Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).


Postări Recomandate

S-a ales praful si de topicul asta :26 .

 

Chiar nu poate lua nimeni masuri ? :nerv :nerv :nerv

E simplu, cînd ceva nu convine se strînge fanfara şi face gălăgie. Putea fi şi alt subiect, încă ţin minte cum se umfla fierea într-unii cînd apărea ceva nou ca ofertă comercială sau grup şi ţipau să se aplice regulamentul. Apoi se aliau, iar se certau şi tot aşa. Tipic româneşte. Nu mai fac nici o paralelă cu viaţa politică că e vizibil de pe Marte.

..............

Văd că unii mă beştelesc fără să-i cunosc. Îi asigur că n-am pierdut nimic cu ocazia asta, dar nici ei nu cîştigă ceva. Dacă vreodată le-am răspuns la vreo întrebare acum constat că nu meritau.

Editat de zal
Link spre comentariu

Ce mai produce Philips acum ?!? Tot amplificatoare?!? De ce nu-i întrebi pe ei?

 

 

Ba ti s-a raspuns aici. Într-adevăr n-am fost atent, grămada de postări în afara subiectului m-a derutat. Aşteptam de la alte persoane acel răspuns.

Ptr a ridica ştacheta, încă o pocitanie de la Nordmende de data asta, tot fără indicaţii în documentaţie. Nu prea mai are nici o treabă cu 26mV, care am înţeles că sînt totuşi aleatoriu aleşi de producători. Ciudat ptr o metodă considerată sacrosantă. În realitate, orice metodă s-ar adopta, valorile măsurate nu vor sta fixe, căci practica bate teoria. De aia e bine să ne uităm şi la alte indicii din scheme, să ''citim printre rînduri'' atunci cînd nu sînt explicaţii şi să aplicăm o metodă mai sigură. Schema dă, dar nu bagă şi-n traistă.

34nnryw.gif

Şi ceva tensiuni măsurate prin 1995.

344r29x.jpg

Editat de zal
Link spre comentariu

Chiar ca e pocnitoare.

Vad ca are 7 tranzistori desi tu puteai sa-i bati lejer cu 5 tranzistori.

Credeam ca eu sunt orgolios dar vad ca sunt pistol cu apa pe langa cavalerul pistolului de dezlipit.

Nu te mai intreb daca mai ai scheme din astea fiindca ai spus ca ai 20Gb.

Tii ocupat HDD-ul cu prostioare de pomana.

A fost naprasnica postarea lu' Dorin dar vad ca a fost stearsa.

 

Multa sanatate tuturor si dusmanilor!

Link spre comentariu

Conform noii politici functia de moderator imi da voie sa corectez aberatiile tehnice scrise de asa zisi electronisti pe forum.

Repet, vrei sa aberezi cat poti fara sa iti comenteze cineva? Fa un blog.

AS putea sa sterg dar parca em ai bine sa ramane aberatiile tale pe aici sa mai priceapa lumea cam cata meserie cunosti in ale reglajelor.

Bine spui mai Zale, realitatea e greu acceptata de catre cei bolnavi.

 

Cauta-mi un om care sa fie de aceeasi parere cu tine si care sa spuna si acum te citez "reglajul se face dupa Vbe si nu dupa curent, care e o metoda invechita de la lampi ".

 

Lumea iti tot explica, trebuie doar un minim de cunostiinte sa intelegi. Problema e ca tu nici atata nu pricepi, asa esti de pasta.

Cum regleazal a philips? Esti chior si nu vezi in schema aia ai 3 diode puse ca si compensare si semireglabil pt valoarea finala?

Cat de chior tre sa fii?

Si sa nu spui ca cu alea reglezi tu la 0.55V BE, ca rade si cel mai incepator dintre incepatori de tine care stie ca dioda nu e stabila termic.

 

Te tragi aici de sireturi cu mine.

Pai bre, aberatii tehnice ca tine nici un mucos in ale electronicii nu le scoate.

Crezi ca daca ai 40-50 ani ai vreun avantaj sau sa ne plecam inaintea ta?

Faci amplifuri din 95? Bravo tie frate, dar daca tot asa prost le gandesti, cu brum cauzat de bias si reglaj dupa Vbe, pacat de timpul pierdut.

E drept ca sa carpesti niste scule din categoria talcioc nu cred ca cere cunostiiinte avansate.

Te-am trata cu respect, daca ai avea un anumit bun simt tehnic, dar ai deraiat demult.

Ce sa o dam la intors si loc de lasat buna ziua, spune acolo ca Boc m-a facut sa scriu asta, mai baga doua aberatii cu rusii si reglat dupa Vbe si te consolezi ca lumea e rea si neintelegatoare, dar tu singurul esti cel mai destept, te-ai auto-iluminat.

 

 

Sa nu zica lumea ca am ceva cu Zal, am ceva cu aberatia asta care o scoate si pe care nu o sustine deloc tehnic. Aici e stiinta exacta, nu politica sau bucatarie.

Singurul argument e ca asa a vazut o schema 0.5V, deci asa se regleaza.

OAre daca ii lipim pe usa de la bloc un afis cu : "Sambata si duminica inchis", o sa doarma afara zilele astea?

 

Iar legat de povestea cu deriva, deriva ai doar la schemele de 2 parale, adica aia postata ca si fotografie.

La o schema decenta nu ai ce regla la offset, aia maxim 10mV ca si cum nu sunt.

Link spre comentariu

Mie chiar imi pare rau ca tocmai Zal se incapataneaza sa respinga cu atata inversunare orice argument care il contrazice, singur impotriva tuturor, imi pare rau pentru ca este al 2-lea utilizator la numar de postari pe forum, o asemenea cifra nu se face peste noapte, cu siguranta a ajutat pe foarte multi si n-ai cum sa nu respecti asta, totusi la subiectul asta refuza sa accepte orice argument contradictoriu indiferent de la cine ar veni, singura explicatie pe care o gasesc este ca trebuie un orgoliu substantial ca sa faci asta.

 

...Nu prea mai are nici o treabă cu 26mV, care am înţeles că sînt totuşi aleatoriu aleşi de producători......să aplicăm o metodă mai sigură.

Atunci n-ai inteles bine.

Si din nou ciudat ca tocmai tu amintesti de metode sigure si de dispersii termice, pentru ca ce promovezi tu este functional dar nu si sigur, habar n-ai ce curent de colector dai, habar n-ai cum evolueaza acesta cu temperatura, stii doar ca ai o deschidere partiala a finalilor, deci ai clasa AB, dar habar n-ai in ce proportii.

Cei 26mV nu sunt catusi de putin aleatoriu alesi, ci reprezinta o valoare precisa, echivalentul VT, parametru descris in detalii pe gugle.

Dar da-i dracu de 26mV, ca la o schema banala cum e asta a ta, ultimul lucru care te intereseaza este optimizarea impedantei de iesire a etajului final. Deci masori oricat vrei pe RE, 5mV, 10mV, 15mV, oricat ti se nazareste, dar ideea este sa masori un anumit curent ( ca fix asta faci ), nu o anumita deschidere baza-emitor, care este 100% irelevanta!

 

Hai sa pun lucrurile putin altfel.

Candva demult ( foarte demult ) oamenii erau convinsi ca exista Zei pentru fiecare aspect al vietii, si ca trebuiesc satisfacuti cu sacrificii;

Candva demult oamenii erau convinsi ca pamantul era plat, si Soarele orbita in jurul sau, si daca ai fi calatorit suficient de departe ai fi ajuns la marginea pamantului si ai fi cazut intr-un abis, oricine sustinea contrariul era un eretic;

Candva oamenii erau convinsi ca experimentele lui Edison si ale lui Tesla sunt doar pierdere de vreme din partea unora care n-au altceva mai bun de facut;

Candva demult dezvoltatorii proiectelor amintite de Zal ( toate par vechi sau foarte vechi ) erau convinsi ca pentru a combate distorsiunile de trecere este suficient sa masori o polarizare baza-emitor undeva apropiata de potentialul jonctiunii;

 

Intre timp la fel ca si tehnologia, si mintea umana a evoluat, a evoluat si intelegerea asupra realitatii ce ne inconjoara, intelegerea fenomenelor fizicii, a stiintelor exacte.

Acum stim ca Zeii antichitatii existau doar in imaginatia oamenilor de atunci;

Acum stim despre Cristofor Columb ( sper ca am scris corect numele, cer scuze daca nu ) era un pionier al vremii sale;

Acum stim ca Edison si Tesla erau niste genii greu de egalat;

Acum stim ca nu este deajuns doar sa masori o anumita tensiune baza-emitor, deoarece stim ca polarizarea etajului final intr-o anumita clasa, implica un anumit curent de mers in gol, nu ne mai intereseaza catusi de putin ce deschidere baza-emitor e necesara pentru asta, ne intereseaza doar sa masuram curentul de colector dorit.

 

Nu stiu daca s-a inteles ceva din ce am scris aici, sper ca da, pentru ca mesajul ce vreau sa-l transmit este unul bine definit, lumea evolueaza, tehnologia evolueaza, daca nu ne adaptam riscam sa ramanem iremediabil in urma si sa picam intr-un derizoriu din care nimeni nu ne mai scoate.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

marian, o data cu modificarea curentului prin tranzistorii finali se modifica si tensiunea Ube .

Acum te intreb eu pe tine , tu cum stabilesti curentul de repaos corect prin finali? Ca sa nu ai distorsiuni de crossover .

Dupa ce imi raspunzi tu , daca o sa raspunzi , o sa-ti spun cum reglez eu .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da, dar nu te intereseaza variatiile BE versus IC la reglajul polarizarii in gol, te intereseaza doar variatiile induse de temperatura, si de astea ai grija cu superdioda.

La ce temperatura a radiatorului de face biasul ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

A camerei fireste, si se verifica apoi evolutia sa pana se atinge echilibrul termic cu acel curent de mers in gol, si dupa caz se ajusteaza sau eventual se optimizeaza superdioda daca nivelul de compensare este necorespunzator.

Nu mi-ai răspuns la intrebarea de pe pagina anterioara .

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Ai editat ulterior postarii mele, adica abea acum am vazut intrebarea aia.

Pai raspunsul cred ca se subantelege din tot ce am postat aici... Sau trebuie sa repet ceea ce deja am scris de mai multe ori?

Nu se subintelege si nu ai raspuns la intrebare.

Poti regla curentul de repaos , la o anumita valoare , etajul final este stabil , superdioda lucreaza , totusi ai distorsiuni crossover , cum afli curentul de repaos corect ,pentru a disparea distorsiunile de crossover ? Asta este intrebarea mea .

Editat de viobio
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări