Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mosfet400 full simetric => Proiect public


Postări Recomandate

o parere de luat in calcul ar fi folosirea unei topoloii mai simple in intrarea amplificatorului , folosind un operational gen OPA sau LF . dar deja devine o alta schema. nu stiu daca se merge pe schema initiala sau se poate divaga. o buna sursa de inspiratie sunt enspe variante de quad405 sau ce denumiri o mai fi avand. sau asemenea se poate pleca de le topologia QSC  A42 care foloseste tot operational la intrare. 

Link spre comentariu

Încă 5V inutili, pentru ce?! Dacă tot vreți sa alimentați cu mai mult celelalte etaje în afara de etajul final, mai bine mai inserezi câteva spire pe traf.cu înfășurare de forță și redreseze cu niște diode ultrafast și stabilizata(bine ar fi),dar în cazul în care se folosite și metoda asta, multi useri o sa isi piardă interesul. Deja se aberează mult... Marian o sa găsească cele mai bune soluții pentru un amplif performant, de asta nu ma îndoiesc... Hai sa nu mai fim offtopic și sa îl lăsăm sa-l ducă pana la final. Poate după ce îl vedem complet, cu acordul lui sa optam pentru optimizarea lui.

Link spre comentariu

Am spus deja din prima postare ca nu sunt convins 100% de CFP-ul de pe intrare, si ca-l voi confrunta cu varianta simpla in simulator ( probabil si multisim si ltspice in paralel pentru comparatie ) si apoi voi decide daca CFP-ul ramane sau nu, insa in nici un caz mai devreme. In rest, propovaduieli apocaliptice s-au facut si la TMC si la cascoda in VAS, pe ambele le-am implementat practic fara absolut nici o problema, deci pe intrare pentru moment raman toate asa cum sunt.

 

Alimentarea se va face peste tot de la aceeasi sursa, adica nu vor fi alimentari separate pentru partea din fata, scopul proiectului nu este audiofilia si nici perfectiunea, ci un amplif bun cu acesti finali, si cat mai abordabil.

 

Undeva spre seara sper sa am timp sa vin cu adaugarea VAS, pana atunci...numai bine.

Link spre comentariu

:) Cu stabilitatea CFP-ului s-a intalnit practic si Leco atunci cand am fost cu modulul la el si l-am rugat sa-l verificam pe osciloscopul sau care urca la 100Mhz. El atunci nu stia detaliile cu CFP-ul.  La iesire era o componenta pe la 40Mhz de cateva sute de mV dar din cauza compensarilor si limitarilor naturale ale tranzistoarelor finale lucrurile pareau blande. In rest la o analiza normala totul parea chiar perfect, inclusiv pe semnalul treapta. Mai tarziu masurand direct la iesirea VAS-ului am observat dezastrul. Amplificatoarele canta fara probleme cu o componenta de zeci de Mhz dar multe lucruri se dau peste cap. Prima data am observat problema la masuratoarea THD-ului la 20khz. Panta cu care cresteau distorsiunile era cu mult mai mare decat ar fi trebuit, semn ca erau niste mecanisme noi care actionau suplimentar pe langa cele normale. 

 

 Multe circuite functioneaza aparent bine , ba chiar masurate insuficient dau bine in specificatii partiale. Totusi uneori chiar sunetul le da de gol ca nu este totul perfect. Probabil ca este ultima oara cand o s-o mai repet aici pentru ca am sa ma retrag de pe acest forum(din cauza unor clauze de confidentialitate), stabilitatea este cel mai important factor cand se doreste un sunet bun, placut. Este criteriul care face diferenta intre o bucata de tabla chioara si o cutie cu sunet magic.

Link spre comentariu

Posted Image

 

Cam asa ar fi partea de atac, in total 31 de tranzistori ( si cand te gandesti ca o varianta elementara se poate face cu 7 tranzistori ) :)

 

Q23 si Q27 vor limita undeva putin peste dublul curentului de mers in gol in VAS ( poate un pic mai sus, om vedea ). R33 si R39 sunt, momentan cel putin, optionale, in simulator decid daca le pastrez sau nu, depinde de raportul beneficii/dezavantaje. Cascoda din VAS este si ea tot optionala, si tot la testele in simulator o sa decid daca o pastrez sau nu, in principiu efectul early la schemele simetrice nu-i la fel de problematic ca la cele clasice, totusi nu-i asta singurul beneficiu deci vedem. Ca si polarizare am mers ( cel putin pentru moment ) cu TL431, stabilitatea termica a lor mi se pare interesanta, alternativa ar fi zener de 2,4V. Compensarea deocamdata miller simpla, desi ma bate gandul sa incerc si TPC sau poate chiar TMC desi nu sunt sigur ca implementarea ar fi si aici la fel de simpla ca la arhitectura clasica ( TPC cel putin n-ar trebui sa puna probleme, dar vedem ). Superdioda deocamdata aia simpla, cel putin pentru niste teste initiale in simulator, o sa fie deajuns, si pe parcurs om mai vedea.

 

Deocamdata atat, am avut o zi incurcata, is obosit deci punct cu desenele pentru moment, maine am de lucru la niste comenzi deci nu cred ca o sa am timp nici atunci de desenat, mai vedem...

Link spre comentariu

Se complică din ce în ce schema! În curînd vor apare şi feturile n şi p necesare la intrare.

..........

N-ai nevoie de mut în surse la schemele simetrice. Poţi pune unul la intrare ptr a contracara pocnetele preurilor sau surselor de semnal.

...........

Şi totuşi, moşfeţii industriali nu sînt ptr audio, caută o variantă de rezervă cu unii laterali.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări