Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Renovare baie


ain

Postări Recomandate

Intentionez in vara sa renovez o baie in regie proprie. Casa e veche (70ani), tencuiala asemenea, carpita periodic cu varii materiale.

Incerc sa gasesc o varianta care sa evite retencuirea completa. Pentru asta m-am gandit sa plachez atat tavanul cat si peretii laterali  cu placi ghips carton antimezeala (culoare verde, Placa antiumezeala Rigips RBI) pe care sa le prind pe profile metalice.

Am insa dubii privitoare la modul cum ar rezista la umezeala. In prezent baia este placata cu faianta pana la 1.5m, iar mai sus a fost vopsea de ulei, peste care in ultimii 10-15 ani am mai adaugat lavabil (antimucegai). Pe aceste suprafete aparea in mod constat condensul (cand se facea baie/dus).

Intrebarea mea se leaga de acest condens: este periculos pentru righips? Trebuie sa placez complet peretii cu faianta (situatie in care, ma gandesc, pericolul condensului ar fi neglijabil, acesta neintrand in contact direct cu placile de righips). Sau pot sa plachez tot asa, pana pe la 1.5-1.6 m, iar mai sus sa vopsesc cu ulei sau lavabil?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

     Eu as zice sa folositi rigips numai la tavan,iar peretii sa-i placati pana sus cu faianta.Nu puneti rigips si pe pereti;se formeaza in acest fel prea multe spatii goale,ca sa nu mai spun ca se micsoreaza si spatiul.

    Fiind o casa veche,banuiesc,ca este construita din caramida.

Link spre comentariu

Multumesc de interventie. Da, e caramida, insa sunt sanse foarte mari sa trebuiasca sa dau jos toata tencuiala. Mi-ar fi mult mai usor sa pun pereti de righips si sa plachez mai apoi cu faianta. Mult mai putina munca si ar iesi mult mai bine estetic. Dar am incertitudini privitoare la durabilitatea in timp.

Editat de ain
Link spre comentariu

Varianta care v-o propun eu nu e neaparat cea mai ieftina si nici cea mai rapida, insa e cea mai durabila. Eu asa am facut  la mine. Data jos tencuiata veche (in cazul in care este degradata/prezinta zone unde s-a desprins de caramida), retencuita la drept dupa noile cerinte (inainte se cam faceau colturile cu sticla) :rade: Apoi placat cu faianta pana la 1,8m, in portiunea ramasa pana la tavan, se da glet si lavabila. Tavanul eu l-am dat jos definitiv ca era stramb (tot casa veche), apoi de grinzile podului am prins scandura noua, peste care am placat cu polistiren prins cu nergese de rigips + copci de tabla zincata (am taiat tabla zincata la cca 3x3 cm, apoi le-am gaurit cu un cui in mijloc, sa intre nergesa). Peste polistiren am pus adeziv/plasa si din nou adeziv...dupa uscare i-am dat glet cateva maini /lavabila. Metoda asta a fost un fel de inventie personala si am mai folosit-o si la alte lucrari si pana acum n-am nici o reclamatie.

Urasc rigipsul...desi la cerere l-am folosit...in special pentru mascare tevilor de la instalatiile sanitare.

Editat de marius75
Link spre comentariu

,, iar mai sus a fost vopsea de ulei, peste care in ultimii 10-15 ani am mai adaugat lavabil (antimucegai). Pe aceste suprafete aparea in mod constat condensul (cand se facea baie/dus)."

Pana nu dai jos suprafata vopsita cu vopsea in ulei si etc... nu vei scapa de condens si cred ca si de mucegai .Faianta se pune la macar 6 randuri (circa 1,8 m) iar pana la tavan se tencuieste si se gletuieste .Peretii mai trebuie sa si respire , altfel te trezesti cu consecinte neplacute !

Editat de romicap
Link spre comentariu

Multumesc mult pentru interventii, chiar daca nu sunt on-topic.

 

Baia, timp de decenii, desi a fost vopsita cu ulei nu a avut probleme cu mucegaiul. E drept ca prima data cand am dat cu un lavabil obisnuit s-a format putin mucegai, situatie remediata rapid prin revopsirea cu lavabil antimucegai. In mod uzual, condensul era eliminat prin aerisirea peste noapte (exceptand perioadele geroase).

 

Am inteles ca nu e recomandabila placarea peretilor cu righips; inteleg ca nu e cea mai buna solutie din punctul de vedere al durabilitatii. Stiam asta. Insa cerusem sfatul celor experimentati asupra durabilitatii variantei cu righips. Daca as acoperi peretii de righips complet placati cu faianta, ar putea aparea probleme in 2-5-10-20 ani in conditiile in care s-ar forma condens pe suprafata faiantei 1-2 zile pe saptamana? Asta in conditiile in care in cateva ore (max. peste noapte) condensul este evaporat prin aerisire?

 

Analizez varianta utilizarii unei cabine de dus inchise si cu ventilatie spre exterior. 

Link spre comentariu

Cunosc foarte bine rigipsul, la firma lucram zilnic cu el...am avut experiente neplacute acolo si in particular l-am evitat cat de mult posibil. Nu vorbesc prea mult despre rigips pentru ca nu-l suport , nu pentru ca nu-l cunosc. :)

Din moment ce aveti de gand sa placati pana sus cu faianta (eu nu recomand ) e clar ca la rigips nu va ajunge prea multa umiditate pe partea dinspre baie, insa cealalalta parte va fi expusa la umiditatea zidului (chiar daca ochiometric zidul pare uscat, el are o anumita umiditate). Intre zidul de caramida si rigips posibil sa inceapa dezvoltarea de bacterii/mucegai. Inamicul cel mai mare al acestei combinatii este faptul ca materialele in cauza lucreaza diferit, (caramida vs rigips), iar in timp este posibil ca din cauza variatiilor de temperatura cald/rece, dar si din cauza greutatii faiantei, preluata de rigips, sa aveti surprize neplacute de genul placi de fainata desprinse de pe rigips sau rigipsul desprins de pe perete. Nu am intentia sa va fortez (vorba vine) sa faceti cum spun eu, doar v-am spus cum stau treburile pentru ca mai tarziu sa nu puneti ca n-ati stiut. Ca idee...stiti cat atarna faianta de pe un perete + adezivul si chitul aferent? Totul agatat pe hartie... :qetrwe

Link spre comentariu
marius75,

Inca o data multumesc pentru interventie.

Facusem calculul greutatii, tocmai din acest motiv intrebasem despre ce varianta de vopsire am pentru rigips.

Nu sunt decis asupra variantei de renovare, din acest motiv am intrebat pe forum. Incerc sa gasesc o varianta cat mai buna. Multumesc ca ai subliniat pericolele variantei propuse de mine.

Link spre comentariu

@Marius75; Am incercat tot timpul sa mentin un nivel pe sectiunea asta, si am insistat ca, in cazul in care cineva doreste sa ofere sfaturi, s-o faca din pozitia unui user/profesionist care chiar stie ce vorbeste. Faptul ca ai utilizat tu gipscartonul, dar habar n-ai avut cum sa-l utilizezi corect, nu inseamna ca este un material prost.

Puneti mana si studiati. GIPSCARTONUL, caci asa se numeste, nu inseamna numai negrese si puricei. Gipscartonul impune o tehnologie si metodologie complexa, nu se lucreaza oricum. Las-o asa, te rog.

Crede-ma, am facut pe gips, de la placari cu tot ce-ti poti imagina, inclusiv placi de granit de 600x600x25, pana la suspendari extrem de grele. Mai invatati....................................... 

 

Daca aveti intrebari, va rog s-o faceti PUNCTUAL, si vi se va raspunde... pentru un mai bun control al sfaturilor oferite corect. Aici nu e bodega.

 

Revenim la topic;

 

@ain; Exista niste tehnologii specifice de lucru, mai ales in spatiile umede. Daca te nelinisteste tehnologia, hai s-o studiem impreuna ca sa intelegi, sau spune-mi/intreaba-ma unde-ti sunt temerile.

Ai doua variante, placare utilizand adeziv, sau pe structura. Poti oricand sa efectuezi placare in dublu strat. Structura poate sa fie, in puncte esentiale, UA, adica profile de 2mm. Nu uita de detaliile de hodroizolatie, in special cu banda de hidroizolare si sigilare pentru racordari suprafete (colturi), precum si hidroizolatiile in camp. Crede-ma cand iti spun ca-ti faci griji degeaba...

Condensul are alte cauze, daca e un fenomen acutizat. Cel mai probabil punti termice.

Condensul nu e periculos pentru gips, daca detaliile de realizare sunt corecte. Va pot face cada din gipscarton, in tehnologie corecta, placata corect, si va pot garanta ca n-aveti treaba decenii...

Daca puneti in scarba o placa peste un fier, si montati faianta, e firesc sa aveti neplaceri.

Link spre comentariu

Multumesc Nomikos pentru interventie.

 

In acest moment, varianta de lucru ar fi urmatoare:

- am 2 pereti interiori pe care ma gandesc sa fac acoperire cu righips verde pe care sa-l prind cu holsuruburi direct pe caramida (evident cu gauri si dibluri). Am vazut ca exista dibluri speciale pentru righips. Evit aici profilurile metalice in special pentru a nu pierde prea mult spatiu (usa e exact in coltul dintre cei 2 pereti interiori, iar 3 cm in plus ar iesi din planul usii.)

- am 2 pereti exteriori in care intentionez sa prin righips verde pe profile metalice; intentionez ca in spatiul liber sa pun si ceva termoizolatie.

 

Ca sa nu suprasolicit prea mult peretii/structura de profile metalice, m-am gandit sa pun faianta doar pana la 1.6-1.7 m inaltime. Baia este foarte inalta (3m).

 

Condensul e consecinta faptului ca incalzirea baii e spartana, practic e asigurata doar de boilerul de incalzire a apei. Pereti reci + umezeala + temperaturi ambientale racoroase = condens. Insa intodeauna cand apare condens avem grija sa aerisim baia, iar peste noapte dispare prin evaporate.

 

Neclaritatile mele ar fi urmatoarele:

- cum protejez righipsul dinspre interior? Ce fel de vopsea trebuie sa aplic in zona neacoperita de faianta? E neaparata nevoie de placarea totala cu faianta?

- in mesajul tau inteleg ca nu strica (eufemistic vorbind) si o protectie dinspre exterior; poti sa-mi dai o sugestie de material?

- oare ar ajuta daca as face niste gauri de aerisire a spatiului dintre perete si righips cu incaperile invecinate? Am la dispozitie o bucatatrie si o camara (neincalzita). 

 

Am retinut sugestia de a utiliza profile mai groase. Ma gandeam sa folosesc placi de 2.5*1.2 m, asa ca puneam o placa pe orizontala, urmata de placi pe verticala. Cadrul aveam de gand sa-l fac pe profile mai late intre placi si la jumatatea placii sa mai pun un profil mai ingust. Voi cauta profile cu inaltimea cat mai redusa (pentru a nu ocupa prea mult spatiu).

Link spre comentariu

In acest moment, varianta de lucru ar fi urmatoare:- am 2 pereti interiori pe care ma gandesc sa fac acoperire cu righips verde pe care sa-l prind cu holsuruburi direct pe caramida (evident cu gauri si dibluri). Am vazut ca exista dibluri speciale pentru righips. Evit aici profilurile

Da jos tencuiala si uita-te la ce fac astia. Cum sa prinzi gips-cartonul ci dibluri in perete?
Editat de Viorel Baciu
Link spre comentariu

Viorel,

Din cate inteleg eu, varianta cu lipire cu adeziv prezinta dezavantajul necesitatii unei anumite indemanari: daca ai apasat prea tare intr-un colt, nu mai ai cum sa revi.

Exista dibluri de righips, ceva de genul:

http://www.dedeman.ro/cluj-napoca/constructii/gips-carton/accesorii/suruburi/diblu-rig-turbolet-40-100.html

Am inteles ca trebuie folosite cam 6-8 pe m2. Prin folosirea lor, planeitatea generala e mai usor de realizat pentru un neprofesionist.

Link spre comentariu

Diblul acela este pentru altceva. Nu se foloseste la prinderea placilor pe pereti,ci la fixarea diverselor PE placa de gips-carton.Sunteti in eroare totala in ce priveste abordarea reamenajarii baii.In primul rand trebuie indentificate motivele aparitiei condensului si concecintelor sale.Abia apoi se stabileste abordarea spre remedierea deficientelor.Se vede ca n-aveti experienta practica si caderea in eroare e frecventa. E mai ieftin sa apelati la un specialist pentru indrumari decat sa faceti ceva dupa ureche,ca la urma sa constatati aceleasi fenomene.Fiecare lucrare se abordeaza dupa particularitatile de la fata locului.Nu toate aceste neajunsuri apar din aceleasi cauze si nu exista o metoda unica pentru rezolvarea lor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări