Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventmetru reciproc


Postări Recomandate

In urma cu ceva timp am realizat acest frecventmetru cu 7 digiti de care sunt foarte multumit. Are un timp de raspuns mult mai scurt raportat la frecventmetrele uzuale cu PIC, iar eroarea de masurare este de +/-50ns (1 impuls de ceas). In functionare am constatat o sensibilitate sporita la fluctuatii de temperatura (cateva zeci de Hertzi), fapt pentru care va recomand sa folositi un oscilator termostatat cu frecventa de 20MHz. Reglajul trimmerului din oscilatorul microcontrollerului l-am facut folosind ca baza de timp semnalul de 1pps furnizat de un modul GPS. Cablajul este dubla fata si presupune oarece atentie in realizare.Principalele caracteristici tehnice:Impedanta de intrare:HF: 1 MohmUHF: 50 ohmBanda de frecventa masurabila:HF: 100Hz - 85MHzUHF: 20MHz-3GHzSensibilitate (valabil doar in HF si depinde precizia reglajului):HF:100 Hz ... 26MHz: 0.07Vpp/50 ohm26 MHz ... 53 MHz: 0.16Vpp/50 ohm53 MHz ... 75 MHz: 0.32Vpp/50 ohm75 MHz ... 85 MHz: 0.45Vpp/50 ohmUHF: 0.2Vpp/50 ohmIn fotografie este prezentata realizarea practica.

 

L.E.: Daca exista neconcordante intre schema si cablaj, va rog respectati cablajul. Schema este posibil sa nu o fi actualizat-o. Si nici timp nu prea mai am pentru modificari.

fcv_rec_final.zip

post-194122-0-00448100-1453902483_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

  • 3 luni mai târziu...

Am asa o intrebare: in caz ca se aplica semnal ce are facor de umplere diferit, este afectata foarte mult precizia masurarii, chiar daca frecventa acestuia este aceeasi. Cum poate fi remediata asa problema? In cazul frecventmetrului care masoara numarul de impulsuri intr-o durata determinata de timp, problema nu apare. Ceva de compromis intre cele doua principii este?

Link spre comentariu

Asa cum spuneam, daca exista vreo neconcordanta intre schema si cablaj dati prioritate cablajului (inclusiv la conexiuni).

In atasament gasesti conexiunile la afisor. Refa conexiunile asa cum am aratat in schema ta.

In imagina a 2-a postata trebuie sa selectezi la fusebits (si in realitate) Ext.Crystal 8.0MHz- (prima valoare), nu Ext.Clock

 

L.E. Scuze, insa nu am mai avut timpul necesar modificarii schemei electrice.

conexiuni.bmp

Link spre comentariu

Asa am facut, doar ca am urmarit conexiunile cablajului in fisierul .lay6 si acolo R/W  e conectat la PC1. Acum afiseaza mesajul, doar ca nu masoara frecventa. In fine, banuiesc ca trebuie sa urmaresc cablajul din prima postare.Va multumesc pentru indicatii!!Edit> Frecventa se masoara, doar ca in simulator dureaza cam mult si asta din cauza numaratorului binar.

Editat de adryano
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Intrebare: acesta este un periodmetru?

 

Prin 2000 am facut in colaborare cu cineva un frecventmetru pe PIC am folosit un cuart de 4194 sa dea baza de timp exact 1 secunda. dar evident pentru frecventmetru pentru rezolutii de zecimi de Hz durata minima de masurare este de 10 secunde, sutimi de Hz 100 secunde, de aceea au fost facute periodmetre.

 

Am nevoie de unul repede, pentru terapie rife cred ca o sa-l folosesc pe acela, sau poate pe acesta propus aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări