cu schema produselor de serie RIC1 , RIC2 , RIC3 , EVA etc . Probabil a fost un test de producție sau o evaluare a costurilor de fabricație , nimic mai mult . Prin simplitatea ei , schema era de fapt foarte evoluată față de minireceptoarele redegiste sau sovietice echivalente .
Link spre comentariu

Despre casca RIC:

-primele erau japoneze

-au fost asimilate în ţară cele de impedanţă mică. Nu am găsit micro cască românească cu impedanţă de 100-200 Ohm cât se cerea la finalul de la RIC2

- inclusiv Electromureş a fabricat căşti de 10 Ohm. Nu pot să afirm că au fost la culmea vârfului etc.

 

Despre montajele cu amplificare directă ale celorlate ţări:

-s-au construit modele mult mai economice şi frumoase (lucrate îngrijit)

post-175977-0-47248300-1479065446_thumb.jpg

post-175977-0-73435600-1479065482_thumb.jpg

post-175977-0-79444500-1479065497_thumb.jpg

post-175977-0-52351700-1479065529_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mai menționez încă o dată : am schema ( desenată de mână ) unui prototip din seria RIC , nu este comună cu schema produselor de serie RIC1 , RIC2 , RIC3 , EVA etc .

Probabil a fost un test de producție sau o evaluare a costurilor de fabricație , nimic mai mult . Prin simplitatea ei , schema era de fapt foarte evoluată față de minireceptoarele redegiste sau sovietice echivalente .

Posted Image

E foarte posibil ca impedanta castii recomandate pentru RIC2 sa fi fost compatibila si cu proiectul initial al miniRIC-ului ...

Va reamintesc faptul ca acordul se realiza prin deplasarea barei de ferita ( pe care erau bobinate infasurarea de acord si cea de cuplaj cu ARF ) iar reglajul volumului se realiza prin deplasarea infasurarii de reactie , dispusa langa infasurarea de acord ...

O data cu volumul , datorita reactiei pozitive , crestea si selectivitatea .

Functia On-Off se realiza prin introducerea / scoaterea castii din aparat .

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări