Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATENTIE LA LEGE atunci cand montati sistemele de securitate


Vizitator dan_ion

Postări Recomandate

Vizitator dan_ion

Am citi ca o parte dintre colegi monteaza sisteme de alarma, supraveghere video , control acces etc

Va informez ca : conform cu legea 333/2003  si HG 1010/2004   si  HG187/2012   :

 

Desfasurarea in scop comercial de activitati de paza sau protectie, de proiectare, producere, instalare si intretinere a sistemelor de alarma impotriva efractiei sau a componentelor acestora fara atestat ori fara licenta de functionare prevazuta de lege constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. 

 

Bine de stiut pentru toata lumea 

Vrei sa montezi sisteme de securitate in scop comercial , trebuie sa ai licenta de la politie 

Iti montezi tu personal un sistem = tu beneficar , deci n-o faci in scop comercial , legea n-are nimic cu tine ;

Asa inteleg eu interpretarea de mai sus

 

Nu mi se pare normala aceasta lege , dar asta e , trebuie sa ne supunem 

 

Este cineva mai bine informat ? stie mai multe , il rog sa posteze !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Nu stiu ce este necesar pentru eliberarea unui atestat sau pentru eliberarea unei licente, dar dupa parerea mea cineva care monteaza sisteme de alarma ar trebui sa fi urmat ceva instructaj sau curs despre cum se monteaza in mod corespunzator sistemele de alarma si ma gandesc ca asta se certifica prin acel atestat, respectiv acea licenta. Si cei care monteaza sisteme de semnalizare in caz de incendiu au nevoie de o autorizatie. In mod normal nu doar functionarea electronica a sistemului trebuie sa stii si cum se monteaza, ci de exemplu in cazul sistemelor de semnalizare in caz de incendiu trebuie sa stii si cum se comporta fumul, in ce zone ar fi cel mai indicat sa pui detectoarele de fum ca sa detecteze cat mai repede fumul, etc.

 

De exemplu am vazut un caz unde instalatorii de la gaze au vrut sa monteze un detector de gaz intr-un loc nepotrivit, in ciuda faptului ca pana si in manualul de utilizare al detectorului era scris ce locuri sunt potrivite si ce locuri sunt nepotrivite. Eu atunci ma gandeam cum se poate ca niste instalatori de la gaze (care asta lucreaza zilnic de foarte multi ani) nu stiu in ce zone este recomandata montarea unui detector si in ce zone nu. Eu am fost deja mai experimentat in domeniu deoarece acum cativa ani mi-am montat si eu in locuinta niste detectoare de gaz si timp de cateva luni am studiat mai atent domeniul, ce tipuri de detectoare exista, cum functioneaza, ce caracteristici tehnice au, etc.

Link spre comentariu

......Eu atunci ma gandeam cum se poate ca niste instalatori de la gaze (care asta lucreaza zilnic de foarte multi ani) nu stiu in ce zone este indicata montarea unui detector si in ce zone nu.

..poate este vorba de celebrii multi-calificati....... "constructor si zugrav si electrician si instalator"..... bineinteles fara acte/studii.

In ceea ce priveste necesitatea atestarii activitatii comerciale de montat sisteme de alarma impotriva efractiei...are la baza faptul ca vulnerabilitatile  unui system de protective si paza trebuie sa fie sub control..... Cele mai multe atestari pleaca in primul rand de la cazierul celor care monteaza precum si capacitatea tehnica/abilitatea unei societati in a propune clientilor  solutii viabile....iar in cazul unui unei actiuni "cal troian" saatraga raspunderea penala..... imaginati.va o situatie in care un intreprinzator "aranjeaza" sistemul monitorizare sau antiefractie la o banca... :rade: ... sau o centru comanda scada la Transelectrica/ Nuclearelectrica ....zone critice" si incepe sa vanda informatiile privind vulnerabilitatile implementate de el......

PS: acum zic si eu ...nu dati cu parul daca gresesc !!!!

Link spre comentariu
Vizitator AC DC_176072

Abia acum stii de asemenea reglementare? Nu crezi ca-i normal sa fie asa?

Vorbim de ceva sisteme de securitate,pe care daca ti-le montez trebuie sa si raspund de anumite aspecte tehnice in ce priveste securitatea/integritatea sistemului.

Iti pun eu un sistem anti efractie la domiciliul tau si o sa am acces cand vreau eu acolo.

Acum inteleg de ce acele firme trebuiesc autorizate de politie?

Link spre comentariu

..poate este vorba de celebrii multi-calificati....... "constructor si zugrav si electrician si instalator"..... bineinteles fara acte/studii. [...]

 

In cazul respectiv chiar a fost vorba de o echipa a unei firme autorizate care lucreaza pentru EON. Stiu cum sunt zugravii multitalentati care fac si instalatii electrice si sanitare, in acest caz nu ziceam nimic, dar cand oameni care sunt autorizati in acest domeniu fac astfel de gafe, raman fara cuvinte...

Link spre comentariu

.....chiar a fost vorba de o echipa a unei firme autorizate care lucreaza pentru EON. ......

Firma care "sa lucreze pentru EON" la instalatia dumneavoastra de utilizare ...nu exista. Faptul ca exista un operator economic, autorizat de ANRE sa desfasoare anumite lucrari specifice de proiectare/executie ... si acesta isi desfasoara activitatea in zona in care EON are licenta.., este alta poveste. Cu alte cuvinte EON nu trimite/autorizeaza niciodata un operator economic sa lucreze in casa dvs..... nu-si asuma responsabilitatea asta. Si ca sa intelegeti putin fenomenul "zugravilor multi-talentati" va povestesc o intamplare...... Pentru a obtine autorizarea din partea ANRE  un operator economic ( recte "firmangiu /patron") chiar daca nu avea angajatii /instalatori calificati in numar sufficient ( nici chiar aia minimimi prevazuti pentru autorizare !!!!) a aplicat un artificiu privind incheierea unor contracte de munca cu timp partial de 2 ore ....si din alta localitate .... din celalalt capat al Romaniei. Evident ca "indeplinind" conditiile de autorizare, ANRE a emis autorizarea dar in realitate personalul care-l folosea pentru lucrari era loco....necalificati.... iar actele oficiale erau "semnate" de instalatorul autorizat folosit la autorizare ....asa cum prevedea contractual individual de munca ( 2 ore/zi)..."deplasandu-se" ca sa supervizeze/semneze  in fiecare zi din celalalt capat al tarii...( sper ca ati inteles ghirilmelele de rigoare :( )  Asta este realitatea trista a unor patroni care n-au nicio remuscare in as-i-maximiza profitul...indiferent ca pentru asta trebuie sa faca rabat de la calitatea executiei sau material de proasta calitate..... Culmea este ca acest patron si-a insusit si o denumire de firma care, pe vremuri reprezenta un mare distribuitor ...dar intre timp acesta si-a schimbat denumirea ( ceva gen distrigaz.....). Cu alte cuvinte o mare familie fericita..... zugravii policalificati ca primesc niste bani de la patron.... patronul ca nu are cheltuieli de personal cu persoane calificate.... instalatorii autorizati ( care au acceptat incheierea unor contracte partiale de munca ) fericiti ca " mai scot un ban" fara munca fizica... iar cand se intampla o nenorocire ...oricum  primii chemati de procurori/anchetatori  sunt distribuitorii  ( hmmm....cine stie daca firmangiul nu si-a dizolvat /radiat societatea )

PS: deci ...traiasca matul gros!!! ca organe competente sa urmareasca anumite aspect legate de disciplina ...nu exista in Ro!!!!

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu

Cred ca asa este cum spuneti, lucrarea respectiva a fost facuta in locuinta unor prieteni deci nu stiu cine si ce contract a avut cu instalatorii respectivi, dar stiu ca cei care au facut lucrarea au fost de la o firma cu autorizatie ANRE si din cate stiu cei de la EON au propus firma respectiva spunand ca ei se ocupa de tot ce este de facut (de aici am dedus ca probabil au contract cu ei, dar posibil ca au fost recomandati din alt motiv).

Link spre comentariu

legea e facuta sa doarma politia linistita ,

 

ai firma,ai spargere,da vina pe firma :"n-au ajuns agentii la timp" ,chiar daca in majoritatea cazurilor ajung in cele 7/15 min stipulate in contract (si in lege)

 

dar la spargerile de tip "fulger" (vezi benzinarii fara program non-stop si magazine unde se dau spargeri DOAR pt tigari) aproape nu se poate face nimic...

 

fara investitii (gratii,usi ranforsate,fum) .

 

e clar ca sunt multi "tehnicieni" care lucreaza cu ziua sau ,mai rau,angajati ai unor firme care chiar nu au habar (de ce le-ar pasa ? "la 16 milioane ce-mi pasa mie" ,am auzit de

 

ori la intalnirile cu alti colegi din breasla...+ firmele,vinovate,care,ca sa obtina sigur lucrarea,pun mini=minimorum de senzori ,cu zone neacoperite + beneficiarii :obturari de

 

senzori cu :frigidere,marfa,rafturi... ,nu armeaza,etc...

Link spre comentariu
AC DC_176072, on 01 Mar 2016 - 11:51 PM, said:AC DC_176072, on 01 Mar 2016 - 11:51 PM, said:

Abia acum stii de asemenea reglementare? Nu crezi ca-i normal sa fie asa?

Vorbim de ceva sisteme de securitate,pe care daca ti-le montez trebuie sa si raspund de anumite aspecte tehnice in ce priveste securitatea/integritatea sistemului.

Iti pun eu un sistem anti efractie la domiciliul tau si o sa am acces cand vreau eu acolo.

Acum inteleg de ce acele firme trebuiesc autorizate de politie?

chiar crezi ca daca-mi pui mie alarma sau system video o sa mai ai acces la coduri , parole dupa ce pleci?, cand montam asa ceva invatam utilizatorul cum se schimba coduri-parole si de  abia cand stia cum se schimba plecam de acolo, il intruiam sa nu puna coduri sau parole care sa fie asemanatoare cu numele sau date de nastere, ete... ce vina aveam eu daca la urmatarea vizita gaseam codul sau parola default de la acel system?, am gasit codul de la alarma scris pe tastatura, iar intreb "ce vina aveam eu?"

Editat de Florian Ciobanu
Link spre comentariu

Dar ce ziceti de firmele care monteaza legal sisteme de alarma si pentru alimentarea centralei cu 220 V folosesc acelasi cablu ce folosesc si pentru a lega senzorii?

la greu am dat jos astfel de sisteme...  exact ce explicam mai sus:economie in tot...am intalnit echipe care aveau allocate 3 dibluri de bagheta !!! care masurau traseul cu ruleta apoi taiau si trageau cablul !!!  echipe care puneau 20 de zone pe o placa de 8 zone inseriate ! si se mai intreaba patronii de ce nu le merge treaba !!!

Cred ca e in fisa postului. Am intalnit numeroase lucrari in genul asta.

Ultima, acum o luna.

tu,daca vrei sa te autorizezi,tre' sa-ti iei avocat,,,sa depui dosare peste dosare..sa dai o gramada de bani...etc...

 

despre lucruri facute prost putem vorbi zile intregi...totul se rezuma la lipsa de oua si chitrosienie a patronilor de firme (99%) ,vor oameni sa stie de toate,

sa faca de toate (lacatuserie,sapat santuri in pereti) ,sa lucreze oricand (weekenduri,peste program),oriunde si,,,daca se poate pe 15 milioane...care oricum I se pare ca-ti da prea mult... si faptul ca accepta toate mizeriile d elucrari in bugete impuse de beneficiar... si culmea,se mai mira de ce unii ajung in varf si nu vor sa coboare deloc de acolo..!!!

 

le spun eu :pt ca respecta si platesc o meserie de inalta calificare !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări