Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless


Postări Recomandate

Va sa salut .

Am realizat si eu cred ca in 10-12 exemplare sursa si in diferite forme de cablaj.

Ce ma intriga este ca am un motor de stergator alimentat dintr-o sursa de asta si unu din clasic(traf si punte ),si cea cu traf nu face galagie dar asta cu sursa face ca un transformator care are tolele destranse.

 

 

Intrebarea este de ce face asa?,afecteaza in timp functionarea motorului?

 

PS bobina de pe iesire este vernil albastru dar si cu Alb Galben face la fel.

Link spre comentariu

Ca tensiune nu scade nici barem 0,5 volti ,doar ca motorul bazaie mult mai puternic pe aceasta sursa, decat pe sursa clasica transformator punte condesator.

 

Vad ca nu se incalzeste decat torul, dupa 30 minute de functionare in sarcina (motorul a fost in gol fara sarcina).Probabil rotorul motorului sa incalzit dar acela nu prea am cum il verifica .

 

Deci in principiu e numa buna de acctionat un motor pe durate scurte 5-10 minute.

 

OFF topic

Prin 95-96 am primit o masina de spalat HANSEATIC de la cineva din oras cu dedicatia demonteaza-o.

Cand am testat-o am constatat ca merge si nu face fite .

Surpriza a venit ceva mai tarziu cand un vecin care sta chiar aroape de mine a inceput sa invarta antena pentru TVR 1 care ba mergea ba nu mergea.

La o verificare interna a masini am observat ca avea ”lipsa„ pe intrare acel filtru EMI care era pur si simplu suntat de ce habar nu am.(era acolo dar era suntat)

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Nu credeam ca cineva se mai gandeste in ziua de azi la interferentele pe care le produce. Eu personal, ca radioamator, sunt la ora actuala complet scos pe tusa de sursele in comutatie ale vecinilor. Nu stiu ce sunt, probabil calculatoare sau routere, dar zgomotul in benzile de unde scurte e peste 59+5 dB. Asta e societatea actuala. Made in China, de ce sa dau un dolar in plus pe o sursa care are filtru? Da ce-mi pasa mie de vecini? Radio? Ce e ala? Pai astia nu au auzit de p2p?

 

Concluzie: Imi caut casa. Undeva pe un deal. Departe de vecini cu surse in comutatie.

Link spre comentariu

E pretul platit tehnologiei miniaturizate, si cererii masive pentru produsele low cost, Chinezii au stiut din plin sa profite de asta, si au cam "ocupat" o intreaga planeta, din punct de vedere economic. Nu stiu in ce masura se va putea rezolva ceva in prezent, probabil in viitor daca mentalitatile se vor schimba, si daca va fi o evolutie si in combaterea acestor probleme, poate frecvente foarte mari, tehnologii si integrate noi, care sa limiteze mai mult nivelul radiatiilor EMI... Zic si eu, nu dati cu parul :)

Link spre comentariu

Acuma sper sa nu dam topicul compet in bodega. Daca e cazul, se poate si sterge. Problema nu sunt sursele in comutatie in sine, am si eu calculator, laptop, etc si nu baga zgomot. Dar in sursa de calc (Elettrodata) am inclusiv drosel pe tole de fier pe alimentare, ca filtru. Problema e cu cele la care chinezul a pus strapuri in loc de filtre, sa fie mai ieftin...

 

Scuze de off-topic again si nu mai revin.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Referitor la cest topic am si eu o nelamurire pe care v-as ruga sa mi-o clarificati. Am construit si eu aceasta sursa si functioneaza fara probleme. As dori acum sa construiesc alta, dar cu iesire la 24 V , cu alt tip de miez pentru transformator.

Sunt un pic nedumerit referitor la metoda de calcul a primarului. Poate ma insel, dar autorul, respectiv Ciby, dar si Marian ( in alta aplicatie,) recomanda urmatoarea formula:

 

2ypke4x.png

Unde:

-Upmin este tensiunea minim estimata in primar, se exprima evident in Volti;
-Ton
este timpul de conductie pentru fiecare tranzistor, se exprima in uS;
-Bmax este inductia maxim admisa in miezul trafului se exprima in Tesla;
-Sm este sectiunea miezului magnetic, se exprima in mm^2;

 

La aceasta formula imi este neclara determinarea lui Upmin. In acest topic am vazut ca s-a folosit valoarea de 240V.

Intradevar cu Upmin=240V, Ton=8.9, Bmax=0.25, Sm =122, rezultatul este 70 spire.

 

 

Cautand pe forum si pe alte surse am gasit o alta formula de calcul al primarului, tot pentru forward:

307vhpy.png

Unde:

Vin(nom) -Nominal input voltage;

f - Operating switching frequency in Hertz;

Bmax - Maximum flux density in Gauss;

Ac- Efectiv cross- sectional area in cm2;

 

Aici am gasit ca Vin(nom) ar fi tensiunea nominala redresata si filtrata deci 310V. Aplicand aceasta formula cu Vin(nom)=310V, f=56000 Hz, Bmax=2500 Gauss, Ac=1.22 cm2 rezultatul ar fi cam 45 spire.

 

Ii rog pe cei care au folosit aceste formule sa ma indrume in a gasi modalitatea corecta de calcul al primarului. Principala mea nedumerire este cum am mai spus determinarea lui Upmin in prima formula.

 

 

 

Link spre comentariu

Am preluat de la smilex.

Daca doresti mai multe informatii cauta teorie smps smilex

 

Valoarea maxima este data de varful sinusoidei la maxima de retea, adica 250√2=350Vcc. Pentru valoarea minima de 190Vca vom lua in considerare si caderea de tensiune dintre semialternante. Cei 190Vca fac un varf de 268V care pentru 130W consumati extrag circa 0,5A timp de 10ms de la un varf la altul. Conform legii de variatie a tensiunii pe condensator, Uc=I∙t/C=0,5∙0,01/0,00022=23V. Cei 23V determina minima de 268-23=245Vcc.
post-1355-0-37144200-1372579599_thumb.gi
Asadar limitele alimentarii sunt 245-350Vcc.

Link spre comentariu

Prima formulă este corectă cu o eventuală discuție asupra alegerii lui Uin . Pentru că vrem să calculăm la Bmax ar trebui să luăm Uinmax nu Uinmin .

 

Totuși această formulă folosește excursia lui B ( delta B ) nu amplitudinea lui B cum pare a fi în cea de-a doua formulă . Deci această subdimensionare din p.d.v. al lui B produce creșterea pierderilor în miez dar nu ne duce la limita de saturație nici la 360V și nu creează probabil probleme termice deoarece încălzirea din cauza pierderilor în cupru apare doar pentru scurt timp .

 

În ce privește cea de-a doua formulă ea folosește, presupun, amplitudinea lui B ( Dar nu vom ști niciodată dacă nu ni se indică sursa formulei . Expresia ”am găsit pe internet” poate fi echivalată din p.d.v. al plauzibilității cu ”am visat azi noapte” .) Dacă mai adăugăm și presupunerea că formula se referă la o undă simetrică fără timp mort - 50% conducție , 50% pauză - atunci formulele sunt echivalente.

 

EDIT . Am văzut postarea lui CYBY2 și mi-am dat seama cât de neatent poți fi uneori .

Prima formulă e corectă fără comentariile mele . Nu știu de ce, deși vorbeam de un forward, timpul ăla de 8,9µs m-a dus cu gândul la IR2153 ( ! ) . Pentru ăla era adevărat ce spuneam eu dar nu pentru forward unde bucla de reglaj menține constant produsul Uin*ton. Cu alte cuvinte în prima formulă putem folosi orice tensiune din domeniul admis cu condiția să utilizăm ton corespunzător.

Uzual este însă așa cum a făcut CYBY2 - tensiunea minimă și ton maxim.

Deci, mea culpa!

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări