Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Energie cinetica sau energie potentiala


Vizitator Buruiana

Postări Recomandate

Să o redeschidem pe baze noi, da, dar fără să neglijăm"bazele" fizicii, că râd de noi până şi copiii de şcoalăgenerală.Presiunea, respectiv energia (cinetică sau potenţială)reprezintă noţiuni care se definesc complet diferit şicare pe deasupra mai au şi unităţi de măsură la fel dediferite.E ca şi cum am întreba dacă metrul este kilogram sauputere.

Editat de cristian_draghiescu
Link spre comentariu
Vizitator Buruiana

Domnule Draghiescu, intrebarea mea este simpla: cinetica sau potentiala ? Cata vreme intre interiorul compresorului si exteriorul sau exista o diferenta de presiune (un delta p), consider ca putem vorbi de energie potentiala. Gresesc? Exact ca in exemplul din scoala generala, unde energia potentiala a unei greutati ridicate la o inaltime delta (h) este E = m x g x delta(h). Adica E exista doar pentru ca exista acel delta(h). 

 

,,Energia potențială este energia unui sistem fizic, dependentă numai de poziția sau configurația diferitelor părți ale sistemului. Acest potențial poate fi convertit în orice altă formă de energie, de exemplu în energie cinetică și poate efectua lucru mecanic într-un proces.[1] Unitatea de măsură a energiei potențiale în SI este Joule (simbol J)."
 
Adica o diferenta de stari. Deci ?

Editat de Buruiana
Link spre comentariu

Considerând gazul comprimat ca pe un arc încordat, cred că putem să asimilăm presiunea gazului dintr-un recipient închis ca pe o energie potențială, care efectuează lucru mecanic doar când recipientul se deschide.Părerea mea...dar mai cred și că nu e neapărată nevoie să folosiți litere cu mărime exagerat de mare ca să vă subliniați părerea. E ca și folosirea doar a majusculelor, echivalentul țipatului la interlocutor.....

Ar fi trebuit totuși să deschideți un topic nou pe tema asta, fiindcă nu prea văd o legătură directă cu tema prezentului topic, pe care îl ,,reînviați,, după doi ani....

Link spre comentariu
Vizitator Buruiana

Scuze, inca nu sunt familiarizat cu editorul dumneavoastra.  :jytuiyu  Si inca ma incapatanez sa nu folosesc ochelari. Daca pot sa modific postul . . .  Gata, l-am ,,reparat".

Editat de Buruiana
Link spre comentariu
Vizitator Buruiana

Buun, acum sa urmarim rationamentul mai departe. In camera de ardere a unui motor termic al unui automobil energia potentiala a gazelor de ardere se transforma, prin expansiuea acestora in cilindru, in energie cinetica a pistonului. De acord ?

Link spre comentariu

Am încercat să vă spun în postarea #132 că subiectul dvs. este Offtopic (nu are legătură directă cu subiectul curent) și că era mai bine dacă deschideați un topic nou. Acest topic din 2013 deviase oricum spre sfârșit de la tema inițială, de aceea era mai bine să-l lăsați cum era ,,mort,,....

Poate se ocupă colegul marian de mutarea postărilor într-un nou topic, să nu-l amestecăm cu magneții.....

Link spre comentariu

Dată fiind cîrdăşia în care mă aflu (îi puteţi zice şi anturaj), pe de-o parte "Muzicanţii din Bremen", pe partea ailaltă nişte danezi ce-şi ziceau: Aqua, secondaţi de vocea de aur a unei rusoaice (chiar voce , nu gîndiţi la prostii de teapa "Muzicanţilor din Bremen"), zic eu că am "circumstanţe atenuante"- adică vă atenţionez să nu puneţi mare bază pe cele ce spun.După mine şi după ei (aici intră şi cîrdăşia amintită), în cazul unui gaz comprimat vorbim de energie potenţială.Asta strict ca răspuns. Demonstraţiunea nu-i mare filosofie, acu' mă împiedică anturajul la mai multe. Gîndiţi doar că prin comprimare atomii ce intră în componenţa gazului au fost siliţi (prin comprimare) să se apropie între ei, adică au fost siliţi să-şi schimbe poziţia, adică vorbim de o variaţie a energiei de poziţie (adicălea potenţială).

Editat de rasputin
Link spre comentariu

energia cinetica este o variabila

energia cinetica=energia rezultata din oprirea instantanee a unui obiect aflat intr-o miscare

energia centrifuga (forta centrifuga)=???? un titirez nu are potential cinetic , dar in schimb are forta centrifuga

gazele comprimate produc potential energetic

____parerea mea_______

Link spre comentariu

 Energia potentiala nu exista, daia ii si spune potentiala.  Acest nimic se poate transforma intr-o energie (cinetica sa spunem) daca acestui nimic i se contrapune un alt nimic aflat intr-o alta pozitie. Cata vreme cele doua "nimicuri" zise si puncte de potential sunt izolate intre ele nu se intampla nimic. Daca celor doua nimicuri "le faci cunostiinta" unul cu celalalt , bang , se creeaza o scurgere , o cale energetica intre cele doua puncte de potential, cale care da nastere unei energii. Fara yin si yang impreuna nu se intampla nimic. Fara barbat si femeie nu se naste copilul. Fizica ne spune ca de unul singur esti un nimic care nu conteaza. Orice pe lumea asta se face intre cel putin doua puncte de energie...potentiala. Oare singularitatea chiar este , sau a fost, o singularitate sau mai degraba punctul de origine al "cunostiintei" dintre 2 sau mai multor universuri ?  :rade:

Link spre comentariu

Notă:

Pentru că subiectul a fost deschis aici, a fost păstrat aici, mi-am permis un răspuns pe măsură. Întrebarea în cauză ţine de studiul gazelor, chestiuni ce se studiază la Fizică în liceu, adică lucruri banale, chestiuni fundamentale.

În studiul gazelor se vorbeşte doar de energie cinetică, presiuni, volum , temperatură şi constante specifice (a gazelor); restul e doar neştiinţă iar ştiinţa vine din manualul de liceu.

 

Auzi frate, energie potenţială a gazului?!

Aşa e! E trăsnaia e scrisă de mine. Mă aşteptam la o reacţie pe măsură (mă aşteptam să-mi sară fulgii)..., dar nu a fost să fie...

Cinstit, mi-am dorit mai mult..., n-a fost să fie, aşa că nota era musai să o scriu.

 

Notă la notă:

 

Energia potenţială nu este o figură de stil, această energie chiar există. Una e să cazi de pe un scaun şi alta e să cazi din vîrful unui copac. Urmările îs cît se poate de diferite, diferenţa e dată taman de energia potenţială.

Editat de rasputin
Link spre comentariu

Nota la nota :

 

Sa stii ca energia aia potentiala  de care vorbesti ,exista sau nu, fie ca-ti place, fie ca nu / ... ia ghiceste,  in functie de ce , avem sau nu Ep ? daca tot ai dat exemplul cu copacul !

 

Ca sa ghicesti usor , din noianul ala de cunostine pe care le detii, >>>> ca sa poti discuta teoretic , consideri sistem ideal/ gaz ideal sau ce vrei tu, mai si definesti sistemul de referinta  si pe urma ne explici frumos ca la scoala, cum este cu energia aia ,potential gravitationala.

 

De ce trebuie sa ne amintesti neaparat, ca n-am trecut si pe la ...scoala si nu ne explici frumos si doct cum sta treaba ? asa cum a facut-o @ RaimondAudio

Editat de comanici
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări