Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Distributie alimentare generala


Postări Recomandate

Va salut din nou.

 

Problema asupra carora va cer o sugestie este urmatoarea:

Casa nou construita cu bransament trifazic la poarta. De la bransament pana la camera tehnica de unde se va alimenta intreaga casa sunt aproximativ 30m. La aproximativ jumatatea distantei este un garaj. Cablul pe care il voi folosi intre bransament si casa este de 4x25, cupru armat cu benzi de otel si va fi pozat subteran la 90-100cm.

 

Intrebarea este urmatoarea: cum pot face ca pe drum sa alimentez si garajul din acest cablu? Doresc sa evit practic intoarcerea cu alt cablu de la camera tehnica la garaj.

Ma gandeam ca pot iesi cu cablul din paant in garaj, montata o piesa de distributie si plecat apoi spre camera tehnica si tot de acolo sa trag tabloul pentru garaj.

 

Ce parere aveti? ce as putea folosi pt distributie ca sa nu am pb?

 

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu o economie financiara este motivul pentru care doream sa fac asta. Daca fac acea ramificatie imi va permite sa schimb ambele bucati de cablu in viitor. Fac ramificatia chiar unde face cablul un cot de 90 si voiam sa il pun printr un tub de canalizare fix din motivul sa poata fi schimbat.

 

De aceea v-am rugat sa imi oferiti o solutie calitativa/viabila etc de ramificatie. ma gandesc ca nu poate costa o avere o piesa dedicata pentru asta. nu m as apuca sa rasucesc fierele intre ele :d

 

va multumesc

Link spre comentariu

esiti cu cblu subteran in garaj  intrati   intr-un tablou de didtribtie in garaj alimentati garajul printr-unintreruptor automat apoi plecati spre casa va va ajuta in caz de defect la cablu subteran  e mai usor de identifica partea cu defectul 

succes

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

La aceasta lungime (30 m) nu veti avea probleme de cadere de tensiune. Presupun ca aveti deja cablul; colegul se mira un pic, deoarece e vorba de niste costuri, insa asta e problema dv.

 

Ca recomandare practica, insistati ca electricianul sa utilizeze cleme corespunzatoare sectiunii conductorului, nu mai mici, si sa stranga BINE clema la montaj.

 

Succes!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Va salut si va multumesc de raspuns.

 

Cablul l am pus asa de gros (4x25 de cupru) deoarece il aveam cumparat de acum 2 ani. Am gasit un pret ok si am luat 50m. Cablul este nou, armat cu benzi de otel, este ok pt subteran.

Deoarece am avut de ajuns cablu nu am mai facut separatia de care vorbeam in dreptul garajului. Am dus cablu direct de la bransament (mai trebuie sa ii chem pe cei de la enel sa il lege, ca trebuie desigilat bransamentul) iar de acolo e tras in camera tehnica direct.

 

Acum ce vreau eu sa fac este urmatorul lucru: sa montez o cutie in care sa pun acest cablu, sa aduc si un cablu de la piesa de separatie de la impamantare, iar de aici sa fac o distributie si anume:

 

un cablu care e deja tras catre garaj, unde voi duce trifazic

un cablu probabil 3x2.5 catre o magazie (o sa am o priza si un bec acolo)

apoi 3 cabluri de 3x 6 catre cele trei tablouri electrice care le am : parter / etaj / mansarda pentru alimentarea lor

 

Va rog sa imi spuneti daca este posibil urmatoarele chestii sa stiu sa le cer eventual sau sa le fac...

1 - in acest tablou de distributie voi avea sigurante automate bineinteles pe fiecare iesire dar as vrea sa pun si un descarcator aici? e bine? de care sa pun? 

 

pot atasa o schema daca nu m am exprimat coerent...

 

multumesc

Link spre comentariu

[...] Va rog sa imi spuneti daca este posibil urmatoarele chestii sa stiu sa le cer eventual sau sa le fac...

1 - in acest tablou de distributie voi avea sigurante automate bineinteles pe fiecare iesire dar as vrea sa pun si un descarcator aici? e bine? de care sa pun? [...]

 

Posibil sa va intereseze acest topic: http://www.elforum.info/topic/97045-cea-mai-ieftina-protectie-a-consumatorilor-impotriva-supratensiunilor-retea/

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va multumesc frumos pentru ajutor.

 

Voi cumpara o cutie unde voi intra cu cablul principal care a fost deja legat in bransamentul stradal. voi cumpara un distribuitor ceva in genul pozelor prezentate mai sus din care voi iesi cu un cablu trifazic pentru garaj si cu 3 cabluri monofazice catre cele 3 tablouri de pe fiecare nivel, pentru alimentarea lor.

 

Acum mai indraznesc cu cateva intrebari:

 

1 - este ok acest descarcator ca protectie principala? 

http://www.dedeman.ro/bucuresti1/electrice/paratrasnete/protectie-la-supratensiuni/descarcator-v25-b-c-3p-n-5094463.html

 

as dori sa il pun inaintea distribuitorului, practic cablul principal sa intre in el si apoi in distribuitor. 

 

2 - avand in vedere ca intre aceasta cutie de distributie si bransament nu mai am nimic, este ok sa pun dupa acest descarcator o siguranta trifazica de protectie ? ma gandeam la un 40A de exemplu dar fara diferential, in ideea in care voi avea diferentiale pe fiecare tablou si nu as vrea sa risc sa ramana toata casa nealimentata

 

3 - cablurile de alimetare catre tablouri sunt suficiente daca sunt 3x6mm2 ?

 

Multumesc

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări