Jump to content

  • Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

Photo
* * * - - 11 votes

Reactie la un articol plin de incercari de cosmetizare a activitatii unui moderator ElForum - reeditare

Posted by ola_nicolas , 26 August 2016 · 5,012 views

Am fost moderator pe ElForum timp de aproape 6 ani, din decembrie 2009 și pana în septembrie 2015. Am întâmpinat în acest timp întreaga gama de insinuări și injurii pe care moderatorul Marian încearcă sa le demoleze. In esență sunt de acord ca toate insinuările enumerate în articolul citat, sunt de doi bani din partea oricărui membru ar veni ele. La un moment dat, am simțit însă ca a sosit momentul sa renunț la "cariera" de moderator și am făcut-o.

In continuarea introducerii de mai sus am avut o reacție la articolul plin de emfaza al moderatorului Marian Eu și forumul. Deoarece dând frâu liber comentariilor, blogul meu s-a transformat într-o "cloaca insalubra", am hotărât sa șterg acea intrare cu tot cu comentarii, indiferent pe cine voi supăra.

1. La ora actuala, ElForum are membrii pe care ii are, staful pe care îl are și problemele pe care le are. Unii dintre membri, cred ca acest forum are niște probleme, pe care nu le merita și încearcă într-o maniera donchijoteasca sa le rezolve. Eu le urez succes. Personal, nu știu dacă în ultimul an am avut mai mult de 15... 20 de mesaje pe forum. Membrii pe care ii are forumul, nu sunt aduși printr-o invazie de undeva din afara sistemului solar, ci marea lor majoritate sunt membri cu state vechi pe acest forum. Moderatorii, sunt foarte nemulțumiți de unii dintre acești membri cu state vechi, care (la rândul lor) nemulțumiți de calitatea în continua scădere a subiectelor și mesajelor de pe forum, au început sa acuze inclusiv staful. Personal, eu cred ca acest forum ar putea avea niște membri mai buni, doar dacă s-ar autodizolva și ar lua-o de la început împreună cu toată organizarea specifica unui forum, inclusiv cu staful de moderatori. Asa după cum am renunțat la moderare și la activitatea pe secțiunile și subsecțiunile forumului, la un moment dat am sa renunț probabil și la calitatea de membru al acestuia. Asta se va întâmpla atunci când nici pe acest blog unde mai postez subiecte alese unilateral pentru cei 7... 8% dintre membrii pe care ii interesează și le urmăresc sistematic, nu voi mai putea scrie liber, sau când Vasile îl va închide din diverse motive. Le mulțumesc membrilor ElForum si altora pe care ii interesează articolele tehnice scrise și postate de mine pe blog, pentru cele aproape 90.000 de vizite la data aparitiei articolului. Voi încerca sa adaug în continuare și altele, așemanatoare sau mai bune.

2. Intre tema postata de mine și celelalte teme care îl vizează pe moderatorul Marian, s-a creat o stare de confuzie. Eu vreau sa scot în evidenta prin acest articol o clasa întreagă de "ciocoi vechi și noi", care au devenit false modele pentru societate. ElForum, este o frântură din societatea românească. Așadar, cei care vin sa învețe ceva pe forum, au un fals model în persoana moderatorului Marian. El este conștient de acest lucru, și tot ceea ce face, folosind puterea pe care i-o da poziția de moderator, este sa creeze o cat mai mare confuzie în jurul adevăratelor modele și sa se prezinte în aceasta postura pe sine însuși și/sau pe alții apreciați de el în acest sens.

3. Moderatorilor forumului, ar trebui sa li se dea doar puterea cu care au fost înzestrați de Vasile în 2009, când eu însumi am devenit moderator. Adică, un moderator trebuie sa aibă dreptul sa șteargă tot ceea ce nu este în concordanta cu subiectul, sau sa separe un subiect derivat din subiectul de baza, dacă acesta a devenit de interes pentru o parte din membri, sau sa unească mai multe subiecte care au fix aceeași tema și sa-l atenționeze pe Vasile sau pe împuternicitul sau (Mădălina, sau oricare alt super-moderator care i-a urmat) atunci când un anumit utilizator încalcă regulile referitoare la disciplina pe forum. Numai acesta trebuie sa fie judecătorul faptelor și nu orice moderator cu intenții dictate de propriile interese. Vasile ca bun manager, trebuie sa știe ca delegarea unor atribuțiuni personale, trebuie făcuta către cat mai puține persoane. De preferat către una singura.

4. Undeva în vechiul regulament, se specifica ca moderatorul are doar puterea de a face operațiile pe care le-am enumerat eu la punctul 3, și ca în orice discuție, de pe orice subiect, de pe secțiunile tehnice ale forumului, el este perfect egal cu ceilalți membri participanți la acea discuție. In situația actuala, cu puterea enorma care li s-a delegat de către Vasile, ei nu mai pot fi egali cu ceilalți. Moderatorul, are acces la un sistem de avertismente și sancțiuni punctuale, care poate exclude de la activitatea pe forum, orice membru pentru mai multe zile, sau poate determina chiar BAN-area acestuia.. De foarte multe ori, membrul sancționat, nu are decât vina ca a intrat în conflict de idei cu moderatorul. Întrucât posibilitățile de exprimare în limba romana pe forum sunt limitate la mesaje de câteva rânduri, cei mai multi utilizează figuri de stil pentru a caracteriza situația în care se afla moderatorul. Aceste figuri de stil, sunt interpretabile gradual în funcție de cine le interpretează. Unul ca Marian, le interpretează invariabil ca pe niște jigniri, insulte, injurii, etc. Pentru a evita aceasta interpretare tendențioasă, moderatorul care participa la discuții nu ar trebui sa aibă acces la avertismente și sancțiuni, ci eventual doar la propuneri în acest sens. Mai exista și varianta ca moderatorii sa nu participe deloc la discuțiile pe subiectele tehnice. Aceasta varianta, nu va conveni însă niciunui moderator al forumului, care în prima faza și-a făcut un cont pe ElForum tocmai pentru a putea participa la discuții.

5. O alta super-putere, care le-a fost acordata de către Vasile moderatorilor, este aceea de ași edita oricând, orice mesaj propriu, pe orice secțiune a forumului. Din nou constatam ca egalitatea dintre un moderator și un simplu membru în cadrul unei discuții nu mai exista. De fapt asta a fost tema abordata în prima varianta a acestui articol, care a fost ștearsă de mine odată cu comentariile. Am arătat acolo, cum Moderatorul Marian, și-a șters, folosindu-se de aceasta putere, mai multe mesaje, distanțate pe mai multe ore, sau chiar zile intre ele, în scopul de a modifica în favoarea lui un context care nu ii era deloc favorabil. Cine știe de cate ori s-a mai folosit Marian de o astfel de strategie, profitând de faptul ca este (nu-i asa?!) "mai egal" intre membrii participanți la discuții?! Bineînțeles ca nu toți moderatorii sunt asa. Foarte multi alți moderatori, nu au utilizat aceasta putere pentru a deveni "mai egal" intre egali, motiv pentru care am toată stima pentru ei. Totuși, este destul sa existe unul, pentru ca ceilalți membrii ai forumului sa generalizeze.

6. S-a întâmplat în mai multe rânduri, cat timp am fost eu moderator, ca un membru sa fie BAN-at din greșeală, cumulând 10 zile de restricție pe forum, de la mai multi moderatori, deși nici-unul nu și-a exprimat ulterior intenția de a-l fi BAN-at. Asta se datorează tot super-puterilor moderatorilor.

7. In ceea ce privește caracterul abuziv al sancțiunilor acordate de moderatorul Marian (cel puțin în doua cazuri) este foarte evident. Si anume, abuzul provine din simplul fapt ca sancțiunile acordate, s-au făcut pe blogurile unor membri ai forumului, unde cel puțin teoretic, titularul blogului este moderator unic. Moderatorul Marian a inventat tot felul de jigniri imaginare, pentru a da mai întâi avertismente și apoi sancțiuni concretizate în zile de interzicere de la postări în forum, mai întâi lui DjLeco și mai apoi mie. Mai mult decât atât, Marian și-a justificat printre moderatori și în fata lui Vasile acțiunea susținând o aberație - și anume aceea ca un bloger nu ar avea dreptul sa publice orice pe blogul sau de pe forum. Aberația rezulta din faptul ca nimeni nu l-a invitat personal pe Marian sa comenteze ceva anume pe blogul propriu. Ca atare, ne-comentând și ne-participând la discuțiile pe alte bloguri, nici nu ar fi avut ocazia de a fi jignit, insultat, înjurat, etc. Dacă Vasile nu va cântări cu atenție ce puteri a dat moderatorilor și dacă nu va face în asa fel încât aceștia sa fie într-adevăr egali în cadrul discuțiilor cu ceilalți membri, atunci pericolul ca un membru ElForum sa nu mai poată publica pe propriul blog ceea ce dorește, este cat se poate de real. La fel de reala este posibilitatea ca un moderator de tipul lui Marian, sa poată abuza de poziția sa pe forum, asa după cum a făcut-o cel puțin în cazurile relatate de mine.
De aceea nu știu de ce DjLeco, își pierde vremea pe blogul sau, încercând sa-l facă sa recunoască pe Marian ca a abuzat. Marian, nu va recunoaște nici-odată un abuz. Soluția, este ca Vasile cântărind toate aceste argumente, sa revoce super-puterile moderatorilor, care ii face "mai egali" și uneori chiar cu mult "mai egali" printre membrii forumului, atunci când discuta cu aceștia simple chestiuni tehnice.

Ii rog pe cei care au înțeles ca eu m-am raliat vreunei tabere sau alteia, sa nu insiste în a relua comentariile pe acest articol. Orice comentariu care nu respecta decizia mea de neutralitate vis a vis de problemele, membrii, sau staful forumului, va fi șters fără aviz. Va rog sa comentați doar frazele și ideile care rezulta din prezentul articol. Atâta timp cat rămân titularul acestui blog, iar unul ca Marian nu îmi va cenzura articolele, voi șterge orice comentariu, chiar și fără sa îmi justific acțiunea, deoarece este dreptul meu, tot astfel după cum este dreptul lui Marian sa cenzureze comentariile pe blogul sau și sa le publice numai dacă ii convin, sau dacă ii aduc osanale.

In ceea ce îl privește pe moderatorul Marian, cel pe care nu îl mai interesează nimic în afara de el și "lumea lui" și pentru care forumul a fost și este doar o unealta conjuncturala, rămâne asa după cum am stabilit de mult timp - ignor total.

ola_nicolas
Adevarul este ca toti sunt interesati de rating-ul elforum. Nu conteaza daca au o functie in forum sau nu. De aceea si tot acest scandal impotriva unora si a altora,indiferent de baricada.

Interesul principal e audienta. Din nefericire,totul se reduce la asta,dincolo de cuvintele frumoase,demagogie.

Photo
Mircea Crisan
Aug 29 2016 10:32 PM

Pun si eu o spicuire dintr-un articol al unui blogar Doru Pop.

 

Se numeste Romania neamului prost.

 

"Ghiolbanii si primitivii i-au inlocuit pe oamenii inteligenti si seriosi, urmand vechea filosofie mioritica: nimeni nu este de neinlocuit.

Fotbalistii au ajuns cercetatorii stiintifici, militienii au ajuns profesori de democratie, turnatorii au devenit instructor de etica si morala, iar nulitatile s-au transformat in modele de comportament. Incompetenta a devenit la noi o forma de calificare. Cu cat te pricepi mai putin la un lucru, cu atat ai sanse mai mari sa fii pus intr-o functie care sa-ti permita sa administrezi acel domeniu. Impostura academica pe care o vedem expusa zilnic, cu diversi academicieni aparuti pe genunchii unor generali, la randul lor facuti la apelul de seara al securitatii este doar varful de aisberg."

 

Este de lecturat acest articol.

 

In opinia mea ignorul nu este o solutie.

Trebuie trasi de maneca acesti primitivi si trimisi unde le este locul.

Photo
ola_nicolas
Aug 31 2016 12:01 AM

O parte dintre comentariile care s-au acumulat la acest articol în intervalul de timp cat am fost sancționat de Marian, au fost șterse ca fiind fără legătură cu subiectul. De asemenea articolul a fost adăugat. Va invit așadar sa îl citiți, sau sa îl recitiți și sa faceți doar comentarii în conformitate cu cerințele formulate de subsemnatul în articol. Nu se admit comentarii la comentarii. Dacă doriți sa comentați într-o alta nota decât cea fireasca, faceți articole pe blogurile proprii. Eu nu am sa pre-cenzurez comentariile pe blogul meu, precum face moderatorul Marian, dar îmi rezerv dreptul sa le șterg fără nici-o motivare după ce au fost postate. Dacă totuși comentariile sunt făcute cu bun simt, ele au șanse sa rămână, chiar dacă nu vor respecta intru totul cerințele exprimate. Acesta fiind un mediu de exprimare privata a opiniilor subsemnatului, ștergerea unui comentariu sau al altuia nu reprezinta un abuz. Pentru a nu fi puși în postura de a va vedea șterse propriile comentarii, analizați-le foarte bine din toate punctele de vedere, înainte de a le posta.

... in alocutiunea de mai sus , cumva ai gresit ... deoarece  ... comentarlul lui crisan  sau a clonelor lui , daca e cazul  :)  ( de altfel , Crisan e un nume foarte  respectabil pentru romanii din Transilvania ) este partinitor , dintr-un anume punct de vedere foarte impartial  , asa ca doresc stergerea acestuia . 

Te rog sa ma contactezi pe mesaj privat pentru amanunte ce nu pot fi publice ...

Multumesc .

Photo
ola_nicolas
Aug 31 2016 08:18 AM

@Vicor: Nu ma interesează nici un fel de jocuri de interese și nu contează ceea ce doresc alții pe blogul meu, ci doar ceea ce doresc eu. Mesajul la care te referi este conform filtrului care trebuie utilizat și nu am de ce sa îl șterg. Folosește și tu filtrul corect și atunci se vor "califica" și mesajele tale. Problema este expusa aici foarte clar și nu am ce sa discut în privat. Altminteri, rămâne cum am stabilit...

@Ola. nicolas ... deja imi cer scuze pentru ca am intervenit aici ... te rog sa stergi si mesajul anterior , dar si acest post .

Promit ca nu mai intervin niciodata , indiferent de cauza !

Faptul că putem da avertismente oricui, oricînd, în orice secţiune şi pentru orice motiv nu mi se pare nici mie în regulă, iar sancţionarea lui Leco şi a dumneavoastră e un alt abuz clar de putere din partea lui. Atîta poate. I-am mai spus de cîteva ori că are un caracter infect, dar nu face absolut nimic să şi-l corecteze. Am convingerea că, dacă ar putea, m-ar băga într-un beci, cu căluş la gură, pus alături de toţi ceilalţi care au tupeul să-l contrazică în orice discuţie.

 

Lui marian îi e imposibil să poate o discuţie fără să se implice emoţional şi să ia la modul personal orice argumente care nu-i convin, indiferent de situaţie. A abuzat de o grămadă de ori ştergînd tot ce nu-i convenea, lucru pe care l-am adus în atenţia tuturor atunci cînd modera bodega, Evident, mi-am atras oprobiul susţinătorilor lui prin faptul că am luat atitudine împotriva cenzurii care-i e atît de tipică, dar de aia nu mai puteam eu, că rămîn fără cont. Dacă tot lua la modul personal argumentele care nu-i conveneau, am zis că-i prinde un duş rece şi i-am zis în public de cîteva ori că e prost. Nici în ziua de azi n-o să-mi retrag afirmaţiile, la fel cum nu-i voi cere niciodată scuze pentru ce i-am spus.

Ratza, esti fair play, te-as ruga sa scrii asta si pe blogul meu.

 

Faptul că putem da avertismente oricui, oricînd, în orice secţiune şi pentru orice motiv nu mi se pare nici mie în regulă, iar sancţionarea lui Leco şi a dumneavoastră e un alt abuz clar de putere din partea lui. Atîta poate. I-am mai spus de cîteva ori că are un caracter infect, dar nu face absolut nimic să şi-l corecteze. Am convingerea că, dacă ar putea, m-ar băga într-un beci, cu căluş la gură, pus alături de toţi ceilalţi care au tupeul să-l contrazică în orice discuţie.

 

 

Va salut domnilor!Ca tot se discuta aicea despre conflictele pe care le aveti cu Marian din start va spun ca nu sunt de partea nimanui mai ales ca eu n-am avut niciun fel de probleme cu el dar am vazut ca de ajutat ii ajuta pe multi.Ma gandesc in special la conflictul lui cu @Dudikoff care i s-a adresat ca la usa cortului dar a trecut peste asta iar acum iarasi par a fi in relatii bune.In schimb am observat si eu ca Marian obisnuieste sa inchida topicuri la sectiunile unde este moderator atunci cand ceva nu-i convine.

In schimb am observat si eu ca Marian obisnuieste sa inchida topicuri la sectiunile unde este moderator atunci cand ceva nu-i convine.

Sper sa apuci sa citesti comentariul asta inainte sa fie sters. 

E foarte mult timp de cand n-am mai inchis nimic in afara bazarului, nu am avut motive sa o fac. Iar la bazar inchid ceva nu pentru ca nu-mi convine mie, ci pentru ca nu se inscrie in limitele regulamentului, si o fac uniform fara preferinte sau favoruri, mai inchid deseori si la cerere mentionata fie pe topic fie in MP. 

As aprecia deci sa nu intri in jocul asta al presupunerilor pentru ca acuzatiile astea nefondate pot dauna foarte mult, atunci cand o sa ai o sarcina atat de dificila cum am eu, vei intelege la ce ma refer.

Fiecare ajuta in felul lui, de asta este forum, sa ajutam, sa invatam impreuna, sa schimbam pareri, opinii, etc.

Dar, exista un dar...

Sper sa apuci sa citesti comentariul asta inainte sa fie sters. 

 

V-am citit comentariul.N-am precizat ca ati inchis topicuri recent dar tin minte ca la rubrica "Alimentatoare" mai faceati acest lucru.Tot la acea rubrica exista un ditamai topic despre transformatoare si cam de fiecare data cand cineva deschidea alt topic pe respectiva tema il inchideati.Va inteleg si nu va acuz deloc dar apar mereu noi useri pe aici si atunci trebuie ca si moderatorii sa fie intelegatori cu ei.

La alimentatoare a fost un singu episod pe care il regret, si am afirmat care si cum inca pe cand eram la bodega. Si anume mutarea topicului lui mircea crisan la sectiunea incepatorilor, i s-a cerut schema de catre altii si a refuzat intr-un mod oarecum arogant, la momentul ala am gasit eu de cuviinta sa-l mut, o decizie eronata pe care mi-am asumat-o si in trecut si acum si oricand ar fi cazul. 

Cat despre topicurile suplimentare despre trafo retea, decizia nu-mi apartine, si este doar unul dintre subiectele repetitive acolo,  Dr.L incerca la randul sau sa limiteze acest comportament de a ocoli topicurile deja existente, inca dinainte ca eu sa fiu moderator pe undeva, ( Sharky la amplificatoare a facut asemenea ), am urmat si eu strategia deoarece o gasesc ca fiind necesara, nu am acordat sanctiuni, si in fapt nici de inchidere nu am abuzat, ci de cele mai multe ori am mutat topicul cu totul in cel deja existent, incurajand totodata lecturarea informatiilor deja scrise, pentru ca nu este just sa ceri sa se repete aceleasi informatii la nesfarsit, fapt care cauzeaza inevitabil platitudinea de care forumul pare a suferi in ultimul timp...

Faptul că putem da avertismente oricui, oricînd, în orice secţiune şi pentru orice motiv nu mi se pare nici mie în regulă, iar sancţionarea lui Leco şi a dumneavoastră e un alt abuz clar de putere din partea lui. Atîta poate. I-am mai spus de cîteva ori că are un caracter infect, dar nu face absolut nimic să şi-l corecteze.

 

Opaaaa, se pare ca si un coleg de-al tau imi da dreptate, de asta ce zici, Mariane?

Si ratza, si toti cei care mi-au dat dreptate, sint nebuni?

Poate reflectezi si dai un raspuns, nu te face ca nu vezi postarea lui si a mea...

La alimentatoare a fost un singu episod pe care il regret, si am afirmat care si cum inca pe cand eram la bodega. Si anume mutarea topicului lui mircea crisan la sectiunea incepatorilor, i s-a cerut schema de catre altii si a refuzat intr-un mod oarecum arogant, la momentul ala am gasit eu de cuviinta sa-l mut, o decizie eronata pe care mi-am asumat-o si in trecut si acum si oricand ar fi cazul.

În topicul ăla TU ai fost cel arogant şi i-ai mutat topicul doar pentru că puteai.

Am spus deja ca a fost o eroare proprie pe care mi-am asumat-o, mai mult nu pot si nici nu vreau sa fac.

 

PS: Ca fapt divers, Leco si-a pierdut niste topicuri pentru ca a refuzat sa posteze scheme, nu vad pentru ce mircea ar fi mai presus, ceea ce trebuia sa fac eu atunci era sa-i cer parerea lui Vasile in privat. 

Dispar comentariile de aici mai ceva ca ambarcatiunile in triunghiul bermudelor... Tot ce nu-i critica la adresa mea trebui sa dispara neaparat din cate vad. Sa mai aud vreodata vre-un comentariu la adresa setarilor de pe blogul meu ca pun persoana respectiva la ignore peste tot in secunda 2...

Nici o legatura cu realizarile tale, absolut nicu una nu a fost si au fost cativa care au apucat sa citeasca.

E o chestie de principiu, care tine de caracter. Nu stergi si blochezi tot ce vrei , dar iti lasi comentariile la adresa celui sters, oricare ar fi ala.

Orice se poate ierta la un barbat, mai putin minciuna.

Nici o legatura cu realizarile tale, absolut nicu una nu a fost si au fost cativa care au apucat sa citeasca...


Confirm...
Photo
ola_nicolas
Sep 02 2016 08:58 AM

Deoarece unii comentatori au început sa-mi ceara socoteala pe posta mea privata pentru comentariile șterse, repet din nou aici. Posibilitatea postării comentariilor pe blogul meu nu este un drept, ci doar deriva din înțelegerea mea de a găzdui păreri în legătura cu articolul în cauza. Pentru rezolvarea altor probleme, sau pentru gâlceava fără legătură cu subiectul, se pot deschide subiecte speciale pe forum. Observ ca pana acum foarte putini comentatori au comentat ideile de baza ale articolului. Este posibil așadar ca el sa nu intereseze. In acest caz, dacă veți continua gâlceava fără temei pe spațiul blogului meu, voi fi nevoit sa sistez complet comentariile. Mulțumesc pentru înțelegere.