Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se poate taia un plexiglas?


cearda

Postări Recomandate

NU! Se topeste, ramane zgura, plus ca nu poti sa mentii chiar perfect drept din cauza ca nu ai sa poti sa "tragi" dunga cu EXACT aceeasi forta. Esti liber sa incerci, poate "ai mana" mai buna fata de ce "cred" eu....asta sa nu spun prostii, presupunand ca nu ai scula speciala de incalzire si taiat asa ceva.

 

O solutie mai simpla ar fi sa iei o rigla metalica, dar sa fii sigur ca e metalica, o pui pe plexiglas si iei un cutter. Vezi ca sunt un tip de lame de cutter care, atunci cand sunt noi au la un capat un fel de carlig daca nu sa rupt vre-un "dinte" din lama noua, eh...o bagi normal in cutter DAR in loc sa tai normal, intorci cutterul si practic zgarii cu acel carlig tragand pe langa rigla. Vezi la inceput tragi usor de preo 3-4 ori pentru ca atunci isi face canal si pana nu are canal facut poate sa fuga foarte usor si sa te ranesti destul de grav. Dupa ce si-a facut canal poti sa maresti putin viteza si sa dai rigla deoparte dar tot cu aceeasi atentie ca exist si posibilitatea sa fuga cutterul si sa zgarii plexiglassul. Cand tragi, TINE bine de el ca poate fugi, si ai sa obserrvi ca se "aduna" zgura in acel carlig care neaparat trebuie inlaturata

Exact aceeasi metoda am folosito in trecut si la cablaje FR4 si in plexiglass, plexiglass am taiat destul de mult in acest fel pentru casete luminoase, unori sa lasat cu taieturi destul de grave, dupa ce "m-am" invatat cu mettoda si am micsorat viteza nu am mai avut probleme de aceea tin sa te atentionez ca trebuie sa faci cu rabdare operatia. Cand sa adancit destul taietura (mai mult de jumatate din grosimea placii) atunci poti sa rupi tragand contra dar sa tii ferm de placa sa nu crape aiurea, Pe urma iei putin la smirghir cu o granulatie mai mare, pe urma mai fina, si gata....perfect drept taiat de zici ca a fost facuta taietura de masina. 

 

LE: vezi ca nu cred ca ai postat in sectiunea corespunzatoare....cred ca la CNC trebuia, dar moderatorul stie mai bine ca mine....asa ca...

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Cu un fir de cromnichel de 0,3-0,4 mm alimentat la o sursă reglabilă. Firul trebuie să fie roșu, dar nu exagerat de încins fiindcă devine fragil. Dacă se dorește o tăietură dreaptă, se ține firul înroșit perfect întins cu ajutorul a două mânere termoizolante și se aplică direct pe materialul de tăiat, astfel ca lungimea firului încins să depășească cinci centimetri în fiecare parte placa de plexiglas tăiată.Se lasă puțin să pătrundă superficial în materialul de la capete, apoi se mișcă ușor firul peste placa de tăiat (păstrând firul întins) cu mișcări ca de fierăstrău. Firul va trece astfel prin placă începând cu marginile și terminând la mijloc. Cred că o să fac un videoclip demonstrativ, dacă găsesc fir corespunzător pe acasă. Folosesc metoda de mulți ani cu succes la tăiat plăci cu dimensiuni de până la circa 1 metru. S-e pot tăia și plăci mai mari, dar trebuie două persoane ca să țină de fir și e nevoie de o sursă ,,serioasă,, ca să înroșească astfel de lungime de fir.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator George-lis

De taiat ca de taiat, le-am taiat cu papagalul ... am de facut niste cutiute ... Da' de lipit ... cu ce le lipesc ? Pe vremea lu' impuscatu' aveam o sticluta cu cloroform (de la laboratorul de chimie din fabrica) acum, laboratorul s-a evaporat, odata cu  fabrica si cu cloroformul ... acum unde mai gasesc eu cloroform ? Sau poate stiti voi, alt solvent la fel de eficient ?

Link spre comentariu

Plexi se lipeste profesional cu cloroform. Adica cu cloroform in care e dizolvata o mica cantitate de plexi (se dizolva greu, in mult timp) Mai poate fi folosit ca solvent si acetatul de etil. Cu alte metode poate fi lipit, la nivel de amator si la nivel de jucarii. (discut de plexi, adica plastic acrilic nu alte plasticuri)

Exista si ceva cleiuri special preparate pentru plexi, dar nu le cunosc denumirea comerciala. (toate miros a cloroform sau acetat de etil...nicidecum a acetona sau solventi asemanatori cum ar fi acetatul de N-butil)

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări