Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Leco V2 mini, etaj final de inalta calitate audio


Vizitator

Postări Recomandate

In ultima perioada nu am stat degeaba si am realizat niste etaje finale mici, mai "domestice" home use, stiti bine ca eu v-am obisnuit cu puteri mari si foarte mari.
Sint un hibrid intre Leco V2 si Leco V3 ca topologie, evident cu modificari  in schema, insa un etaj final lasat "liber" sa zburde ca pasarea cerului in ceea ce priveste domenul de frecventa reprodus, si timpul de crestere extrem de mic.
Las pozele si filmarile sa vorbeasca, aceata este inca disponibil doritorilor, discutiile eventuale rog pe PM.
 
 
 
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
 
Citeva poze din timpul executiei, mentionez ca toate sint lucrate manual, nu exista nicio componenta electronica lipita de masini industriale ci numai de minutele mele:
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Citeva din componentele GENUINE folosite:
 
Posted Image
 
Posted Image
 
 
 
Citeva teste "preliminare":
 
 
Raspuns in frecventa, tensiune iesire cu si fara sarcina, test pe capacitiv, dreptunghiular, rise time:
 
 
    slew rate-ul il calculeaza curiosii, care spun ca e un amplif "banal".
 
 
Sarcina 4 ohmi, 2 ohmi si scurt pe iesire:
 
 
 
 
Urmeaza partea de teste, iata cu ce a fost masurat:
 
Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image
 
 
Testat la 9kHz (scuze unde mai zic 10kHz in filmare) la 32,6Vrms la iesire, si un test gen IMD cu 2 frecvente 60Hz si 7000Hz in raport de circa 4:1, rezultatele sint urmatoarele:
 
 
Filmarea 9kHz la 32,6Vrms:
 
 
 
 
Captura fara sarcina la iesire:
 
 
Posted Image
 
 
Captura cu sarcina la iesire:
 
 
Posted Image
 
 
Filmarea cu 2 frecvente 60Hz si 7000Hz  raport de circa 4:1
 
 
 
 
Captura test 2 frecvente:
 
 
Posted Image
Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sint la sectiunea vinzari, multumesc de interes.Am trimis un PM adminului Vasile, deoarece nu se pot atasa foto decit prin link-uri externe.Asta nu ar fi o problema, ci alta, ca exista o limitare a pozelor ce sint puse, respectiv numarul acestora este limitat.Sper sa tina cont de recomandarea mea si macar in aceasta sectiune sa putem pune cite poze dorim din link-uri hostate extern, astfel nu incarcam nici serverul cu pozele noastre.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Eu am postat link,-uri forum code1, care afiseaza imaginea minimizata. Direct link afiseaza doar un link chior...Oricum pot posta setul urmator de imagini dupa orice alta postare ce o urmeaza pe a mea.Mercic oricum de intentie, Marian!

Link spre comentariu

Pentru costuri gasiti modulele la sectiunea vinzari.

 

Sa continui cu restul:

 

 

Noise level cu intrarea in scurt si 8R la iesire:

 

 

Posted Image

 

THD la 1W/8R intre 1000Hz si 11000Hz, unde spun THD 0,03%, este DUPA virgula, mai gresesc si eu...

 

 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

THD la 10-11W/8R intre 1000Hz si 11000Hz, unde spun THD 0,03%, este DUPA virgula, mai gresesc si eu...

 

Posted Image

Posted Image

THD la 140W/8R intre 1000Hz si 11000Hz

 

 

Posted Image

Posted Image

THD la 1W intre 22Hz-1000Hz

 

https://www.youtube.com/watch?v=EqPIGu-Cias&feature=youtu.be

THD la 10W intre 22Hz-1000Hz

 

https://www.youtube.com/watch?v=VqEdbz8V5d0&feature=youtu.be

 

THD la 140W intre 22Hz-1000Hz:

 

https://www.youtube.com/watch?v=2WtAL6o3H1k

 

Posted Image

Posted Image

 

Test  de linearitate la raspuns in frecventa 5Hz-50000Hz:

 

https://www.youtube.com/watch?v=mF5NbVeRh-Y

 

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Test  de linearitate la raspuns in frecventa 5Hz-50000Hz:

Posted Image

Test de rise time, raspuns in frecventa pina la 1,5MHz, diverse semnale sin dre tri:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Test de max out, suprasarcina, scurt pe iesire, triac crowbarr cum lucreaza la sub 4Hz:

Posted Image

Link spre comentariu

Acesta este un test in care vedem cum se comporta modificarea raspunsului in faza al amplificatorului in banda 10Hz-1MHz, abaterea in banda audio fiind foarte buna, tipic sub 5 grade.

Aici avem un test de stabilitate in functie de scaderea tensiuni de alimentare, pina cind ampliful "nu mai are de unde" sa dea ceva la iesire, adica intre +/- 60Vcc pina la +/- 10Vcc:

Aici avem un test de stabilitate pe sarcina capacitiva de 1uF nepolarizat si 8 ohmi sarcina la 10000Hz semnal dreptunghiular la diverse nivele audio:

Iar aici avem un test in semnal dreptunghiular la frecventa de 100000Hz la diverse nivele ale tensiunii de la iesirea amplificatorului:

&feature=youtu.be

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Desi intitial am fost multumit de rezultatele preliminarii obtinute cu acest amplificator, am mai facut niste mici "ajustari" si schimbat niste tranzistori (evident se vor face pe toate modulele), si am obtinut exact ce mi-am dorit, maxim din ce se poate stoarce din schema si placa cu piese.
 
 
Am facut 3 seturi de teste la 3 frecvente diferite, 1000Hz, 30Hz si 10000Hz cu putere cuprinsa intre 0,01W adica 10 miliwati si maxim, pentru a evidentia orice nivel de putere s-ar asculta cu acest amplificator, ce vom avea real la iesire, distorsiunile conteaza foarte mult nu numai cind te apropii de pragul de clipping ci si sub1W (cine stie, cunoaste ce zic), teste facute atit pe 8 cit si pe 4 si chiar si 2 ohmi (la 30Hz in special) pentru ca la frecvente joase uneori sub si peste Fs, boxele isi modifica foarte mult impedanta nominala.
 
 
Testul la 1000Hz:
 
 
 
 
Testul la 30Hz:
 
 
 
 
 
Testul la 10000Hz:
 
 
 
Am avut timp sa fac si un mic grafic putere versus THD, urmarind  inregistrarile  video si l-am desenat (cit de cit aproximativ), cam asa arata:
 
 
Posted Image Posted Image
 
Daca il comparam cu cel de la Constellation Centaur, eu zic ca arata foarte bine pentru ceva lucrat in regim de amator versus un amplificator de pste 25000Usd (monobloc).
 
Va stau la dispozitie exclusiv pe PM cu diverse intrebari.
 
Multumesc pentru vizitarea topicului, vor urma si altele!
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator tpsjo

Salutare şi Mulțumesc DjLeco pentru şansa oferită de a testa/audia performanțele acestei rețete proprii (înțeleg de la tine).Pe o placă de sunet Creative X-Fi (firmă care din câte ştiu şi eu pt k am avut Audigy 1 şi 2, nu are distorsiuni la volum maxim la produsele sale) şi Winamp fără corecții de ton şi alte plugin-uri DSP, Leco V2 Mini se "mişcă" (aude) excelent de clar şi fără niciun fel de "rupere" (distosiuni, adică nu sparge sunetul).Testarea a fost efectuată pe două boxe JBL cu câte două mid-bass-uri mari, şi cu înalte pe driver.Am audiat muzică diversă ca compoziție şi instrumente folosite. Am primit chiar spre identificare câteva pasaje în care înaltele se suprapuneau cu acorduri de saxofon, ca prezență, cele două NE-fiind mânjite ca două culori de aquarelă amestecate, ci distincte, clare, chiar şi la putere mare.Răspunsul în frecvență (cel puțin în jos) este până foarte jos. Testul esențial a fost făcut pe un sub-sub-sub- woofer, care "cântă" până undeva sub 10-15 Hz. La un moment dat (pe anumite acorduri muzicale) nu prea mai auzeam nimic (doar infra sunete), dar uşile şi şifonierele/dulapurile se mişcau ca la cutremur (exact acel zgomot periodic care te face să te bagi sub tocul de la uşă). Deci de răspuns răspunde bine de tot în frecvență. Să ai cu ce (muzică) şi să ai în ce (boxe) ... să dai ca amplificatorul să dea totul.Impresia generală a fost una foarte bună.Cred că cu o sursă corect proiectată (alimentare puternică - traf. şi o stabilizare care să țină "cui" tensiunea" pe măsură ce puterea creşe), acest amplificator se apropie de ideal.PS: cu răcirea stă foarte bine (nu fierbe). Este chiar ok. Pe radiator căldura era disipată corect, dar nu ajungea ca alte praştii, încât să faci ompletă pe el.

Editat de tpsjo
Link spre comentariu

Placa de sunet folosita a fost Creative Titanium HD.Auditia s-a facut cu cabluri ordinare, totul analogic si fara pot de volum (vol etaj final la maxim), "controlul de volum fiind din sliderele de la placa de sunet si winamp.Deci am ales cea mai dezavantajoasa solutie.Lasa o impresie generalizata despre sunet in idea de prezenta, separare pe frecvente, viteza, kick, raspuns la diferente mari de putere (pasaje cu crest factor mare) si stabilitatea etajului final la variatii mari ale tensiunii de alimentare, adica ce ne-am delectat noi ieri.Multumesc de parerile lasate.

Link spre comentariu
Vizitator tpsjo

Păi da. Ziceam că sunetul are carne calumea, este stabil. La momente în care din sunete line, cu volum mic, trece brusc la bubuituri de bas, tobe cu amplitudine foarte mare în raport cu ce se auze anterior, nu rupe deloc. Sunetul este foarte bine conturat, şi în boxe se simte că finalii nu gâfâie la acele ruperi muzicale de ritm. Stau "nemişcați".Răspunsul la diferențe mari de putere este unul foarte bun. Nu am resimțit vreo anomalie, uniformitatea este cuvântul de ordine. Stabilitatea este foarte bună şi la volum aproape de cliping.Tensiunea de alimentare...mai exact variațiile ei, nu au efect. Nu se simt nici la putere maximă (până în clip). Mai exact, de la 124V cumulați pe ambele alimentări (+ şi -)...la volum maxim util, scadea undeva la foarte puțin sub 100V (deci undeva la +-50V. Situația era dată de faptul că etajele finale făceau parte dintr-o configurație deja prestabilită de proprietarul amplificatorului. Mai exact etajele finale Leco V2 Mini constituiau o înlocuire/reparație a unei defecțiuni produse anterior. Deci alimentarea era deja dată.Încă ceva, amplificatorul fiind dat la volum maxim, reglajul făcându-l din calculator, neavând intrare conectată, în boxe (pe înalte - driver) nu se auzea nimic (fâsâit). Doar conectată intrarea cu ieşirea de placa de sunet a pc-ului dădea un fâsâit aproape imperceptibil, lucru care poate fi parțial şi din placa de sunet.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator viobio

As dori sa vad si eu semireglabilii pentru reglarea protectiei VAS ,ii vad pe cei care regleaza offsetul si biasul ,atit .Amplificatorul lucrind intr-o plaja mare a tensiunii de alimentare ,corect ?"Adica ori fac treaba de la A la Z, ori nu mai fac." Stii tu !

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări