Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

diferentele dintre izolarea termica exterioara si interioara


alexcore

Postări Recomandate

Vizitator victor ponta

Teoria este premegatoare practicii. Doar teoretizand,devii paranoic. Practicand,devii experimentat si astfel poti incalca regulile.

Doar asa,altfel nu.

In teren am gasit multe lucruri ce contavin tabelelor,graficelor,etc si functionau exemplar. Le incadram la exceptii....

Ok,dar sunt prea multe.

Link spre comentariu

Inteleg ca nu intelegi totusi rolul membranei si unde anume este situata in ansamblu. Si de ce nu pot condensa vaporii de apa pe suprafata acesteia, in conditii normale si in situatia in care detaliile sunt corecte...

 

Cat despre exceptii, va garantez ca dupa 60 ani de la finalizarea constructiei, o sa uitati de exceptiile astea care ocolesc teoria.

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Atunci suntem morti,ne mai intereseaza? :rade:

Eu,la mansarde nu folosesc nicun fel de folie/bariere anti condens si alte minuni asemenea. In 20 ani,nicio problema,daca e s-o luam pe prima executata.

Si nu numai la mansarde ci la toate izolatiile de interior.

Link spre comentariu

Se numeste bariera de vapori si in conditiile de diferente mari temperatura/umiditate intre interior si exterior, previne deplasarea vaporilor de apa de la interior, prin structura peretelui, vapori care in anumite conditii de temperatura si umiditate, pot condensa in structura peretelui. La mansarde, fenomenul de acumulare de apa in masa termoizolatiei, cu scaderea coeficientului de transfer termic, este cel mai intalnit. Si crede-ma, nu stii de vorbesti. Am facut expertize tehnice, mai multe decat ai facut tu case.

Efectul imediat este de scaderea Rtotal al ansamblului. La cata piftie au romanii un cap, nu-si pune nici unui din ei problema cresterii consumului de energie in timp. O mizerie fiind oricum locuinta aia, oamenii o iau de buna, asta daca isi dau seama de la bun inceput...

 

Nu te intereseaza pe tine... este in interesul generatiilor viitoare, copiilor, nepotilor care mostenesc valori, resurse. Asta e o mentalitate defecta, egoista, care atrage dezastrul. Faptul ca nu construim gandindu-ne la viitor, spune multe despre motivul pentru care am ajuns unde suntem astazi, si e unul din exemplele de gandire pur romaneasca, distructiva, obositoare de-a dreptul.

 

Este irelevant ce folosesti sau nu folosesti. Crede-ma, nu esti nici primul si nici ultimul care se crede mai destept decat un specialist.

Iti spun eu tie ca ai o problema foarte grava acolo, la care nici nu te gandesti acum. O problema nu foarte evidenta... una care pare normalitate pentru tine.

 

Pana una alta, cand pentru tine nu va mai reprezenta un camin, da-i foc, si lasa-ti urmasii pe drumuri. Asa-i, nu conteaza...

 

Cat despre experimentat, nici macar sa nu indraznesti vreodata sa-ti imaginezi ca esti un bun constructor. Nu ai nici cea mai vaga idee ce implica a construi corect o casa, si cate decenii de studiu le-a luat unora, doar sa atinga un palier de minima intelegere...

Avem la indemana tehnologii remarcabile, la mana, in mana, in buzunar, sub dos, in schimb avem cele mai infecte case din Europa.

Link spre comentariu

 @nomikos,citez, ,, gandire pur romaneasca, distructiva, obositoare de-a dreptul.,, nu-i chiar asa ... nu chiar toata gandirea romaneasca este asa ! Am colindat Europa uneori pe jos , la pas ( Germania , Olanda , Belgia etc ) bineinteles , anumite zone , si am vazut case (i`mi place sa vad cum fac oamenii case ,nu blocuri si nici vile ) si actualmente pot spune ca in tara noastra sunt zone cu case superbe atat din punct de vedere estetic cat si functional . Comparativ cu ceea ce am vazut prin alte tari, nu pot sa fac diferente si nici sa  critic  din nici un punct de vedere constructiile de case romanesti . Dimpotriva ,am o admiratie aparte vis a vis de constructiile noastre ,care sunt facute parca pentru ,,for ever !,,

Editat de romicap
Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Ma uimesti cu complexitatea teoriilor. Le etalezi cu atata usurinta incat te suspectez de copy-pase.

Dar asta-i alta mancare de peste.

Arata-mi o sectiune, la o mansarda,gandita de tine. Aia de la care am invatat cum sa tratez anumite aspecte in ce priveste termoizolatia unei mansarde,erau si ei specialisti in domeniul lor.

Acum a venit momentul sa vad exercitiul unui specialist roman. Sunt deschis la nou si inovatie. Si mai usor cu limbajul licentios.

Daca ne contram in idei nu inseamna ca suntem dusmani. Fii mai ponderat in exprimare.

Link spre comentariu

 

Cat despre experimentat, nici macar sa nu indraznesti vreodata sa-ti imaginezi ca esti un bun constructor. Nu ai nici cea mai vaga idee ce implica a construi corect o casa, si cate decenii de studiu le-a luat unora, doar sa atinga un palier de minima intelegere...

Avem la indemana tehnologii remarcabile, la mana, in mana, in buzunar, sub dos, in schimb avem cele mai infecte case din Europa.

Nu la toţi le trebuie decenii de studiu...unii din noi sunt mai ”uşori de cap” şi învăţăm totul din mers!!! :rade:

probabil că e ceva de speriat să construeşti o casă...mai complicat ca un ”amărât” de smartphone! :96

Link spre comentariu

@romicap; Trebuie sa te iau intr-o vizita de lucru in jurul Bucurestiului, sa vezi ce inseamna JEG, ce inseamna RETARD CONSTRUCTIV, ce inseamna vagoane de bani irositi de niste cretini cu pretentii de constructori... Crede-ma, nu suporta comparatia cu Europa de Vest...

 

@elmar; Nu stiu ce vrei sa subliniezi, iti reamintesc ca aici nu e Bodega. Am plecat de acolo, nu vreau s-o vad aici, ca ma pun pe sters posturi. Multumesc!

 

@.ictor.onta; Nu stiu daca e numele tau adevarat. O fi. Presupunand ca nu e, te-as zbura din forum pe loc. Pana una alta, fie vorbim teorie pura, corecta, fie abtine-te. Se vrea o sectiune care sa ajute oamenii, nu un palier de polemica ieftina. Multumesc!

 

Hai sa n-o dam in polemica. Aici se vine doar cu intrebari si raspunsuri corecte teoretic. Fara aberatii de genul "eu fac cum am eu chef, si iese bine"... 

Cat sunt eu aici, facem totul corect. Cand n-o sa mai fiu eu aici, n-aveti decat sa faceti ce va taie capul. SCURT!

 

Ma suspectezi de copy-paste? Bun, te invit la o discutie libera, teoretica.

 

Avem ansamblul acoperis.

 

In ordine, de la interior la exterior;

 

1. Gipscarton

2. Folie bariera de vapori (banda adeziva si adeziv pentru sigilare)

3. Retea structura metalica gipscarton

4. Vata minerala rigida

5. Structura acoperisului; Cosoroabe, capriori, popi, foarfeci, etc.

6. Astereala cu permeabilitate ridicata la vapori

7. Folie anticondens cu permeabilitate ridicata

8. Contrasipci invelitoare

9. Sipci invelitoare

10. Invelitoare

 

In contextul si conditiile locuirii, casa prezinta temperaturi ridicate iarna, uneori chiar si spre 30 grade, conditii in care spatiul prezinta presiune crescuta a vaporilor. Alte cauze sunt conditii de prepararea hranei la bucatarii, de igiena in spatiile de baie, etc.

La exterior, temperaturi scazute de minus, umiditate relativa a aerului foarte scazuta.

 

Avem ceea ce se numeste punct de roua, intersectia graficului temperatura/umiditate relativa;

 

Posted Image

 

Fenomenele isi urmeaza cursul spre echilibru. Comportamentul locuintei este similar cu acela al unei oale de presiune. Toate casele prezinta scurgeri inerente de aer. Asta e un parcurs al vaporilor, prin fisuri si orificii constructive. Masura in care o casa este ermetica, se masoara cu testul "blower door test".

 

Posted Image

 

Se reprezinta cantitativ, pe de-o parte modul in care casa transmite prin structura aer saturat cu vapori, dar si o cantitate mai mult sau mai putin insemnata de energie sub forma aerului cald. Un alt mod in care se poate face un schimb de aer, regasit ca element in ecuatia G, il reprezinta si masura in care se realizeaza ventilatii naturale, fortate, etc.

 

Un ansamblu perete ideal trebuie sa indeplineasca mai multe functii, ideal teoretic. Sa izoleze fata de mediul exterior, sa prezinte PERMEABILITATE RIDICATA LA VAPORI ca ansamblu, sa izoleze acustic, sa ofere un nivel de transparenta la lumina vizibila, etc. Toate astea se supun nevoilor de locuire ale individului, si crearea unor conditii de viata sanatoase.

 

Sa ne legam putin de un ansamblu de inchidere la nivelul mansardei;

 

Consideram rezolvata problema izolatiei termice si acustice (mai greu aici), sau facem abstractie de ele. Avem nevoie sa controlam mediul in care se regaseste termoizolatia din stratul 4, vata minerala rigida, sensibila la acumularea de umiditate, avand ca consecinta cresterea coeficientului de transfer termic lambda. Orice cretin stie ca daca-ti uzi plapuma.........................

Ce nu stiu "doreii", este ca exista o suma de situatii in care se pot intampla fenomene stranii, care au consecinte mai mult sau mai putin grave.

 

Ca exemplu, OSB-ul prezinta o valoare ridicata a permeabilitatii la vapori, spre 15% din cea a aluminiului, considerat etalon impermeabil. Asta inseamna ca nefiind permeabil la vapori, nu poate elibera vaporii acumulati in mediul "vata minerala rigida".

Un alt caz este acela in care se folosesc folii impermeabile la vapori, sub invelitoare, si/sau sisteme de invelitori neventilate.

Mai avem situatia in care peste inchiderea vestita OSB, se aplica termosistem polistiren expandat, care este spre 30% din valoarea etalonului. Adica impermeabil.

 

Cum se impiedica acumularea vaporilor de apa;

 

1. ESTE INTERZISA folosirea in sistemele clasice a termoizolatiei la nivelul interioarelor, sensibile la acumularea de vapori de apa, fara a SIGILA INTEGRAL cu folie bariera de vapori, utilizata  cu adeziv si banda de sigilare pe orice imbinare la nivelul pardoselilor, tevilor, insalatiilor electrice, dozelor de aparat, imbinarilor intre folii. DE CE?

Consecinta;

a. acumularea de vapori de apa in termoizolatie, duce la schimbarea caracteristicii de transfer termic.

b. devine instabila dimensional, se subtiaza, se distruge

c. risc de aparitie a fungilor, microorganismelor

 

2. ESTE INTERZISA folosirea spre exteriorul structurii a materialelor de inchidere cu permeabilitate ridicata, care blocheaza parcursul natural al vaporilor de apa, din masa termoizolatiei spre exterior. OSB, folii impermeabile, XPS, EPS...

 

 

Sa ne legam putin de un ansamblu de inchidere la nivelul peretilor, in solutia des intalnita, zidarie si EPS;

 

EPS, aka polistiren expandat, prezinta 30% din valoarea etalon permeabilitate la vapori. Adica-i punga. 

 

Consecinta, pentru cazuri extreme ca diferenta de temperatura vara-iarna, temoizolatii subdimensionate, spatii de locuire utilizate necorespunzator, defecte constructive, o reprezinta inmagazinarea de apa in masa peretelui, cu efecte grave asupra duratei de viata a constructiei, si asupra nivelului costurilor de intretinere...

 

VA URMA...

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Halal moderator si mod de exprimare.

Iti promit ca nu mai intervin vreodata in aria ta de acoperire. Esti cel mai frumos,destept. Colegii tai,academicienii....

Fereasca-ma Dumnezeu de astfel de oameni. Baneaza-ma. Nu-i nicio pierdere pentru mine,forum sau patrie.

Scapi de unul care nu-i de acord cu tine.

La fel se procedeaza si pe alta arie. Cum nu esti de acord cu el, si nu-i acorzi credit maxim,trece la masuri coercitive.

 

 

 

 

@elmar; Nu stiu ce vrei sa subliniezi, iti reamintesc ca aici nu e Bodega. Am plecat de acolo, nu vreau s-o vad aici, ca ma pun pe sters posturi. Multumesc!

 

@.ictor.onta; Nu stiu daca e numele tau adevarat. O fi. Presupunand ca nu e, te-as zbura din forum pe loc. Pana una alta, fie vorbim teorie pura, corecta, fie abtine-te. Se vrea o sectiune care sa ajute oamenii, nu un palier de polemica ieftina. Multumesc!

 

Hai sa n-o dam in polemica. Aici se vine doar cu intrebari si raspunsuri corecte teoretic. Fara aberatii de genul "eu fac cum am eu chef, si iese bine"... 

Cat sunt eu aici, facem totul corect. Cand n-o sa mai fiu eu aici, n-aveti decat sa faceti ce va taie capul. SCURT!

 

 

 

 

 

Editat de victor ponta
Link spre comentariu

Inainte de toate sunt un profesionist si raspund GRATIS!!! Atat timp cat o fac pe timpul si pe banii mei, o fac cum vreau, pe principiul; Corect, adevarat, si de un real folos pentru cititorul aflat la nevoie... caci de fapt despre asta e vorba.

Aici, doar oameni care au nevoie de ajutor, si raspunsuri CORECTE SI CLARE.

 

Restul e istorie. Te crezi mai bun decat mine, te astept la discutii. REPEDE. Sa nu te suspectez eu de copy-paste dupa... 

Link spre comentariu

 Nu e de mirare ca unii platesc iarna 7-800 de lei/luna la gaze, se dau de ceasu` mortii ca sunt scumpe gazele, si cand le arat factura mea, zic "nu e posibil dom`le,  o fi stricat contoru` matale, sau n-ai locuit luna aia acasa". :d

  Fara teorie, practica e un kkt, practicand gresit la nesfarsit, nu obtii nici un fel de "experienta", fara matematici superioare si fizica cuantica,in electronica, de exemplu, rezulta joc de copii si treaba de femei, fara nici un viitor.Numai prin intelegerea cauzelor fundamentale care guverneaza un fenomen fizic se poate imbunatati ceva legat de acel fenomen. Simply is NOT the best!

Link spre comentariu

@elmar; Nu stiu ce vrei sa subliniezi, iti reamintesc ca aici nu e Bodega. Am plecat de acolo, nu vreau s-o vad aici, ca ma pun pe sters posturi. Multumesc!

 

Nu ştiu dacă ai observat ...dar în afară de bodegă ,eu încerc să fiu cât se poate pe subiectul topicului...

Ce m-a făcut să scriu aici!?( unde sunt complect pe dinafară ...adică nu sunt de meserie constructor sau arhitect)

E atitudinea ta !Păi frate, dacă vrei să spui ceva (”gratis”) oamenilor care îţi cer ajutorul...fă-o într-un mod civilizat sau abţine-te!

Cunoscându-te (din activitatea de pe forum) sigur îmi vei spune că tu faci ce vrei în secţiunea ta!(ca pe moşia sau ca la firma ta !)

Dar, totuşi, ar fi corect să păstrezi o atitudine civilizată...astfel, dovedind că eşti ceea ce doreşti de fapt să fii!Un om inteligent ,educat ....specialist!

Scuze pentru ”off topic”! Am vrut doar să clarific un pic, intervenţia mea de mai sus!Poţi şterge cele două mesaje scrise de mine aici...

Editat de elmar
Link spre comentariu

Logic eu zic asa, apeleaza la un specialist cum am facut eu....a venit a masurat peretii, tavanele a verificat din ce materiale sunt facute(cel mai bine e sa apelezi la un specialist din zona care stie mediile multianuale de temperatura, presiune si umiditate, a masurat vara si respectiv iarna temperatura pe perete, nu m-am grabit) si a facut recomandari de izolare peretilor pe exterior din ce materiale si la ce grosimi, ATENTIE...La altii cu alte puncte de roua in sau in afara zidului sau izolatiei cu sau fara membrane :rade: poate fi altfel.

Atentie, lucrarea trebue sa te ajute la confort si la reducerea cheltuelilor cu racirea/incalzirea locuintei.Atentie, o astfel de lucrare costa si o faci pentru foarte multi ani de aici inainte.

Link spre comentariu

O locuinta este o investitie de termen lung, uneori chiar foarte lung, pe care doresti s-o lasi copiilor/nepotilor. In tot acest timp, pe langa dorinta de a avea o viata cat mai lunga (a locuintei), lasand la o parte chestiunile legate de sustenabilitate, vrei sa coste cat mai putin la capitolul intretinere. Reparatii structura/finisaje, cheltuieli legate de incalzire/racire, etc.

Cati din voi ati mostenit casele parintesti, si cati din voi ati investit enorm in case nu mai vechi de 50 ani. In extrema cealalta, am vazut case de 400 ani... oare unde sunt diferentele?

 

Fiecare decizie buna luata la timpul potrivit, inseamna bani ramasi in cont sau buzunare. Am vazut case cu 3.000 ron/luna iarna la incalzire. Am vazut case cu 200 ron/luna iarna la incalzire. Volum/suprafete similare.

 

Lucrurile se fac cu cap.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări