Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Miliohmmetru adaptor


UDAR

Postări Recomandate

Urmare unor discuții de pe Proiecte vechi , postez aici schema unui Miliohmmetru adaptor pe care l-am construit cu ceva timp în urmă și îl folosesc și azi. 

Aparatul constă practic dintr-un generator de curent constant care poate furniza 1-10-100-1000mA prin rezistența de măsură. Tensiunea la bornele acesteia este măsurată cu un multimetru extern pus pe scala de mV ( multimetrele mele au fie 200mV fie 500mV) . Corespondența este 1mV  la 1Ω-100mΩ-10mΩ-1mΩ. 

Sursa de energie este o celulă NiCd de 1,2V/4,5Ah - această tensiune scăzută reduce și disipația pe MOSFET-ul din generatorul de curent . Un mic convertor asigură +5V pentru alimentarea AO. Există un buton de măsură - curentul este injectat doar cât timp este apăsat , pentru economisirea bateriei. Un LED indică acest lucru. Dacă la apăsare LED-ul nu se mai aprinde înseamnă că bateria este descărcată.

 

 

post-176515-0-68544500-1449472559_thumb.jpg

 

 

Pentru mai multe detalii, vă rog întrebați. Nu am fost pregătit pentru postarea acestui subiect .  Eventual, dacă e cazul  , ceva poze deseară.  Cutia e cumpărată , are codul KM-56 ( sper că nu greșesc ) . Clemele Kelvin sunt improvizate din ceva cleme foto , o să-mi comand cândva de pe eBay. 

 

EDIT . Față de schema postată există în plus un condensator între ieșirea și IN- la OA din generator - antioscilație.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mulțumesc pentru interes . Deseară pun poze. Construcția este pe două plăci așezate la 90° și cositorite . 

Cablaj.pdf

Cablajul nu e la scară , dimensiunile plăcii orizontale sunt de 112x86 iar ale plăcii verticale de 113x51 ( după cutie ) 

 

Pe placa frontală este fixat comutatorul de domenii , butonul de ON-OFF cu LED-ul  și mufa pentru clemele Kelvin. 

Bateria este montată pe placa orizontală între două contacte home made , fixată cu două bride de plastic pentru că se încarcă ”on site”.  Tot pe placa orizontală sunt fixate mufele pentru încărcare și ieșire către multimetru . Tranzistorul MOSFET este lipit pe o plăcuță separată , pe post de radiator, atașată vertical pe placa mamă.

Sper că am pus ultima variantă de cablaj , o să verific deseară . 

 

Performanțele , cât am putut să testez , au fost foarte bune . Clar sub 0,1% pe domeniile mari ( 20-200 Ω) , ceva mai modeste ( 0,25-0,5%) pe cele mici ( 0,2-2 Ω) . Testul a fost făcut după construcție acu vreo doi ani . Am undeva ( cred că pe PC-ul de acasă ) notate rezultatele. Urmează să verific cum s-a menținut calibrarea . Recent , o rezistență marcată 22mΩ-1% a măsurat 21,84 deci pare OK. 

În afara preciziei absolute este important că poate măsura rezistențe foarte mici cu rezoluție bună . Cu un multimetru obișnuit pe gama de 200mV am rezoluție de 0,1mΩ iar cu cel mai bun aparat pe care-l am cu 5 cifre pe scara de 500mV am rezoluție de 10µΩ!.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

http://postimg.org/gallery/23fd3kz7o/a23e437f/

 

Ceva poze ... 

 

Scuze pentru calitatea lor . N-am avut nici lumină , nici răbdare ...

 

Am găsit rezultatele verificărilor de după realizare : 0,02% pe 200Ω ( este domeniul pe care s-a făcut calibrarea ) , 0,1% pe 20Ω, 0,3% pe 2Ω și 0,5% pe 200mΩ. Pentru cine interesează cu adevărat o să povestesc cum am obținut rezistențele de precizie și cum am făcut verificările - e destul de lung și plictisitor. Și la alte eventuale întrebări răspund cu drag.

 

PS Cablajul postat dimineață nu e cel corect , o să-l caut pe cel bun dacă interesează pe cineva - proiectul original al cablajului este în ExpressPCB.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

În partea dreapta sus sunt bornele KI + și - respectiv KO + și - adică Kelvin curent și Kelvin ieșire ( spre milivoltmetru ) .

Bobina trebuie să fie una singură ( pe același miez ) deoarece cuplajul magnetic între cele două secțiuni este esențial - e acolo un oscilator , a doua înfășurare duce reacția în baza tranzistorului . Nu țtiu unde se poate găsi dar e extrem de simplu de confecționat . Dacă spui de ce miezuri dispui pot să te indrum .

Calibrarea , da . Acolo a fost cea mai multă muncă și răbdare - mă refer de fapt la sortarea rezistențelor R01..... R04 așa încât să fie în raportul de 10:1 cu următoarea . Dacă chiar te interesează pot scrie dar e destul de plictisitor . Cu toată grija , tot a trebuit să fac o ajustare după montaj , la rezistența de 0.2Ω care era puțin mai mare din cauza rezistenței cablajului . Am corectat cu o rezistență în paralel ( se vede în poză ) .

 

Obs. Acum observ o scăpare pe cablaj - e posibil să fi postat o variantă anterioară . Dacă te interesează cablajul o să verific dar bănuiesc că nu se potrivește cu nevoile tale . 

 

Calibrarea propriu zisă e simplă - cu o rezistență cunoscută de circa 100Ω cu RV1 . De fapt această calibrare compensează doar toleranța referinței . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări