Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizarea incintelor VTP


Postări Recomandate

Voi posta aici cateva concluzii rezultate din munca a peste 3 ani dedicata realizarii incintelor de tip VTP:

 

1 - De ce am ales aceasta solutie? Pentru ca era necunoscuta la noi, pentru ca incinta bass-reflex este arhicunoscuta si nu este "nec plus ultra" ci doar o solutie comoda comercial. Incinta inchisa este mai dificila din cauza faptului ca traductoare dedicate sunt putine si relativ greu de procurat. Nu in ultimul rand, incinta aleasa a fost inventata de unul dintre cei mai mari pionieri ai acusticii si ai reproducerii de inalta calitate a sunetului. Voigt este inventatorul conului suplimentar si cofondatorul firmei LOWTHER care produce difuzoarele de BL considerate a fi cele mai bune din lume!

Multi vor spune: de ce o "vechitura"? Pentru ca toate tipurile de incinta dateaza din aceiasi perioada, "noutatile" de azi fiind doar variatii pe aceiasi tema!

 

2 - Unde se gasesc referinte: mai multe site-uri de tip DIY se ocupa de incintele in sfert de lungime de unda (TQWT), categorie in care se incadreaza si incinta Voigt, alaturi de TL si hornuri.

 

3 - Incinta a fost creata pentru difuzoare de banda larga, cele mai raspandite la acea perioada si apoi a fost adaptata prin adaugarea unei cai suplimentare pentru extinderea domeniului de frecventa.

Nu se justifica trecerea sa la 3 cai, deoarece, azi, materialele si traductoarele permit utilizarea unor solutii mai bune din punct de vedere al performantelor la incintele cu 3 sau mai multe cai .

 

4 - Avantajele incintei: aplatizarea eficienta a impedantei la Fs, un randament mai mare decat al incintei BR la frecvente joase, unde incinta lucreaza ca un horn de oscilatie combinat cu o linie de transmisie. O rigiditate mare a incintei datorata peretelui inclinat care impiedica vibratia peretilor laterali. Presiunea mica din interior, incinta avand o deschidere mare, reduce mult coloratia prin vibratii parazite.

 

5 - Principalul dezavantaj este cel legat de o amplasare incorecta a materialului de amortizare care nu va putea elimina coloratiile pe medie datorate rezonantelor. Foarte usor de remediat!!!

Un alt dezavantaj poate fi legat direct de greutate atunci cand se utilizeaza coaxiale de diametru mare, cand incinta are si un gabarit corespunzator.

 

Incintele pe care le-am construit au incercat sa raspunda nevoilor de auditie de calitate in conditiile unor camere de locuit normale, cu suprafete intre 10-12 mp si pana la 30-40 mp. Un coaxial de 12" poate acoperi in conditii de inalta calitate si a unei suprafete de 2, 3 ori mai mari decat cifra superioara de suprafata.

 

 

Traductoarele utilizate le-am obtinut prin ajutorul si sprijinul deosebit dat de dl. Dan Nita (PAudio, Selenium, Timphany) si Silviu Vatafu (Ciare) - importatori directi ( carora le multumesc inca o data pentru ajutorul dat) dar au fost si procurate din magazinele "de specialitate" din Silicon Valley (Maica Domnului-Tei) sau de la MUZICA.

 

1 - Categoria "mica" adica la 6 1/2" a beneficiat de:

- o varianta de inceput cu difuzoare chinezesti, de care nu vreau sa spun decat ca a relevat plusurile conceptuale ale incintei Voigt. Totusi nerecomandabil! Se pot utiliza orice combinatii gasibile, nu conteaza, suna la fel! Weedman

- SPH 165 KEP ( Monacor ) + BT25 ( Vifa ) - solutie cu medie si inalta excelenta, basul cam nesigur in partea inferioara si f. putin definit in aceiasi zona.Imagine stereo f. buna, nu sunt obositoare, poti asculta cu incintele in apropiere. Acopera livingul de bloc.

- PA 100 FN ( PAudio ) + BT25 ( Vifa ) - o solutie net superioara primei prin faptul ca basul este bine definit si clar. Permite auditii de calitate pentru orice tip de muzica . Imagine stereo excelenta daca traductoarele sunt aliniate temporal. Redarea microdetaliilor excelenta.

 

2 - Categoria "medie" - 8" are si cei mai multi reprezentanti:

- 8PW3 ( Selenium ) + PCT 300 ( PAudio ) - varianta asa zis "budget" pentru care performantele sunt realmente exceptionale. Specific: 8PW3 are o timbrica aparte, care-l deosebeste de alte midwoofere de 8". A avut cel mai mare succes in timp, fiind preferat atat ca pret cat si ca sunet. Are extensia pe joasa mai mica din cauza unui Fs=69Hz. E ajutat mult de incinta cu rezultate f.bune. Prestatia tweeterului PCT 300 este peste tot ce poate fi ascultat curent, avand o dispersie f.larga. Voi face referiri la acest tweeter mai tarziu.

- 8MB400( 18 Sound -Italia ) + D28N( PAudio - Monacor ) - midwoofer pro de mare putere, nu are extensie mare pe joase si necesita amplasarea incintei langa perete. Tweeterul a fost ales pentru SPL mare, pentru a "intalni" midwooferul. Per total sunetul este extraordinar pe medie, basul nu foarte coborat, inaltele bune, dar insuficient dispersate din cauza constructiei ( Este un PCT 300 cu magnet de neodim si horn pentru cresterea SPL-ului.). Microdetalii si soundstage la superlativ.

- PA 800 K ( PAudio ) + PCT 300 ( PAudio ) - o solutie care intalneste toate gusturile! Joase extinse si f.corecte, medie neutra, inalta excelenta, acuratete sonora, imagine f.buna, pretabile la genuri diverse de muzica, pret excelent pentru calitatea oferita.

Recomandare pentru "uz general"! Super

- HW 204 + HT 264 ( CIARE ) - cine isi imagineaza ca fara experienta si traditie, orice firmulita cu calculator si un program cumparat poate face difuzoare sau incinte, se inseala! Aceasta pereche este un exemplu. Fara a avea membrana ultracompozita, ferita cu praf de pe Luna si sasiu turnat din aliaj NASA, calota din matase de la viermi masati cu ulei de sarpe, perechea ofera, e adevarat, pentru un pret corespunzator, performante de hi-end. "The rest is silence" spunea Hamlet.

- BM8CXA ( PAudio ) - varianta de coaxial mic - are avantajul net ca nu necesita complicatii constructive pentru aliniere temporala si asigura o coerenta si o imagine stereo excelenta (Atentie: amplasarea incorecta in spatiul de auditie fragmenteaza imaginea stereo in stanga-dreapta imediat! - fapt normal ptr.ca sursa e coerenta). Redare excelenta, SPL mare, basul extrem de bine definit dar nu foarte extins (Fs relativ mare). Ameliorabil prin burn in la 20-30Hz in limita Xmax. Excelent atat pentru amplificatoare cu tuburi cat si solid state!

 

3 grupa "mare"- 10"-12" avem:

- HP 10 W + PA D-415S, ambele de la PAudio, traductoare pro ce asigura pentru un pret bun o redare de calitate datorata unor motoare puternice ce garanteaza atat claritate, redarea detaliilor, cat si o putere care duc la o solutie buna pentru o petrecere cu min. 10 perechi, daca aveti loc.

Incinta incepe sa devina vizibila si grea, dar totul se plateste! adecvata muzicii actuale!

 

- BM 12 CXA - coaxialul acesta ramane preferatul meu, chiar daca unii au idei preconcepute iar altii nu l-au utilizat la justa valoare, negasind solutia corecta. Trebuie sa mentionez ca nici eu nu am gasit de la inceput optimul!

Il prefer pentru ca reda muzica asa cum o auzi in sala de concert, cu toate detaliile, cu invaluirea specifica atunci cand esti in primele randuri.

Cei care au un spatiu mai mare de 20 -30 mp, si, isi pot permite (sau li se permite) un minimum de amenajare pentru auditii, dar nu au posibilitati sa cumpere incinte de referinta de gen Westlake, Infinity, JBL, Tannoy Westminster, B&W Nautilus 800, Triangle Magellan sau alte asemenea, isi pot face ceva potrivit cu acest coaxial care ii ofera mai multe avantaje, inclusiv costul. Coaxialul poate reda o holograma acustica perfecta intr-un spatiu adecvat, dar poate fi utilizat si in spatii relativ mici. Poate prelua puteri mari, dar poate si sa functioneze cu amplificatoare de 5 W in clasa A cu tuburi sau tranzistoare.

Nu este pentru persoane cu idei preconcepute sau care "stiu cum ar trebui sa sune muzica" in viziunea lor!

 

 

Am fost intrebat cu ce se aseamana, ca sunet, incintele mele! Altii au incercat sa le compare! Personal, lucrul acesta mi se pare deplasat pentru ca se pare ca nu au inteles ca FIECARE incinta suna in felul ei, modul in care se formeaza armonicile, fenomenele acustice complexe ce apar, determina un timbru particular fiecarei realizari. In prezent, foarte multe firme utilizeaza traductoare (de multe ori, aceleasi ) de la aceleasi firme producatoare. Daca incintele echipate cu aceleasi traductoare ar suna la fel, ce s-ar intampla in cazul acesta? Probabil multe firme ar disparea !

 

Unii m-au invinuit ca pledez agresiv pentru DIY! Poate! Dar asta dupa peste 40 de ani de DIY, cand pot spune ca anumite parti ale lantului acustic il poate face fiecare dupa gustul lui, iar, ultimul tip de amplificator sau de incinte, in grupa de pret pe care si-o permite nu-i va asigura niciodata nimic altceva decat incadrarea in zicala:"atata dai, 1/2 face, de 1/4 merge!" . In definitiv si producatorul si vanzatorul trebuie sa traiasca!

 

Desigur, cei care nu agreeaza DIY si cred puternic in bibliile audiofile pline de invataminte scumpe, e treaba lor sa creada ce vor! Eu nu cred decat la biserica! Dar nu trec des pe acolo! Prefer sa lucrez ceva!

 

Sper ca Vasile nu ma va penaliza pentru aceasta poliloghie! Sunt, totusi de buna credinta!

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...

Sunt si eu interesat de realizarea unei perechi de astfel de incinte, dar inca nu sunt lamurit de unele chestii.De exemplu, si asta din pura curiozitate, se pot realiza din OSB?A doua chestie... am vazut ca la noi nu prea se gasesc difuzoare (bune). De unde se poate achizitiona o pereche? Ma refer la distribuitori romani, nu ma incanta ideea comenzii online din EU.Si inca ceva... ar fi potrivite pentru un studio de amator? Nu sunt tocmai nearfield, dar se poate obtine un raspuns cat mai plat? Sau poate o varianta bookshelf? Monitoarele de studio din comert sunt foarte scumpe si toti se bat sa afirme ca sunt cele mai bune si cele mai plate ca raspuns.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...
  • 6 luni mai târziu...
Vizitator onobeka

Sunt publice schemele incintelor si a filtrelor pentru lista din primul post? Multumesc.Sincer nu stiam de acest tip de incinta dar sunt fascinat sa vad cat de elegant poate sa arate o incinta cu un singur difuzor coaxial.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 4 luni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator viobio

Buna ziua!Tocmai incerc sa termin 2 incinte VTP cu difuzoare bm8cxa. Ce filtre ar trebui sa utilizez pentru acestea ? Va multumesc...

Ia legătura cu userul VTP ( Aurelian Mateescu) , cel care a proiectat incinta cu acel difuzor,te poate lamuri mai bine ce și cum...

Sunt si eu interesat de realizarea unei perechi de astfel de incinte, dar inca nu sunt lamurit de unele chestii.De exemplu, si asta din pura curiozitate, se pot realiza din OSB?A doua chestie... am vazut ca la noi nu prea se gasesc difuzoare (bune). De unde se poate achizitiona o pereche? Ma refer la distribuitori romani, nu ma incanta ideea comenzii online din EU.Si inca ceva... ar fi potrivite pentru un studio de amator? Nu sunt tocmai nearfield, dar se poate obtine un raspuns cat mai plat? Sau poate o varianta bookshelf? Monitoarele de studio din comert sunt foarte scumpe si toti se bat sa afirme ca sunt cele mai bune si cele mai plate ca raspuns.

Sunt doar citeva modele de monitoare bune,marea majoritate sunt extrem de bănoase,în special cele de la M-Audio,dacă faci un master pe ele te sperii cind auzi înregistrarea pe alte incinte.
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...

   Nu se poate sa nu fie o mica intarziere de cateva milisecunde la boxe genul vtp, t.l. sau horn.  Doar viteza sunetului e tot de aproximativ 340m/s si in interiorul lor.

   Nu a facut masuratori nimeni la o astfel de incinta? Daca nu sunt masuratori la impuls si eficienta la frecvente joase, macar la impedanta, ca asta e mai usor de masurat...

Intreb pentru ca ma intereseaza aspectele din urmatoarele citate ale userului VTP: "aplatizarea eficienta a impedantei la Fs, un randament mai mare decat al incintei BR la frecvente joase",  "in VTP am lucrat cu difuzoare avand Qts de la 0,2 la 1,5 fara probleme" . Chiar asa de eficienta e incinta asta?

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări