Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector AM pentru transceiver A412


Vizitator adina3

Postări Recomandate

Ideea experimentelor este foarte buna si care-i sta bine oricarui radioamator, este tocmai un aspect fundamental al radioamatorismului.

 

Dupa ce veti depasi totusi stadiul acesta al experimentelor marunte, veti trece desigur la experimente ceva mai avansate care sa tina pasul cu tehnica, in domeniul antenelor, al adaptoarelor de antena, al amplificatoarelor RF, al analizoarelor de antena HF/VHF/UHF, domeniul SDR, si multe altele care chiar merita timpul dedicat si energiile canalizate.

 

Referitor la A412, diferenta intre filtrul SSB si filtrul de AM este largimea de banda aprox. 3KHz in SSB, aprox. 9KHz in AM si ii trebuie un filtru mai larg daca totusi doriti sa-l transformati definitiv intr-un receptor AM.

Fitrul de banda este necesar si in SSB si in AM pentru selectivitatea receptorului - un receptor fara filtru de banda in FI va receptiona mai multe posturi apropiate deodata sau chiar mai departate in frecventa daca vin cu semnal puternic.

 

Raman totusi la ideea mea initiala - A412 este construit, partea de receptie, ca receptor de trafic SSB, dar asta nu va deranjaza in niciun fel sa receptionati cu el, asa cum este,  si emisiuni AM (eventual sa-i asigurati BFO cu domeniu larg in spectrul AM pe care doriti sa-l receptionati)

Nu trebuie transformat radical din SSB in AM.

 

Va doresc mult succes in viitoarele experimente pe care o sa le abordati.

Link spre comentariu

in prima postare, am amintit ca am incercat varianta asta si din pacate, sensibilitatea scazuse.

Intr-adevar, ati mentionat incercarea, dar lipsesc detaliile. O schema cu ceea ce ati incercat ar putea lamuri de ce rezultatele nu au fost cele asteptate. Este important sa faceti schimbarile asa cum le-am descris in schema. Orice abatere duce la nefunctionarea cicuitului ca demodulator MA clasic.Pe de alta parte, fara nicio modficare ar trebui sa puteti receptiona MA, cum de altfel sugereaza si cristiand02, dar se va auzi tonul acela suparator provenit de la purtatoare. Receptionati ceva in benzile de radiodifuziune? Editat de cirip
Link spre comentariu
Vizitator adina3

O schema cu ceea ce ati incercat ar putea lamuri de ce rezultatele nu au fost cele asteptate. Este important sa faceti schimbarile asa cum le-am descris in schema. Orice abatere duce la nefunctionarea cicuitului ca demodulator MA clasic. Pe de alta parte, fara nicio modficare ar trebui sa puteti receptiona MA, cum de altfel sugereaza si cristiand02, dar se va auzi tonul acela suparator provenit de la purtatoare. Receptionati ceva in benzile de radiodifuziune?

 

Buna cirip,

Schema abordata a fost cea mentionata de dvs., mai putin adaugarea rezistorului de care ati discutat. Din pacate, acum sunt in deplasare cu job-ul si nu am acces la firele lasate in aer pe acasa, dar asa cum am spus, cand se vor mai linisti apele, voi reveni asupra montajului. Fara modificari, receptionez MA, iar la zero beat dispare si purtatoarea. In schimb, daca intrerup functionarea BFO-ului si las in circuit doar dioda de detectie sugerata de dvs., scade sensibilitatea, receptorul parca devine cam... surd, hi. Multumesc pentru bunavointa, cu siguranta o sa revizuiesc montajul cand voi reveni la "vatra" si voi posta rezultatele. 

Numai bine, 73 & 88 !

AdinaT, YO3CPA

Link spre comentariu

Buna Adina,Am inteles. Ramane sa experimentati cand reveniti din delegatie.Am urmatoarele comentarii.1)Lipsa rezistorului mentionat mai inainte ar impiedica inchiderea corecta a caii de CC prin dioda, ceea ce poate duce la incarcarea condensatorului de cuplaj AF si polarizarea inversa a diodei. Rezultatul este echivalent cu o crestere artificiala a pragului diodei si "surzirea" detectorului.2)Dupa montarea primului rezistor, se mai poate adauga un al doilea rezistor, ca in figura atasata. Scurt-circuitul de pe D1 se va elimina si se va conecta rezistenta de 10K asa cum e aratat in figura. Scopul este acela de a pre-polariza detectoarea D4 si de a mari sensibilitatea.Sunt interesat sa aflu ce rezultate ati obtinut.Cirip

post-174676-0-13467800-1440386669_thumb.png

Editat de cirip
Link spre comentariu
Vizitator adina3

Scopul este acela de a pre-polariza detectoarea D4 si de a mari sensibilitatea.Sunt interesat sa aflu ce rezultate ati obtinut.

Multumesc pentru artificiul oferit, si eu sunt f curioasa sa vad ce va iesi ! 

Sigur ca voi reveni sa povestesc rezultatele, dar sa treaca si saptamana asta, n-am ce-i face.

 

73,88! AdinaT - YO3CPA

Link spre comentariu

D-na Adina,Daca tot nu aveti deocamdata posibilitatea sa experimentati practic, mi-am zis ca ar fi interesant de facut o mica simulare, ca sa vedem cam ce da la aparat. Poza atasata e destul de ilustrativa.af1 este detectorul fara rezistenta de inchidere a caii de CC. Dupa cum vedeti, practic nu extrage semnalul modulator.af2 contine rezistenta ptr calea de CC a diodei detectoare, dar la o tensiune de RF de 800 mVvv abia daca se trezeste. Calea de CC se poate inchide si prin potentiometrul de volum, daca acesta este conectat direct, fara condensator serie, la iesirea filtrului trece jos de dupa detector.af3 contine prepolarizarea si rezistenta ptr calea de CC a detectoarei. Semnalul demodulat are cea mai mare amplitudine.post-174676-0-20575500-1440566013_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator adina3

mi-am zis ca ar fi interesant de facut o mica simulare, ca sa vedem cam ce da la aparat. af3 contine prepolarizarea si rezistenta ptr calea de CC a detectoarei. Semnalul demodulat are cea mai mare amplitudine.

Buna seara,

Chiar foarte interesant ! Aparatul o sa dea super bine, daca se va comporta macar 50% ca in simularea dvs., hi!

Am vazut ca sunteti cativa partizani ai simularilor, va admir abilitatile. 

 

Multumesc !

73,88 - AdinaT, YO3CPA

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ce a propus cirip nu are cum sa mearga, pentru ca circuitul detector nu are punere la masa (in RF si JF). Ar trebui completat cu un condensator de decuplare intre anodul lui D1 si masa (100nF ceramic in paralel cu electrolitic de10 uF).

O solutie mult mai buna (care nu afecteaza detectorul de SSB), este sa preluati semnal RF direct din colectorul lui T3, cu un repetor de semnal pe sursa, cu JFET BF245, si mai departe sa aplicati semnalul la un detector cu dioda. Trebuie sa rezolvati si cu circuitul de RAA (AGC), asa ca treaba este mai complicata.

O alta abordare ar fi sa folositi ambele filtre, de SSB si telegrafie. Cu filtrul de SSB preluati banda laterala, iar cu cel de telegrafie purtatoarea. Purtatoarea o aplicati la intrarea amplificatorului limitator a unui circuit TAA661, iar banda laterala, dupa amplificare, din colectorul lui T3, se ia tot prin repetor pe sursa cu JFET si se aplica la TAA661 la intrarea multiplicatorului cu celula Gilbert de la TAA661. Se obtine demodulare sincrona a semnalului AM.

Nu am lucrat cu A412 si nu am timp sa-l studiez in detaliu, v-am dat doar niste idei. Presupun ca aveti un minim de pregatire in domeniul electronicii, ca sa puteti sa va descurcati cu ce v-am spus.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Ce a propus cirip nu are cum sa mearga, pentru ca circuitul detector nu are punere la masa (in RF si JF). Ar trebui completat cu un condensator de decuplare intre anodul lui D1 si masa (100nF ceramic in paralel cu electrolitic de10 uF).

D-le VAX,

De rezistenta dinamica a unei diode, ati auzit? De pre-polarizarea unui detector pentru reducerea pragului, ati auzit? Iesirea af3 din simulare, care de altfel are cea mai mare eficienta la demodulare dintre cele analizate, nu va pune pe ganduri? Sa va spun ca am aplicat practic metoda de nenumarate ori, nu cred ca v-ar convinge, asa ca nu insist. O sa spuneti ca nu credeti in simulare. E dreptul dvs., dar credeti ca industria softurilor de simulare s-a dezvoltat asa pe vise si sperante sau pe gramezile de banet care se fac din simulatoare? Aveti idee cat scurteaza un simulator ciclul de proiectare? Nu e nevoie sa-mi raspundeti. Intrebam retoric.

 

Va citesc cu amuzament posturile in care faceti apologia reactiei, multiplicatoarelor de Q si alte inexactitati (asta ca sa ma exprim politicos), care nu au nicio legatura cu stadiul tehnologic actual. Solutiile propuse de dvs sunt cu 50-60 de ani in urma. Va aduc la cunostinta ca s-a evoluat mult de tot de la inventarea reactiei. Mai mult, incercarile incepatorilor de a pune in functiune un receptor cu reactie se vor solda in majoritatea cazurilor cu abandon. Le-am constatat practic in lumea reala de mai multe ori. Exista solutii mult mai simple si functionale si aici nu ma refer la solutii soft. Reactia si-a trait traiul, si-a mancat malaiul si a cam fost sarita din schema de cand Armstrong a inventat conversia de frecventa.

 

Ma opresc aici, desi nu mi-ar ajunge o zi sa va iau rand toate posturile si sa demontez toate afirmatiile gratuite, fara acoperire si fara nicio justificare pe care le faceti. Pe ici pe colo, cate un coleg v-a mai tras de maneca, dar se pare ca aveti sensibilitate redusa ... Poate ajuta un multiplicator de Q, din ala care se pune "la decodorul de crominanta de la televizoarele Telecolor", cum spuneati intr-un alt post. :rade:

 

un coclit

Editat de cirip
Link spre comentariu

Domnule "cirip", ati dat o solutie tehnica cu greseala evidenta si eu am observat asta, din acest motiv sunteti infuriat. Sunteti extrem de orgolios, va cam dati aere, parerea mea. M-ati luat la misto de la inceput (la postarea despre oscilatoarele LC), fara motiv intemeiat.

Iar in privinta postarii mele despre circuitele multi-Q nu aveti dreptate, sunt utilizate si in prezent. Nu era vorba numai despre detectorul cu reactie, ci despre amplificatoare regeneratoare care sa functioneze stabil cu grad mare de reactie.

Link spre comentariu

Ce a propus cirip nu are cum sa mearga, pentru ca circuitul detector nu are punere la masa

Domnule "cirip", ati dat o solutie tehnica cu greseala evidenta si eu am observat asta

Domnule VAX, cred ca:

 

1) nu observati deloc bine; rezistorii de 22K din ultimele 2 configuratii expuse de colegul cirip, exact cu inchiderea circuitului de DC se ocupa. Si daca tot faceti recomandari (in alte postari) spre exprimare inginereasca, parerea mea e ca expresia "nu are punere la masa" nu va onoreaza aceasta calitate. Asta daca vreti sa fiti (neaparat) consecvent.

2) referitor la consecventa, l-am amintit intr-o postare anterioara pe prof. Croitoru, cu care am facut CAD. Era pur si simplu fixist.

 

Nu era vorba numai despre detectorul cu reactie, ci despre amplificatoare regeneratoare care sa functioneze stabil cu grad mare de reactie.

VAX albina! Nu v-ati gasit omul. Dar puteti alege sa continuati, continuati... cum sa nu...

:aplauze

Dar... nu mai oferiti altora "teme de cercetare" doar pentru ca dvs. vi se pare ca puteti imita un anumit personaj care spunea ca experimentul cel mai sigur se poate face doar folosind un creion si o hartie... De astfel de teme si de reflectii sterile, s-a saturat toata lumea. Veniti cu ceva concret, demonstrati practic ca nu merge (sau macar printr-o simulare la fel de buna!) si apoi s-ar putea sa va restabiliti credibilitatea.

Pentru ca, avand in vedere cele pe care le-ati eliminat mai sus, v-ati pierdut-o pe termen lung.

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
Vizitator adina3

Ce a propus cirip nu are cum sa mearga

 

Vai, vai vai! :rade:

Cred ca e o confuzie regretabila. A trecut mult timp de-atunci si stiu ca am ramas datoare cu o explicatie dlui. cirip, caruia nu pot decat sa-i multumesc pentru schema propusa.

Stiti cat de fain functioneaza ? Super !

Circuitul de prepolarizare face minuni, am reusit sa receptionez semnale care pana atunci se auzeau la limita zgomotului sau neinteligibil. Iar pe zona de radiodifuziune, e nemaipomenit ! Il recomand cu caldura tuturor !

 

Multumesc, cirip!

 

73,88,

Adina YO3CPA

Link spre comentariu

@yo3fhm

 

M-am referit la schema reala, nu la cea simulata de cirip. Intr-adevar, initial nu am vazut ca dioda D1 nu era eliminata si ca circuitul se inchide prin D1. Am probleme cu vederea (diabet, hemoragii in fata retinei). Nu vad decat intr-un unghi ingust. Imi cer scuze, insa nu pot sa nu remarc ca cirip se ia de toata lumea cu mistouri de cartier.

Metoda propusa, cu eliminarea atator componente si eliminarea demodularii SSB, este dezavantajoasa. Era mai corect cum am spus eu, cu repetorul de semnal cu JFET legat in colectorul lui T3, urmat de detector cu dioda punctiforma. Despre detectoare AM prepolarizate si termocompensate am dat si eu un link pe net (o schema buna), la postarea despre detectorul cu reactie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

VAX:>
M-am referit la schema reala, nu la cea simulata de cirip.

 

Atunci, trebuia sa fi mentionat inainte ! Cei care au citit, n-aveau de unde cunoaste aspectul asta!

VAX:>
nu pot sa nu remarc ca cirip se ia de toata lumea cu mistouri de cartier.

Eu nu prea am observat acelasi lucru. Recunosc ca nu-i citesc toate postarile, intrucat pe mine ma intereseaza in general strict zona RF, dar acolo unde am vazut ca a ironizat pe cineva, am constatat ca a avut motive intemeiate. Si de asemenea, nu prea am remarcat ca ironiile sale sa aiba rezonante de cartier, ba dimpotriva, cred ca au fost destul de subtile uneori.

VAX>:
Metoda propusa, cu eliminarea atator componente si eliminarea demodularii SSB, este dezavantajoasa.

Era mai corect cum am spus eu


Dupa cum ati observat, era vorba doar de o propunere. Cirip a mai propus doar o varianta, n-a spus ca solutia oferita e unica. Au mai fost si altii care au propus diverse variante (Nea Bobina, apoi Victor si parca a mai fost cineva, scuze daca nu imi amintesc acum).

Ca vreti sa sustineti dvs. ca e mai corecta cea mentionata de dvs. acum, la 1 an distanta - e dreptul dvs. si nu v-am contrazis. Am obiectat doar asupra faptului ca ati afirmat clar ca metoda propusa de userul cirip n-ar putea sa functioneze ! Am folosit-o si eu si din cate vad, beneficiara principala a informatiilor din acest topic, dna Adina, a revenit pentru a confirma rezultatele bune ale montajului propus !

VAX:>
Despre detectoare AM prepolarizate si termocompensate am dat si eu un link pe net (o schema buna), la postarea despre detectorul cu reactie.

Poate ati atins subiectul, dar topicul de aici a fost deschis pentru A412 in particular. Nu toata lumea vrea sa citeasca despre dectectoare cu reactie si cu atat mai putin s-ar fi asteptat acolo ca cineva sa atinga si prepolarizarea diodelor in cadrul detectiei AM!

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări