Jump to content

 • Log In with Google      Sign In   
 • Create Account

Most Liked Content


#6649 Cititi REGULAMENTUL !!!

Posted by dragostalpau on 05 October 2004 - 09:32 PM

Acest regulament intra in vigoare in momentul in care accesati si/sau va inregistrati ca utilizator pe Elforum.info, indiferent ca va inregistrati sau nu pe acest site sunteti tratat ca Utilizator al site-ului din primul moment al accesari.


1. Descriere site

1.1 -ELFORUM.info este un serviciu privat sub forma de forum, gratuit unde oricine isi poate face un cont, destinat pasionatilor de electronica si hobby in general.
1.2 -Elforum.info promoveaza invatamantul, educatia, stinta si munca2. Preambul

2.0 -Inscrierea, scrierea si citirea pe elforum.info nu este un drept al utilizatorului(castigat, dobandit sau primit de la stat) ci este un privilegiu oferit prin bunavointa proprietarului si efortul moderatorilor.
2.1 -Accesarea acestui site, inregistrarea in forum, citirea si scrierea in forum constituie accept deplin si neconditionat al Regulamentului. Cine nu este de acord cu acest regulament este rugat sa nu mai acceseze sub nici o forma acest forum.
2.2 -Daca sunteti deja inregistrat(a) se considera tacit ca ati citit acest regulament, indiferent ca l-ati citit sau nu.


3. Reguli generale

3.1 -Este interzisa accesarea acestui site folosind proxy-uri anonime. Este interzisa accesarea acestui site cu browsere sau softuri care impiedica pagina sa se incarce normal sau denatureaza in orice fel continutul si structura.

3.2 -Nu va inregistrati folosind drept nick denumirea unei pagini WEB sau a unei firme.

3.3 -Nu faceti reclama in posturile voastre. Nu toleram postarea de reclame indiferent de forma(avatar, semnatura, locatie, posturi ce nu au legatura cu subiectul...etc). Este interzisa postarea in semnatura a oricarui link din afara domeniului elforum.info.

3.4 -Postarea unui link spre un anumit produs daca subiectul o impune este acceptata. Nu sunt acceptate mesajele care au unicul scop reclama la un brand sau produs.

3.5 -Postati STRICT la subiectul thread-ului discutiei. Orice abatere de la subiect este interzisa si se va sterge imediat de catre moderatori.

3.6 -Nu atasati fisiere MARI si in general sa NU atasati fisiere decat in cazul in care aceasta actiune are un fundament solid si este pe deplin justificata. Nu atasati imagini care ies din cadrul forumului indiferent ca sunt imagini hostate undeva sau atasate in forum.

3.7 -Nu aduceti jigniri membrilor forumului(sub NICI O FORMA).

3.8 -Nu postati INUTIL replici de 1-2 cuvinte de genul "Cool", "lol", "thx", etc.

3.9 -Nu sunt admise mesaje, semnaturi, avatare, atasamente, etc. care contin materiale ilegale, imorale, ofensatoare, pornografice, rasiste si nici link-uri catre site-uri care le incurajeaza. Nu sunt permise mesaje care instiga la incalcarea legilor din Romania.

3.10 -Sunt interzise transmiterea si/sau solicitarea de informatii care ar putea incalca Legea Dreptului de autor precum si a oricaror alte drepturi ale tertilor. (de exemplu link-uri catre fisiere torrent, warez sau download direct cu continut ilegal, etc). Toate drepturile de autor(copyright) asupra materialelor atasate si afisate in cadrul forumului apartin autorilor. Reproducerea lor (pe orice suport) fara permisiunea autorilor reprezinta o incalcare a legilor in vigoare. Daca doriti sa le folositi va rugam sa contactati autorii lucrarilor, orice material atasat in forum ca de alftel orice material publicat sau link spre un anumit material va fi considerat implicit ca aveti dreptul legal de a-l distribui. ELFORUM.info nu isi asuma in nici un fel obligatia de a proteja materialele afisate sau atasate(hostate, uploadate) in cadrul forumului, de a despagubi autorii si nici de a ajuta autorii sa fie despagubiti pentru eventualele pagube suferite.

3.11 -Nu abuzati de functia PM(Mesageria Privata). Toate discutiile tehnice este obligatoriu sa se faca public, folositi PM-ul doar pentru discutii absolut private.

3.12 -Nu scrieti cu majuscule, caractere mari sau colorate decat atunci cand este necesar. A scrie cu majuscule inseamna ca strigi la interlocutor.

3.13 -In postarile voastre incercati sa scrieti CORECT Romaneste, limbajul de CHAT cu tz si alte prescurtari sunt strict interzise. Nu citati(quote) inutil mesajul la care tocmai raspundeti daca nu sunt alte mesaje scrise intre timp.

3.14 -Incercati sa AJUTATI colegii de forum daca puteti, daca nu abtineti-va. Daca un user primeste glume in loc de raspunsuri atunci cand intreaba ceva "simplu" cu siguranta ca nu va invata ceva...

3.15 -Completati cat mai corect campurile din profilul userului precum Locatia, Ocupatia ...etc. Aceste date pot ajuta pe ceilalti useri si pot reduce la minimum discutiile de genul "Tu de unde esti"...

3.16 -CAUTATI cu atentie folosind functia CAUTARE inainte de a deschide un subiect nou, este foarte probabil sa se fi discutat.

3.17 -Cand creati un SUBIECT NOU incercati sa alegeti un subiect SCURT si cat mai CLAR, subiectele gen "AJUTOR!!!" sau "NU MERGE !" vor fi sterse imediat. Ofera cat mai multe detalii despre aceasta si nu astepta ca ceilalti utilizatori sa ti le ceara.
Un ghid pentru a pune intrebari gasiti aici http://wiki.lug.ro/C... ... inteligent

3.18 -Cand creati un SUBIECT NOU incercati sa-l scrieti in sectiunea unde se potriveste cel mai bine, daca nu este incadrat corespunzator va fi sters sau in cel mai fericit caz va fi mutat unde ii este locul.

3.19 -Cand faceti un subiect la BAZAR scrieti clar in titlu ce vindeti sau cumparati ! Vanzatorul este direct raspunzator pentru cea ce vinde si pentru orice reclamatii in legatura cu produsele, livrarea sau nelivrarea lor.De asemenea este obligatorie citirea si respectarea regulamentului de la BAZAR.


3.20 -Este interzis ca prin intermendiul forumului sa se faca racolari de persoane indiferent de scop si colectarea oricarui gen de informatie indentificabila personal de la utilizatori sau membri forumului.

3.21 - In forum exista cuvinte cenzurate din diverse cauze(de regula concurenta sponsorilor, injurii, spam, etc), daca un cuvant vedeti ca nu merge nu incercati sa-l scrieti sub forme asemanatoare si nu insistati sa va faceti inteles ca ati vrut sa scrieti acel cuvant. Acest lucru se pedepseste cu STERGEREA AUTOMATA A CONTULUI pentru ca se considera aroganta si lipsa de respect pentru regulament si forum.

3.22 -Nu puteti cere stergerea dvs din baza de date a forumului, acest lucru ramane la latitudinea administratorului

 

3.23 -Daca timp de 3 luni nu postezi nimic contul de user este posibil sa fie eliminat. 

*Daca ati facut un subiect si nu-l mai gasiti inainte de a striga ca s-a sters ar trebui sa-l cautati, poate l-ati facut aiurea si a fost mutat unde ii este locul, cel mai simplu mod de a il gasi este prin vizualizarea mesajelor proprii.
*Userii cu o anumita prestanta pe forum sau un numar de mesaje considerabil(peste 2000) pot cere rang personalizat.


4. Confidentialitate

4.1 -Ca utilizator, trebuie sa fiti de acord ca orice informatie introdusa de dumneavoastra sa fie stocata in baza de date. Aceste informatii nu vor fi aratate unei terte persoane fara consimtamantul dvs. Webmaster-ului, administratorului si moderatorilor care nu pot fi facuti responsabili de atacurile de furt sau de vandalism care pot sa duca la compromiterea datelor.
4.2 -Acest forum utilizeaza fisierele tip cookie pentru a stoca informatiile pe in calculatorul dumneavoastra. Aceste fisiere cookie nu contin informatii despre alte aplicatii ci ele sunt folosite doar pentru usurarea navigarii pe forum. Adresele de email sunt utilizate doar pentru confirmarea inregistrarii dumneavoastra ca utilizator si pentru parola (si pentru trimiterea unei noi parole daca ati uitat-o pe cea curenta).5. Echipa de moderare si intretinere

5.1 -Moderatorii si administratorii sunt prezenti în forumul de discutii pentru a-l mentine în ordine si a preveni comportamentul rau si nedorit. Acestia nu pot sa verifice tot ce se scrie pe forum si nu pot fi obligati sa o faca.
5.2 -Materialele atasate pe site sau trimiteri(linkuri) spre acestea nu sunt verificate de administratori si moderatori, nu cade in sarcina acestora si nu au competenta necesara de a hotara daca materialul este legal sau nu.
5.3 -Ei sunt aici pentru a va ajuta pe voi si întreaga comunitate. Trebuie sa acceptati imediat orice remarca sau corectie venita din partea unui moderator sau a unui administrator.
5.4 -Daca un moderator sau un administrator v-a închis sau editat o postare sau o discutie care va apartine, fara sa fie evident de ce a facut modificarea, contactati moderatorul sau administratorul respectiv într-o maniera politicoasa, prin mesaj privat, solicitand clarificarea.
5.5 -Cu toate acestea, tineti minte ca este mai indicat sa recititi regulamentul înainte sa trimiteti mesajul persoanei care v-a moderat postarea, deoarece necunoasterea regulamentului în vigoare nu este o scuza.
5.6 -Retineti ca echipele de asistenta (moderatorii si administratorii) sunt membri obisnuiti, ca voi, nu sunt platiti pentru asta, îsi ofera sprijinul în timpul liber. Va rugam sa dati dovada de respect si de rabdare.
5.7 - Deciziile administrative nu pot fi contestate sau puse la indoiala de catre useri in nici un fel. Toate deciziile luate sunt in interesul forumului, pentru a mentine ordinea si calitatea sa. 6. Sanctiuni imediate

Sanctiunile se acorda de catre moderatorii sau administratorii acestui forum, o parte sunt mai jos dar pot exista sanctiuni si fara sa fie cuprinde in lista.

Offtopic 9
Scandal 9
Abuz de UP 1
Topic Bumping 1
Limbaj inadecvat 1
Abusive Behaviour 1
Semnatura inadecvata 1
Warez 3
Incalcarea regulilor forumului 3
Insulta sau atac la persoana 3
Clona 10
Nerespectarea deciziilor administrative 10
Insulta prin PM la adresa unui moderator 10

 

Punctele expira la 1 luna de la acordare

Cumularea unui numar de 10 puncte duce la ban definitiv.


7. Dispozitii finale

7.1 -Necunoasterea regulamentului forumului nu va absolva de incalcarea regulilor si a legii. (nemo ignorare legem censetur).
7.2 -Adresele IP ale tuturor mesajelor scrise sunt stocate pentru a fi de ajutor in rezolvarea unor incalcari ale prezentului regulament sau al legii.
7.3 -Toate mesajele exprima punctul de vedere si opiniile autorilor si nu ale proprietarului, administratorilor, moderatorilor sau a web master-ului (exceptie facand mesajele scrise chiar de catre ei). Utilizatorul isi asuma intreaga raspundere de orice natura pentru informatiile pe care le transmite prin intermediul site-ului elforum.info, autorul unui mesaj poarta raspunderea totala pentru tot continutul acelui mesaj inclusiv pentru fisierele atasate si poate fi tras la raspundere daca continutul acelui mesaj incalca legea sau drepturile unei terte persoane sau entitati.
7.4 -Materialele ORIGINALE publicate de utilizatori acestui site poarta drepturi de autor si sunt protejate de lege, drepturile revin autorului si sunt cedate tacit spre folosire catre elforum.info prin insusi publicarea pe acest site. Elforum.info preia obligatoriu si neconditionat aceste drepturi doar pentru a imbunatii calitatea forumului si a le folosi in diverse actiuni ce au legatura directa cu acest forum, asta nu inseamna ca si le insuseste in totalitate si dvs piedeti aceste drepturi. Este interzisa copiere, printarea sau reproducerea prin orice mijloace a unei pagini, sau parti din site in alte scopuri decat pentru studiul individual.
7.5 -ELFORUM.info isi pastreaza dreptul de a investiga si de a lua masurile legale cuvenite impotriva oricarei persoane care, in opinia sa discretionara, incalca aceste prevederi, incluzand, fara a se limita la aceasta, indepartarea continutului nepotrivit din cadrul forumului sau incetarea calitatii de membru a acestor persoane. In plus, in caz de suspiciune asupra legalitatii mesajelor postate, ELFORUM.info isi pastreaza dreptul de a denunta situatia catre autoritatile in masura sa aplice legea, acest fapt implicand inclusiv divulgarea catre aceste autoritati a datelor personale ale celor in cauza.
7.6 -Utilizatorul garanteaza elforum.info(inclusiv proprietarilor, administratorilor si moderatorilor) ca aceasta nu va suferi niciun fel de pierderi ori prejudicii din cauza Utilizatorului sau in legatura cu acesta din cauza oricaror reclamatii sau cereri care ar putea fi inaintate de terte persoane in urma accesarii forumului de catre Utilizator ori in urma utilizarii site-ului, incalcarii acestui Regulament, incalcarii legii sau a oricarui alt drept al unei persoane sau entitate. Asigurarea precedenta include obligatia Utilizatorului ca in caz de litigiu va suporta toate cheltuielile aferente, inclusiv cheltuielile de judecata si onorariile de avocati, experti si consultanti, dar fara a se limita la aceasta.
7.7 -Prezentul regulament nu are in vedere crearea vreunei asocieri sau vreunui parteneriat intre utilizator si elforum.info ca rezultat al prezentului regulament, iar utilizatorul nu are nici o autoritate de niciun fel sa angajeze elforum.info si proprietarii/administratorii in orice mod in baza prezentului regulament.

8. RASPUNDERE

8.1 -In conformitate cu prevederile termenilor si conditiilor de utilizare ale site-ului ELFORUM.info, precum si cu dispozitiile Legii comertului electronic 365/2002, ELFORUM.info nu are nici un fel de responsabilitate pentru continutul mesajelor si cel al fisierelor atasate de catre utilizatori.
8.2 -Ca in orice site cu continut generat de utilizatori si control pasiv(conform legii nu ne revine obligatia de a cauta, identifica si a elimina eventualele materiale ilegale) este posibil sa se strecoare si materiale cu continut ilegal sau care incalca anumite drepturi ale unor terti de aceea la cerere in urma unei sesizari intemeiate, cu dovezi clare, vom sterge orice informatie sau continut de acest gen.
8.3 -In forum pot exista linkuri(trimiteri) facute de utilizatori spre o variatate de site-uri de internet mai mult sau mai putin legale, asta nu ii face raspunzatori in nici un fel pe ei sau elforum.info pentru continutul acelor site-uri si nici nu pot fi trasi la raspundere pentru materialele de pe terte site-uri la care nu au acces prin controlul direct asupra manipularii continutului.
8.4 -In conformitate cu legea, ELFORUM.info, proprietarii, administratorii, moderatorii si orice alte persoane care au legatura cu acest site nu pot fi dati in judecata de terte persoane sub nici un pretext pentru continutul mesajelor scrise de utilizatori sau al fisierelor hostate. NU dam curs si nu luam in consideratie nici o plangere tendentioasa indiferent din partea cui vine si sub ce forma sau pretexte. Daca cineva se considera lezat de anumite materiale publicate de utilizatori singura pretentie ce o poate avea este ca materialele respective sa fie eliminate.
8.5 -In cazul in care o persoana considera ca i-au fost incalcate anumite drepturi prin mesaje din forum, noi nu putem dezvalui datele autorului, comunicarea acestor date catre terti nefiind permisa in lipsa acordului expres al persoanei vizate, in conformitate cu dispozitiile legii 677/2001. Vom da curs doar cererilor care vin din partea unor autoritati competente ale statului Roman si doar daca acestea au temei legal bine fundamentat.
8.6 -In cazul in care va considerati jigniti de alti useri nu aveti decat sa va adresati Politiei sau altor organe competente, noi nu va putem dezvalui nici un fel de date care sa va ajute la "razbunare"


9. Alti termeni

9.1 -Prezentul regulament adoptat azi Mar Oct 05, 2004 este atat regulament intern pentru userii inregistrati cat si CONDITIILE SI TERMENII de utilizare a acestui site si poate fi modificat oricand fara preaviz de aceea va rugam sa-l consultati periodic.


P.S.
*Orice user daca abserva un mesaj care nu este conform cu regulamentul are obligatia morala de a folosi butonul de raport care se afla in mesajul respectiv in dreapta jos.
Nu va raportati proprile mesaje decat in cazuri exceptionale altfel ve-ti primi avertisment de abuz.


USER=UTILIZATOR=MEMBRU INREGISTRAT=VIZITATOR=ORICINE ACESEAZA ELFORUM.info

[color=#BF0000;]Orice incalcare grava a acestui regulament sau sesizari si reclamatii privind forumul si continutul acestuia se aduce la cunostinta administratorului sau unuia din moderatorii forumului. Orice sesizare intemeiata se va trata cu toata seriozitatea.[/color]
#1262822 Sursa laborator ajustabila V2

Posted by marian on 03 November 2015 - 08:02 PM

Salutari tuturor.

 

Va prezint cel mai recent proiect personal al meu, este vorba despre o sursa de laborator ajustabila U/I.

 

Nevoia unei surse cu ceva mai mult curent decat poate aceasta:

http://www.elforum.i...a-de-laborator/

 

M-a convins in vara sa incep lucrul la o noua sursa de laborator, una cu 0-30Vcc si 0-10A. Din start am plecat pe LM317+PNP fiind o configuratie confirmata deja la cealalta sursa, astfel incat in colaborare cu Smilex am modificat schema, optimizandu-o pentru ajustare tensiune de la 0, si curent de la 0 la 10A. Proiectul a fost initiat in iulie asta vara, dar din lipsa de timp abea acum am reusit sa-l termin. Schema imi apartine si este aceasta:

Posted Image

 

Configuratia LM317+PNP este destul de cunoscuta deci nu voi insista asupra ei. Am recurs la o negativa extrasa asa cum se poate observa, din insasi alimentarea regulatorului, pe care am stabilizat-o la 2,5V cu un TL431 pentru a putea avea iesire la 0V. Inca o stabilizare de +2,5V insumata cu negativa deja descrisa au constituit si alimentarea AO de la partea de curent. Ajustarea limitarii este destul de simpla ca ideie, un amplificator de eroare monitorizeaza un shunt si la depasirea pragului setat de referinta prin intermediul potentiometrului, actioneaza un tranzistor Q1 care deschizandu-se, trage pinul Adj al LM in jos catre negativa, Q2 este actionat de deschiderea Q1 si comanda un led care indica interventia limitarii. Conexiunile S- si S+ de jos sunt cele pentru afisaj, pentru partea de curent, unde am un AO neinversor comandat chiar de shuntul de pe placa regulatorului, asta pentru a nu mai folosi inca un shunt. In rest o filtrare la Adj care curata iesirea si ajuta si in urma testelor am descoperit ca ajuta si compensarea, care se face de la colectorul Q1 direct la inversoare, am gasit la teste ca este mai stabila asa, filtrarea principala este constituita din 2 electrolitici de 10mF ( 10000 uF ) la 63V, puntea redresoare una patrata la 50A. R1 semireglabil multitura 100k, asigura reglajul precis al referintei de la inversoare ( valoarea maxima ) si deci maximul curentului cu P1 la maxim. R16 semireglabil multitura 1k, asigura reglajul necesar aducerii iesirii la 0V atunci cand potentiometrul P2 de tensiune este la minim.

 

Cablajul regulatorului deasemenea facut de mine este:

Posted Image

 

Tranzistorii de putere, rezistentele din emitoarele lor si D2, sunt fixati direct pe radiator, iar legaturile se fac cu 3 fire la placa, motiv pentru care lipsesc de pe cablaj, in fapt si LM-ul este fixat tot pe radiator langa PNP-uri, si este conectat cu fire la placa. Ledurile deasemeni fixate pe panou, si conectate cu fire la placa.

 

Transformatorul este recuperat dintr-un UPS cu 2 acumulatori inseriati, UPS-ul era functional dar nu mai avea acumulatori ( asa l-am primit ca plata pentru repararea unui amplificator ), la ceva verificari am ajuns la concluzia ca traful este tocmai bun pentru sursa asta, secundar de 30Vca masurati pe la 240Vca la retea, motiv pentru care am recurs la LM317HV care permite o diferenta pe el mai mare decat LM-ul clasic. In sarcina de 10A tensiunea din secundarul trafului scade cu cca 2,5V, ceea ce mi s-a parut in regula si a fost unul din principalele motive pentru care l-am ales. Asta este:

Posted Image

Posted Image

 

Radiatorul este acesta:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Este un monstru si principalul vinovat pentru o inghesuiala infernala in carcasa, dar isi face treaba cu brio, asadar merita.

L-am curatat, i-am pregatit fata slefuind-o cat mai bine cu smirglu coala P1000 plus apa, si apoi am fixat semiconductorii pe el ( evident, pasta, mica, niplu, etc...):

Posted Image

 

Una dintre cele 2 TO220 este LM317HV, iar cealalta este LM35DT, adica senzorul de temperatura necesar afisajului.

 

Placa regulatorului:

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Afisajul se foloseste de PIC16F876A, quart de 4 Mhz, si LCD de 2x16, codul sursa scris de mine:

/* Descriere: * Afisaj Digital Multiplu pentru Sursa de Laborator. * Afisare Tensiune 0-35Vcc; Curent 0-10A; Temperatura 0-99*C si Putere. * Protectii: * Avertizare vizuala prin LED,  la atingerea pragului limita la Curent. * Blocare sursa prin decuplarea alimentarii trafului  principal de catre un releu, si afisare avertisment  pe ecran la atingerea a 80*C pe radiatorul regulatorului. * Configuratie: * Microcontroller PIC16F876A * Oscilator XT 4.000 Mhz * LCD Alfanumeric 2x16 caractere * Autor: Marian. * Iul-2015*///Conexiuni LCDsbit LCD_RS at RB7_bit;sbit LCD_EN at RB6_bit;sbit LCD_D4 at RB5_bit;sbit LCD_D5 at RB4_bit;sbit LCD_D6 at RB3_bit;sbit LCD_D7 at RB2_bit;sbit LCD_RS_Direction at TRISB7_bit;sbit LCD_EN_Direction at TRISB6_bit;sbit LCD_D4_Direction at TRISB5_bit;sbit LCD_D5_Direction at TRISB4_bit;sbit LCD_D6_Direction at TRISB3_bit;sbit LCD_D7_Direction at TRISB2_bit;//Declarare variabileunsigned char ch, ADCx;unsigned int Tensiune, Curent, Temp, ProtI, ProtT;unsigned long V, A, Pw, T;//Functie principalavoid main() {   INTCON = 0;               // Dezactivare intreruperi   TRISA = 0x07;              // RA0, RA1 si RA2 setate ca intrari   TRISC = 0;               // Portul C setat ca iesire   PORTC = 0;               // Resetare port C   Lcd_Init();               // Initializare LCD   Lcd_Cmd(_LCD_CURSOR_OFF);        // Dezactivare cursor   Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);          // Stergere Ecran   Delay_ms(1000);             // Delay 1 secunda   Lcd_Out(1,1,"Sursa Laborator");     // Mesaj initial 1, prima linie   Lcd_Out(2,3,"0-35V 0-10A");       // Mesaj initial 1 linia 2   Delay_ms(3000);   Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);          // Stergere ecran   Lcd_Out(1,6,"Autor");          // Mesaj initial 2, prima linie   Lcd_Out(2,2,"Marian@Elforum");     // Mesaj initial 2, linia 2   Delay_ms(3000);   Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);   Lcd_Out(1,15,"C");           // Afiseaza caracter "C", linia 1, coloana 15   while (1) {      //Achizitie ADC      Tensiune = 0;      Curent = 0;      Temp = 0;      for (ADCx=0; ADCx<10; ADCx++) {      Tensiune += ADC_Read(0);     // Achizitie ADC pentru tensiune      Curent += ADC_Read(2);      // Achizitie ADC pentru curent      Temp += ADC_Read(1);       // Achizitie ADC pentru temperatura      Delay_ms(10);      }      //Tensiune      Tensiune = Tensiune/ADCx;    // Alocare valoare tensiune      V = (long)Tensiune*3500;     // Converteste rezultat in milivolti      V = V/1023;           // 0...1023 => 0...3500mV      ch = V/1000;           // Extrage zeci 10.00      Lcd_Chr(1,1,48+ch);       // Afisare rezultat in format ASCII      ch = (V/100) % 10;        // Extrage unitati 01.00      Lcd_Chr_CP(48+ch);        // Afiseaza rezultat in format ASCII      Lcd_Chr_CP('.');         // Afiseaza caracter '.'      ch = (V/10) % 10;        // Extrage sutimi 00.10      Lcd_Chr_CP(48+ch);      ch = V % 10;           // Extrage zecimi 00.01      Lcd_Chr_CP(48+ch);      LCD_Chr_CP('V');         // Afiseaza caracter 'V'      Delay_ms(10);      //Curent      Curent = Curent/ADCx;      // Alocare valoare curent      A = (long)Curent*1000;      // Convertire rezultat in milivolti      A = A/1023;           // 0..1023 => 0-1000mV      ch = A/1000;           // Extragere zeci      Lcd_Chr(2,1,48+ch);       // Scrie rezultatul in format ASCII      ch = (A/100) % 10;        // Extragere unitati      Lcd_Chr_CP(48+ch);        // Scrie rezultatul in format ASCII      Lcd_Chr_CP('.');      ch = (A/10) %10;         // Extragere sutimi      Lcd_Chr_CP(48+ch);        // Scrie rezultatul in format ASCII      ch = A % 10;           // Extragere zecimi      Lcd_Chr_CP(48+ch);      Lcd_Chr_CP('A');         // Afisare caracter 'A' la final      Delay_ms(10);      //Temperatura      Temp = Temp/ADCx;        // Alocare valoare temperatura      T = (long)Temp*9900;       // Converteste rezultat in milivolti      T = T/1023;           // 0...1023 => 0...9900mV      ch = T/1000;           // Extrage zeci 10.00      Lcd_Chr(1,9,48+ch);      ch = (T/100) % 10;        // Extrage unitati 01.00      Lcd_Chr_CP(48+ch);      Lcd_Chr_CP('.');      ch = (T/10) % 10;        // Extrage sutimi 00.10      Lcd_Chr_CP(48+ch);      ch = T % 10;           // Extrage zecimi 00.01      Lcd_Chr_CP(48+ch);      Lcd_Chr_CP(223);         // Afisare caracter "Grad"      Delay_ms(10);      //Putere      Pw = V*A/1000;          // Seteaza valoare Putere      ch = Pw/1000;          // Extrage sute      Lcd_Chr(2,9,48+ch);      ch = (Pw/100) % 10;       // Extrage zeci      Lcd_Chr_CP(48+ch);      ch = (Pw/10) %10;        // Extrage unitati      Lcd_Chr_CP(48+ch);      Lcd_Chr_CP('.');      ch = (Pw/1) % 10;        // Extrage sutimi      Lcd_Chr_CP(48+ch);      ch = Pw % 10;          // Extrage zecimi      Lcd_Chr_CP(48+ch);      Lcd_Chr_CP('W');         // Afiseaza "W" la sfarsit      Delay_ms(10);      //Protectii      ProtI = ADC_Read(2);       // Ahizitie ADC pentru protectie Curent      if (ProtI > 1021) {      PORTC.F5 = 1;          // Aprinde LED daca curentul este 9.9A      }      else {      PORTC.F5 = 0;          // Resetare RC5      }      ProtT = ADC_Read(1);       // Achizitie ADC pentru protectie temperatura      if (ProtT > 827) {      PORTC.F2 = 1;          // Activeaza releu daca temperatura este mai mare de 80*C      Lcd_Cmd(_LCD_CLEAR);       // Sterge ecran      Lcd_Out(1,4,"PROTECTIE!");    // Afisare mesaj avertisment,      Lcd_Out(2,1,"SUPRATEMPERATURA"); // "protectie supratemperatura"        do {        }              // Endless loop        while (1);      }      else {      PORTC.F2 = 0;      }   }}

Schema afisajului evident imi apartine si este:

Posted Image

 

Alimentarea sa se face de la un traf separat micut de 2x9Vca@600mA. Din el se formeaza o alimentare simetrica la +/-8Vcc necesara AO, plus o alimentare simpla de 5V pentru uC, display si releu. La partea de curent IC1A monitorizeaza tensiunea de pe shunt-ul regulatorului si o amplifica cu o gama 0-5V pentru o plaja de curent 0-10A, iesirea sa comanda ADC-ul uC. La partea de temperatura avem un simplu LM35DT in capsula TO220 care monitorizeaza temperatura radiatorului si alimentat de la +8Vcc, ofera o iesire catre IC1B care este proportionala cu temperatura. R3 semireglabil multitura 20k asigura calibrarea afisajului de curent, R5 semireglabil multitura 5k asigura calibrarea afisajului temperaturii, calibrare care se face destul de simplu daca se detine un multimetru cu functie de temperatura *C, se monitorizeaza cu acesta temperatura radiatorului si se ajusteaza R5 pana afisajul indica aceeasi valoare cu multimetrul. R7 si R8 multiture de 100k si respectiv 10k asigura calibrarea afisajului de tensiune.

 

Una din masurile de protectie este cea la supratemperatura, daca radiatorul atinge o anumita temperatura ( momentan setat pragul pe la 80*C dar nu e batut in cuie ), uC intra si ramane intr-o bucla continua in care comanda activarea portului RC2 care activeaza Q1, si acesta din urma alimenteaza releul care decupleaza alimentarea in primarul trafului de forta, concomitent se afiseaza pe display ( 2x16 ) un mesaj de avertisment, reluarea functionarii se poate face prin resetarea uC sau oprirea alimentarii. LED1 indica faptul ca s-a atins pragul maxim de curent al sursei, am setat eu indicarea undeva putin peste 9A, dar nici asta nu este batut in cuie.

 

Cablajul tot al meu e si cam asa arata:

Posted Image

 

Cateva simulari si poze cu partea de afisaj:

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

http://s6.postimg.or...n4g1n31/004.jpg

 

http://s6.postimg.or...qzwv47x/005.jpg

 

http://s6.postimg.or...fmid34t/006.jpg

 

http://s6.postimg.or...eoph5p/LCD1.jpg

 

http://s6.postimg.or...2wbva5/LCD2.jpg

 

http://s6.postimg.or...o7qiq71/010.jpg

 

http://s6.postimg.or...i1sfqcd/011.jpg

 

Carcasa este una de osciloscop Romanesc E104, panourile din fata si spate sunt facute de mine din placi de cablaj simplu imprimat, am folosit softul "front panel" pentru proiectarea sa, si am transferat desenul cu metoda de transfer toner pe partea top a cablajului, decupajele s-au facut cu burghiuri si cutter. Panourile au fost consolidate structural pe dinauntru cu fasii de cablaj lipite perpendicular in puncte cheie. Dupa montaj cam asa arata interiorul:

http://s6.postimg.or...q9/Interior.jpg

 

Este o inghesuiala cum n-ati vazut, si vina este in mare parte a radiatorului, dar am asigurat o buna ventilatie a interiorului ( in special a radiatorului ), si izolare optima a cablurilor, deci inghesuiala aia este una asumata si acceptata. Nu va recomand insa sa faceti ca mine, folositi-va de o carcasa ceva mai spatioasa, si eventual de un radiator montat pe dinafara, eu pe asta am avut-o si deci pe asta am folosit-o.

 

Iata in continuare cateva teste, tensiune minima:

http://s6.postimg.or...iune_minima.jpg

 

Tensiune maxima:

http://s6.postimg.or...iune_maxima.jpg

 

Curent minim:

http://s6.postimg.or...urent_minim.jpg

 

Curent maxim:

http://s6.postimg.or...urent_maxim.jpg

 

Si ultimele poze:

http://s6.postimg.or...foh0yp/Fata.jpg

 

http://s6.postimg.or...zg8pt/Spate.jpg

 

http://s6.postimg.or...nl/Ansamblu.jpg

 

Atasez in continuare 2 arhive .rar care contin proiectele complete pentru regulator si afisaj, scheme, cablajuri, fisiere in eagle, proiect complet soft in microC, proiect simulare proteus, etc... Tot ce va trebuie pentru reproducerea sursei in caz ca sunteti interesati.

http://www.mediafire..._LM317_Iadj.rar

http://www.mediafire...37hh/Afisaj.rar

 

Multumiri ( cer scuze daca am omis pe cineva ):

Smilex pentru asistenta;

D-lui Flomar60 pentru radiator;

D-lui Tehnic Dan pentru carcasa;

Thunderer pentru LM317HV;

D-lui Vcdec pentru PIC16F876;

D-lui Bolek pentru afisaj;

Maxim_Sadilec pentru comutatorul cu cheie;

 

Inchei cerandu-mi scuze pentru postarea atat de lunga insa este un proiect complex la care am lucrat foarte mult, si pe care doream sa-l prezint in detaliu asa cum merita.

 

Va multumesc pentru atentie si pentru rabdarea de a citi prezentare aici de fata si va doresc toate cele bune.

Cu stima,

Marian.
#1549814 Restaurare Electronica Industriala A350

Posted by Victor on 16 June 2017 - 10:40 AM

Câteva detalii din documentația tehnică originală :
IMG_20170616_102717.jpg

IMG_20170616_102743.jpg

IMG_20170616_102805.jpg

IMG_20170616_102854.jpg
 • ALEKS, cipcirip, DjLeco and 5 others like this


#1517350 Doar bancuri ...

Posted by mihai1979 on 01 April 2017 - 01:49 PM

Ma risc ..... sper sa nu iau " ban " . Uitați aici : Bula avea o colega de birou buna in draci, dar din pacate nedisponibila. O sorbea din priviri în fiecare zi si crapa de necaz ca nu-i poate face nimic. Intr-o zi ajunge atat de frustrat incat se duce direct la ea si ii spune deschis in fata:
- Esti o femeie superba si imi doresc foarte mult sa te am macar o data. Uite, daca ma lasi o singura data sa ti-o pun, iti dau 500 de euro. Tipa refuza fara sa stea pe ganduri. Bula insista, explicandu-i ca totul se va termina repede:
- Eu stau în spatele tau, arunc banii pe podea, tu te apleci sa-i iei si pana i-ai ridicat eu ti-o trag si am si terminat treaba. Tipa sta si se gandeste o secunda, dupa care spune ca trebuie sase consulte cu prietenul ei si il suna. Ala, cand aude despre ce e vorba, ii sticlesc ochii si-i vine o idee:
- Cere-i 1000 EURO si ridica rapid banii de jos, asa nu va avea timp nici macar sa-si dea pantalonii jos. Gagica e de acord si accepta propunerea. Dupa vreo jumatate de ora prietenul ei începe sa-si faca griji nemaiprimind nici o veste si la un moment dat o suna el s-o întrebe ce s-a intamplat. Tipa raspunde gafaind si, printre gemete, ii spune:
"Nemernicul a folosit monede..."

MORALA: O propunere de afaceri trebuie analizata intotdeauna in profunzime inainte de a bate palma si de a te trezi f**ut.
 • DjLeco, bentanioan, misuraelectronic and 5 others like this


#1504181 Doar bancuri ...

Posted by dorian 70 on 02 March 2017 - 07:04 PM

- Iubito, plec la sală. Ai vrea să mergi cu mine ?
- Iţi par grasă ?
- Dacă nu vrei să mergi, nu mergi !
- Acum sunt si leneşă ?
- Calmează -te, dragă ! Nu am insinuat nimic !
- Acum sunt si isterică, nu?
- Nu am spus asta !
- Aha...  deci sunt si mincinoasă....
- Ok. Nu mergi !!!
- Stai puţin! Dar de ce vrei să te duci singur?

********

La oftalmolog:
– Citiţi rândul cel mai de jos, vă rog !
– Made in China?


 • yo9hrb, DjLeco, bentanioan and 5 others like this


#1185282 Invertor 24Vcc-230Vca_50Hz_ 5000W

Posted by nel65 on 26 May 2015 - 03:47 PM

 

 

 

 

 

Este un invertor cu unda sinusoidala pura.Daca vrea cineva sa-l faca exact in varianta prezentata aici ,pun si cablajele.Oricum ,se poate realiza si doar cu primul trafo,adica doar placa 1,insa puterea nu va fi mai mult de 700-800w.

Puntea este comandata de un modul realizat de mine cu EG8010 ,dar poate fi realizat si cu Attiny13.Am incercat ambele variante ,in prezent folosesc pe prima.

 

Pe cablaj apare si o inductanta L2,inaintea condensatorului de filtraj de 470uF_400V.Cine vrea sa experimenteze cu acea inductanta ,o poate monta ,bineinteles dupa ce va fi calculata.Sunt prevazute doua paduri mai mari in zona L2,aparent fara niciun rost,acolo se dau doua gauri de 3mm si se monteaza doua distantiere de cativa cm ,hexagonale.In varful lor se monteaza o placuta de textolit si se amplaseaza L2 pe acea placuta.Picioarele se infig pe placa de baza.Eu nu o folosesc.

 

 

Invertorul este montat pe toate circuitele casei .Nu face nazuri la aspiratoare de 2000-3000w cu variator de turatie.Frigiderele merg impecabil .

Cu rezistente de circa 5000-5500W  ca sarcina la iesire ,decupleaza .

 

Softul pentru Attiny13 este dezvoltat de userul FLOPIR, multumiri.

 

 

Pentru alte detalii ,intrebati.

 

 

LE

Tocmai ce am incercat o drujba electrica de 2000w ,in momentul pornirii intra protectia si reporneste dupa 4 secunde.Probabil ca trage un curent mai mare de 5000w in prima fractiune de secunda.


 • nelu F, Stefan Nicolae, adicontakt and 5 others like this


#1177548 Ce multimetru aveti ?

Posted by Marele Savant on 10 May 2015 - 10:00 PM

...dar nu ma chinui deloc! Le folosesc la fel de usor ca si pe cele scumpe.

 

  AMC de calitate pot spune ca am un osciloscop bunicel, un generator de RF excelent, in general chestii unde conteaza performanta. Sincer, la ce lucrez eu acasa sau la job, 24,38V sau 24,367 sau chiar 24,5 este fix tot aia! plus ca nu-i duc grija -se consuma bateria sau se defecteaza -il arunc si incep altul nou. Nu ma ocup de chestii metrologice deci aparatele sint suficiente pentru nevoile mele.

 

  E mai important sa stii sa interpretezi masuratorile, asa toti si-ar lua un Fluke si ar deveni experti.

 

Aia e.


 • Traian B, Stefan Nicolae, vio2007 and 5 others like this


#1174013 Verificarea motoarelor universale cu rotor bobinat

Posted by validae on 03 May 2015 - 07:47 PM

Testare rotor.JPG  
 
 
Multi colegi se confrunta in practica de zi cu zi, cu nevoia unei metode simple dar sigure de verificare a motoarelor din aparatura electrocasnica. Am mai prezentat de cateva ori aceasta metoda.... dar acum va fi gasita insa mult mai usor de catre oricine. Astfel, prin fixarea definitiva in prima pagina (sticky) voi evita de a o mai repeta mereu sau de a trimite un link spre un topic unde a mai fost prezentata. Metoda nu-mi apartine mie, am gasit-o cu mai mult de 20 de ani in urma intr-o veche carte despre motoare electrice, tradusa din limba rusa....si de atunci o folosesc la orice motor cu rotorul bobinat.
 
 

   Voi descrie aici o metoda relativ simpla prin care oricine poate sa verifice acasa daca un motor cu rotorul bobinat (zis si motor universal) este defect si mai ales unde anume este localizat defectul. Aceste motoare se intilnesc peste tot, de la rasnita electrica de cafea si aspirator, pana la uneltele electrice, bormasini, polizoare unghiulare (flex) etc.

 

Înainte de a verifica din punct de vedere electric motorul, asigurați-vă că rulmenții sunt în regulă, dacă uzura lor este accentuată, rotorul poate să frece în stator din cauza micșorării întrefierului (spațiul dintre rotor și stator), lucru ce poate cauza distrugerea rotorului.

 

Verificarea statorului și periilor.]În primul rând verificați starea periilor de cărbune, iar dacă sunt uzate le înlocuiți cu unele cu același tip de duritate. Evitați să cumpărați perii ieftine de la orice magazin de cartier.Unele perii ieftine sunt din grafit foarte moale și veți avea surpriza să se uzeze doar în cinci minute de funcționare, mai mult chiar, pot cauza arderea rotorului, din cauza scurtcircuitării lamelelor colectorului prin praful acumulat în scurt timp.Se pot face și acasă perii foarte bune tăind cu o lamă de bomfaier dintr-o perie de dimensiuni mari, dar de o calitate cunoscută.Ajustarea dimensiunilor se face apoi cu șmirghel de granulație medie.Dacă arcurile periilor sunt slabe, se pot întări sau înlocui cu unele similare ca tensionare. O perie cu presiune slabă pe colector provoacă de obicei o scânteiere exagerată.Dacă periile sunt în regulă se trece la verificarea bobinelor statorului.Acestea se măsoară comparativ între ele cu un ohmmetru.Dacă există o diferență sesizabilă între cele două bobine, cea cu rezistență mai mică este suspectă de scurtcircuit între spire. Scurtcircuitul într-o bobină statorică provoacă de obicei o scânteiere accentuată doar la peria cu care este înseriată. Dacă una din bobine este defectă, se vor înlocui obligatoriu ambele bobine statorice, pentru a avea caracteristici identice.Înlocuirea doar a bobinei defecte poate duce la diferențe sesizabile din cauza posibilității de a folosi un conductor cu grosime apropiată dar nu identică cu cel original. Dacă statorul este verificat și se consideră corespunzător, se trece la verificarea rotorului.

 

Înainte de a face măsurătorile respective, curățați bine cu șmirghel fin suprafața colectorului, astfel ca acesta să fie curat și lucios. Suflați praful rezultat dintre lamele. Adânciți canalele dintre lamele la circa 0,5mm cu un vârf ascuțit, fără a zgâria însă suprafața lamelelor. Rotiți ușor rotorul cu mâna și urmăriți porțiunea vizibilă pe colector a unei perii de cărbune.Dacă peria de cărbune se mișcă vizibil pe verticală în suport(se poate face o mică zgârietură pe cărbune ca reper) atunci colectorul este uzat neuniform (ovalizat) și necesită o corectare a diametrului pe un strung. 

Metoda de testare a rotorului.

Se înseriază cu o sursă de curent continuu cu tensiunea între 5 - 12V (baterii, alimentator de c.c. reglabil, etc) un bec de lanternă sau unul auto, de putere mică și se conectează la bornele celor două perii de cărbune, motorul fiind deconectat de la rețea.Becul trebuie să se aprindă slab, dar suficient de vizibil, el având rolul de a limita și stabiliza curentul prin bobinaj și de a semnala în același timp faptul că rotorul este alimentat. Se rotește iar cu mâna ușor rotorul, urmărind luminozitatea becului.Becul trebuie să lumineze relativ constant, fără fluctuații.Dacă pe anumite porțiuni, becul se stinge brusc sau luminează ceva mai puternic decât în rest, atunci rotorul este clar defect, având scurtcircuite sau întreruperi în bobine. Măsurând tensiunea între fiecare două lamele alăturate ale colectorului, pe toată circumferința rotorului, se poate depista care sunt bobinele în scurtcircuit (tensiune nulă între două lamele) sau cu întreruperi (tensiune dublă între două lamele). Aparatul de măsură folosit poate fi un multimetru de orice fel setat pe domeniul cel mai mic de tensiune continuă, nu contează precizia, măsurătorile fiind comparative, nu absolute. Dacă între două lamele tensiunea măsurată este mult mai mică decât la celelalte sau chiar nulă, atunci una sau chiar ambele bobine conectate la acele lamele sunt în scurtcircuit.Se va verifica totuși să nu existe resturi metalice sau de carbon în canalul ce separă acele lamele. Dacă tensiunea între două lamele alăturate este dublă decât între celelalte perechi, atunci acolo avem o întrerupere a bobinajului sau a lipiturii/sertizării firului pe colector.Se va verifica lipitura sau sertizarea mecanică a capetelor bobinajului la cele două lamele și se remediază dacă e cazul.

 

Imagini și filmare aici: 
#1162864 Ultra Low THD

Posted by mișa on 10 April 2015 - 05:19 PM

De ce ? 

Este o schema istorica in domeniul audio , publicata in Radio ( ex URSS ) nr 11 si 12 din anul  1984 .

Va prezint schema originala , fara modificari , cu mentiunea ca OP AMP-ul este echivalent direct cu LF357 ( oarecum merge si LM 318 ) :

 

Posted Image

 

Este adevarat , simularea din primul post al acestui subiect  fost realizata si optimizata de un expert recunoscut si omologat ( pe bune ! ) ca fiind " guru "  in domeniu audio HiEnd , dar nu se justifica sa ofer amanunte legate de identitatea autorului  . 

Toate la timpul lor ...

Am in studiu un nou proiect ( [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric one ) deoarece  proiectul  anterior ( cunoscut sub denumirea AE150S  ) a ajuns la maturitate deplina , si evident  deja ofera rezultate exceptionale pentru costurile initiale , estimate acum 4 ani , tinand cont ca  totul evolueaza ( pentru mine ) , inclusiv tehnicile de compensare sau cele de shift level incluse in etajul VAS , in varianta actuala  ( [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric one  ) permite obtinerea unui  timp de crestere foarte onorabil , ce permite incadrarea fara comentarii si absolut lejera in clasa HiEnd , cu mult sub pragul psihologic de 0,66 microsecunde ( cu mult sub sub 660 nanosecunde ) avand SR  limitat in limite rezonabile doar de tensiunea de alimentare ) , evident etajul final  fiind perfect stabil in conditiile utilizarii unor sarcini puternic reactive   !  

Sper sa acceptati si Dvoastra ca vremurile evolueaza ... mai analizati inca o data schema din primul post .

Este o schema aproape de perfectiune ( este confirmata parerea cunoscatorilor , carora le-am cerut sprijinul in finalizarea proiectului [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric one ... dar fac mentiunea  ca varianta inca in studiu ( [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric one ) este full simetrica in comparatie cu schema oferita pentru studiu in primul post  ,   viitoarea platforma [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric  fiind o dezvoltare extrema a platformei AE150S in doua variante :  una clasica ce va fi numita [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric one  si una true full balanced numita  [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric two ) ... , va urma cu siguranta si un monobloc true ful balanced G class numita [color=rgb(255,0,0);]hpa[/color]Esoteric three  , dar momentan nu va pot oferi alte amanunte tehnice .

Va urez audiții plăcute si succese fara eșece !

Victor, ai diaree verbala? Ia citeste ce ai scris! E un fel de reclama? Daca nu poti da nici un amanunt tehnic scrie la ceva publicatie care vinde ulei de sarpe, nu pe forumul electronistilor. Pot, daca vrei, sa-i indic exact unde ma doare de esotericele tale atita timp cit nu publici aici vreo descriere tehnica, schema, masuratori etc. Sunt convins ca doar te dai mare. De fapt nu ai NICI o realizare sau macar masuratoare. Nici amplificatorul visurilor tale cu GU50 nu ai reusit sa-l faci.

Mai bine nu scriai nimic. Ce ai scris aici e o mare mizerie, din care oricum, in afara de a te bate cu pumnul in piept nu rezulta nimic. Ceva de genul "BA, am facut si am dres super chestii, dar va spun numai NUMELE".

De ce ai scris de atitea ori numele daca afirmi "[color=rgb(40,40,40);font-family:helvetica, arial, sans-serif;font-size:12px;background-color:rgb(247,247,247);]dar momentan nu va pot oferi alte amanunte tehnice"? Nu le cunosti probabil...[/color]

JENANT!
#354707 eoliana mea de 2,5kw

Posted by arcadius on 09 July 2010 - 07:52 PM

Salut , sint nou pe acest forum si imi place discutile despre energie eoliana, mai mult ca eu am construit un generator de 2,5kw si pot spune ca sunt aproape dependent de propria energie .Daca doreste cineva sa-mi vada eoliana pot sa postez pozele si sant gata sa ajut si pe alti care vor sasi construiasca eoliana .
 • mesterika, florin61, Tofoleanu George and 4 others like this


#1553283 Memorie de ferită I.C.E. Felix?

Posted by gsabac on Yesterday, 12:31 PM

Eu am construit cu ghergheful planuri de memorie, am selectat mii de toruri ferita pentru memorii, toate fabricate de ICCE.

Pentru aceasta am proiectat un generator de impulsuri si o metoda de a culege semnalul diferential ca raspuns al comutarii torului magnetic.

Au fost vremuri frumoase, eram pe val si ma simteam foarte aproape de cei care realizau marile calculatoare ale vremii.

 

@gsabac


 • ALEKS, MifTy, iop95 and 4 others like this


#1551874 Restaurare Electronica Industriala A350

Posted by Victor on 20 June 2017 - 07:20 PM

B_1.jpg

B_10.jpg

B_11.jpg

B_2.jpg

B_3.jpg

B_4.jpg

B_5.jpg

B_6.jpg

B_7.jpg

B_8.jpg

B_9.jpg
Nu uitați de calibrarea circuitului limitator SOA conform #361 & #362 .
Eu am folosit metoda #361 și totul a fost perfect .
 • ALEKS, bogdanbita, cipcirip and 4 others like this


#1542305 Amplificator cu EL34...(discuții despre clasa de funcționare optimă)

Posted by dvb on 29 May 2017 - 11:32 PM

Am cam iesit de pe forumul asta in ultimul an dar incercind sa revin vad ca problemele sint aceleasi; cum sa tragem de lampile astea sa scoatem un THD si-un IMD cit mai bun, ca doar e forum de electronisti, mai mult sau mai putin amatori... glumesc, desigur...

 

Incercind sa cautam vinovati la modul simplist ne vom orienta fatidic spre o "tabara" sau alta; daca vrei sa pozezi in impartial pari ciudat ca ramii insensibil si autist la balacareala mult mai apetisanta in derulare... cred ca este ceva in neregula cu neamul asta si cu sistemul sau de valori...

 

Spunea un moderator aici (de repetate ori) ca ar trebui sa scrii ca si cum ai avea interlocutorul in fata si i-ai vorbi. In aceasta logica as vrea si eu sa vad cum ar arata o discutie concreta in care un tinar constructor de 20 si ceva de ani il ia la perdaf pe un heptagenar ca n-a lipit o rezistenta cum trebuie... dar e valabila si reciproca, sa vezi un om la apogeul carierei cum sterge pe jos cu aspirantii, ca si cum el n-ar fi fost la rindul sau invatacel...

 

Asta-i, putin respect si retinere de sine nu strica...


 • gheo23, Alexandru Savin, csu and 4 others like this


#1527684 Samsung UE32D5720

Posted by Harhas Florin on 26 April 2017 - 10:43 PM

Am fost pedepsit 3 zile pentru ca am avut curajul sa-l infrunt pe Marian!

 

 

 Da si de acum nu mai scapam de postarile tale inutile , cine tea banat a facut bine si ii multumesc pentru asta , sa nu o iei drept ca atare , dar de alta data sa te inveti minte sa postezi doar ca sa iti ajuti colegi si doar atit daca tu nu vrei ajutorul nostru atunci nuti spune nimeni sa ajuti sau sa faci pe autotstuitorul pe aici , vezi ca suntem vreo citiva colegi care suntem legati unul de celalalt si ne ajutam unul pe celalalt asa ca unul ca tine nou venit nu avem incredere in tine pina nu ne spui ceva care noi nu am intilnit , acum sa no iei ca pe provocare ca credema ca stiu ce spun , eu spun asa spune ceva care sa ne prindem increderea in tine eu cel putin miam facut o gasca de prieteni care ne sustinem unul pentru celalalt , deci unul pentru toti si toti pentru uul si aceasta gasaca incepe asa

1 Harhas Florin

2 Costica LCD 

3 Cata828

4 orgasmo

5 dan cod

6 dani502017

7 ionel1959

8 SASSU

9 ROBERT

10 dan-a2

11 catalin004

12 miticamy 

13 iuliantv

Si lista continua ETC. ca pina dimineata tot stau sai enumar , sa ma scuze colegi pentru cei pe care nu iam enumerat ca nu prea este timp dar ma sustin , si ne sustinem  :aplauze

Acum dati LIKE pentru cine ma sustine si ce am spus mai sus  :dsgfds

 •  

Si datoitor acestor colegi mentionati mai sus si care mau sustinut mai postez si eu pe acest forum , nu ca sa ma ajute cineva ci doar sa ajut pe cei ce au nevoie , si pentru cei ce mau ajutat eu le spun doar atit  :multumesc


 • dan-a2, ucin, attilaa0 and 4 others like this


#1295836 FAQ - Intrebari frecvente

Posted by marian on 29 December 2015 - 02:00 PM

Acest topic contine o serie de raspunsuri generaliste la intrebari frecvent aparute pe forum la alimentatoare, totul grupat pe categorii.

Oricine are de gand sa activeze la sectiunea alimentatoare este rugat sa parcurga intai topicul asta integral si cu cat mai multa atentie inainte de a deschide subiect nou,
deoarece in unele cazuri veti gasi si link-uri catre topicuri deja existente pe tema care va intereseaza, nu puteti deci deschide un alt topic
pe acelasi subiect cu unul deja prezent, ci puteti posta in continuarea celui existent. Oricine se abate de la regula va fi tratat in consecinta.

Aveti rabdare atunci cand postati o intrebare sau o problema, nimeni nu este obligat sa va raspunda, ci fiecare isi rupe din timpul sau pentru a contribui voluntar undeva cu ceva.

Atunci cand prezentati o problema, descrieti-o cu lux de amanunte, oferiti cat mai multe detalii puteti, chiar si locatie corect completata la profil poate ajuta uneori, cu cat va prezentati situatia mai precis cu atat mai mari sunt sansele de reusita in demersul vostru. Este esential sa intelegeti asta deoarece nu se vor mai permite subiecte prezentate in 2-3 cuvinte abstracte de unde ceilalti trebuie sa practice un joc al deducerii pentru a ghici ce aveti voi acolo, invatati sa va exprimati cat mai corect, altfel o sa fiti trimisi la sectiunea incepatorilor.
_________________________________________________________________________________________________________________________

Transformatoare retea
-Cum calculez sectiunea trafului meu?
-Va intereseaza sectiunea miezului, si miezul magnetic este portiunea din traf peste care vin infasurarile, respectiv aria calculata a acelei sectiuni.
La traf toroidal este diametrul exterior minus diametrul interior si rezultatul impartit la 2, apoi inmultit cu inaltimea, pe scurt [( D-d )/2]*H.
La trafuri EI sectiunea este latimea lamei centrale inmultita cu grosimea pachetului de tole.
La trafuri UI sectiunea este latimea bratului pe care se bobineaza, inmultita cu grosimea pachetului de tole.
-Etc...
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Care este puterea ce o poate scoate un anumit miez, pot folosi formula P=S2?
-Intrebarea este imprecisa pentru ca miezul trafului nu "scoate" putere, ci doar sarma cu care miezul este bobinat, adica nu exista o limita fizica de putere peste care un miez nu poate trece, limitarea vine strict de la sarma, cat de multa si de groasa putem bobina in spatiul de bobinat disponibil. Pe cale de consecinta formula P=S2 este irelevanta, valoarea ei este mai degraba simbolica.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Cum calculez numarul de spire?
-Avand sectiunea cunoscuta, sunt 2 abordari:
-Prima ar fi formula simplificata 50/S, aplicabila in majoritatea cazurilor, fiind una acoperitoare. De retinut faptul ca cifra "50" NU este frecventa. Se imparte cifra 50 la sectiunea trafului de bobinat si se obtine un numar necesar de spire per volt care se foloseste apoi atat la primar cat si la secundar. Spre exemplu traf cu sectiune 10cm2, primar alimentat la retea 230V, si secundar necesar de 24V. 50/10=5sp/V, pentru primar avem nevoie de 230*5, adica 1150 spire, iar pentru secundar avem nevoie de 24*5, adica 120 spire.

-O abordare mai precisa este formula 1/( 4,44*F*S*B ), unde F este frecventa in herti, S este sectiunea miezului exprimata in metrii patrati, si B este inductia maxim admisa in miez exprimata in tesla ( aici daca nu sunteti siguri puteti lua in calcul 1T ). Calculul va rezulta un numar de spire per volt pe care il folositi atat la primar cat si la secundar.
______________________________________________________________________________________________________________________

-Cum calculez grosimea sarmei?
-Dupa ce s-a stabilit curentul maxim dorit de la traful respectiv, se alege o densitate de curent maxim dorita prin sarma folosita exprimata in A/mm2 si apoi se calculeaza sectiunea total necesara in functie de curentul maxim dorit. Densitatea respectiva poate fi oricare valoare in limitele 2,5-4A tinand cont de faptul ca la o densitate mai mare, si temperatura de lucru a sarmei va fi mai ridicata, decizia va fi luata in final in functie de aplicatia la care se doreste a se folosi acel traf, daca se doresc a se alimenta consumatori mari pe perioade scurte de timp, se poate merge cu densitate mai mare, daca traful insa va trebui sa functioneze continuu sau pe perioade oricum mai lungi, atunci se merge pe o densitate mai mica. Tot densitatea aleasa decide si ce cadere de tensiune in sarcina veti avea la traf, deci daca nu sunt de dorit caderi importante de tensiune in sarcina atunci se va merge pe densitate mai mica.

Continuand exemplul trafului de mai sus cu secundar de 24V, presupunem un curent dorit de maxim 10A in secundar, si alegem o densitate de curent de 3A/mm2, sarma folosita va trebui sa aiba sectiunea de 10/3, ( se imparte curentul maxim dorit la densitatea aleasa ), adica 3,3mm2, de aici se poate deduce si diametrul necesar al sarmei pentru a satisface acea sectiune, stiind ca D=[( 4*S )/π ], in cazul de fata avem [( 4*3,3 )/3,14 ] =(13,2/3,14 ) =4,2=2,05mm. Se poate deci folosi sarma cu diametru de 2mm fara izolatie, pentru secundarul necesar.

Pentru primar se determina intai curentul maxim necesar acolo, si se face asta dupa raportul de transformare, acesta este Np/Ns, adica se imparte numarul spirelor din primar la numarul spirelor din secundar, si la rezultatul obtinut se imparte curentul din secundar, aflandu-se astfel si cel din primar. In cazul exemplului prezentat raportul de transformare este 230/24, adica 9,6, si deci curentul din primar este Ip=Is/k=10/9,6=1,05A. Sarma necesara se calculeaza si aici dupa aceeasi modalitate descrisa anterior, nu mai reiau calculele ci spun direct rezultatul, respectiv, sarma necesara in primar va trebui sa fie una cu diametrul de 0,7mm fara izolatie.

Important!
Un alt exemplu de calcul ceva mai complet si pe care il puteti adapta in majoritatea cazurilor gasiti aici:
http://www.elforum.i...aici/?p=1173988
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Am un traf ale carui specificatii nu le cunosc, cum aflu ce parametrii are?
-Se determina intai care este infasurarea primara, si care este secundarul ( secundarele ), se poate face asta cu un multimetru setat pe Ohm, masurandu-se rezistenta ohmica a infasurarilor, acolo unde gasiti cea mai mare valoare, este si primarul, un alt indiciu este si faptul ca de regula primarul este bobinat cu sarma mai subtire decat secundarul, de retinut ca asta este valabil doar la trafurile coboratoare. Dupa ce s-a gasit primarul, se alimenteaza la retea, preferabil printr-un bec cu filament de 60-100W inseriat cu primarul catre retea, pentru protectie, daca becul sta aprins atunci traful este defect, daca becul se arinde foarte scurt la alimentare apoi se stinge sau ramane aprins foarte slab, atunci traful este in regula, si se purcede la masurarea tensiunii pe celelalte infasurari.

Curentul disponibil de la fiecare infasurare se determina prin masurarea diametrului sarmei cu care este bobinata si apoi prin aplicarea densitatii de curent ( A/mm2 ) si formulele descrise anterior.

De retinut faptul ca nu este suficient ca un secundar sa aiba sarma foarte groasa, pentru a obtine un curent dorit, amintiti-va ca acel curent din secundar, se reflecta in primar prin raportul de transformare, deci neaparat bobina din primar trebuie sa suporte curentul necesar.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Nu am gasit raspunsul la problema mea aici, ce fac?
-Prezentati problemele voastre cat mai detaliat si ordonat aici in acest topic:
http://www.elforum.i...intrebati-aici/
_______________________________________________________________________________________________________________________


Surse ATX

-Cum se porneste o sursa ATX in afara PC-ului?
-Se face legatura directa ( strap ) intre firul verde de la mufa principala, si oricare fir negru.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Cum aflu care sunt tensiunile in functie de culorile firelor?
-Firele negre sunt toate masa, punctul la care se raporteaza toate celelalte tensiuni.
-Firul mov este iesirea auxiliara de 5Vsb ( de regula limitata la 1-2A ).
-Firul albastru este iesirea de -12V ( maxim 1A ).
-Firul alb este iesirea de -5V ( deasemeni maxim 1A ).
-Firele portocalii sunt pentru iesirea de 3,3V, curentul maxim disponibil este inscriprionat pe eticheta sursei ( nu intotdeauna real ).
-Firele rosii sunt pentru iesirea de putere de 5V, curentul maxim disponibil este inscriprionat pe eticheta sursei ( nu intotdeauna real ).
-Firele galbene sunt pentru iesirea de 12V, curentul maxim disponibil este inscriprionat pe eticheta sursei ( nu intotdeauna real ).

Ceva ajutor de la gugle:
https://www.google.r...x pinout + Sata
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Cand alimentez un bec de far, sursa mea se opreste, este defecta?
-Nu este defecta ci comportamentul este normal, becurile cu filament in general trag un curent mai mare la inceput ( mult mai mare decat cel nominal ), protectia sursei in functie de cat de sensibila este, sesizeaza acel curent si se declanseaza considerand acel bec precum o suprasarcina. Acest comportament este valabil si la alte tipuri de sarcini care pot trage varfuri mai mari de curent, spre exemplu amplificator auto. Solutia este folosirea unei surse ceva mai puternice, pentru evitarea interventiei protectiei in momentul nedorit.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Am gasit la sursa mea ATX siguranta arsa, am inlocuit-o si am alimentat insa s-a ars din nou, ce fac?
-Sigurantele de regula nu se ard singure, ci indica aparitia unei avarii dupa ele, astfel incat simpla inlocuire a lor nu rezolva problema. Verificati atent tot ce urmeaza dupa sigurante ( inclusiv varistorul ce protejeaza la supratensiune ), punte redresoare, electrolitici principali de filtrare ( cei mari de 200V ), tranzistorii din primar, si inlocuiti componentele avariate cu altele noi pe cat posibil, puteti folosi si recuperate dar numai dupa ce au fost atent verificate. Mare atentie! Tot ce este in zona de primar delimitata de intrarea trafului principal, este o zona considerata foarte periculoasa, ce contine tensiuni letale, asadar atentie atunci cand alimentati, sa nu atingeti involuntar terminale din acea zona, va puteti electrocuta!
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Am o sursa ATX la care nu am gasit nimic ars si totusi nu functioneaza, ce fac?
-Sursele ATX ieftine de regula nu pot functiona fara o sarcina minima pe iesiri, pe placa lor exista in zona iesirilor niste rezistente de 1-2W la valori de cateva zeci de Ohm, acelea satisfac cerinta sarcinii minim necesare. Verificati-le sa nu fie intrerupte, le scoateti de pe placa si le masurati. La unele surse insasi ventilatorul satisface cerinta sarcinii minime, verificati-l si pe el.

-O alta problema la sursele ieftine o reprezinta electroliticii care datorita modului economic in care sursa a fost dimensionata, sunt supusi la un stres pronuntat si cedeaza usor, se purcede asadar la o cura generala de electrolitici, nu conteaza ca nu sunt umflati sau scursi, inlocuiti toti electroliticii, cu altii noi de aceleasi valori si cu ESR mic la cei de pe iesiri. Abea apoi daca sursa totusi nu functioneaza, puteti veni aici pe forum cu problema voastra pentru ca inseamna ca avaria este ceva mai dificil de depistat.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Am o sursa la care mi s-a ars al 3-lea tranzistor din primar, nu se mai cunoaste seria, ce fac?
-Acel al 3-lea tranzistor este pentru sursa auxiliara de 5Vsb, care de obicei este o sursa flyback autooscilanta. Se foloseste fie de mosfeti, fie de bipolari, la tensiuni mari ( 600-800V ) si curent mic ( cativa A ), mosfetul folosit acolo in majoritatea cazurilor este 2N60 cu diverse variatii la sufix si/sau prefix, se poate folosi si altul cu parametrii similari. Bipolarul poate fi oricare se inscrie in parametrii descrisi, adica tensiune minim 600V ( daca e mai mare, cu atat e mai bine ) si la un curent oricare intre 1 si 5A, de retinut la bipolari si parametrul Hfe care este important pentru ca determina Ib-ul necesar, selectionati pe cei cu Hfe cat mai mare gasiti pentru ca altfel este posibil ca sursa sa nu porneasca deloc datorita Ib necesar prea mare pentru ce poate asigura circuitul ce amorseaza sursa.

Distrugerea acestui tranzistor de regula nu se face fara urmari, in sensul ca nu pleaca singur ci trage dupa el si componente adiacente, de aceea este bine sa fie verificate toate cele din zona sa pana la optocuplor si traf, daca avariile sunt prea mari si sursa nu este foarte importanta atunci puteti renunta la depanarea ei, la sursele ieftine nu merita stresul depanarii decat poate din considerente didactice, respectiv experienta castigata. Daca insa doriti totusi sa o depanati atunci va puteti inspira de la alte surse functionale pentru ca diferente foarte mari la componente nu sunt, verificati asadar componentele folosite la sursele functionale si faceti comparatii cu ce gasiti la voi pe placa sursei defecte, comparati deopotriva atat valori cat si configuratie sau conexiuni. Cu multa rabdare se rezolva totul. Atasez si un link catre o arhiva a mea personala ce contine scheme si documentatie despre diverse surse, si altele ce va pot ajuta in demersul vostru:
https://www.mediafir...tzk7b571qf27ffe

In cazul in care nu sunteti siguri ca tranzistorul ars era mosfet sau bipolar, un indiciu usor de depistat este prezenta unei diode zener de 12 sau 15V in zona tranzistorului ars, daca zenerul exista atunci tranzistorul a fost sigur mosfet, daca nu o gasiti deloc atunci cel mai probabil a fost bipolar.
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Am o sursa pe care vreau sa o modific, ce fac?
-Exista aici la alimentatoare topicuri dedicate acestui lucru, puteti posta acolo ceea ce doriti voi sa faceti, insa nu inainte sa le parcurgeti preferabil integral, deoarece deja s-a cam spus tot ce era de spus in aceasta privinta, iata topicurile:
http://www.elforum.i...-final/?p=22854
http://www.elforum.i...nal-2/?p=662765
http://www.elforum.i...care-sursa-atx/

Mai puteti accesa si parcurge proiectul meu didactic pe tema modificarii surselor ATX, am prezentat acolo detaliat si pas cu pas fiecare lucru ce trebuie facut, inclusiv calculele detaliate pentru orice parametru:
http://www.elforum.i...oiect-didactic/
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Nu am gasit raspunsul la problema mea aici, ce fac?
-In cazul in care ati citit atent tot ce am scris aici si totusi nu ati reusit sa rezolvati nimic, puteti prezenta problema voastra cat mai detaliat si ordonat aici:
http://www.elforum.i...i-documentatie/
_______________________________________________________________________________________________________________________


Regulatoare liniare

-Vreau sa-mi fac un regulator liniar dar nu stiu ce schema sa folosesc, ce fac?
-Sectiunea de alimentatoare contine si un topic permanent fixat pe prima pagina denumit "Scheme Alimentatoare" unde sunt prezentate in detaliu diverse scheme explicate si testate ( deci verificate ), va puteti inspira de acolo in alegerea voastra, iata-l:
http://www.elforum.i...-alimentatoare/

In caz ca aveti nelamuriri legate de una din schemele de acolo, care va intereseaza, puteti posta problema voastra aici:
http://www.elforum.i...-alimentatoare/
_______________________________________________________________________________________________________________________

-Vreau sa invat sa modific o schema anume sau sa mi-o proiectez singur, ce fac?
-La sectiunea alimentatoare am prezentat un topic didactic despre regulatorul liniar de tensiune:
http://www.elforum.i...oiect-didactic/

Topicul contine diverse prezentari foarte detaliate cu calculele necesare si toate cele, atat despre regulatorul serie cat si cel paralel, topic pe care periodic il voi actualiza sau completa in functie de timpul disponibil, parcurgeti-l integral si apoi daca totusi mai aveti nelamuriri puteti posta problema voastra fie acolo fie la cel despre discutii scheme alimentatoare:
http://www.elforum.i...-alimentatoare/
_______________________________________________________________________________________________________________________


Diverse depanari

-Am o sursa defecta care nu se inscrie in cele prezentate mai sus, ce fac?
-Exista la alimentatoare un topic dedicat si pentru acest lucru, topic numit "depanare surse diverse", va puteti prezenta problema voastra acolo, fie ca stiti sau nu modelul sursei, prezentati cat mai multe detalii, si preferabil poze detaliate cu sursa. Acesta este topicul:
http://www.elforum.i...-surse-diverse/
_______________________________________________________________________________________________________________________


Constructii surse SMPS
-Doresc sa-mi fac o sursa SMPS, ce fac?
-La sectiunea alimentatoare exista topicuri dedicate si pentru acest lucru, sunteti rugati sa le parcurgeti cat mai atent si sigur veti gasi informatiile necesare, doar daca si numai daca, parcurgand tot nu gasiti raspuns la ce va intereseaza, postati in continuarea acelui topic problema voastra, deasemeni se subantelege ca sunteti obligati sa o faceti cat mai detaliat si ordonat, prezentand clar parametrii de lucru, putere dorita, tensiunea sau tensiunile dorite de la iesire precum si curentul, configuratia dorita ( daca este cazul ), aplicatia la care sursa va fi folosita, ce consumatori va alimenta, ce experienta si echipament tehnic aveti in dotare, eventual un buget alocat, etc. Tratati cu seriozitate cerintele astea daca doriti la randul vostru sa fiti tratati cu seriozitate.

Topic despre SMPS coborator de putere mica:
http://www.elforum.i...de-putere-mica/

Topic despre SMPS coborator de putere medie-mare:
http://www.elforum.i...ere-medie-mare/

Topic despre SMPS +/-50V pentru amplificator audio:
http://www.elforum.i...-50v-pt-amplif/

Topic despre SMPS de putere cu IR2153:
http://www.elforum.i...tere-cu-ir2153/

Topic despre SMPS pentru amplificator auto:
http://www.elforum.i...utatie-pt-auto/

Topic despre SMPS pentru alimentare bormasina cu acumulatori:
http://www.elforum.i...aurit-cordless/

Topicuri cu teorie si exemple/teste:
http://www.elforum.i...smps-comutatie/
http://www.elforum.i...chemeaplicatii/
_______________________________________________________________________________________________________________________


Invertoare si UPS-uri

-Am un invertor/UPS defect, ce fac?
-La alimentatoare exista topicuri special dedicate acestor subiecte, respectiv invertoarele sau UPS-urile, parcurgeti-le atent si daca nu rezolvati problemele, postati in continuarea topicului respectiv situatia voastra, bineinteles detaliat si ordonat.

Despre invertoare:
http://www.elforum.i...teoria-undelor/
http://www.elforum.i...-12v-220v-auto/

Despre UPS-uri ( de retinut faptul ca UPS-ul nu porneste fara acumulatori buni ):
http://www.elforum.i...variteorie-etc/
http://www.elforum.i...unda-sinus-etc/
http://www.elforum.i...-ups-prea-mica/
http://www.elforum.i...uctie/?p=336385
http://www.elforum.i...upsuri/?p=51349
_______________________________________________________________________________________________________________________

Nota:
Topicul ramane permanent fixat pe prima pagina si va fi actualizat si completat periodic pe masura ce timpul mi-o va permite, infiintarea sa aduce dupa sine inlaturarea mai multor topicuri de pe lista celor fixate pentru a face sectiunea mai usor de folosit, si a avea o prima pagina mai utila. Reiterez rugamintea sa parcurgeti integral si atent topicul asta inainte sa postati ceva probleme aici la alimentatoare, la multe subiecte s-a cam spus tot ce era de spus, iar acest topic are ca scop principal pe langa reorganizarea sectiunii, si evitarea intrebarilor repetitive care cer raspunsuri repetitive, si nu este placut pentru nimeni sa trebuiasca sa scrie acelasi lucru de mai multe ori, asadar atentie la neatentie, voi fi ceva mai strict de acum.

Spor.


#1213908 Aurel Moldovan alias Kripton - cateva ganduri

Posted by incubus on 30 July 2015 - 01:19 PM

Am descoperit cu uimire si tristete profunda aceasta veste. Prima data am banuit ca plecarea lui @Kripton se refera numai la parasirea forumului. Nu demult (pe 10 iulie 2015) imi destainuise cu dezamagire ca ar putea face acest gest.

Nu sunt cunoscator in electronica, ci doar pasionat de radio cu tranzistori. Stiu si eu cat sa ma descurc a monta o schema radio. Din acest motiv am cumparat un kit de asamblat si am deschis un topic. Cine doreste poate parcurge discutia de aici:

http://www.elforum.i...mai-buna/page-4.

Asa l-am „cunoscut” pe @Kripton, care-asa cum se vede din restul topicului- m-a ajutat foarte mult, atat pe forum cat si in particular la telefon, doua zile, ore in sir indrumandu-ma pana i-am dat de capat amandoi. Bucuria a fost insa scurta: la montarea bobinei FI vinovata cu acel scurt ascuns, s-a intrerupt o infasurare cand am montat din nou bobina FI. @Kripton s-a oferit sa refaca bobina aceea fara sa pretinda nimic ca plata. I-am trimis aparatul si l-a facut sa functioneze. L-am primit inapoi dupa cateva zile. Nu a dorit sa primeasca bani, cu toate ca a muncit cu migala unui ceasornicar la refacerea bobinajului. Daca nu era @Kripton aparatul era compromis, pierdeam $50 dolari costul kitului si sigur statea abandonat in vreo cutie. Un om care nu ma cunoastea, dar pasionat de munca sa a facut acest gest RAR intalnit in ziua de azi: sa ajuti pe cineva dezinteresat. De atunci am capatat o afinitate pentru acest om, l-am simtit ca POATE fi un prieten. Si astfel, din cand in cand, il mai sunam si discutam de una de alta si simtindu-ma mereu cu constiinta incarcata ca nu am facut nimic sa-l recompensez pe acest OM. La inceputul lui iulie acest an, i-am trimis un mandat postal. Nu am primit raspuns de la el. Ingrijorat, l-am sunat si dupa un timp mi-a raspuns. Era foarte afectat de moartea fulgeratoare a unui prieten si vecin de-al sau: om tanar, in putere, a ajuns acasa si subit a facut stop cardiac. Pe 10 iulie mi-a trimis mesaj ca a primit mandatul in care imi repetase ca nu era necesar, dar fiind ocupat cu inmormantarea prietenului sau a uitat de acesta. Cu bun simt si-a cerut scuze….Imi vorbea foarte mult de padurea de langa casa sa. L-am rugat sa-mi trimita o poza sa vad si eu cum este. Mi-a trimis doua fotogarfii ce infatisau curtea si padurea. Acestea au fost ultimele sale mesaje. Un om modest, cu bun simt si comunicativ. Imi facea placere sa discut cu dansul.

 

P.S.

Am (re)deschis acest topic care nu inteleg de ce a fost inchis. Viata unui om chiar se "inchide" pe acest forum? @Kripton a contribuit frumos si util prin prezenta sa  aici. Nu l-am vazut cu raspunsuri gen: „ Daca citeai o carte, pricepeai….”, „Daca cautai pe google, vedeai….” si cate astfel de raspunsuri rautacioase foarte dese din partea unora.

De aceea regret pe acest om cu multa experienta in electronica si de la care, eu cel putin, am ramas cu ceva. Noi, cei novici, fara experienta am pirerdut inca un om de la care aveam ce invata.


 • Stefan Nicolae, DjLeco, Spitfire and 4 others like this


#1170883 Schema aparat sudura rusesc in cc

Posted by CIBY2 on 27 April 2015 - 04:12 PM

Aici este cablajul imbunatatit. Am marit spatiile dintre partea primara si secundara la minim 6mm pentru cresterea electrosecuritatii.

Au mai fost optimizate anumite trasee si amplasarea unor componente. Alimentarea sursei auxiliare nu se mai face din reteaua de 220V CA, ci din puntea redresoare a invertorului, inainte de releul de soft-start, prin intermediul unei rezistente de 10-22 ohmi si a unei diode 1N4007. Am modificat cablajul in zona trafului driver pentru a monta unul industrial de tip TI120303, produs de UTC, din care am mai multe exemplare primite de la Ciprian123, dar cu posibilitatea de a monta si unul homemade, fie pe miez E25, fie E20.

In rest este cam la fel.

 

Sirurile de gauri marcate pe cablaj, in afara traseelor, constituie baza de realizare a unor decupaje de siguranta pentru intreruperea puntilor ce s-ar putea forma prin descarcari de suprafata intre trasee cu diferenta de potential mai ridicata, sau intre traseele din primar si cele din secundar, acolo unde nu am putut realiza o distanta minima de 6 mm. Tehnica este simpla: se gaureste cu burghiu de 1 mm si apoi se frezeaza cu acelasi burghiu. Mie mi-au iesit intotdeauna decupajele realizate astfel.

 

Toate fisierele sunt in format PDF pentru a putea fi vizionate de oricine. Sper ca nu au fost modificate dimensiunile in urma conversiei. Pentru orice eventualitate dimensiunea cablajului mare este de 300/200 mm iar a celui mic de 74/94 mm.

 

 

Attached File  Invertor CD4093.rar   400.5KB   266 downloads

Fisierul in format Sprint Layout si schema electrica realizata de unul din colegii de forum si postata pe acest topic.

 

Attached File  forta rev.5.72.rar   110.78KB   189 downloads

 

Attached File  Schema electrica invertor CD4093.pdf   44.09KB   320 downloads

 

Schema electrica si datele de realizare a trafului sursei auxiliare le gasiti aici

 

Attached File  schema aparat sudura var. 10.2.pdf   162.5KB   307 downloads


 • bolek, gaby, Maricel and 4 others like this


#1001298 Reconditionare Electromures AS15201

Posted by marian on 11 June 2014 - 02:18 PM

Salutari tuturor.

 

Relativ recent mi s-a adus "pentru piese" un amplificator Electromures AS15201, donatia consta intr-o carcasa dezmontata in care se aflau 2 placi principale, ambele destul de mult "prelucrate" de anumiti "mesteri", ( adica facute praf ), 2 placi de VU-metru, placuta cu tastatura dar fara 2 butoane, placuta metal;ica din spate pe care mufele sunt fixate dar fara mufele de iesire, acea caseta de la alimentare dar fara mufa si fara intrerupator ( de fapt intrerupatorul era prezent dar rupt ) si fara tija cu buton de la panoul frontal, traful...etc. Stare generala deplorabila, nimic nu functiona... si totusi nu m-am indurat sa-l dezmembrez si mai tare, si cum am o veritabila pasiune pentru readucerea la viata a "vechiturilor" am considerat ca fiind o oportunitate si de ce nu si o provocare asa ca mi-am propus sa il readuc la starea de glorie de odinioara si m-aqm apucat de treaba. iata o poza care sa ilustreze starea in care se afla amplificatorul cand mi-a fost adus ( click pe imagine pentru rezolutie mare ):

Posted Image

 

Si am inceput cu potentiometrii, aveam 2 placi la dispozitie deci 2 seturi de potentiometrii, i-am scos de pe placi si i-am dezmontat complet si i-am asezat pe o coala:

Posted Image

Posted Image

 

Din toata adunatura aia de componente mi-am ales pe cele necesare pentru un set complet, le-am curatat minutios pe fiecare in parte si am obntinut asta:

Posted Image

 

Potentiometrii dupa remontare si o punguta cu "resturile":

Posted Image

Posted Image

 

Bun, am obtinut un set complet si perfect functional de potentiometrii, urma alegerea placii pe care sa reconstruiesc amplificatorul si lucrul la ea in sine, una din ele era pe partea traseelor intr-o stare aproape imposibil de resuscitat, cealalta insa arata ok pe acea parte deci pe aceea am ales-o, pentru a putea lucra cu ea toate cablurile ecranate trebuiau inlaturate si pentru a nu avea dubii sau probleme la remontarea lor, mi le-am notat si pozat pe fiecare la locul lor, astfel era imposibil sa gresesc:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Au urmat finalii, i-am scos pe toti cei 8 de pe cele 2 placi:

Posted Image

 

Si mi-am ales din ei prin masuratori 2 perechi, ( un set ) si suruburi noi:

Posted Image

 

I-am pus momentan deoparte intr-o punguta si m-am ocupat de restul componentelor de pe placa, am inlocuit toti condensatorii electrolitici si o parte din ceilalti ( au ramas cei ceramici ), apoi am observat unul din tranzistorii mici pocnit si altii inlocuiti complet aiurea asa ca am decis sa inlocuiesc absolut toti tranzistorii de pe placa cu altii noi, apoi mi-am zis sa verific si diodele si gasind cateva sparte mi-am zis ca le voi inlocui si pe astea pe toate, inclusiv pe cele zenner, si asa am facut, semireglabilele aratau ok asa ca le-am lasat in pace, am montat finalii si potentiometrii la loc pe placa si cam asta era lucrul la ea.

 

Placa inainte de schimbarea componentelor despre care am vorbit:

Posted Image

 

Placa dupa inlocuirea componentelor:

Posted Image

 

Alte cateva parti componente demontate si curatate:

Posted Image

Posted Image

 

"Victimile" acestei reconditionari:

Posted Image

 

A urmat reconditionarea carcasei, am demontat-o complet apoi dupa o curatare atenta a ruginei cu smingher mai mare si o pregatire cu smigher foarte fin si o ultima curatare cu solvent, a urmat vopsirea celor 2 panouri metalice cu spray negru mat in cateva straturi, si a panoului frontal de plastic cu spray gri-metalic, deasemeni in cateva straturi. Dupa uscare a urmat remontarea amplificatorului, nu aveam un set complet de butoane de la tastatura asa ca am pus 2 rotunde de la o tastatura a unui TV vechi, butoatene de la potentiometrii lipseau cu desavarsire asa ca am cumparat un set nou de butoane de 23mm argintii, am inlocuit mufele lipsa de pe panoul din spate, am pus un intrerupator micut pe panoul frontal pentru ON/OFF, am inlocuit mufa lipsa din "caseta" de la alimentare si am refacut toate legaturile electrice, a urmat ceva teste si reglaje ( offset, curent de mers in gol, VU-metre ), fiind multumit de rezultate am purces la ceva finisaje interioare si am obtinut asta:

Posted Image

http://s6.postimg.or...j3llq1p/021.jpg

http://s6.postimg.or...uhfbf31/022.jpg

http://s6.postimg.or...lqsosv1/023.jpg

 

Dupa montarea completa a carcasei alte cateva poze:

http://s6.postimg.or...6pf62al/024.jpg

http://s6.postimg.or...kf3x63h/025.jpg

http://s6.postimg.or...yclayvx/026.jpg

http://s6.postimg.or...j7bgvtp/027.jpg

http://s6.postimg.or...m7w3ti5/028.jpg

 

Aici un test scurt al functionarii sale, personal am fost foarte placut surprins de rezultat:

 

Este o farama din istoria electronicii Romanesti, a produselor noastre din trecut la care am lucrat cu placere si multa, multa rabdare, rezultatul nu dezamageste catusi de putin, ci dimpotriva, consider ca am readus la glorie un amplificator micut dar simpatic.

 

Va multumesc pentru interesul cu care sper ca ati parcurs aceasta postare si va doresc toate cele bune.

Marian.
#1534362 Lcd Samsung LE40M87BD se stinge si se aprinde

Posted by Tavi on 13 May 2017 - 10:08 PM

poti face si flotari ?

incearca in spatele casei daca esti la tine la tara

poate acolo nu ai semnal la net si scapam


 • BUGHIU, cata82, yokoono and 3 others like this


#1227180 Sursa cu TNY268

Posted by marian on 26 August 2015 - 11:17 AM

Salutari tuturor.

 

Aveam nevoie de o sursa de putere mica pentru a alimenta o lampa de veghe cu leduri, care momentan se alimenteaza dintr-un acumulator auto, eventual sa-mi mentina si acumulatorul incarcat precum un UPS, si recent am vazut un topic unde se vorbea despre integratele din gama tiny II, mi-am zis sa incerc si eu unul, propunandu-mi o sursa cu iesire pe la aproximativ 14V si cam 1A ( deci 14W ), am purces la studierea atenta a pdf-ului integratului:

http://www.mediafire...xg/TNY268#1.pdf

 

Si apoi am pus de-o schema:

Posted Image

 

Nu aveam nevoie de stabilizare fixa la 14V, deci am mers doar pe varianta cu zenner la bucla de reactie negativa, care spre deosebire de cea cu TL431 nu necesita stresul compensarii. In rest schema este destul de simpla datorita integratului ( cumparat de la magazinul polonez ), O siguranta pe intrare, un NTC pentru protectia puntii redresoare, un varistor pentru protectia la supratensiunie, un filtru EMI simplu ca sa nu poluam reteaua, un snuber RCD in primar, traf EE19 recuperat de la sursa auxiliara a unei ATX, opto tot de acolo, la fel si torurile pentru inductante pe care le-am rebobinat eu, restul componentelor sunt evident noi. Mai multe explicatii despre integrat gasiti in pdf-ul atasat mai sus. Eagle nu are fisier de librarie pentru el motiv pentru care am creeat eu unul complet, atat cu simbolul de schema cat si cu elementul pentru pcb si pun aici o arhiva cu fisierul respectiv, instalarea in eagle este simpla, library/use:

http://www.mediafire...3ui4/TNY26x.rar

 

A urmat cablajul, care este asta:

Posted Image

 

Deasemeni traful EE19 nu are element in libraria eagle, deci l-am creeat eu ( la fel ca si mai sus am desenat atat simbolul cat si elementul pentru pcb ), iata-l:

http://www.mediafire...x/Traf-EE19.rar

 

Traful are intrefier de 0,4mm si a fost bobinat cu 160 spire cuem 0,3mm in primar, si 20 spire cu 2x0,3mm in secundar. Producatorul integratului ofera pe pagina sa gratuit softul PI expert care ajuta mult la proiectarea trafului, pun aici arhiva:

http://www.mediafire...uiteSetup64.rar

 

Traful inainte si dupa fierberea de rigoare:

Posted Image

Posted Image

 

Traful rebobinat:

Posted Image

 

Cablajul gata pregatit:

Posted Image

Posted Image

 

Montajul:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Iesirea vazuta cu osciloscopul in DC, 5V/div:

Posted Image

 

Iesirea in AC, 10mVdiv/500nS/div:

Posted Image

 

Ceva zgomot de inalta frecventa asa cum se poate observa, zgomot care poate fi usor inlaturat cu un filtru LC ceva mai restrictiv, adica o inductanta ceva mai mare si un condensator deasemeni ceva mai mare pentru un pol mai jos, dar cum sursa de fata nu alimenteaza ceva audio am gasit de cuviinta ca este deajuns asa.

 

Iesirea in gol:

Posted Image

 

Limita este undeva pe la 19W asa cum se poate observa:

Posted Image

 

Montajul va alimenta asa cum am zis o lampa de veghe, in principiu undeva sub 100mA, si va mentine acumulatorul incarcat, adica ofera mai mult decat suficient. In incheiere atasez si o arhiva continand toate fisierele eagle atat la schema cat si la cablaj, accesibile oricui in caz ca se doreste reproducerea sa.

http://www.mediafire...3zrd/TNY268.rar

 

Toate cele bune tuturor.

Marian.