Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echipare atelier tamplarie lemn


Damage

Postări Recomandate

Damage, eu am facut pt atelierul meu de tamplarie niste strangatoare ( menghine tamplarie) din tija filetata M 16 din otel grupa slaba - 4.8 ( din gama de suruburi care le gasesti oriunde) Dupa 4 ani de utilizare nu zaresc nici o urma de uzura pe filet.Noi le strangem cu mana ( am confectionat manere de lemn).Daca vei folosi frecvent aceste cleme , iti recomand sa le strangi cu o scula electrica -surubelnita pe acumulatori la inceput si cheie fixa pt strangerea de forta.

Menghinele de tamplarie se confectioneaza de obicei din surub trapezoidal din 2 motive: este foarte rezistent la cupluri mari si are pas mare ( adica se strange repede).Desi am strung pt metal, nu mi-am batut capul sa confectionez surub trapezoidal....avand in vedere ca o tija filetata de M 16 costa vreo 15-20 lei....Din aceleasi ratiuni economice, nu am dat 100 -140 de lei pe un strangator de tamplarie de 120 cm, am preferat sa-mi confectionez din platbanda 50x 4 , tija filetata M 16 si niste manere de lemn.Daca crezi ca e cazul, poti comanda tija filetata sau suruburi de dimensiuni mari ( M 16 -M 20 ) din grupa tare -8.8 sau 10.9, dar iti spun ca te complici inutil.

Mi-am facut vreo 14-16 strangatoare, uneori sunt insuficiente ca numar....

Link spre comentariu

.

Deci , in final, atelierul "de casa" a ajuns fabrica....

 

Utilajele comandate sunt pro. Inseamna ca aveti si o hala pentru ele si inseamna ca va apucati serios de lucru.

 

Clemele pentru imbinat panouri se fac cu pistoane cu aer comprimat pentru prindere rapida, unele chiar cu actionare hidraulica. Dupa incleiere, panourile au diferente de nivel intre scanduri. Se niveleaza in Timesaver. Am vazut ca , parca, ati luat un drumsander. Cred ca e bun , dar nu sunt sigur. Nu am vazut unul in lucru.

 

O clema manuala cu suruburi va fi durere in gat la productie mare, dar utila la lucrari ocazionale. Nu este insa mult mai buna decat un numar de cleme manuale de 5ft(cca 150cm). Un panou-menghina, ocupa un perete. 6 cleme de 1,5m ocupa 30cm pe rastelul cu cleme.

Materialul de lipit nu face burta daca scandura e taiata corect la 90 grade. Pentru siguranta insa, puteti prinde panoul in 2 sau mai multe cleme perpendiculare si transversale. Strangerea cu cleme cu surub se poate controla mai bine decat cea cu aer sau hidraulica. Puteti aseza plan, aproape perfect. Puteti sterge si excesul de clei , ceea ce va salva pelicula abraziva in drumsander sau timesaver. Cel mai sigur este sa incleiati panouri de max 50cm latime, apoi lipiti 2-3 panouri sau dupa cum aveti nevoie. La imbinari asezati cleme de stabilitate transversal pe panouri.

Link spre comentariu

Atelierul tot atelier ramâne . Nu se poate numi fabrică, doar un atelier cu scule un pic mai puternice. Pentru început o să fac doar pentru mine. După ce mă acomodez cu treburile o să caut și clienți.

 

Revenind la cleme, scopul meu nu este să produc panouri in serie ci doar panourile necesare lucrărilor de moment. Am vizionat o grămada de clipuri cu ateliere de tămplarie și se descurcă doar cu diferite cleme și nu linii de îmbinat panouri. Nici nu rentează achiziția unor panouri de mii de euro pentru ateliere mici. Iar spațiul da, chiar este o problemă. Oricum ar fi fost binevenite ceva idei de a imbunatăți aceste cleme, poate de la cei care au panouri prefesionale si ar veni cu trucuri sau idei "furate" de la aceste panouri. Pe partea de șurub am ceva dileme. Am zis să folosesc șurub trapezoidal de M16 sau M20 la metru. Acum mă gândesc la variante de a face terminația șurubului in partea unde trebuie folosită cheia.Ar fi util ceva ca în poza. Să poți strănge la mănă dar si la cheie.

post-248475-0-03286700-1485386255_thumb.jpg

Link spre comentariu

@alin 105 -mulțumesc pentru poze, arată bine clemele.

 

@harfa -da, stiu acest tip de cleme, cele din primele poze,cleme paralele se numesc îmi plac cel mai mult si sunt dintre cele mai indicate dar sunt foarte scumpe. O clema de 100cm ajunge si la 300 lei. O sa fac vreo 10-15 bucăți din țeavă pătrată după modelul din schițele mele. Astea o să fie pentru panouri mai solide.Bineinteles ca o să trebuiasca sa cumpăr si ceva cleme normale.

Editat de Damage
Link spre comentariu

Clemele sunt absolut necesare intr-un atelier. Si fabricile pretentioase utilizeaza cleme. Partea frumoasa este ca o clema poate dura si 300 de ani. Personal am avut aceste tipuri de cleme vechi de 280 ani. Le-am dat pentru ca aveam prea multe si lucrul cu cele moderne , era mai facil. Totusi, imi lipsesc clemele vechi lungi de 4m si cele cu manivela.....ah...ce cleme...cele cu manivela (adica in locul manerului au o manivela foarte robusta cu maner , care fac o strangere puternica , fara efortul operatorului...fara bataturi in palma.

 

 

Chiar daca sunt scumpe, ele au o durata mare de viata. 6 cleme de 1,5 metri pot incleia dimensiunile cele mai uzuale de panouri. Inca 4 cleme mici pentru capete apoi cleme ieftine pentru uz general. Costul normal ar fi cam de 2000Lei pentru 6 cleme de 1,5m, 4-6 cleme solide de 25-30cm si inca vreo 20 cleme diverse ieftine. Investitie pentru 100-200 ani.

 

Din experienta pot spune ca nici o imbinare de panou, nu reuseste mai bine decat cea facuta cu cleme simple (nu paralele) . Imbinarea aratata in prima poza- cea cu cleme rosii.

 

Cleiul alb (waterproof)- gasibil in RO si cleiul galben (nu e in RO)pentru lemn sunt asa de bune, incat nici nu e necesar sa se frezeze profil pe cantul imbinat sau sa utilizezi bisquit or diblu. Dar, desigur, depinde de lucrare.

Link spre comentariu

Da, varianta simpla si eleganta este achizitia din magazin.Personal am optat pt confectionarea lor in atelierul propriu.Obtii acelasi lucru cu 1/10 din bani + munca.Spre deosebire de alte sute de scule pe care am fost obligat sa le cumpar, astea se pot confectiona in regim DIY cu un pic de efort .Uneori as avea nevoie de cc 25- 30 de bucati ( lungi de cc 120 cm).Astea cumparate de-a gata ar insemna 3000 -3600 de lei....Deocamdata am doar vreo 16 buc, intro zi cu soare o sa mai fac.

Link spre comentariu

Eu am cca 300 cleme care asigura orice lucrare. Unele cleme au costat 2,5usd (adica vreo 10 lei). Din pacate am vazut ca la noi, aceleasi cleme costa cam 50Lei. Aceste tipuri de cleme , ieftine, sunt foarte dibace , usoare si destul de rezistente. Eu le am de vreo 20 de ani. Din ele , unele s-au stricat (cam 5 bucati). Le sare discul tampon, dar se poate remonta. Au avantajul, ca fiind usoare (150-250gr), se pot "innadi". Adica poti agata una de alta in cazul lungimilor care depasesc cea mai lunga clema. Nu sunt cele mai grozave, dar la lucrari rapide sunt foarte bune. Clemele puternice si grele le evit . Fereasca sfantu sa iti cada una pe picioare (pot ajunge si la 10-12Kg una).

 

Mai sunt clemele din aluminiu. Foarte usoare si bune "rau". Dar nu poti stringe foarte tare ca se rupe locasul opritorului. In state costa 5-12usd. Pe la noi... de vreo 5-10 ori mai mult. Si sunt chinezarii...dar bune.

 

Clemele rosii din poza de mai sus, le am de 15 ani si sunt ca atunci cand le-am cumparat. Dar au costat 57usd bucata , cele de 52in. Acum cred ca sunt mai scumpe , dar si arata mai bine. Sunt cele mai bune cleme moderne pe care le-am avut eu. Cele vechi erau imbatabile, dar foarte grele. O clema de 2m cantarea vreo 10-15kg.

 

Poate ar fi o idee sa confectionezi clemele mici din lemn + aluminiu sau otel(profil/platbanda). Sunt firme care vand o multitudine de profile din aluminiu sau otel. O sa caut pe internet o poza cu un model de clema usor de facut. Este o clema usoara si rapida (nu cu strangere automata- acelea au destinatie limitata). Cand gasesc adaug poza. Foarte usor de facut si ieftin. Am facut eu cateva de placere.

 

 

De asemenea , am observat ca se pot gasi in piete de tip talcioc, diverse cleme scurte 15-50cm. Aduc "baietii strangatori" de prin nemtia si austricia...pe unde le pot aduna . In timp se poate dota un atelier. Cleme lungi insa nu am vazut.

Link spre comentariu

Am revenit cu modelul de clema rapida foarte buna si usor de construit. Eu am facut cateva astfel de cleme. Partea din lemn aluneca usor si rapid , iar manerul stringe suficient pentru imbinari de aproape orice fel exceptie furniruire. Mi-au fost utile in restaurarea ramelor de tablouri, dar si imbinari de panouri sau imbinari de mobilier.

Sunt cleme excelente , foarte dibace (panouri, usi, rame etc), insa nu sunt suficiente deoarece nu pot inlocui forta clemelor cu surub, acolo unde e necesara o strangere puternica. Partea lemnoasa se face din lemn de esenta tare (cires, fag sau artar). Partea metalica poate fi din platbanda de otel slefuit pentru o alunecare buna sau pentru cleme scurte, se poate si din aluminiu (aliaj mai tare ar fi mai bun).

Posted Image

si cateva schite de orientare. Cotele nu sunt la scara si nici foarte precise, intrucat ele variaza functie de materiale si dorinta operatorului.

Posted Image
Posted Image

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări