Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

desktop CNC - pcb-uri si carcase - pCarve 2.0


Postări Recomandate

Acum vreo 2 ani de zile m-am trezit pe la 6 (in loc de 7) cu ideea sa-mi fac un cnc micut pentru pcb-uri. Ma enerveaza rau sa ma joc cu toate chimicalele, am varsat odata clorura ferica in balcon, care prin scurgere s-a dus pe toata fatada blocului fiind si o zi cu mult vant :) va dati seama ce bine a fost! mai mult de atat urasc sa dau gauri in pcb-uri, praful ala imi usuca rau de tot degetele si nici mirosul nu-mi place, plus ca se duce peste tot. Am incercat metoda cu imprimanta laser dar niciodata nu am avut rezultate stralucite, plus partea de decupare a pcb-urilor era prapad. am facut odata pentru o lanterna un pcb rotund taiat la traforaj. aoleu ce m-am mai chinuit. mai mult de atat am suferit rau ca nu pot sa-mi fac singur carcasele pentru micile mele proiecte. drept urmare, ideal era sa-mi fac propriul cnc. vroiam sa fie micut, de pus pe birou, vroiam sa se miste repede (deci nu suruburi metrice), vroiam sa fie silentioasa ca nu suport galagia si cel mai mult vroiam sa fie ieftina ca imi place sa fac de toate, dar bani nu prea reusesc.

Asa a luat nastere pCarve varianta 1. e o masina din plexi de 10 mm, taiata la laser. nu e cel mai potrivit material. a mers, si-a facut treaba cate de cat dar a fost imposibil sa o aduc in parametrii, axele nu erau perpendiculare una pe alta, plus ca plexiul e f casant. cum o loveam de vreo margine cum mai crapa cate ceva. 

Benishor, de aici de pe forum mi-a scris ca vrea si el o masina rapida si silentioasa. Si de aici a inceput dezvoltarea lui pCarve 2.0.

Am impresia ca am vb cam mult despre cum a luat nastere masina.

Avem asa:

cursa pe X este 262 mm ( la variantele viitoare se adauga vreo 20 de mm), pe Y avem 180 mm (plus inca 20 mm la variantele viitoare) si Z are 30 de mm sub el, si cursa de 50 mm.

masina este facut din poliamida neagra de 11.3 mm, X si Y sunt antrenate de curea dintata t2.5 cu inserti fire de otel, Z-ul este cu surub trapez, toate ghidajele liniare sunt de 12 mm cu rulmenti lm12uu. motoare pas cu pas de 200 pasi cu 1/16 microstepping. rezolutia soft de 0.01 mm.

am facut o mica carcasa pentru un soldering station.
motorul de frezare este un brushless care antreneaza un ax rectificat. are turatia variabila de la 1000 la 12000 ture controlabila din soft. de asemenea freza se poate scoate, e prinsa cu 4 suruburi care pot fi prinse de acel magnet din dreapta pentru a nu se rataci, si se pune laserul, la fel controlat din soft cu care se poate taia autocolant, hartie si grava plastic si pcb-uri (eu il folosesc pentru component placement).
masina functioneaza cu grbl, adica pe USB.
nu mai stiu ce detalii sa dau despre ea dar puteti sa intrebati. daca este cineva interesat sa cumpere puteti sa-mi lasati un mesaj pe pm.
Editat de klayus
Link spre comentariu

in primul rand rog un moderator daca se poate sa uneasca aceste posturi:

poze si filmulete cu o placuta:

 

- etching trasee

- gaurire 

- decupare placute

 

mentionez ca asta e viteza masinii, filmul nu a fost accelerat. 1500 mm/min pentru x si y

 

si poza cu placutele gata

 

http://s32.postimg.org/cv4zhw96t/placute_gata.jpg

http://s32.postimg.org/tmdwhjk3p/Untitled.png

 

placuta mica a fost refacuta ca i-am dat mirror la bottom si nu trebuia!

este un vumetru cu lm3914 si cu led-uri 1206.

 

numai bine

Editat de klayus
Link spre comentariu
Si un feedback de la client :)
 
Producerea PCB-urilor m-a tinut mai tot timpul in loc de la multe. Am vrut sa gasesc o solutie fezabila si repetabila pentru a-mi produce pcb-urile pentru prototipare. Cum rabdarea nu e punctul meu forte n-aveam chef sa fac un cablaj si sa fac o comanda, asteptand x zile sa-mi vina rezultatul. Inainte de a-l contacta pe klayus am explorat diverse tehnologii de producere a cablajelor (toner-transfer, photo) insa mi se pareau destul de greoaie. De CNC m-am ferit mai tot timpul din cauza preconceptiilor (masiv, zgomotos).
 
Frunzarind elforum intr-o zi, am dat de un reply de-al lui klayus la un topic cu cnc + pcb in care pusese niste linkuri la cnc-ul lui din plexiglass. M-am uitat la filmulete si m-am convins ca de fapt de aia am nevoie. L-am contactat pe PM si uite-asa m-am pomenit cu CNC-ul din poze :)
 
In primul rand, colaborarea cu klayus a mers excelent; este un om extrem de abil tehnic, creativ si adaptabil la cerintele clientului, a real "problem solver". Am avut diferite cerinte care nu se incadrau in planul original si a reusit sa le indeplineasca pe toate cu brio intr-un mod profesionist. Deasemenea, dat fiind faptul ca dezvoltarea a luat ceva timp, update-urile regulate au avut un rol important in sporirea increderii.
 
In al doilea rand masina arata foarte bine din punct de vedere estetic, factor important daca vrei sa ai liniste in casa cu nevasta :)
In al doilea rand nu e pe cat de galagioasa ma asteptam. Sotia poate sta linistita in camera de langa, sa se uite la tv fara sa ma auda jucandu-ma cu CNC-ul :) De fapt zgomotul cel mai mare e facut de freza cand intra in material, restul e destul de silentios.
 
Legat de software, am luat-o pe o ruta usor diferita de majoritatea dat fiind faptul ca folosesc linux. PCB-ul din imaginea de mai jos e rezultatul urmatorului toolchain: kicad -> gerber export -> pcb2gcode -> grblControl. Mai studiez problema si am sa incerc chiar sa-mi scriu si propriul soft pentru nevoile personale; pe lista de studiu imediata se gasesc FlatCam si Chillipeppr.
 
In final, cu toate ca initial vroiam doar o metoda de a realiza cablaje cat mai usor, m-am pomenit cu o unealta care poate realiza o gama larga de operatii: frezat, gaurit, taiat panouri pentru carcase, inscriptionat cu laser, desenat, etc. Numai timp sa am sa ma joc cu toate :)
 
Si niste poze:
 

Primul contact

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Prima incercare de PCB

Posted Image

 

In poza de mai sus se gasesc primele teste cu masina (ieri la pranz am primit-o si pe seara m-am apucat sa ma joc, dupa munca). Incercarea din stanga a fost prima, destul de orbeste, folosind o freza vbit de 10 grade, 0.1mm si feedrate maxim. In a doua tentativa, cea din dreapta, se poate vedea o freza vbit de 60 de grade, 0.2mm la un feedrate mai mic. Evident, nu am folosit nici autoleveling nici un milling depth de bun simt, nu aveam rabdare pentru toate astea.
 
In final, sunt extrem de multumit; e o placere sa descopar potentialul masinii si lucrul cu CNC in sine (sunt total incepator, nu am mai avut contact). Am sa mai postez in topicul asta realizari pe masura ce le obtin.
 
Toate bune!
 

 

Link spre comentariu

Am reusit azi cu ajutorul lui klayus sa produc primul cablaj double sided!! Toata prelucrarea cablajului din pozele de mai jos a fost realizata cu pCarve.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Sunt teribil de incantat de cat de bine a iesit alinierea si ce frumos sunt centrate gaurile!

 

Toate bune

Link spre comentariu

Cel mai simplu e cu 3 reference holes. Dau 3 gauri, unu sus pe mijloc și 2 în partea de jos simetrice fata de mijloc. Benishor a folosit sârme de 1 mm de cupru și gauri de 1.1 mm în placa și puțin în suportul de dedesubt. A mers la fix. Numai bine

Link spre comentariu

Salut, am facut cum a zis Klayus. De altfel a fost ideea lui :) Ulterior am inceput sa explorez tool-urile existente pentru a-mi crea un flow confortabil de lucru si incep sa fiu tot mai atras de FlatCam. Pentru alinierea double sided FlatCam are functionalitate embedded care-ti da 4 gauri, 2 de cate o parte a unei axe de simetrie pe care o alegi tu. http://flatcam.org/manual/procedures.html#side-pcb

 

Toate bune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări