Jump to content

 • Log In with Google      Sign In   
 • Create Account

Photo
* * * - - 2 votes

Pentru cei care vor să mă cunoască mai bine

Posted by ratza , 25 July 2016 · 3,223 views

De cele mai multe ori, informaţiile tehnice de pe forumuri sînt o adevărată mină de aur, informaţii pe care oameni generoşi le împart celor care au nevoie. Datorită unor astfel de oameni am ajuns să învăţ mai multă electronică decît aş fi crezut vreodată, cum nici în vis nu mi-aş fi putut închipui.

Forumurile sînt destinate interacţiunii între oameni cu viziuni şi perspective diferite asupra unei probleme, uniţi de un scop sau o pasiune comună. Din păcate, anonimitatea specifică internetului aduce deseori la suprafaţă ce e mai rău în oameni. Cum toţi sîntem diferiţi, un subiect oarecare le e indiferent, altora le e dureros, alţii reacţionează doar de suprafaţă etc, exact ca-n societate.

Unul din motivele pentru care am devenit moderator a fost faptul că doream să pot răsplăti cumva această comunitate care m-a ajutat de cele mai multe ori fără să-şi dea seama şi de la care încă învăţ. Vîrsta, oricît de înaintă, nu e o scuză pentru a te opri din învăţat, cel puţin din punctul meu de vedere.

Odată cu "înaintarea" în funcţia de moderator, care pentru mulţi înseamnă călău, mi-am dat seama că miriada de informaţii tehnice pe care ar trebui (ar trebui!) s-o stăpînesc nu are absolut nicio legătură cu menţinutul ordinii şi disciplinei în discuţii. Trebuie să fiu eu însumi moderat, să mă pot detaşa complet de discuţii, să fiu nepărtinitor (aici am eşuat patetic) şi să calmez spiritele cînd se încing (unde am eşuat din nou).

Fie că mă credeţi sau nu, am citit o grămadă de psihologie pentru a deveni mai bun în moderare. Că n-am înţeles mare lucru şi - drept urmare - n-am fost capabil să fac ce trebuia, e altă discuţie, însă în timpul studierii diferitelor articole am dat de un studiu de personalitate la care am rîs copios, citind cît de bine mi-era descris caracterul. M-am gîndit că n-ar strica să ştiţi ce să aşteptaţi de la mine, fiindcă unii dintre voi au rămas cu impresia greşită că aş avea o părere foarte proastă despre mine. Părerea mea nu e nici bună, nici proastă, ci pur şi simplu realistă, chit că unora li se pare jignitoare.

Răspunzînd cît am putut de sincer şi de aproape de realitate, a reieşit că personalitatea mea e ITSP (introverted, thinking, sensing, perceiving), iar caracterizarea Myers-Briggs mă descrie perfect:
https://en.wikipedia...ggs_description

Încă mai am de muncit să devin cum vreau să fiu, am suişuri şi coborîri, de multe ori am vrut să renunţ să încerc să-mi corectez erorile de comportament, numai că mă dau bătut extrem de greu şi niciodată fără luptă. Oricum, nici eu nu m-aş fi putut descrie mai bine decît linkul de mai sus, aşa că cei care voiaţi să mă cunoaşteţi mai în detaliu aveţi acum această posibilitate. Dacă aveţi întrebări, sugestii, reproşuri sau orice altceva referitor la adresa mea sau a modului în care vi se pare că vă tratez, nu fiţi timizi şi băgaţi un comentariu (sau pe privat, dacă nu vă place în public). De cînd mă ştiu am fost receptiv la critici, fiindcă dacă e să aleg să schimb ceva la mine, oricum aleg ce vreau eu. :)

 • 0Cred ca majoritatea de pe aici sunt I, caci petrec mai mult timp cu piesele decat cu persoanele. Avem si E care vorbesc nu conteaza ce. T sunt iarasi multi, cu niscai exceptii (cei 90% dintre userii Elforum de genul care cer un sfat si apoi nu mai auzi de ei). S e chestie de educatie, nu discut. P este important, aici iti recomand sa lucrezi un pic. Uneori percepi gresit intentia unor/unei persoane. Si de multe ori ai vorbit gresit, zic eu. Detalii pe PM daca chiar vrei sa stii despre ce/cine vorbesc. Si eu ma regasesc in ITSP si stiu ca e greu sa controlez P-ul. Am crescut in Romania si mi s-a insuflat ideea ca am dreptul si chiar obligatia sa judec pe cel din fata mea. Ceea ce e si bine si rau, in aceeasi masura.
  • 0

Sigur, trimite-mi pe privat despre ce e vorba. Una din problemele mele mari e că nu-mi dau seama cînd greşesc şi de multe ori o comit grav. Nu repet greşelile decît dacă-mi plac.

  • 0

ratza, sunt mai multe variante adoptabile in dialogul cu interlocutorul...

- asculti/citesti si reactionezi instinctiv

-asculti/citesti , gandesti si reactionezi 

-asculti/citesti,gandesti , interpretezi si reactionezi

-asculti/citesti,gandesti,interpretezi si raspunzi mai tarziu

-ascuti/citesti , gandesti,interpretezi si...taci...

Acu' matale hotarasti atitudinea potrivita...

....si o constatare-pe masura ce persoana in cauza inainteaza in varsta,ultima varianta devine din ce in ce mai atractiva!

  Sanatate!

  • 0

Mă regăsesc în ultimele trei, în funcţie de situaţie.

  • 0
Photo
ola_nicolas
Jul 26 2016 03:38 PM

Se poate detalia mult mai departe schema lui flomar. Spre exemplu: ascuti/citesti , gandesti si interpretezi logic; ascuti/citesti , gandesti si interpretezi formal; etc. Din pacate in mai mult de 90 % dintre cazuri, logica nu joaca nici un rol. Se gandeste si se interpreteaza doar formal. Asta ca sa nu mai spunem ca unii nici macar formal (pe baza unui cod de reguli) nu interpreteaza, ci doar aplica clisee bine intiparite in subconstientul lor de educatia pe care au reusit sa o dobandeasca.

  • 0

Ratza, de ce nu alegi tu sa fii doar tu insuti, cu bune si cu rele? Sa iti recunosti greselile atunci cand le faci si sa lupti pana in panzele albe pentru ceea ce stii ca este corect. De ce astepti pareri ale celorlalti despre ce ar trebui sa faci si cum ar trebui sa fii, daca tot tu esti cel care alege schimbarile? Nu este o critica, sunt doar simple observatii ale unuia care nu te cunoaste decat din perspectiva de user si/sau moderator pe un forum unde nu toti par a fi ce vor sa fie.

Fix aia fac, sînt eu însumi. Merg pînă în pînzele albe cînd am convingerea că ce fac e corect, dar dacă ceea ce cred eu că e corect e doar o interpretare eronată? Vreau să ştiu cînd greşesc şi cu ce, fiindcă de multe ori nu-mi dau seama şi mulţi se simt lezaţi/atacaţi/jigniţi. Diplomaţia e o artă care-mi e complet străină; dacă am ceva de spus, spun fără menajamente, lucru care deranjează în majoritatea cazurilor. :)

  • 0

Ratza cineva spunea "experienta este suma greselilor facute". Continua sa acumulezi experienta si sa crezi in convingerile tale, pentru ca interpretarile variaza de la persoana la persoana. A, si inca ceva, diplomatia (ca si psihologia sau filosofia) nu este pentru ingineri. Asta ti-o spune unul "cu privirea inteligenta, dar care nu se poate esprima".

Toata lumea stie ca 1+1=2 , dar inginerul mai stie ca exista exceptii , spre exemplu in algebra booleana 1+1=1 .

 

Revezi citatul meu anterior , baciul ala era intr-o stare zen .

Ala e secretul obtinerii linistii interioare .

 

Evita situatiile pe care ti le recomanda unii :) , te vei imbolnavi ireversibil de autism selectiv autoindus .

Temperamentul este o trasatura cu care te nasti ( melancolic , flegmatic , sanguin sau coleric ) si nu poate fi schimbata fiind o chestie mostenita genetic , dar , in anumite limite , comportamentul ( o alta trasatura ) poate fi educat , in sensul indreptarii unor deficiente .

Deficientele sunt acele parti negative , caracterizate astfel de catre opinia publica / normele morale ale societatii .

Comportamentul depinde de anumiti factori interni sau externi : calitatea si cantitatea educatiei , de mediul social , de alimentatie , de conditiile meteo etc .

Asta ca sa ramanem seriosi pe blog , ca pe forum imi place sa fac din cand in cand  tot felul de experiente psihocomportamentale  cu " creierii " unor useri lipsiti de bun simt  .

Ca fapt divers , scuzele nu isi au rostul niciodata , atunci cand bati un cui intr-o scandura si ai gresit , poti scoate cuiul , dar gaura va ramane ...

Poti interpreta totul prin intermediul fizicii cuantice .

In fizica newtoniana  poti face un experiment  oarecare ( marul cade din copac ) dar in fizica cuantica , simpla ta prezenta influenteaza rezultatul ...

 

Solutia ramane adoptatea unei atitudini zen .

Studiaza zen-ul !

  • 0
Photo
pstpstcichicichi
Sep 03 2016 11:35 PM

Iaca pe mine @ratza nu m-a dezamagit niciodata si mi s-a parut a fi cel mai neutru moderator din cati au fost pe aici, dar cei care l-au acuzat de fele de fel sunt foarte departe de a fi cei mai neutri judecatori...Stiti cum se zice: pt unii muma pt altii ciuma!

  • 0

Si eu sunt de parere ca userul @ratza nu incearca sa puna bete in roate nimanui fara a fi provocat dar asa zisii lui dusmani de pe acest forum precis nu vor fi de acord cu mine daca imi vor citi postarea.Am mai vazut ca are si pasiuni comune cu mine iar aici ma refer la electronica si calatorii.

  • 0

Recent Entries

Recent Comments