Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare boxe standfloor


Vizitator Alex93

Postări Recomandate

Daca vrei sa le folosesti si la auditie pe lampi si la paranghelie, esti intr-o situatie dificila, la care cea mai buna rezolvare o reprezinta pur si simplu 2 perechi de incinte, fiecare pt scopul prevazut.

Incintele pt lampi trebuie sa ofere o auditie de top la putere mica si medie si sa aiba SPL mare, iar boxele pt petreceri trebuie sa fie robuste, sa reziste bine la abuzuri.

4000 lei este un buget destul de serios, care iti permite 2 perechi de boxe SH, fiecare buna pt destinatia aleasa.

Sa nu te sperii de optiunea SH - daca se cauta si se alege bine, se pot gasit boxe bune de 3-4 ori mai ieftine decat unele noi de o calitate similara.

Link spre comentariu

Cand am spus "paranghelie" ma refeream la o utilizare ocazionala, nu in mod curent, un revelion o mica petrecere in casa, ceva de genul...

Da, am citit pe forum in diverse sectiuni ca pt. lampi trebuiesc boxe cu SPL mare, m-am uitat pe net la diverse magazine on-line; vad ca majoritatea boxelor se invart in jurul valorilor 88-90.

Cam cat ar trebui sa fie SPL pt. lampi?

Impedanta, 4 sau 8 ohmi, ce recomandati?

Cam ce putere ar trebui sa aiba boxele? Ma gandisem undeva pe la 100w RMS.

Am vazut ca majoritatea boxelor au difuzoarele de medii/bas cu diametrul de circa 16cm. Pt. difuzorul de bas nu e cam putin...?

Citind caracteristicile diferitelor boxe am notat ca unele sa zicem cu o inaltime de 100cm au o greutate de 10-14kg, altele au 24, chiar 30Kg.... Care o fi smecheria, materialul din care sunt facute? Care ar fi mai bune, ale mai grele, alea mai usoare? Asta asa ca un fapt colateral...

Momentan vreau boxe noi...pe urma oi mai vedea...daca ma razgandesc intre timp...

Editat de danpin
Link spre comentariu

Puterea electrica a boxelor este cu desavarsire IRELEVANTA in absenta mentionarii SPL-ului (adica a randamentului), pt ca o variatie de 3dB in SPL inseamna o dublare sau o injumatatire a puterii acustice obtinute la aplicarea aceluiasi semnal electric.

Asta inseamna ca o boxa cu un SPL de 92dB va suna fizic /acustic de 2 ori mai tare decat una cu SPL de 89dB, iar una cu SPL de 99dB va suna de aproape 10x mai tare - la exact aceeasi putere electrica aplicata la bornele ei.

Acestea fiind spuse, devine clar ca un amp cu lampi de 1,5-3W ar avea nevoie de boxe de 99-100dB si peste, iar unul de 10-15W de boxe de macar 93-94dB.

Evident ca se poate asculta si pe boxe de 88dB dar se va auzi incetisor. Pt auditii in surdina poate e ok, dar cam atat.

Trebuie tinut cont ca SPL-ul declarat al boxelor este o medie a raspunsului lor in banda; evident ca pe bas SPL-ul va fi semnificativ mai mic.

 

Pt un amp pe lampi este neimportanta impedanta de 4 sau de 8 ohmi pt ca toate cele serioase au iesiri separate pt 4-6-8ohmi, unele si pt 16ohmi.

 

Boxele cu difuri de bas de 15-16cm nu vor putea scoate nicodata basul unui difuzor de 12"; este si motivul pt care am sugerat boxe bune SH.

Daca nu vrei SH poti incerca sa construiesti unele, bugetul permite. De cumparat noi, eu nu stiu prea multe.

Klipsch-urile suna bum-bum si intepat pe inalte, mie nu imi place. Consider ca ar fi pacat, la banii disponibili se pot obtine boxe destul de bune.

Boxele usoare cam sunt pacaleli, ar trebui sa aiba peretii grosi (din material amorf).

Link spre comentariu

Klipsch-urile pe care le-am recomandat aici le-am ascultat si chiar nu sint de acord cu Shambala pt ca mie nu mi s-au parut deloc sa sune bum-bum si intepat pe inalte.

Mai mult la o prima impresie am dat inaltele la amplificator la maxim pt ca mi se pareau ca nu au inalte.

Am revenit apoi la neutru pt ca sunau bine numai ca sunetul era diferit de ce ma asteptam eu....

In partea de bass desi suna rezonabil fara a fi bum-bum, daca vrei un bass ok trebuie sa le ajuti cu un subwoofer.

 

Daca vrei si alte detalii cauta-ma pe privat.

Link spre comentariu

Momentan vreau ceva din comert. Nu constructia unor boxe, ma refer strict la partea de manufactura ar fi problema..., problema este la partea de proiect, nu ma pricep la difuzoare si celelalte, ar trebui sa pun prea multe intrebari pe forum sau sa ma apuc eu de studiat. Nu am nici timp si cred ca ar dura si prea mult. Cele second ies din calcul...din mai multe motive.

Din pacate nu gasesc, cel putin ca sa ma incadrez in buget, boxe cu SPL mai mare de 90-92dB....

Link spre comentariu

Daca esti interesat cauta-ma pe privat si vorbesc cu proprietarul la cele pe care le-am recomandat eu la inceput ca sa mergi sa le asculti - nu pot garanta ca este dispus la asa ceva dar macar pot incerca.

Eu sint din Iasi si proprietarul lor tot.

 

ps: astea au sensibilitate declarata de 98db si deci s-ar preta teoretic si pt tuburi - ( mai putin partea de joasa frecventa ) dar sint mai scumpe decit bugetul tau.

totusi le poti gasi pe net -ebay- mai ieftin.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...

A nu te intelege din cauza nivelului muzicii este un criteriu de evaluare a puterii exagerat de subiectiv/ personal.

Singura comparatie cat de cat corecta este auditia unei secvente simfonice [cunoscute si precizate] la nivel fortissimo fata de sala filarmonicii.

Nu spun ca boxele sau amplificatoarele incapabile de asa ceva nu ar fi bune, dar fata de un astfel de reper ar trebui facute evaluarile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări