Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator simetric simplu(darlington).


Postări Recomandate

Amplificarea nu e cam mare 47x ? Cu amplificarea asta atingi puterea maxima (60W/4R) cu doar 0,47V peak la intrare !

 

Am simulat cu valorile din schema si are asa:THD = 0,1% (cu 2SA1381 si 2SC3503 in VAS)

SR = 3V/us

Margine de faza = 95 grade.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

tensiunea de alimentare poate fi si + -35v/40v pentru 2sa1943/2sc5200?

Daca se modifica niste valori de rezistente se poate si cu alimentare mai mare.Pentru asta poate ne ajuta zal cu niste valori pentru diferite tensiuni de alimentare :)

 

Amplificarea nu e cam mare 47x ? Cu amplificarea asta atingi puterea maxima (60W/4R) cu doar 0,47V peak la intrare !

 

In "viata reala",adica pe cablaje am folosit o amplificare de 33.Amplificarea din schema originala a fost impusa de cineva care avea nevoie de amplificare mare.

Link spre comentariu

Să dau o mînă de ajutor.

Cum am mai scris, e o schemă la limita prin care se intră în lumea celor simetrice, deci nu-i cereţi mai mult decît poate.

Personal, dacă ar fi să fac un amplif alimentat la +/-40V simetric, m-aş opri la cunoscuta schemă publicată de Barbu Popescu în Tehnium, în fapt Dual CV1500-1700 cu o modificare la etajul final. E cu o treaptă mai sus, deşi are acelaşi număr de trz.

Dacă totuşi vreţi s-o faceţi pe asta la o tensiune mai mare, trebuie mărite rezistenţele R6,7 de la 10 la 15k ptr +/-40V.

.............

Ca o remarcă: s-ar putea folosi aşa cum e acum la modernizarea unui amplif A-350 de la I.E.I., alimentarea aceluia e exact ce trebuie.

.............

Cine e mai grijuliu, poate pune un semireglabil de 1k înseriat cu R8 din care să regleze amplificarea de la x23,5 la x47.

Link spre comentariu

Asta-i si ideea la schema asta,ai facut-o si asculti muzica la ea,scurt.Cine vrea masuratori,imbunatatiri,performante mari,etc nu o sa fie multumit de ea nici daca o intoarce pe toate partile...

Dudikoff,tu vi de pe un topic unde s-a discutat la sange fiecare 0 de dupa virgula si alte fineturi.Normal ca schema de fata nici nu intra in calcul ptr asa ceva,nu asta-i menirea schemei :)

Nu m-am gandit nici o secunda la imbunatatiri,de altfel ptr mine a fost mai mult un exercitiu practic sa nu "ruginesc"...pana la urma este un hobby.

Cel mai probabil o sa ajunga la vanzare kiturile,cu preturi modice...am amplificator si alte minuni la care sa ascult muzica,doar timp sa fie.

Mai am si alte scheme pe care vreau sa le fac tot asa din curiozitate si placere.

Link spre comentariu

Să-ţi arăt amplifuri de firmă care au doar acele rez ptr diferenţiale? Sînt pe net destule, să nu deviem şi subiectul ăsta.

Cît despre ce crezi că e brum, atrag atenţia că configuraţia asta anulează multe probleme ale amplifurilor simple. Nu cred în simulatoare, am văzut destule proiecte ajunse pe căi greşite.

În rest, eşti liber să îmbunătăţeşti cum îţi place această schemă, nu e cu drepturi de autor sau cu altceva. Chiar ar fi o provocare să scoţi ceva mai bun, dar la fel de simplu.

Link spre comentariu

Uitandu-ma mai bine la schema, ma tenteaza si pe mine sa fac una monofonica, prevazuta cu un filtru in fata pentru un subwoofer. Schema cu bipolari, evident.

Am o gramada de piese adunate de-a lungul timpului si ar fi pacat sa nu le pun la treaba.

 

Intr-un gand, zal. Cand am vazut prima data schema, fix la A350 m-am gandit. Daca sunt doritori de modernizare, ar da foarte bine schema asta in A350. Si dimensiunea cablajelor cred ca se potriveste la spatiul existent.

Link spre comentariu

Am gasit acum catva timp o punga cu componente pe care o pregatisem cred acum vreo 8-9 ani pentru constructia unui amplificator. 

Ca sa vezi, era exact asta !

 

Totusi nu cred ca o voi construi, ci voi incerca o schema ceva mai complexa, cu tranzistoare normale nu darlington, in capsula mai mare, cu curent constant prin etajul diferential s.a.m.d.

Cred ca au trecut vreo 10 ani de cand nu am mai construit un amplificator audio ! Ultimul amplificator cu un integrat l-am luat de pe ebay pentru 2-3euro, ca sa vezi la ce lene am ajuns.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări