Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

avans electronic strung


suspectu

Postări Recomandate

Exista vreo solutie usoara pentru un necunoscator in domeniu sa fac avansul electronic al strungului ?

 

Ce as vrea este un dispozitiv mic in care sa setez viteza de avans, probabil un arduino cu lcd shield si tastatura cu cateva butonase, un stepper si probabil doi senzori. Primul senzor folosit cu o rotita cu multe gaurele pentru detectarea turatiei, al doilea senzor cu o rotita cu o singura gaura pentru detectarea pozitiei de pornire astfel incat pornirea sa se faca mereu din aceeasi pozitie pentru filetare.

In dispozitiv sa pot sa setez viteza de avans in functie de turatie. Ex 1.mm/rot o sa imi rezulte un filet de 1mm

Nu ma intereseaza decat o singura axa, fara sa setez lungimi, intoarceri sau altceva complicat. Doar viteza / rotatie.

 

Am tot cautat pe internet detalii despre asa ceva dar nu am gasit nimic realizabil. Sunt cateva proiecte realizate, unele prea complexe, altele nedocumentate.

Link spre comentariu

Pentru controlul avansului, indiferent de metoda, soft sau sistem, este bine de stiut modelul cinetic al utilajului respectiv. Cea mai buna metoda de control a avansului este cea prin metoda "close-loop", adica unde axa este definita prin cel putin doua intrerupatoare-limitatoare de cursa, si controlul miscarii de rotatie-transpunere in deplasare al motorului de actionare(servo sau pas cu pas).

Link spre comentariu

Am un cj18 si cutia este inutilizabila. Jocurile intre lagare si pinioane sunt imense de noi si avansul fin nu este destul de fin. Se desincronizeaza din cauza rapoartelor prost gandite. Singura solutie sa nu se desincronizeze este sa nu decuplezi deloc piulita dubla si doar sa mergi inainte-inapoi din sensul strungului.

Problema aici nu este cum sa fac filete pe el, ci cum as putea sa imbunatatesc chestia asta dupa cum am scris si in titlu

 

Vreau ceva de genul:

 

Documentatia lui in rusa nu este destul de completa si caut o solutie chiar mai simpla. Nu ma intereseaza decat sa se sincronizeze si sa avanseze intr-un singur sens cu un pas stabilit de mine.

 

Nu ma pricep deloc in domeniul asta, dar am mai avut o idee acum jumatate de an si un user de aici de pe forum mi-a dat niste indicatii simple pe care le-am cautat pe net si am facut un cnc functional, deci poate exista vreo sansa sa fac si asta.

Nu vreau sa fie CNC desi asta ar fi cea mai simpla solutie, vreau sa ramana manual nu sa stau cu calculatorul pe el

Link spre comentariu

Ma descurc cu tot ce inseamna parte mecanica, trebuie doar sa stiu ce senzori si electronica sa cumpar.

Ma gandeam sa iau exact ce zice rusul acolo: arduino ala mic si ecranul cu tastatura exact cum are el. A postat si softul acolo dar eu sunt complet paralel momentan cu asta.

Senzorul ala nu prea inteleg cum e, ce face. De ce l-a facut asa de mare si nu o simpla tablita cu gaurele

Eu sunt din Constanta

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Referitor la partea electro-mecanica, parerea mea este ca trebuie doar palpatoare de cursa (cred ca doar un palpator este suficient) si eventual, da vrei neaparat, un senzor, cum ai spus tu, cu o singura gaura (sau un encoder), pentru verificarea numarului de ture. Fiind motor pas cu pas stii intotdeauna unde te aflii plecand de la un zero (palpator). Senzorul de rotatie, il folosesti mai mult pentru verificare si eventual sa corectezi daca ai pierdut ceva pasi.

Referitor la partea electronica iti va trebui un motor pas cu pas (aici tu stii ce putere), driverul aferent, iar controller-ul ti-l proiectez eu de la zero si tu il realizezi, nu-i mare lucru.. Eu lucrez doar cu pic-uri, nu am folosit Arduino decat ceva joaca si atat, mi s-a parut cam simplist...

 

L.E. Stau si ma gandesc, trebuie si un encoder pe axul principal al masinii, de fapt este esential, pentru ca de acolo plecam cu toate calculele!

Editat de bercioiu
Link spre comentariu

Am hotarat sa raman pe transmisie mecanica (modificata pe curele) pentru filete pentru ca am impresia ca este mult mai bine sincronizata miscarea, si initial o sa folosesc un stepper+arduino sau alta modalitate de control pentru avansuri fine fara legatura cu pozitia universalului sau rpm.

Deci as avea nevoie de o posibilitate sa controlez un stepper sa mearga inainte-inapoi si viteza - potentiometru sau valori prestabilite, cum e mai simplu. Nu ma intereseaza sa citeasca rpm sau pozitie.

Link spre comentariu

Am un cj18 si cutia este inutilizabila. Jocurile intre lagare si pinioane sunt imense de noi si avansul fin nu este destul de fin. Se desincronizeaza din cauza rapoartelor prost gandite. Singura solutie sa nu se desincronizeze este sa nu decuplezi deloc piulita dubla si doar sa mergi inainte-inapoi din sensul strungului.Problema aici nu este cum sa fac filete pe el, ci cum as putea sa imbunatatesc chestia asta dupa cum am scris si in titlu Vreau ceva de genul:

 Documentatia lui in rusa nu este destul de completa si caut o solutie chiar mai simpla. Nu ma intereseaza decat sa se sincronizeze si sa avanseze intr-un singur sens cu un pas stabilit de mine. Nu ma pricep deloc in domeniul asta, dar am mai avut o idee acum jumatate de an si un user de aici de pe forum mi-a dat niste indicatii simple pe care le-am cautat pe net si am facut un cnc functional, deci poate exista vreo sansa sa fac si asta.Nu vreau sa fie CNC desi asta ar fi cea mai simpla solutie, vreau sa ramana manual nu sa stau cu calculatorul pe el
As putea sa te contrazic la filetare Strungul meu este identic cu al tau dupa cum bine stii, felicitari pentru imbunatatirile facute , inca o data .Tin sa precizez ca eu am realizat pe acest model ee strung filete cu pas de o.5 atat de interior cat si de exterior , imbinate intre ele totul perfect , nu exista desincronizare , ce-i drept ce intampla ls inceput sa sara avansul automat dar odata aleasa cifra pe indicatorul de filete si respectand-o nu are cum sa se desincronizeze .Problema trebuie căutată in alta parte Avansul nu e rau , desigur putea fi mai mic.Desigur un avans electronizat este un avantaj care mi-ar placr si mie.Poate daca am timp o sa fac un film cu operatia e filetare si o sa o postrz in cadrul subiectului dedicat acestui model de strung acolo unde ne-am mai intalnit
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări