Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Speranta de viata LED - semnificatie reala


Postări Recomandate

Hai sa demitificam diverse abordari gresite ale temei duratei de viata a ledurilor.

 

Durata de viata a led este definita ca timpul in care fluxul initial se depreciaza cu maximum 30% din valoarea initiala.

La producatorii medii sau premium cifra tipica depaseste 50.000 ore, dar exista si cotatii de 200.000 ore.

De retinut ca dupa scaderea fluxului sub 70% din initial ledul va continua sa functioneze mult timp, dar cu flux descrescator.

Desigur ca pe masura deteriorarii randamentului initial se mai deterioreaza si CRI sau temperatura de culoare.

 

1. Necesitatea timpilor lungi de functionare

Desi timpii lungi de functionare reprezinta un mare confort - adica posibil niciodata nu mai este necesar sa intervii pentru a schimba ledul - totusi doar o minoritate de cazuri chiar solicita asa ceva imperativ, si asta foarte rar in conditii de exploatare uzuala, probabil in gospodarie.

In utilizarea casnica 10.000 ore par a fi o limita acoperitoare cam pentru orice aplicatie, pentru ca uzual asta inseamna cam 10 ani de folosinta.

Deci cam in orice situatie normala durata de viata a unui led este overkill.

 

2. Psihoza duratei de viata a alimentarii

Solutiile de alimentare a ledurilor, cu randament bun cat si volum/greutate reduse sunt in general bazate pe circuite in comutatie.

La frecventele respective (mari si foarte mari) ESRul condensatorilor electrolitici devine critic. O crestere relativ mica a ESR poate duce la pierderi, iar pierderile sunt sub forma de caldura, care incalzeste condensatorul din interior. Iar caldura distruge condensatorul.

 

Dar un condensator se mai poate si inlocui...

 

In plus unii au auzit si de MTBF, dar au auzit prost...

De ce? pentru ca un MTFB de numai 2000 ore, normal pentru un condensator electrolitic, este dat la o anumita temperatura maximala.

Dar odata cu scaderea temperaturii sub cea maxim specificata MTBF va creste exponential.

Si un bun proiectant va avea grija sa existe marje mari, ceea ce se va traduce in speranta de viata de zeci de ori mai mare...

 

Dar exista si solutii la nivel de conceptie.

Astea pot fi puse in practica in acele RARE cazuri in care chiar avem nevoie de speranta de viata lunga:

- pai daca speranta de viata este este intr-atat de importanta, alte argumente devin neimportante, deci putem face o sursa de curent continuu clasica (mare si grea), la 50Hz, frecventa la care ESRul condensatorilor nu este critic si speranta lor de viata este lunga. In plus driverul folosit il facem activ, dar de tip serial, adica cu functionare in curent continuu = superfiabil.

- exista si solutia contrara - nu renuntam la frecvente inalte, dar renuntam la electrolitici. Folosind frecvente foarte mari este simplu ca toate capacitatile din montaj sa fie ceramice multistrat, cu ESR zero si fara probleme de fiabilitate

 

3. Pai in mai mult de 95% din cazuri nici nu avem nevoie de durate de viata asa de lungi (si e vorba de "numai" 10.000 ore)

 

Aici este de discutat si de argumentat...

 

Iluminatul cu led este o tehnologie inca tanara, deoarece preturile scad inca vertiginos, iar calitatea ledurilor progreseaza inca rapid.

 

Asta face ca sa fie justificata si economic si de confort inlocuirea/upgrade-ul ledurilor la intervale de cativa ani.

 

Chiar si 5 ani (tipic 5000 ore functionare) pare un interval prea lung pentru upgrade, pentru ca dublarea randamentului se face mai repede.

Si o dublare de randament inseamna ca deja de mult timp era cazul de upgrade.

 

Deci daca la 3-4.000 ore de utilizare merita de facut upgrade la ledurile propriu-zise, asta inseamna ca se lucreaza pe corpurile de iluminat, iar cu aceasta ocazie se pot inlocui si niscai condensatori electrolitici, fara deranj suplimentar...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vad ca nu prea sunt interlocutori... asa ca voi continua de unul singur.

 

Spuneam: "Dar odata cu scaderea temperaturii sub cea maxim specificata MTBF va creste exponential."

 

Dovada - pentru produsele bune chiar se da valoarea MTBFului, si cu toate ca condensatorii au tipic 2-3.000 ore sperata de viata (asta la temperatura de 85 sau 105 grade) uite ce valori am gasit pentru SMPS/CC de la diversi producatori (in ore, la 25 grade Celsius):

 

MeanWell (variante simple): 520.000 ; 580.000

MeanWell (cu dimming): 288.000 ; 418.000 ; 822.000

FSP (cu dimming): 50.000

Aimtec (cu dimming): 400.000

 

Cam toate depasesc cu mult cele 50.000 ore de functionare tipice pentru leduri.

 

 

Pentru comparatie uite si MTBF de la convertoare DC/DC de mica putere, care merg la frecvente mari si utilizeaza condensatori ceramici:

MeanWell: >2.000.000 ore

Aimtec: > 4.000.000 ore

Link spre comentariu

Ca sa nu tot zici ca nu ai interlocutori.....

un mic detaliu - speranta de viata a unui condesator electrolitic se dubleaza la fiecare scadere cu 10 grade a temperaturii condesatorului.

EX: MTBF de 2000ore iar condesatorul este de 105°C.

Daca temperatura la care lucreaza condesatorului este de 45°C atunci speranta de viata devine 105-45=60/10=6 => 2000*2^6=128 000 de ore dar mai este un dar, este vorba de temperatura interna a condesatorului nu de cea externa, temperatura care este tot timpul mai mare decit cea externa.

EDIT:

50000 de ore de functionare pt un LED pare un inteval de timp enorm, acoperitor cam pt orice situatie dar nu-i chiar asa.

Daca consideram o functionare de 8 ore pe zi atunci este arhisuficient pt ca trecem de 15 ani dar exista si multe situatii in care LED-ul trebuie sa functioneze non-stop iar atunci durata de viata (pina cind lumina a scazut cu mai multe de 30%) este de numai 5 ani si ceva.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Din experienta mea practica cu LED-uri UV(385...410nm) in capsula de acrilat de 5mm, alimentate cu sursa de curent constant cu 4mA, durata de viata nu trece de 150-200 de ore, dupa ~250 de ore sunt complet moarte, 0%emisie. LED-uri UV in alta capsula, mai usor de racit si care sa aiba putere mai mare(1...3W) nu am reusit sa procur la un pret rezonabil in RO, deci singura solutie viabila de iluminare a materialelor fluorescente au ramas tot tuburile blacklight de 6W, care tin cca. 1 an non-stop(8-9000 ore) in plus produc pe 365nm, insa nu dau radiatia UV atat de concentrata precum LED-urile.Dar costa f. putin, pana in 10 lei/buc.

"Becoledurile" LEDARE Ikea de 11W, desi mi-au parut reusite, au avut o viata scurta, unul sub 10 ore, restul intre 30-100 ore de functionare, insa un LEDARE de 16,5W rezista de peste 500 de ore. Un becoled QP-1008 5W white imi functioneaza non-stop de 2 ani, deci cam 17.000 de ore, fara sa-i scada luminozitatea deloc...un alt becoled realizat artizanal dintr-un radiator de cca. 150 cm^2(!) si 3LED-uri de 1W, recuperate de la un becoled Total Green(a tinut cam 50 de ore sursa lui in comutatie) alimentate cu un rezistor serie la o sursa de 12V, la fel, functioneaza de peste 15.000 de ore fara scaderea luminozitatii.

In principiu, LED-urile bine alimentate si bine racite dureaza enorm, dar in comert gasiti doar becuri cu LED avand radiator insuficient si surse meschine cu electrolitici chinezesti care se umfla dupa cateva sute de ore de functionare.

Link spre comentariu

Valorile de catalog se dau pentru majoritatea ledurilor dintr-un lot, alimentate cu c.c. nominal si la o temperatura nominala. In practica se intalnesc panouri si afisoare cu zeci, sute, sau mii de leduri, alimentate continuu sau in impulsuri de curent mare. Am vazut multe panouri, firme si semafoare la care au aparut "morti" dupa 2-3 ani de functionare. De multe ori ledurile moarte nu pot fi inlocuite si se inlocuieste tot produsul. Speranta de viata a ansamblului este mult mai mica si depinde de calitatea fabricatiei si a selectiei componentelor. In unele cazuri, un CRT color are speranta de viata mai lunga.

Link spre comentariu

Mersi de atentie, desigur aveti toti dreptate.

 

- in caz de functionare continua lucrurile stau diferit si evident ca ar merita solutii specifice. Insa in utilizare normala timpul mediu zilnic este probabil de 10 ori mai mic...

Dar chiar si in functionare continua, daca temperatura si alimentarea sunt corecte ajungem - cum spuneai - la 5 ani de folosire. Adica mai devreme decat acei 5 ani ar cam fi timpul de upgrade la leduri, daca se mentine evolutia actuala, pentru ca randamentele vor fi pe la dublu.

 

- "LED-urile bine alimentate si bine racite dureaza enorm" - total de acord.

Cat despre cele UV ai doua variante:

  • [*]desigur, unele bune, de firma, ar fi cel mai bine [*]poate faci cumva ca la cele de 5mm sa le racesti terminalele. Exista undeva (demult) o discutie cu DrL si UDAR unde se arata ca racirea se face aproape numai prin terminale, capsula nu prea disipa deloc. Desigur ca daca sunt de fabricatie incerta pur si simplu se poate ca degradarea jonctiunii sa evolueze de la sine, fara ca macar sa sufere de caldura excesiva...

"dar in comert gasiti doar becuri cu LED avand radiator insuficient si surse meschine cu electrolitici chinezesti care se umfla dupa cateva sute de ore de functionare"- foarte bine zis.

Link spre comentariu

Ce sa-ti explic?

Citeste aici pe forum, daca din alta parte nu ai de unde, cit de dese sint problemele cu backlight-ul cu LED -uri la la noile TV-uri.

Racirea ledurilor din back-light la noile paneluri este deficitara iar ledurile ajung sa functioneze foarte fierbinti si se defecteaza des.

Daca la LCD-urile cu backlight CCFL problema era cu defectarea invertorului pt CCFL-uri, defectare generata de obicei de uscarea condesatorilor si se rezolva simplu prin schimbarea condesatorilor (in cele mai multe cazuri), la panelurile LED se defecteaza ledurile iar rezolvarea necesita demontarea panelurilor pt schimbarea ledurilor, operatiune mult mai laboriasa si infinit mai riscanta.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări