Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Salinele din Ardeal


Postări Recomandate

Doua zile petrecute in zona Ardealului, plecare spre Praid, am ales un drum mai putin circulat prin Alba Iulia-Tarnaveni-Sovata, cu destule denivelari in schimb am scapat de tiruri.

Salina de la Praid are frumusetea ei interioara. Coborare cu autobuzul(25 lei biletul de adult), apoi cateva trepte

Posted Image

 si iata-ne inauntru

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

WC-uri foarte curate, atmosfera linistita, temperatura interioara undeva la 14-15 grade, o bluza subtire de trening este suficienta. Am ramas putin surprins de preturile de la "bar", adica o ciocolata calda 5,5 lei (las-o naibii ca e 0,45 lei plicul la engros) iar apa era usor incalzita, nici pe departe fierbinte.

 Am iesit de la salina si am incercat peste 15 pensiuni sau motelur (in Praid)i sa gasim cazare. Am vazut camere groaznice, fara baie pe care se cerea 100 lei sau camere bune de la 160 lei in sus. Pentru prima oara in viata am vazut o nebuna de baba unguroaica, care ne-a cerut sa ne ...descaltam la intrarea in camera :nerv , camera avand paturi ...suprapuse, mizerabila si mai vroia si 160 lei.

asa ca dupa 3 ore de cautari am plecat la Sovata unde ne-am cazat la hotel Hefaistos(si trebuie sa-l recomand cu toata placerea, nota 10 pentru tot ce am vazut acolo, pretul a fost 120 lei pe noapte.

Seara am iesit la o terasa vis-a vis unde canta un nene destul de bine. Si aici am remarcat o servire impecabila , mancare buna si relativ ieftina :rade:

 

A doua zi am vrut sa intram la lacul Ursu dar ne-am ingrozit de sutele de vizitatori care asteptau sa intre (apropos, parcarea acolo 12 lei pe toata ziua, nu se taxeaza la ora)

Asa ca am luat-o spre Turda si salina de acolo. Daca la intrare ma gandeam...ce-o fi cu galeria asta lunga, dupa coborarea la mina Rudolf am vazut splendoarea acestei saline. Si inteleg acum de ce erau sute de masini parcate pe diverse coclauri la intrare. Aveti grija , nu sunteti lasati cu apa sau mancare in salina (probabil sa nu se stea mult) si nici nu gasiti vreun "bar" jos. Costul biletului de intrare 20 lei de adult.

Iata cateva poze

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Am vrut sa coboram si la lacul subteran sa ne "dam cu barca" dar era o coada cumplita la coborare (trebuia asteptat vreo 2 ore) asa ca am renuntat. Per total avem in tara obiective turistice frumoase.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am vizitat si eu Salina Turda acum cateva saptamani si e intra-adevar impresionanta. De retinut ca inainte de intrare e recomandat sa aveti o geaca sau o bluza in dotare. Temperatura in interior e undeva intre 10-12 grade. In ziua in care am vizitat, era foarte cald afara si ma bucuram ca o sa ma racoresc...ei nu va pot spune ce mult m-am bucurat cand am iesit din nou afara la caldura :)

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

A fost voie cu mancare si bautura inainte de modernizare dar, ca la romani: au aparut preturi te miri de unde si tot felul de resturi.Drept urmare au luat ca masura interzicerea accesului cu acestea!

Era o salina foarte frumoasa la Ocna-Mures dar la inundatiile din 1975 s-a umplut de apa.

Editat de Toni Marginean
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am fost ieri la Turda la intrarea noua a salinei. Am ramas profund impresionat la panorama ce se deschide din varful dealului. Mi s-a parut ca sunt intr-o alta tara! Chiar deasupra se afla un hipodrom, mai jos un strand iar intrarea in salina este incadrata de ambele parti de gherete artizanale. Parcarea avea peste 1000 de masini. Peste tot curatenie si ordine. De cealalta parte a parcarii se afla un restaurant, Sarea-n Bucate, cu preparate ca la mama acasa. Evident ca nu am reusit sa mancam intreaga portie!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

Acu vad topicu.Cand eram elev la Turda batea vantu pe acolo...Erau niste ochiuri de apa sarata unde faceam baie si ieseam...albi de sare!

 Zona frumos amenajata acuma da' orasul mai mizerabil decat pe timpuri.Aceasi chestie ca in multe localitati din RO,pe o structura spatiu arhitectonic vechi au aparut tot felul de "altoiri" mai mult sau mai putin moderne.Astea aglomereaza si strica aspectul de ansamblu.Bucurestiul poate fi luat ca "etalon" la chestia asta.

  Iar maximul de degradare l -a atins Costinestiul.Cel mai bidonville oras din RO.

 Eu am o fixa mai veche.As semna oricand o petitie care ar cere bagarea tuturor primarilor si arhitectilor sefi din orasele mari in puscarie!Ce au nenorocit ei in acesti ani va ramane si peste 50 de ani!...

 La Amsterdam orice renovare de casa e urmarita de primarie.Nu poti vopsi casa decat in culoarea pe care ti-o da arhitectul sef.Oblogatoriu tocaraia ferestre alba.Astia "comunisti" dictatoriali!Si nu se comenteaza!

 In RO...bantustan!Fiecare face ce vrea.Cam toate blocurile au aspectul stricat de la balcoanele inchise aiurea.Si carteam la restrictiile impuse pe vremea lui Ceausescu!...

 

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Salut,

 

Am fost in Decembrie 2022 la Salina Turda si am gasit-o superba. Vedeti ca sunt doua intrari. Pretul de intrare a fost de 50 lei/persoana (60 lei duminica si in zilele de sarbatoare). Alte preturi: Parcare 5 lei ora, o tura cu roata 15 lei/persoana.

Cel mai mult mi-a placut in Mina Terezia, cea cu lacul. 

Un dezavantaj este ca nu sunt foarte multe locuri de stat jos si nu gasiti sa va cumparati apa si nimic de rontait decat la mini restaurantul de la intrarea din oras. Sunt mai multe activitati contracost pentru copii. 

https://explorandromania.blog/2022/12/02/explorand-judetul-cluj/

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări