Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablou electric


Postări Recomandate

Domnul danpin in postul nr 13 a atasat o poza care explica curbele de declansare pentru sigurante.

 

Vreau sa ma asigur ca interpetez corect graficul si anume, de ex pt clasa C:

 

Siguranta functioneaza intre 5-10 x curentul nominal? adica pentru o siguranta de 16A ea va lucra pentru un curent intre 80 si 160 A ?

Iar timpul de declansare este intre 6-8 secunde?

Link spre comentariu

Abscisa este axa curentului iar ordonata axa timpului de declansare. Axa timpului este divizata in secunde 0-10s si minute 1-100min, in exemplul dat. La un anumit curent X siguranta va declansa in timpul t, acesta se afla ducand o paralela la axa oy si acolo unde intersecteaza curba se duce o alta linie paralela cu axa ox si se obtine timpul de declansare. In functie de curba sigurantei si valoarea curentului timpul de declansare poate fi mai mic sau mai mare, timp in care se permit anumite suprasarcini, de exemplu la pornirea motoarelor sau suprasarcini accidentale.

Siguranta trebuie dimensionata in functie de sarcina, apoi cablurile trebuie dimensionate corespunzator, daca avem cabluri lungi,de ex. care alimenteaza motoare trebuie luata in calcul si caderea de tensiune pe cablu, in cazul cel mai nefavorabil, adica curentii mari absorbiti la pornire, plus cablurile trebuie sa suporte si cazul de ex. cand avem porniri repetate, depinde de cazul concret al aplicatiei. Siguranta trebuie sa functioneze sub sau egal cu curentul nominal, ea permite functionarea la curentii de sub curba dar pt. un timp limitat, de ex. din grafic pt. un curent de 1,5A siguranta va declansa cam in 5 minute. In dreptunghiul verde este zona caracteristica pornirii motoarelor, unde avem cam 6-10 ori curentul nominal al motorului. Oricum pt. motoare in mod normal sunt sigurante (spun sigurante la modul generic, pt. o explicatie simplista) special construite pt. acest scop.

Editat de danpin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

 

 Eu am pus pe fiecare circuit sigurante diferentiale (atat la iluminat cat si la prize - la prize siguranta separata pentru fiecare camera), deci eu mi-am comandat direct 10 sigurante diferentiale. 

 

 

  Risipa de bani nejustificata.  Pentru a avea protectie diferentiala alimentezi sigurantele simple dintr-o diferentiala de 30mA/25-32A .  De exemplu normativele din Franta asta specifica explicit, ei de exemplu in fiecare tablou au cate o inie de sigurante fiecare linie avand alimentarea din diferentiala. Deci , in amonte pui diferentiala si in aval restul sigurantelor

Link spre comentariu

Poate suna prostesc intrebarea mea, dar ma risc :)

 

In cazul in care avem o siguranta de 32 diferentiala si din ea alimentam 6 sigurante de 16A (circuite de prize), este acelasi efect ca si atunci cand punem 6 sigurante de 16A diferentiale?

 

Intrebarea face strict referire la protectia diferentiala

 

Multumesc

Link spre comentariu

Instalatia electrica va fi la fel de bine protejata impotriva curentilor reziduali in ambele cazuri. Diferenta o constituie selectivitatea protectiei

In prima situatie, in orice parte a instalatiei apare curentul rezidual, diferentiala va declansa, intrerupand total alimentarea.

In situatia a doua, intreruperea alimentarii se va realiza doar la circuitul cu probleme, intrucat doar acea diferentiala va declansa.

Link spre comentariu

Exact din acest motiv (ce a scris flomelomanul) mi-am pus pe fiecare circuit siguranta diferentiala separata si nu o siguranta diferentiala generala. In casa avem multe aparate electrice si utilaje mai vechi, la care exista posibilitatea sa apara curenti reziduali si daca as avea o siguranta diferentiala generala, atunci as ramane in toata casa fara curent, nu doar in incaperea unde este conectat aparatul la priza.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Nu ar strica o siguranta diferentiala generala de 300 mA. Sigurantele diferentiale de 300 mA protejeaza in general de incendii cauzate de scurt-circuit electric. Sigurantele diferentiale de 30 mA sunt pentru protejarea utilizatorului de electrocutare (se pun la boilere, centrale termice, masini de spalat, etc.).

pai si restul de modele de sigurante automate si diferentiale ce protejeaza? orice diferentiala are scopul de a deschide circuitul care are o scurgere mai mare de un curent predefinit , ca protectie impotriva electrocutarii sau a scurgerilor de curent (vorba aia: fura curent :rade: )..

Link spre comentariu

Va multumesc de lamurire...

La fel am gandit o si eu de la inceput ..am diferentiala pe fiecare circuit...

Asa am eu ,tot ce e priza are diferential,cat despre circuite fiecare camera are circuitul ei,asa am la etaj,asa la parter,scump dar se merita .

La becuri toate camerele pe un circuit,holurile pe alt circuit,se arde un bec,sare siguranta tot am lumina ca este pe hol.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Situatie:

 

Pentru tabloul electric dintr-un apartament cu 2 camere as vrea sa fac un upgrade (asa am gandit eu dupa ce am citit intr-o seara pe aici).

Cel vechi are 4 sigurante bipolare (32A - prize, 16 A, 10 A, 10 A) - pentru ca asta am in casa 4 circuite.

Cel nou 3 unipolare (cate una pentru fiecare intrare - Faza, nul, impamantare) + 1 siguranta bipolara cu protectie diferentiata(trece faza si nulul prin ea) + 4 sigurante bipolare simple (20 A 16 A 10 A 10 A).

Am decis sa pun 20 A in loc de 32 A pentru ca nu am AC, sau plita electrica. Masina de spalat e cel mai mare consumator.

 

Intrebari: (nu sunt de meserie asa ca daca vedeti orice erori nu ezitati sa le mentionati).

1. E bine sa pun sigurante unipolare pe intrarea nulului si impamantarii? In schemele vazute de obicei se punea doar pe faza. E facut din economie sau exista si un motiv tehnic?

2. Am cumparat o bara de pus la cele 4 sigurante (a 4-a siguranta nu e montata - o sa o scot din tabloul vechi). Nu prea imi place cum vin firele din siguranta cu protectie diferentiata la prima siguranta bipolara. Exista posibilitatea montarii mai corecte?

 

 

 

IMG_20191211_101702.jpg

IMG_20191211_104655.jpg

Link spre comentariu
La 11.12.2019 la 0:52, silviu barbulescu a spus:

1. E bine sa pun sigurante unipolare pe intrarea nulului si impamantarii?

Ca fapt divers, niciodata, subliniez, niciodata n-o sa vezi siguranta pe impamantare. De rest iti recomand sa aduci un meserias care stie ce face. Vei pierde mai putin daca-l platesti pe el decat daca platesti eventualele daune, care pot fi cuantificate in bani...unele nu pot.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări